Vise pentru un viitor cu oameni buni

x-maria

Dimensiune font:

| 02-12-2021 07:38

 „Încurajează-ţi copiii să viseze! Imaginaţia ne va purta adesea în locuri unde nu am fost niciodată. Fără imaginaţie, nu mergem nicăieri”, spunea Carl Sagan, profesor de Astronomie și Științe Spațiale și Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universității Cornell, cofondator și presedinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat științei spațiale din lume. Și ce sprijin mai mare poate oferi un părinte unui copil decât să-i coase aripi și să-i susțină visele atunci când el vrea să zboare?

Fiecare copil aduce cu el o poveste, un basm despre ceea ce va deveni, despre visele și dorințele sale. Câte dintre ele se vor împlini doar Universul știe sau și copilul, dacă este atent la calea sa de destin.

Cu Maria Cătur, o copilă din clasa a VI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță, ursitoarele au fost darnice. Dacă ar fi să ne uităm acum la rezultatele ei, cu siguranță i-au prezis că va avea talent la mânuit condeiul și vorba, că va dori să vindece oamenii și să fie alături de cei în nevoie și, poate la un moment dat, să împartă și legea. Adolescenta sensibilă și ambițioasă deopotrivă a câștigat recent un concurs important de creație, organizat cuprilejul manifestărilor dedicate colegiului. „A fost un concurs literar la care trebuia să participăm cu o lucrare. La început m-am temut, apoi am discutat cu părinții, am mai stat de vorbă cu mine și am decis că voi participa. Am scris o poveste la care mi-am invitat părinții să-mi fie critici și, după ce am primit păreri favorabile, m-am înscris. Îmi depășisem teama de a fi alături de concurenți din clase mai mari de gimnaziu sau chiar de liceu. Eu am scris o poveste cu inima în palmă”, ne-a spus Maria, a cărei creație s-a clasat pe locul întâi. „Am fost foarte fericită, mi-a dat o încredere și mai mare în mine. Pentru mine, scrisul este o eliberare. Sunt zile cu programe încărcate, avem mult de lucru, sunt cerințe mari dacă vrei să te menții într-un top al performanței, dar eu reușesc să le fac pe toate. Scrisul mă ajută, paginile cu notițe pe carele migălesc seara sunt confidentele mele, am mai aflat de la adolescenta ambițioasă.

Maria Cătur este un copil care poate fi oricând un model – modestă, se implică în multe campanii umanitare, este voluntar în diverse proiecte, la școală mereu este printre primii, la fel și la cluburile extrașcolare. Face teatru de mulți ani, cu rezultate foarte bune, sprijinită fiind de Ana Hegy, de la Palatul Copiilor. „Teatrul este o parte din viața mea, la fel ca și scrisul. Nu aș putea renunța niciodată la aceste două pasiuni ale mele. Și pentru că tot avem un interviu privilegiat, vă mărturisesc în premieră un vis al meu – după ce voi absolvi Facultatea de Stomatologie și îmi voi deschide un cabinet, mă voi înscrie la Universitatea de Teatru de la București, la actorie sau regie, mă mai gândesc”, a șoptit Maria Cătur cu voce blândă, dar fermă. Avea deja notate aceste vise în planul viitorului ei, pe care sigur îl vom vedea împlinit. Eiii, și pentru că adolesenții de astăzi văd o lume diferită de cea în care trăiesc, Maria visează să devină și primar al Iașului. „Vreau o lume bună și dreaptă pentru toți, în special pentru copii. Sufăr când văd cum unii nu își pot îndeplini dorințele, poate nici măcar nu și le cunosc, mă doare când văd oameni cerșind. O lume perfectă, din punctul meu vedere, este o lume fără suferință, cu soluții pentru orice necaz. Acum nu este chiar așa....”, a plecat ușor ochii copilița cu gânduri de a schimba lumea în care trăiește, apoi și-a privit cu mândrie ia pe care a purtat-o cu drag de Ziua Națională a României. Cu astfel de copii, viitorul sună bine, iar planurile oamenilor mari sunt pe mâini bune. Ei sunt cei care ar putea oricând sprijini reformele în educație, un sistem care este cea mai mare bancă de valori în orice țară, dacă avem încrederea să investim în ei.

Maura ANGHEL

 

 

Lucrarea premiată poate fi citită mai jos:

 

    Câte încap într-o...viață

 

 

La început mi s-a dat doar o foaie albă, care aștepta, pitită în sufletul meu să prindă viață. A crescut o dată cu mine și cu amintirile mele, care s-au înșirat pe pielea ei...

Ușor, ușor, m-am maturizat și mi-am dat seama că nu trebuie să o supăr, sau să o fac de rușine, deoarece pe urmă avea să mă consilieze doamna Conștiință, care insista să o facă și noaptea. Începeam să văd că nu toate stau așa cum voiam eu, scrijelindu-i pielea poate din greșeală cu răutăți ori întâmplări neplăcute, pe care încercam să le remediez. Mi-a vegheat gândul și sufletul mereu...

Citesc acum, la final, câte și mai câte s-au înșirat de-a lungul vieții... Îmi văd copilăria, care se reflectă în cuvântul “magie”, primii ani de școală, care mă întreb unde au plecat atât de repede, lăsându-mi și mie, dar și foii mele câteva cicatrici de dor. Urmăresc firul poveștii și privesc anii gimnaziști, care au fost încununați de succese, ani frumoși care s-au scurs repede, însă care mi-au adus atâtea zâmbete pe care nu le pot uita, așa cum au fost și zilele adolescenței, completate de anii în care am fost liceană, surâzându-mi amintirile minunate. Bineînțeles că la finalul acestor capitole nu pot uita și de lacrimile strânse în amurgul multor zile, în care am învățat ce este înțelepciunea ,curajul și sinceritatea.

Puteam spune că sunt cu totul împlinită, după ce pe filă se mai adăugaseră noile mele aventuri din timpul studenției. Sunt mândră că după atâția și atâția ani  pot citi trairile mele, care s-au scris una și una, rând pe rând. Îmi dau seama abia  acum, că s-au mai strecurat greșeli pe care nu le făceam dacă nu eram atât de ambițioasă sau dacă îmi ascultam părinții și sufletul. Oare viața poate fi doar liniștită?

Iată-mă după mult timp, fericită, alături de familia mea, mama, tata, fratele meu, cu cei doi copii ai săi, eu, cu tripleții mei și motanul nostru, la masa de Crăciun. Închid ochii și reanimez acele clipe, uitate pe  foaia încă puțin albă...  Trec mai rapid cu privirea peste acestea, pentru că nu vreau să mai rup din mine rouă prețioasă, rouă sufletească.

Surprind clipele în care mi-am pierdut apropiații și am rămas singură.  Văd aniversarea celor optzeci de ani, aniversare care m-a surprins în locșorul meu de tihnă, în biblioteca veche, pe care o aveam de la majoratul meu, în urmă cu ani buni. La venirea celei de a optzecea primăveri mă mutasem deja aici. Era visul meu de când  eram mică să locuiesc singură într-un lăcaș numit “bibelotecă”, unde să citesc și să scriu nopți la rândul, toate pentru a-mi regăsi liniștea interioară.

Iată-mă și acum aici, surprinzând toate clipele scrise pe foaia mea, foaie ce va rămâne cu mine aici, acolo, acum și mereu.

Mai am puțin... Și-mi petrec ultimile clipe recitind din nou și din nou ceea ce am trăit, însă nu reușesc niciodată să ajung la final, deoarece se adaugă alte scrieri care îmi  completează viața.

Voi pune punct și o voi lua de la început.

Maria Cătur

Prosefor Irina Nechifor 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
1.305 cazuri COVID la Iaşi, într-o singură zi!
27/01/2022 00:00

În ultimele 24 de ore, in judeţul Iaşi au fost inregistrate 1.305 cazuri noi de coronavirus, număr aproape triplu fată de raportarea din ziua precedentă şi in mod sigur un record al infectărilor zi ...

Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă
27/01/2022 00:00

Locul in care copiii din Iasi invătau secretele plantelor şi ale mediul incojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele  din  Parcul Copou sunt in paragină, după ce, ani la randul, au fost ga ...

Consilierii județeni, mână largă!
27/01/2022 00:00

    Întruniti ieri in prima sedintă din acest an, consilierii judeteni ieseni au aprobat, printre altele, alocarea fondurilor necesare continuării  lucrărilor de reabilitare a Spitalul ...

Comisia de Circulaţie vrea să mute traficul pe sub geamurile ieşenilor din Nicolina!
27/01/2022 00:00

  La inceputul acestui an, consilierul local Ovidiu Laicu (PSD) a propus instituirea unui sens unic pe Aleea Tudor Neculai, odată cu implementarea benzii unice din CUG pană in rondul din zona Podu Ros. ...

Proiecte care au salvat Iașul de poluare
27/01/2022 00:00

 Consiliul Judetean Iasi, in colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, a propus măsuri pentru mentinerea nivelului poluantilor sub valorile limită admise de prevederile legale. Conform factori ...

Percheziţii a procurorilor DNA în birourile Primăriei Iaşi
27/01/2022 00:00

O echipă de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a descins, ieri dimineată, la sediul Primăriei Iasi, de unde au ridicat mai multe documente si inscrisuri oficiale in cadrul unei anche ...

Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă
27/01/2022 00:00

Locul in care copiii din Iasi invătau secretele plantelor şi ale mediul incojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele  din  Parcul Copou sunt in paragină, după ce, ani la randul, au fost ga ...

Aer de primăvară în construcţii
26/01/2022 23:59

Dintre acestea, 75 se adresează absolvenţilor de facultate, care, funcţie de specializare, se pot angaja ca analist, analist financiar, analist servicii clienţi, consilier juridic, consilier orientare privi ...

 Ieșenii au colapsat serviciul 112!
26/01/2022 23:59

Medicii de la UPU fac apel la ieşeni să nu mai aglomereze holurile spitalelor dacă  nu se află intr-o situaţie gravă. Ei recomandă să fie contactaţi mai intai medicii din prespital. Ieri, iesenii ...

Cea mai bătrână condamnată din Iaşi s-a împăcat cu soarta
26/01/2022 23:59

 Ajunsă la 84 de ani, Ana P. e, cu siguranţă, cea mai bătrană condamnată din istoria judeţului Iaşi. Femeia s-a ales, in primăvara anului trecut, cu o amendă penală de 7.200 lei (echivalentul a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei