Zeciştii Iaşului îşi dezvăluie secretele succesului

foto111

Dimensiune font:

| 28-06-2022 14:07

 

Nouă absolvenţi de liceu din Iaşi au obținut media 10 la examenele de Bacalaureat. Opt dintre ei, mai bine spus, opt dintre ele, au susţinut Bacalaureatul în această sesiune, cel de-al nouălea fiind un băiat care a dat bacalaureatul în luna mai. El este un olimpic de la Colegiul Naţional şi este deja admis la o universitate de renume din SUA. Majoritatea decarilor vor să urmeze studiile la Facultatea de Drept.

Unul dintre „decarii” acestei sesiuni de Bacalaureat este Ana Maria Trandafirescu. Eleva de la Colegiul „Mihai Eminescu” vrea să urmeze o facultate de relaţii internaţionale din Olanda. Mă bucur foarte mult că am reuşit să obţin aceste note. Mi-am dat seama că examenul de Bacalaureat este foarte dificil şi că trebuie să ne menţinem echilibrul interior şi să nu cedăm în faţa obstacolelor vieţii. Este important să fim optimişti şi să ne cunoaştem adevăratele calităţi, să ne păstrăm calmul în orice situaţie, a spus Ana Maria Trandafirescu. Din punctul său de vedere, este dificil atât emoţional, cât şi intelectual. „Bacalaureatul necesită un anumit nivel de motivaţie dar şi de muncă în acelaşi timp, pentru că este un examen al maturităţii prin care toată lumea trebuie să treacă. Depinde de fiecare în parte cum este ca persoană dar şi de aspiraţiile sale, de ceea ce doreşte să facă în viaţă, a spus Ana Maria Trandafirescu.

 Elena Narcisa Dascălu este o altă absolventă a Colegiului „Mihai Eminescu” din Iaşi care a reuşit performanţa de a obţine 10 la toate probele Bacalaureatului. Pare puţin wow!, dar experienţa de Bacalaureat chiar a fost una foarte bună pentru mine. Acest examen m-a format să fiu mai ordonată, mai organizată. Examenul de Bacalaureat este unul de dificultate medie. Singurul lucru de care mi-a fost frică a fost la Română. Acolo, rezolvarea subiectelor e interpretabilă. Atât la istorie, cât şi la geografie subiectele au fost accesibile, cu câteva chichiţe pentru a se face o departajare între cei de nota 10 şi cei de 9,80. Important e să te pregăteşti din timp şi să iei totul pas cu pas. Ajută foarte mult dacă ai fost atent în liceu, dacă ai fost la ore şi dacă ştii să îţi sintetizezi informaţia suficient de bine, a spus Elena Narcisa Dascălu. Ea vrea să rămână în Iaşi pentru a urma cursurile facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

 

Mihaela Hudişteanu a absolvit cursurile liceale la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi. Pentru ea „veriga slabă” a fost Limba şi Literatura Română, pentru că rezolvarea subiectelor poate fi privită cu subiectivitate de profesorii corectori. „Nu a fost stresant. Eu sunt şi olimpică. Nu am făcut pregătiri suplimentare. Am făcut puţin la Română. Am lucrat suplimentar, maxim 6 ore pe zi, cumulat la Mate, Info şi Română, după ce am terminat şcoala. Înainte lucram câte 8. Nu este neapărat să obţii media 10. Trebuie efort constant şi, într-adevăr, puţină inteligenţă. Media 10 nu e ceva imposibil”, a spus Mihaela Hudişteanu. Fiind olimpică la matematică, ea este acceptată deja la Facultatea de Informatică din Iaşi, după care doreşte să facă un master pe cercetare.  

 

Mălina Maria Harasim este singurul elev care a obţinut media 10 şi care este din afara Iaşului. Ea a învăţat la Liceul „Miron Costin” din Paşcani. Mi-am dorit să iau notele astea. Adică, nu a fost o surpriză. Nu am muncit atât de mult şi nici nu am făcut sacrificiile pe care toată lumea crede că sunt necesare pentru performanţe. Am muncit dar m-am şi distrat în acelaşi timp. Nu am reununţat la niciuna dintre ele în defavoarea celeilalte. Cred că buna organizare, adică să îţi organizezi materia şi timpul de studiu, este cheia succesului. Am reuşit să recapitulez în timp util fără să simt efortul depus”, a spus Mălina Maria Harasim. Singura pregătire a fost la Limba şi literatura română. Dar a fost destul de rar, o dată la o lună, pentru că făceam pregătire pentru examenul de admitere la facultatea de Drept. Dar zilnic lucram individual câte 3-4 ore pentru Bacalaureat”, a spus Mălina Maria Harasim. Şi ea vrea să urmeze studiile juridice în cadrul Facultăţii de Drept, însă la Universitatea Bucureşti.  

 

Robert Corneliu Gheţiu este singurul băiat din judeţ care a luat media 10 la examenele de Bacalaureat. Olimpic fiind, elevul de la Colegiul Naţional din Iaşi a susţinut proba în sesiunea specială organizată în luna mai. La Bacalaureat, subiecte în general sunt de nivel mediu de dificultate. Nu a fost vreun subiect la care să fi stat foarte mult timp sau care să fi avut probleme. Aş fi vrut ca la Limba şi literatura Română să fie o poezie modernistă. Pentru mine, faptul că am avut notă maximă arată că am avut tezele bune, pe de altă parte, că am avut curaj. Curajul să contest nota la Chimie, unde am fost punctat cu 9,65, eu olimpic fiind. După contestaţie, s-a recorectat lucrarea şi s-a pus nota 10, a spus Robert Corneliu Gheţiu. Spre deosebire de ceilalţi elevi de 10, Robert urmează să studieze peste Ocean. El a fost deja admis la University of Rochester din SUA.

.

 

Antonia Ruxandra Bădărău-Raţă învaţă la acelaşi prestigios colegiu. Media 10 nu a fost o surpriză pentru ea. Totuşi, a avut ceva emoţii, pentru că notarea la Română e subiectivă. La Matematică şi la Fizică eram sigură că iau 10. La Română e subiectivă corectarea. Nu poţi să ştii cu adevărat ce faci. Contează şi corectorul şi...norocul. Nu am făcut pregătire la Matematică şi la Fizică. Am avut mare noroc de profesorii de la clasă. În rest am mai avut nevoie de ajutor. Adică şi profesorii şi munca mea reală. Dacă te mulţumeşti cu alea 5 ore de curs pe săptămână la Mate nu poţi să iei 10. A trebuit să muncesc şi eu în plus câte o oră-două în fiecare zi, a spus Antonia Ruxandra Bădărău-Raţă. Ea a decis să urmeze studiile facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

.

 

Elena Casiana Bobric este o altă absolventă a Colegiului Naţional care a reuşit să obţină media 10 la Bacalaureat. Este destul de greu să obţii media aceasta pentru că sunt mai mulţi factori implicaţi: starea din ziua respectivă, tipul de subiect care va fi dat. Depinde şi de profesorii care corectează, dacă sunt de acord cu ceea ce ai scris la subiectul argumentativ, sau la matematică - dacă ai trecut prin toţi paşii de rezolvare şi ai trecut bine rezultatul. Mă bucur că am reuşti să respect şi să îndeplinesc toţi itemii”, a spus Elena Casiana Bobric. Şi ea vrea să rămână în Iaşi, însă spre deosebire de majoritatea decariştilor este singura care vrea să studieze Medicina.

 

Ioana Roxana Popa a absolvit unul dintre cele mai apreciate colegii din ţară - Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi. Plină de modestie, ea spune că nu se consideră a fi un elev de 10. Întotdeauna consider că este loc de mai bine. Pentru examenul de Bacalaureat este important să lucrezi în plus. E foarte important să fie şi o persoană să te ajute, înafară de cel de la clasă, să îţi ofere un feedback”, a spus Ioana Roxana Popa. Ea vrea să urmeze Limbă română - Literatură Comparată şi Universală, însă nu este decisă dacă vrea să studieze la facultatea de Litere din Cluj sau Bucureşti.

 

Ştefania Gall este o altă „negruzzistă” care a obţinut 10 la Bacalaureat, medie care, spune ea, a fost obținută destul de ușor. Am învăţat constant în toată perioada liceului. Am învăţat de drag. Aşa că pentru mine a fost uşor. Am lucrat mereu la un nivel mai ridicat. De aceea mi s-au părut uşoare subiectele. Am avut profesori deosebiţi la clasă, şi trebuie să le mulţumesc lor pentru performanţele mele. Credeam că vor fi mai multe note de 10”, a spus Ştefania Gall. Ea a fost deja admisă la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din București însă urmează să decidă dacă va rămâne în Iaşi sau va pleca în capitală. 

Aproape de media 10 au fost elevi de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Hârlău, Colegiul Costache Negruzi din Iaşi, Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi, Colegiul Emil Racoviţă din Iaşi şi Colegiul Naţional. Cu toţii au avut medii de peste 9,95.

Pe discipline de examen, au fost 59 de absolvenţi de liceu care au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;  292 absolvenţi de liceu au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 207 / Istorie – 85) iar 316 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Un ieșean a stabilit un veritabil record de ingeniozitate în ce priveşte... incendierile
11/08/2022 23:59

 Costică Jipa din Boureni, comuna Balş a stabilit un veritabil record de ingeniozitate in ce priveşte incendierile. În noaptea de 11 spre 12 iunie 2022, el şi-a pus in aplicare gandurile de răzb ...

Prefectul Iaşului a dispus verificarea modului în care s-au realizat lucrările de modernizare a DJ 282 Iași – Suceava
11/08/2022 23:59

Prefectul Bogdan Cojocaru a solicitat verificarea lucrărilor de modernizare a DJ 282, Axa Iasi – Suceava, după ce, ieri, impreună cu reprezentantii autoritătilor locale, a efectuat o vizită in zonele ...

Gâlceava politicienilor ieșeni blochează investițiile!
11/08/2022 23:59

    Încă de luna trecută, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat au fost finalizate listele cu obiectivele de investiţii ce vor fi finanţ ...

Maşina de spălat le-a venit de hac spărgătorilor din Belceşti
11/08/2022 23:59

Cariera lor de spărgători din locuinţe n-a durat decat trei luni, timp in care au dat patru lovituri. O buclucaşă maşină de spălat a frant elanul lui Paul Ovidiu C. şi Gabriel C. din Belceşti. Planul ...

Paznic la stână, cinci ani de puşcărie din cauza excesului de zel
11/08/2022 23:59

Absolvent a doar trei clase primare, Mihai Ciprian Măirean n-a putut găsi altceva de lucru decat ca paznic la stana lui Nicolae D., amplasată in apropiere de Prisăcani. S-a mutat cu totul acolo, şi-a adus ...

Un director din CJ Iaşi s-a făcut de râs la examenul pe care tot el l-a organizat
11/08/2022 23:59

* Iogen Ganju a semnat el insusi organizarea concursului, a stabilit datele examenului, bibliografia si tot el a concurat, dar a fost declarat respins * după ce contestat punctajul obţinut la proba scrisă (6 ...

Cazarea pensionarilor în căminele din Iaşi, mai scumpă
11/08/2022 23:59

Costurile medii lunar pentru fiecare persoană găzduită la azilurile municipalităţii ieşene vor creşte şi in acest an. Două proiecte de hotărare in acest sens se află in dezbatare  publică, fiin ...

Hoţul care a sustras un tomberon s-a bucurat de libertate doar o lună
11/08/2022 15:30

Despre Vlăduţ U., un tanăr hoţ ce a exasperat cu spargerile lui sătenii din Scobinţi, am scris nu cu mult timp in urmă. Total lipsit de imaginaţie, folosea acelaşi modus operandi, concentrandu-se asupr ...

Un tânăr drogat cu amfetamină a spart cu pumnul geamul unei maşini de poliţie
11/08/2022 15:08

A fost scandal la Botosani, unde un tanăr de 26 de ani, aflat sub infuenta drogurilor, a atacat agentii din masina politiei, venită să aplaneze un scandal iscat intre el si tatăl său. Un echipaj aflat c ...

Anchetatorii, somați să rezolve cazul primarului din Grozești
11/08/2022 14:59

La inceputul lunii ianuarie a anului trecut, un anume Ciprian Radu a făcut plangere penală impotriva primarului  din  Grozeşti, George Cristea. Edilul este acuzat de săvarşirea infracţiunii de & ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei