1violenta3

Dimensiune font:

Violenţa domestică, un fenomen greu de controlat la Iaşi

| 09-12-2019 00:35

* doar în ultima săptămână s-au dat sentinţele în nouă procese în care se solicitau „ordine de protecţie” * anul acesta, câteva sute de asemenea cazuri au ajuns pe rol la Judecătoria Iaşi * pretutindeni, alcoolul face parte din peisaj * din nefericire, mai mult de jumătate dintre români (aproape 60%) tolerează comportamentele violente din familie şi chiar le consideră justificate * la nivel naţional, o femeie din zece este afectată, anual, de violenţa domestică

Scandalurile de familie au depăşit, de multă vreme, teritoriul gospodăriei proprii şi a vecinătăţii imediate, terminate cu cel mult un apel la poliţie: „Să vină sectoristul!” Moda e să se ajungă „la judecată”. Aşa-numitele procese în care se cere „ordin de protecţie”. Reclamanţii strâng probe – înregistrări audio-video cu telefonul, certificate medico-legale, print-screen-uri cu e-mail-uri ori sms-uri - şi asta doar ca să se răzbune pe rubedenii. De regulă, nu obţin de la instanţă decât o exilare pe 6 luni a pârâtului. Deseori, nici măcar atât. Rămân doar cu certurile, bătăile şi înjurăturile făcute publice. Iar aici, statul poartă nu doar responsabilitatea, ci şi povara unor cazuri revoltătoare.

Soţul, susţinut de fiică, îşi reclamă nevasta, iar aceasta ripostează

O telenovelă în stil bahluian, plină de conotaţii bahice şi-a încheiat primul sezon, zilele trecute, în faţa completului de judecată. Reclamanţii-pârâţi Marian D. şi Simona D. (tată şi fiică) s-au judecat cu pârâta-reclamantă Ioana. Soţie, respectiv mamă.

În plângere, tatăl şi fiica suţin că Ioana e o femeie teribil de violentă. Că, în data de 12.11.2019, a avut un comportament extrem de agresiv împotriva soţului, l-a înjurat de toate cele, i-a dat un cap în gură, apoi l-a muşcat de braţ. Apoi, patru zile mai târziu, în timp ce Marian era la serviciu, nevastă-sa a luat fata la bătaie şi a încercat să-i smulgă părul din cap. N-ar fi fost pentru prima dată. La începutul anului, Simona o mai înhăţase de la maică-sa. Destul de urât, căci cei de la Medicină Legală i-au dat certificat în care scrie că a avut nevoie de 7-9 zile de îngrijiri medicale.

Pârâta a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională. Adică ea ar fi adevărata victimă, nicidecum cei doi. A susţinut că ea doreşte să divorţeze, iar bărbatu-său a ameninţat-o că o va da pe mâna interlopilor, că o acuză de relaţii extraconjugale şi că o instigă pe fiică. Ioana a venit şi cu amănunte spumoase: i-ar fi dezumflat roţile de la maşină, i-ar fi copiat apoi şters filmările din telefon şi multe alte şicanări. Din cauza cărora a fost nevoită să se mute pentru o săptămână la hotel. Că a ajuns la depresie.

De partea cealaltă, tatăl şi fiica au depus la dosar o serie de fotografii în care se văd foarte bine vânătăile cu care s-au ales în altercaţiile cu femeia bătăuşă.

După ce a ascultat ambele părţi, instanţa a admis că există o situaţie tensionată în familie, dar a refuzat emiterea unui ordin de protecţie. N-au decât să-şi spele rufele în familie.

Un CD cu înjurături de colecţie

Într-un alt caz, Ileana B. şi-a chemat în judecată, în data de 20.11.2019, soţul Costel, solicitând instanţei să emită ordin de protecţie. În motivarea cererii, reclamanta a menţinut că este căsătorită cu pârâtul şi au un băieţel în vârstă de doi ani. Fericirea conjugală a trecut, iar acum se află în prag de divorţ. Că să nu fie dubii, fiecare dintre ei au formulat câte o acţiune de divorţ.

 

Violenţa asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiaţi, in spitale. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate ţările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de provenienţă, venit sau nivelul de educaţie.

 

Ca dovadă, femeia a depus la dosar un CD cu înregistrări ale disputelor verbale pe care le-a avut cu soţul. Acuzaţii diverse, jigniri şi multe înjurături de colecţie. Degeaba, instanţa a respins ca nefondată cererea.

Expulzat după un scandal la slujba de pomenire a soacrei

Vasile e însurat de 20 de ani şi are două fete - una de 14 ani, cealaltă de 16, o nevastă severă şi-i place să bea. Iar când o face, se lasă cu peripeţii. Consoarta a îndurat o vreme toate recitalurile, dar în cele din urmă şi-a pierdut răbdarea. N-a băgat încă divorţ, mai speră ca bărbatul să se îndrepte. În vară, a cerut şi obţinut un ordin de protecţie pe o perioadă de patru luni.

Liniştea n-a durat foarte mult. Mai erau câteva zile până la expirarea ordinului de protecţie, când Vasile şi-a dat din nou în petic. S-a întâmplat pe 17 noiembrie. Nevastă-sa, Mariana, era la biserică, la slujba de pomenire a mamei. Omul a făcut, nervos, câteva ture de biserică, apoi s-a pus pe sudalme, bătând şi nişte apropouri de îngropăciune la adresa soţiei.

După acest episod, Mariana şi-a luat fetele şi s-a mutat împreună cu ele într-un apartament închiriat. Totodată, a cerut instanţei prelungirea ordinului de protecţie pentru încă 6 luni. A avut câştig de cauză.

Încuiată în casă din pricină de... slab randament sexual

Cecilia are o relaţie de concubinaj cu Victor, ce durează din 2016. Una cam tumultoasă. Bărbatul, ajuns în pragul vârstei a treia, e foarte gelos. Nu-i trebuie decât două-trei păhărele la bord şi devine terminat de curiozitate. Îl frământă palmaresul sexual al iubitei sale. Evident, cel dinainte. O sileşte să-şi depene amintirile în faţa smartphone-ului pus pe înregistrare voce. Când nu-i plac povestirile, se enervează, o ia la bătaie, dar o şi obligă la câteva partide de sex. Odată, i-a pus un căluş la gură, a legat-o de pat, iar după consumarea actului sexual a urinat pe ea. Cel puţin, aşa susţine femeia, asistentă la Spitalul de Copii.

Ultimul episod cu năbădăi s-a produs în seara de 22 noiembrie. Nemulţumit de prestaţia sexuală a concubinei, Victor a încuiat-o în casă şi a plecat la băut cu prietenii. S-a întors acasă abia pe 25 noiembrie, la prânz. Îi trecuse mahmureala şi îi revenise cheful de sex. Dar avea şi motive de natură financiară. Pentru Cecilia era zi de leafă. Aşa că a scos-o din casă, au mers împreună la bancomat, de unde femeia a retras 4.000 de lei, sumă confiscată instant de către concubin.

 

Statisticile arată că, în România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţă fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă. Din cifrele raportate la Poliţie, de exemplu, anul trecut aproape 18.000 de femei au fost lovite în familie, iar 48 au murit ca urmare a bătăilor primite.

 

De aici, cei doi au mers la spital, pentru ca ea să-şi depună cererea de concediu medical pentru perioada cât stătuse încuiată-n casă. Ajunşi în dreptul cabinetului juridic, Cecilia a ţâşnit înăuntru, blocând uşa de acces cu propriul corp. Victor a intrat în panică şi a fugit. Sfătuită de jurist, ea a mers la IML, şi-a scos certificat medical în care sunt trecute toate vânătăile, apoi a ajuns la Poliţie, să facă reclamaţie, dar şi la Judecătorie, să înregistreze cererea de emitere a ordinului de protecţie.

Instanţa i-a dat dreptate şi i-a interzis bărbatului să se apropie la mai puţin 500 m de ea şi s-o contacteze în vreun fel pe o perioadă de şase luni.

Un tată a solicitat ordin de protecţie împotriva fiului

Altă cerere de emitere a ordinului de protecţie venită recent e cea a lui Gheorghe P., din Roşcani, pârâtul fiind chiar fiul său. Nu-i deloc prima de acest fel, au mai fost şi în trecut, dar de data asta nu s-a mai căzut la pace.

Gheorghe şi Cristinel obişnuiesc, de ani buni, să-şi petreacă serile împreună, în compania sticlelor cu diverse licori alcoolizate. Debutul chefului e unul banal, în pace, armonie şi varii discuţii. Finalul se lasă de fiecare dată, aproape ritualic, cu bătaie. Până anul trecut, era un oarece echilibru la împărţitul pumnilor. Dar vârsta a început a-şi spune cuvântul. De atunci, juniorul a ieşit mereu învingător absolut. Uneori chiar prin KO. La ultima confruntare, Cristinel n-a fost deloc mulţumit de replica „bătrânului” şi, de nervi, a spart, acum, în prag de iarnă, geamul de la sufragerie. Plus toate blidele din bucătărie.

A doua zi, cu ochii bine învineţiţi de la tratamentul pe bază de pumni, Gheorghe a mers la poliţie cu reclamaţia, apoi în instanţă cu cererea şi n-a mai dat înapoi. Rezultatul: ordin de protecţie împotriva lui Cristinel. Jumătate de an nu mai are ce căuta acasă.

Fost tâlhar îşi cotonogeşte fosta nevastă, la doi ani după divorţ

Ionică a avut proasta inspiraţie, în 2010, când, în penitenciar fiind pentru o tâlhărie, s-a însurat cu Maria. A mai avut de stat doi ani la răcoare şi n-a meditat la altceva decât la teoreticele infidelităţi ale nevestei. A ieşit de-acolo cu gelozie cronică, iar căsnicia a mers din ce în ce mai prost. În 2016, cei doi s-au separat, dar n-au dat divorţ. N-a vrut Ionică.

 

O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, adică aproape 1,2 milioane de românce cunosc violenţa domestică, iar soluţionarea acestui fenomen include atât schimbări în mentalitate, cât şi un sprijin concret din partea autorităţilor.

 

Fostul tâlhar, măcinat de gelozie, n-a găsit alt antidot decât păhărelul. Fiecare beţie se încheia cu reproşuri la adresa Mariei, uneori maltratări ori chiar bătăi în toată regula. Plus teroare psihică. Ameninţări, şters agenda telefonică şi alte asemenea şicane. Multă vreme, femeia a înghiţit în sec şi a îndurat totul cu stoicism.

Până pe 26 noiembrie, când a mers şi a depus plângere la Judecătorie. Nu singură, ci însoţită de vecinul Toader, care a fost şi martor în proces. În fapt, acest Toader e, de la o vreme, bodyguardul femeii. Acolo a povestit cum că, din 2016, de când a vrut să bage divorţ, n-a mai avut pic de linişte în casă. Teorizată psihic şi bătută aproape permanent, femeia a reunţat, din cauza fricii, la separarea oficială.

Nici părinţii şi fratele ei n-au scăpat de înjurături şi ameninţări. S-a mutat cu chirie, crezând că, în cele din urmă, încă soţul din acte va renunţa la violenţe. N-a fost aşa.

Un ultim episod de agresiune a avut loc pe data de 26.11.2019, când Ionică a venit la locuinţa ei, în Bularga, şi a început să arunce cu pietre în geam, ca s-o determine să coboare pentru „discuţii”. N-a avut încotro şi s-a conformat. Dar nu înainte de a suna la poliţie. A venit un echipaj, care l-a gonit pe scandalagiu. Femeia s-a dus glonţ şi a depus plângere. S-a judecat la viteză, iar Ionică nu mai are voie să se apropie la o distanţă mai mică de 100 de metri nici de Maria, nici de părinţii ei. Nici să-i contacteze în vreun fel timp de 6 luni.

***

Poveştile de viaţă de acest gen, deloc vesele, cu oameni care au fost, cândva, foarte apropiaţi, sunt, din nefericire, tot mai multe.

Deşi 8,5% din români consideră că violenţa domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceştia doar la oamenii needucaţi, în momentul de faţă, o femeie din zece este afectată de violenţa domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.

Mai grav este că mai mult de jumătate dintre români (aproape 60%) tolerează comportamentele violente din familie şi chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama şi lipsa sprijinului autorităţilor sunt doar două motive în acest sens.

Marcel FLUERARU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Salariile directorilor subordonanţi Primăriei, plafonate la nivelul lunii decembrie 2019
31/03/2020 12:39

În urmă cu scurt timp, consilierii locali au hotărat ca salariile directorilor societăţilor din subordinea Primăriei, precum şi cele ale membrilor Consiliilor de Administraţie ale respectivelor soc ...

Anchetă internă la Infecţioase - Dr. Carmen Dorobăţ: „Eroii de la Spitalul de Boli Infecțioase nu sunt hoți!”
31/03/2020 11:38

După apariţia in presă a unor materiale vizand o presupusă fraudă din stocurile de materiale de protecţie şi chiar din donaţiile in alimente destinate Spitalului de Boli Infectioase Iasi, conducerea uni ...

Psihologii de la Socola oferă suport cadrelor medicale angrenate în lupta cu pandemia
31/03/2020 11:30

Pentru a veni in sprijinul cadrelor medicale care se află in prima linie in lupta cu noul coronavirus, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iasi, in parteneriat cu specialistii Colegiului Medicilor, a ...

Un nou deces, la Iaşi, din cauza COVID-19
31/03/2020 11:10

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, astăzi, alte 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul total pe ţară ajungand la 68. Astfel, este vorba despre o femeie de 73 de ani, di ...

Primul caz de coronavirus la Aeroportul Iaşi
31/03/2020 10:42

 În această dimineaţă a fost confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus in randul personalului de la Aeroportul Iaşi. E vorba de un poliţist de frontieră. Conducerea instituţiei a r ...

Maricel Popa vrea spital regional mobil la Transagropolis!
30/03/2020 20:28

 * Spitalul mobil, care ar putea fi ridicat in zona Transagropolis, va dispune de două săli de operatie, unitate de urgentă si triaj, cameră de examinare, terapie intensivă, laboratoare de testar ...

Coronavirusul a atacat 200 de cadre medicale din regiunea Moldovei!
30/03/2020 15:17

 Conform raportărilor către INSP din teritoriu, in prezent, in tara noastră au fost inregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul corinavirus, după cum urmează:   91 medici, 90 a ...

Peste 2.800 de ieşeni izolaţi la domiciliu
30/03/2020 15:15

* au fost identificate un număr de 234 de persoane care nu respectă interdiciţiile de circulaţie instituite prin OM 3/2020 * au fost aplicate un total de 446 de sancţiuni contravenţionale in valoare de 1. ...