Zeci de școli ieșene au solicitat suspendarea cursurilor

1covid

Dimensiune font:

| 06-10-2020 23:50

 * ieri, 10 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă şi unitate şcolară * 14 unități de învățământ din județ se află în „scenariul roșu”, cu participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online * la Iași, ieri au fost confirmate 92 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, înregistrându-se și două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv

Având în vedere prevederile Ordinului 5487/1494/2020, în urma confirmării pozitive cu COVID-19 a mai multor persoane, 10 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat ieri suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă şi unitate şcolară. Solicitările au fost aprobate de Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ respective, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, urmând ca decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă" să se dispună la nivel judeţean prin hotărârea CJSU. Unitățile în cauză sunt: Liceul Teoretic „D. Cantemir” – un elev confirmat, Școala Postliceală Sanitară „Gr. Ghica Vodă” – un elev, Colegiul Național „M. Eminescu” – un elev, Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții – un profesor, Școala Gimnazială Țuțora – un elev, Școala Gimnazială Slobozia, comuna Voinești - un profesor (a predat si la Școala Primară Slobozia), Școala Gimnazială „O. Cazimir” – un elev, Colegiul Național „Emil Racoviță” - un profesor.

Alte două unități de învățământ au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „față în față” la nivel de unitate: Școala Gimnazială Slobozia, Structura Școala Primară Slobozia, comuna Voinești și Grădinița Happy Kittens, comuna Valea Lupului.

În unităţile şcolare menţionate, s-a trecut la izolarea cazurilor confirmate, igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţilor şcolare (clase, holuri, toalete), reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul măştii de protecţie.

14 unități de învățământ în „scenariul roșu”

În urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, luni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a emis hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru perioada 06.10.2020-9.10.2020. Astfel, conform acestora, se înregistrează următoarea situație: 369 de unități de învățământ se află în Scenariul 1 - participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară; 272 de unități de învățământ în Scenariul 2 - participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, iar 12 unități de învățământ în Scenariul 3 - participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online (plus cele două unități școlare care au solicitat aceeași măsură, ieri).

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național și local de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Public, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit respectivei analize, în 81 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 16 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 1 dintre localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Iaşul, în topul infectărilor din ultima săptămână

INSP a transmis ieri că 36.8% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat în Capitală şi în judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ şi Cluj.

Interesant, însă, este faptul că deşi aceste judeţene sunt campioane la infectări, 30,4% din totalul deceselor au fost înregistrate în cu totul alte localităţi, cu excepţia Bucureştiului şi Bacăului. Este vorba de Prahova, Sibiu şi Caraş Severin. INSP mai arată că 81,4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 60,1% din decese au fost la bărbaţi.

În fine, din totalul persoanelor decedate, 95,3% aveau cel puţin o comorbiditate.

La Iași, ieri au fost confirmate 92 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, înregistrându-se și două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

Referitor la gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele ieșene suport COVID-19, conform raportărilor, în cursul dimineţii erau ocupate 417 paturi, din care 28 pentru ATI.

Conform datelor centralizate ieri la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, un număr de 962 de persoane se află în izolare, iar 1,121 de persoane sunt carantinate la domiciliu.

Peste 600 de români se zbat între viață și moarte

Referitor la situaţia zilnică, până ieri, 6 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.121 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID - 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat însă în Prahova (96) şi Bucureşti (403).

Tot până ieri, 5.121 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, 73 dintre acestea (record al pandemiei) confirmate ieri.

De asemenea, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.097. Dintre acestea, 608 sunt internate la ATI. Lucian STATE, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
FOTO O șoferiță de 20 de ani din Suceava, surprinsă cum plimba patru copii atârnați de mașină
06/03/2021 09:57

 O soferită de 20 de ani dintr-o comună din judetul Suceava a fost amendată după ce a fost surprinsă plimband patru minori care se tineau de barele metalice exterioare ale masinii Imaginile au apărut ...

VIDEO Incendiu la Palatul Administrativ din Suceava
06/03/2021 09:53

 Un incendiu a izbucnit, sambătă dimineata, la Palatul Administrativ din Suceava, unde este sediul prefecturii judetene.   Purtătorul de cuvant al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a precizat ...

Numărul elevilor bolnavi de COVID este în creștere. Peste 30 de elevi și profesori au fost depistați pozitiv
06/03/2021 09:30

Cateva zeci de cadre didactice şi elevi din judeţul Iaşi au fost raportate joi şi vineri ca fiind pozitive la testarea pentru Covid-19. Astfel, 13 elevi au fost confirmaţi in total in cele două zile de c ...

„Ne dorim liniște. Niciun artist nu poate crea dacă nu are o stare de armonie interioară”
06/03/2021 09:02

  „Vin ca un domn străin, cu un gand pacificator si imi doresc să ofer o imagine bună Operei Nationale Romane Iasi. Sunt interesat să rezolvăm problemele colectivului, care să fie ...

Moșii de iarnă
06/03/2021 08:52

Mosii de iarnă este sărbătoarea populară din sambăta care precede Lăsatul Secului de Branză sau Lăsatul Secului de Carne, dedicată mortilor, mosilor si strămosilor. Mosii de iarnă, impreună cu Mosii ...

Amenzi de peste 42.000 lei aplicate de poliţiştii locali ieşeni
05/03/2021 18:00

    În urma activitătilor specifice desfăsurate, politistii locali au legitimat in ultimele zile 324 persoane, iar in urma constatărilor directe au intocmit 129 procese-verbale de constatar ...

Salubris demarează o nouă campanie de salubrizare stradală
05/03/2021 17:00

    Pană pe 10 aprilie, angajaţii Salubris vor derula activităţi de salubrizare stradală cu ocazia desfăşurării campaniei „Curăţenia de primăvară pe arterele principale ale municip ...

Creştere spectaculoasă a numărului de infectări, la Iaşi
05/03/2021 17:00

În ultimele 24 de ore, in judeţul Iaşi au fost inregistrate 157 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, in creştere faţă de ultima raportare, numărul total de infecţii de la inceputul pan ...

Studentă a UAIC, multiplă campioană la gimnastică ritmică, premiată de conducerea UAIC
05/03/2021 15:45

  Andreea Cristina VERDES, studentă in anul al II-lea la Facultatea de Educatie Fizică si Sport din cadrul Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), multiplă campioană national ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei