VIDEO Marirea si decaderea Beatricei Rancea. De la maestra autoritara a baletului la presupusa lidera de grup infractional organizat

Beatrice-Rancea.

Dimensiune font:

| 02-03-2021 18:48

 Beatrice Rancea, directoarea Operei Nationale din Iasi, este implicata intr-un nou scandal. Pe 1 martie a fost ridicata de mascati si dusa la audieri intr-un dosar de evaziune si folosire frauduloasa a banilor, cu un prejudiciu estimat la 5.000.000 de lei.

 

"In cauza s-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2014, s-a constituit si a actionat, alternativ, in municipiile Iasi, respectiv Bucuresti, un grup infractional organizat condus de catre o persoana, in calitate de mananger al unor institutii culturale din municipiile Iasi si Bucuresti, grup la care au aderat ulterior si alte persoane.

Membrii grupului au actionat in scopul de a obtine sume mari de bani provenind din subventii si alocari de la bugetul de stat, in speta de la bugetul Ministerului Culturii".


 Cine este Beatrice Rancea maestra a baletului prsupusa lidera a unui grup infractional



Beatrice a avut o cariera extraordinara in lumea baletului. Intr-un interviu acordat acum cativa ani   actuala directoare de la Opera Nationala din Iasi spune ca a inceput sa danseze de foarte tanara.

"La 4 ani am inceput sa dansez si la 7-8 ani eram in spectacolele Operei, facand figuratie pentru copii. Din momentul ala, pana la 30 de ani, am fost permanent in Opera", a povestit Beatrice Rancea pentru Adevarul.

Intr-un interviu  Beatrice Rancea isi aminteste si cat de dure si de severe au fost antrenamentele pentru dansi. "Am urmat mai intai scoli particulare de dans, pentru ca la liceul de coregrafie promotiile incep in clasa a IV-a sau a V-a, pana atunci trebuie sa urmezi scoli particulare. Acum, evident, oferta este mult mai mare, atunci erau doar cateva posibilitati de a studia baletul clasic", a spus regizoarea.



"Eu am avut noroc sa studiez primii ani cu doamna Penescu-Liciu si pe urma am lucrat si cu Ida Matei, ambele erau foste prime balerine ale Operei. Profesoarele erau severe, ne atingeau, aveau tot timpul un betisor", si-a amintit Beatrice Rancea.

Din 2011 pana in prezent este manager la Opera Nationala din Iasi. Insa, in perioada 1980-1992 a fost prim-solista la Opera Nationala Bucuresti. Apoi, in perioada 2005-2007 a fost director general al Teatrului National Constanta.

 

O scurta perioada de timp, din 2007 pana in 2008 a fost consilier artistic al Teatrului National de Opera si Balet "Ion Dacian", Bucuresti, apoi, din 2010, regizor al Operei din Iasi.

Beatrice Rancea a cochetat si cu televiziunea. A fost jurat la emisiunile "Dansez pentru tine" de la ProTV si la "Imi place dansul" de la Kanal D.

Scandalurile de la Opera Nationala din Iasi


 
In februarie 2020, contabila-sefa a Operei Nationale Romane din Iasi, Simona Alice Gogan, a fost demisa de managerul Beatrice Rancea si retrogradata pe postul de economist simplu. Scandalul a izbucntit dupa ce economista o acuza pe Rancea, intr-un memoriu trimis Ministerului Culturii, de mai multe ilegalitati.

"Au fost luate zece televizoare, frigidere, masini de spalat, 20 de aspiratoare, laptopuri si alte zeci de produse fara sa existe documentele necesare din punct de vedere legal: referate de necesitate, procese-verbale de receptia marfii, plati catre furnizori fara a fi incheiate contracte cu ei, doar in baza facturilor, fiind sute de produse care nu au trecut prin magazia centrala a Operei", spunea Simona Alice Gogan, conform Adevarul.

In luna septembrie 2020, Beatrice Rancea s-a inscris in Partidul National Liberal. Informatia a fost confirmata de catre Daniel Dragos Tanasoiu, seful Corpului de Control al Primului Minstru, intr-o postare pe Facebook.

Anterior, artista cocheta cu PSD-ul

Tot in septembrie 2020, prim-solistul corpului de balet al Operei Nationale din Iasi, Vlad Marculescu, a fost sanctionat cu desfacerea contractului de munca, dupa ce a fost chemat de doua ori in fata Comisiei de disciplina.

Vlad Marculescu se afla in conflict cu Beatrice Rancea, managerul institutiei, pe care o acuza de abuzuri grave.

In luna octombrie 2020, ministrul de atunci al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a trimis Corpul de Control la aceasta institutie dupa ce mai multi sindicalisti au reclamat abuzuri.

La finalul lunii iunie 2013, mai multi angajati de la Opera Romana din Iasi au cerut Ministerului Culturii demiterea lui Beatrice Rancea, managerului institutiei, motivand ca aceasta face distributii in spectacole si angajari preferentiale.

Desi de la preluarea conducerii Operei Nationala Romana din Iasi de catre Beatrice Rancea spectacolele organizate acolo au avut succes la public, multe dintre ele desfasurandu-se cu casa inchisa, la inceputul acestui an, mai multe acuzatii de incompetenta au fost lansate la adresa acesteiea de catre o parte din angajatii institutiei.

Beatrice Rancea s-a mai aflat in vizorul DNA. Institutia s-ar fi autosesizat in baza unor reclamatii oficiale privind modul in care coregraful a administrat activitatea Operei din Iasi.

Numele ei a mai aparut intr-un scandal similar. In 2011, prin doua contracte de prestari servicii, din fondurile Operei Iasi au fost alocati 14.000 de lei pentru montarea si verificarea unor aparate de aer conditionat.

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Începe
18/04/2024 15:15

  Casa de Cultură a Studentilor Iasi si organizatiile studentesti anuntă cea de-a XXIV-a editie a Festivalului Studentilor Ieseni "FEStudIS" În perioada 20 - 28 Aprilie, Casa de Cultur ...

Drumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
18/04/2024 14:48

Drumul spre noua ta casă incepe vineri la Salonul Imobiliar Palas Iaşi, 18 aprilie 2024 O locuintă nouă este un vis implinit si dacă ti-ai propus ca anul acesta să faci marele pas, dar incă nu ai găsi ...

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani, inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro
18/04/2024 12:49

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (Romania) efectuează astăzi percheziţii in mai multe locaţii, inclusiv in instituţii publice, din judeţul Botoşani, in cadrul unei anchete privind o fraudă ...

Două firme se luptă pentru un contract de câteva milioane de euro, la Colegiul „Mihai Eminescu”
18/04/2024 08:26

Pe adresa Primăriei Municipiului Iasi (PMI) au fost primite două oferte la licitatia pentru lucrările de reabilitare termică si eficientizare energetică a Colegiului National „Mihai Eminescu”. ...

Elevii ieşeni vor să cucerească Hong Kongul
18/04/2024 08:25

Primarul Mihai Chirica a premiat, miercuri, mentorii şi membrii echipei First Carol Generation din cadrul Clubului de Robotică CaroLIIS al Şcolii Primare Carol I. Ei vor reprezenta Romania la First Lego Leag ...

Construcţiile s-au convertit în motorul economiei ieşene
18/04/2024 08:24

* aici, necesarul de personal a urcat la 4717 * in servicii situaţia nu-i deloc una fericită * doar cinci locuri de muncă in comerţ, 24 in HoReCa, iarăşi nimic in asigurări, tot cele 15 posturi de şofer ...

„Tarași & friends”. Experiențele refigurativului
17/04/2024 16:05

ArtEast Gallery vă invită joi, 18 aprilie, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei „Tarasi & friends”, curatoriată de Dana Lungu si Dan Lungu. Expozitia va putea fi vizitată in perioada 18 ...

Bebelușul găsit mort în mașina de spălat, în Suceava, a avut parte de o moarte cumplită. Ce a dezvăluit raportul preliminar de necropsie
17/04/2024 13:23

Apar noi detalii in cazul bebelusului din Suceava găsit mort in masina de spălat. Potrivit raportului preliminar de necropsie, acesta a fost strangulat. Raportul preliminar de necropsie a indicat că fătul ...

Consilierii de probațiune acuză umilințele la care sunt supuși de către Ministerul Justiției
17/04/2024 12:24

* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, sistemul de probatiune din Romania să fie măcinat de greve ale foamei si proteste in randul consilierilor de probatiune, ge ...

Zilele Botoșaniului, mutate la debutul campaniei electorale, cu un buget record: 500 de mii de lei / Consilier: ”Insistă să se facă campanie electorală pe bani publici”
17/04/2024 09:31

Primarul municipiului Botosani, Cosmin Andrei, a obtinut votul alesilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei