Viitorul roboticii româneşti şi-a dat întâlnire la Iaşi

1IMG_2688
1IMG_2692
1sabin ilegitim
1Tudor Hutanu
1Radu Sebastian Gabriel

Dimensiune font:

| 03-02-2020 10:17

 

În week-end, la Iaşi, 12 echipe de liceeni din mai multe oraşe au concurat alături de roboţii construiţi chiar de ei, în laboratoarele şcolilor. BRD-First Tech Challenge este o competiţie amicală dedicată echipelor participante la cel mai important concurs de robotică din România, First Tech Challenge, cea mai mare competiţie de robotică pentru licee, coordonată de Ascociaţia Naţie prin Educaţie.

 

 

Organizat de un grup de elevi ai Liceului de Informatică „Grigore Moisil”, evenimentul a adunat în acest weekend 12 echipe de elevi de liceu care speră să ajungă să participe la cea mai mare competiţie de robotică din România - First Tech Challenge. „La competiţie participă 12 echipe, şapte fiind din Iaşi, iar cinci din judeţele alăturate. Trei din cele şapte echipe din Iaşi sunt de la Liceul de Informatică Grigore Moisil. Vorbim de CyLIIS - CyLiis, CyLiis Reloaded şi CyLiis Peppers. Sunt şi cei de la echipa RETINA, dar şi alte trei echipe Ro 128 FUSE. Sunt copii de la Colegiul Naţional, Colegiul Emil Racoviţă, Colegiul Negruzzi şi Colegiul Eminescu din Iaşi. Sunt şi echipe din Roman, Târgu Neamţ, Bacău, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, Dorohoi. Evenimentul este foarte important pentru că reprezintă un antrenament, o necesitate de a se califica în competiţia naţională. Anul acesta sunt înscrise peste 200 de echipe din toată ţara. Vor fi selecţii foarte dure pentru că, de exemplu, din cele 66 de echipe care participă la Regionala de la Iaşi se vor califica doar 33 pentru următoarea etapă. La nivel naţional, competiţia a devenit din ce în ce mai dură. Echipele noi, dar şi cele obişnuite cu astfel de competiţii au nevoie să se antreneze. Competiţia de anul acesta este mai grea. Şi tema, SkyStone, este mai grea decât în anii anteriori pentru că roboţii trebuie să fie mai complecşi, mai interesanţi. De aceea se organizează periodic competiţii demonstrative de antrenament. Fiecare etapă de demo înseamnă o testare a roboţilor în etapa respectivă şi o îmbunătăţire a performanţelor şi soluţiilor tehnice pe care le-au găsit până acum. Aceste competiţii îi ajută să ajusteze tehnic roboţii şi să devină o echipă mult mai competitivă. Astfel de evenimente sunt foarte importante pentru întreaga echipă, nu doar pentru departamentul ethnic. Acest gen de concurs demonstrativ îi ajută să se regăsească, să se responsabilizeze şi să se mobilizeze mult mai bine. Această competiţie BRD-First Tech Challenge înseamnă unitate, colaborare, profesionalism. Văzând ce fac ceilalţi, ei se inspiră. Ei încearcă să fie din ce în ce mai buni, să caute soluţii de promovare, de diseminare. Concursul e foarte complex, nu are doar componenta de roboţi”, ne-a spus profesoara Mirela Ţibu, coordonatorul echipei CyLIIS de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, co-organizatorul evenimentului.

 

 

Radu este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Târgu Neamţ, la profil mate info, şi are o pasiune pentru electronic şi IT. „De când eram mic îmi plăcea să demontez telefoane, să mai stric ceva... Când am ajuns la liceu, prima dată am început cu site-urile, ca web desginer, după aceea am trecut spre fotografie, iar apoi spre robotică. Îmi place să particip la competiţiile astea pentru că îmi fac noi prieteni, învăţ lucruri şi îmi asigur şi un viitor”, ne-a spus Radu Sebastian Gabriel, elev la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ.

 

Aceşti copii minunaţi şi pasiunea lor pentru roboţi

 

Pentru a crea un robot funcţional e nevoie de multe ore de muncă şi pasiune. Se începe cu proiectare 3D, după care începe construirea robotului şi apoi programarea lui, timp în care elevii trebuie să documenteze şi să noteze totul într-un caiet al inginerului. Practic, robotul trebuie să îndeplinească anumite sarcini, unele fiind efectuate în mod autonom şi a doua parte este o parte telecomandată, în care este efectiv ghidat de elevi.

 

 

Sabin este unul dintre elevii care fac parte din CyLIIS, laboratorul de robotică al Liceului de Informatică Grigore Moisil din Iaşi. Încă de mic este pasionat de roboţi. „De când eram mic, făceam roboţi cu lego şi după aceea îi programam. Cred că aveam 5 ani când am primit un set. Era de Crăciun. Părinţii erau curioşi să vadă dacă îmi place. Mi-a plăcut foarte mult. De atunci a devenit pasiunea mea. Era un set cu care mă jucam tot timpul pentru că puteam face orice din el. Făceam tot felul de roboţi. Unii îmi păzeau camera, am făcut şi unul care se gâdila... Am făcut o pauză mai mare, de câţiva ani, timp în care am făcut programare, dar acum îmi place mai mult partea de mecanică decât cea de software, aşa că după ce am aflat de competiţie am început din nou să lucrez cu roboţeii. Acum doi ani a fost înfiinţat la noi în şcoală laboratorul CyLIIS, dar eram prea mic să pot participa şi eu, aşa că îi urmăream pe cei mari la competiţii. De un an a devenit pentru mine activitatea principală. De multe ori rămân în laborator după orele de curs. Uneori stăm şi până pe la ora 19, înainte de competiţii stăm chiar şi după ora 22, dar ne place şi de aceea nu considerăm că e obositor. Dacă nu m-ar chema părinţii acasă, aş sta mai mult. În medie, aloc patru ore pe zi pentru astfel de activităţi de laborator, iar înainte de competiţii stăm şi peste şase ore pe zi”, ne-a spus Sabin Ilegitim, elev în clasa a X-a la Liceul de Informatică, unul dintre membrii CyLIIS.

 

 

Experimentat este şi Tudor, un elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional din Iaşi, la profil matematică informatică, care de trei ani participă la această competiţie. „Particip din al doilea sezon şi pot spune că a început ca o joacă. După ce am participat în primul an, acest concurs s-a transformat într-o pasiune şi acum când sunt în ultimul an de şcoală am observat că această competiţie m-a ajutat foarte mult în lua o decizia alegerii facultăţii. Aş vrea să merg mai departe la inginerie aerospaţială sau la mecatronică”, a spus Tudor Huţanu, elev la Colegiul Naţional, şi membru al echipei Ro 128 FUSE.

 

La competiţia naţională FirstTech Challenge de anul acesta, care se va desfăşura cu tema SkyStone, sunt înscrise peste 200 de echipe de liceeni din toată ţara. Elevii se vor întrece în meciurile de calificare pentru etapa naţională. Doar una dintre echipe se va reprezenta România la Finala Mondială din Statele Unite. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Renașterea vine pe aripi de înger
25/04/2024 06:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

La Iași vor fi tipărite 1.610.00 buletine de vot
25/04/2024 06:49

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, in municipiul Iasi vor fi deschise 270 de sectii de votare organizate in 140 de centre de vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe listel ...

Autorităţile locale vor parc industrial pe fosta platformă Fortus
25/04/2024 06:44

* „Din păcate, avem o comunicare din ce in ce mai greoaie in ceea ce priveste intentia Consiliului Judetean Iasi de preluare de la statul roman a unei suprafete de teren si a unor active de la Fortus in ...

CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 06:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 06:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
25/04/2024 06:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei