Motivul pentru care România nu se află pe LISTA țărilor care au evacuat colaboratori afgani și civili din Kabul, deși a avut o prezență militară importantă în Afganistan

USAF_USN_NAS_Sigonella_Afghanistan_refugees_arrival-720x390

Dimensiune font:

| 27-08-2021 14:11


Statele Unite și aliații NATO se grăbesc să evacueze cât mai mulți oameni din Afganistan, inclusiv colaboratori afgani și familiile acestora, înainte de termenul limită de pe 31 august, pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitate la aeroportul din Kabul, unde joi au avut loc atentate teroriste, potrivit Reuters. România nu se află între țările inventariate de Reuters din simplul motiv că nu a evacuat nici un colaborator afgan până pe data de 27 august.

Într-un comunicat dat publicității miercuri în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării se arată că s-a încercat evacuarea colaboratorilor afgani, dar că aceștia nu ar fi ajuns la aeroport.

”În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport”, se arată în comunicatul CSAT.
România a avut una dintre cele mai consistente prezențe militare în Afganistan dintre țările NATO în ultimii 20 de ani, prin urmare este de presupus că a intrat în contact cu nemeroși colaboratori afgani.

Din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan, comunică MApN. România a pierdut 29 de militari, din care doi în rezervă care la momentul decesului lucrau pentru MAE, respectiv ONU.

SUA și partenerii coaliției au evacuat aproximativ 100.100 de persoane începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să intre în Kabul, a anunțat, joi, Casa Albă.

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com.


Vă prezentăm mai jos întreaga listă a țărilor care au efectuat evacuări din Afganistan în această perioadă:

Statele Unite ale Americii

Armata SUA va continua să evacueze oameni de pe aeroportul din Kabul până la 31 august, dacă este necesar, dar va acorda prioritate înlăturării trupelor și echipamentelor militare americane în ultimele câteva zile, a precizat Pentagonul.

Washingtonul a evacuat până acum 4.500 de cetățeni americani și familiile acestora, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken.

Există încă aproximativ 1.500 de cetățeni americani în Afganistan și guvernul american lucrează fie pentru a le contacta, fie le-a dat deja instrucțiuni despre cum să ajungă la aeroportul din Kabul, a spus Blinken.



Marea Britanie

Forțele britanice au intrat în etapele finale de evacuare a persoanelor de pe aeroportul din Kabul și facilitățile de procesare s-au închis, a declarat vineri ministerul britanic al apărării.

Efortul se va concentra acum pe evacuarea cetățenilor britanici și a altor persoane care au fost deja autorizate să plece și sunt deja la aeroport, a spus ministerul. Nu ar mai fi chemate alte persoane către aeroport pentru evacuare, a spus acesta.

Până în prezent, Marea Britanie a evacuat peste 13.700 de cetățeni britanici și afgani, reprezentând al doilea cel mai mare transport aerian al forțelor aeriene ale țării după transportul aerian din Berlin din 1949, a spus ministerul.

Germania

Germania a declarat că va continua zborurile de evacuare cât mai mult posibil. Joi dimineața, armata germană evacuase 5.193 de persoane în 34 de zboruri.

Ministerul a declarat miercuri că estimează că peste 200 de cetățeni germani au rămas la Kabul. Aproximativ 540 de germani fuseseră deja evacuați.

În general, Germania a declarat că a identificat 10.000 de persoane care trebuiau evacuate, inclusiv personalul local afgan, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Franța

Franța se așteaptă să-și finalizeze zborurile de evacuare din Kabul vineri seară, a declarat premierul francez Jean Castex. Ministerul francez de externe a declarat că, începând de miercuri seara, peste 100 de cetățeni francezi și peste 2.000 de afgani au ajuns pe solul francez după ce au fost evacuați de pe aeroportul din Kabul.

Belgia

Premierul Alexander De Croo a declarat joi că Belgia și-a încheiat operațiunile de evacuare după ce surse americane au informat guvernul cu privire la un iminent atac sinucigaș cu bombă în jurul aeroportului din Kabul.

Puțin peste 1.400 de persoane au fost evacuate de Belgia din Kabul, ultimul zbor ajungând la Islamabad miercuri seara, a spus el.

Irlanda

Ministerul de externe al Irlandei a declarat că a evacuat 36 de cetățeni irlandezi după finalizarea joi a unei misiuni consulare de urgență.

Acesta a declarat că este acum conștient de aproximativ 60 de cetățeni irlandezi și membri ai familiei, plus alți 15 cetățeni afgani cu rezidență irlandeză care se află încă în țară și au solicitat asistență, mult mai mult decât estimaseră inițial.

Canada

Forțele canadiene din Kabul au încheiat joi eforturile de evacuare pentru cetățenii lor și afgani, înainte de termenul limită de 31 august, a declarat generalul Wayne Eyre, șeful statului major al apărării.

El a spus că Canada a evacuat sau a facilitat evacuarea a aproximativ 3.700 de cetățeni canadieni și afgani.

Turcia

Turcia a evacuat cel puțin 1.400 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 1.000 de cetățeni turci, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu la începutul acestei săptămâni. De asemenea, Turcia a început să-și evacueze trupele în Afganistan, primul zbor urmând să sosească joi la Ankara.

Polonia

Polonia a evacuat aproximativ 900 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 300 de femei și 300 de copii, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki. El a spus că zborul final trebuia să aterizeze în Varșovia joi dimineață.

Ungaria

Ungaria a pus capăt evacuărilor în Afganistan după transportul aerian cu 540 de persoane, inclusiv cetățeni maghiari și afgani și familiile acestora care au lucrat anterior pentru forțele maghiare, a declarat joi ministrul apărării maghiar Tibor Benko.

Danemarca

Danemarca a efectuat miercuri ultimul său zbor de evacuare din Kabul, împreună cu personalul diplomatic și personalul militar rămas, potrivit ministerului său de apărare.

Din 14 august, Danemarca a transportat aproximativ 1.000 de persoane din Afganistan, inclusiv personal diplomatic, familiile acestora, foști traducători, informatori, cetățeni danezi, precum și oameni din țări aliate, a spus ministerul.

Austria

Austria nu își operează propriile zboruri și se bazează pe Germania și alte țări pentru a ajuta la evacuarea sa. Până în prezent, 89 de persoane cu cetățenie sau rezidență austriacă au fost transportate cu avionul, în timp ce alte două-trei zeci de persoane sunt încă în Afganistan, a declarat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg pentru radiodifuzorul național ORF.

Elveția

Elveția, care se bazează pe Germania și Statele Unite pentru eforturile de evacuare prin Tașkent, a scos 292 de persoane din Afganistan, a declarat marți ministrul de externe Ignazio Cassis. În Afganistan erau încă 15 cetățeni elvețieni, dar nu mai erau planificate zboruri de evacuare elvețiene, a spus el.

Olanda

Guvernul olandez a declarat joi că a evacuat 2.500 de persoane din Afganistan începând cu 15 august, dintre care aproximativ 1.600 au fost aduse în Olanda. Ambasadorul olandez a plecat în zborul final joi. Olandezii nu au nicio prezență consulară în țară.

Spania

Spania și-a încheiat evacuarea personalului din Afganistan și se așteaptă ca ultimii evacuați să aterizeze la baza aeriană militară Torrejon, lângă Madrid, mai târziu vineri, a spus guvernul.

Două avioane militare care transportau ultimii 81 de spanioli din Kabul au sosit la Dubai vineri dimineață devreme, se arată într-o declarație a guvernului. Avioanele transportau și patru soldați portughezi și 83 de afgani care lucraseră cu țările NATO.

Pe parcursul misiunii sale de salvare, Spania a evacuat 1.898 de afgani care lucraseră cu țările occidentale, cu Națiunile Unite sau cu Uniunea Europeană.

Qatar

Qatar a declarat joi că a ajutat până acum la evacuarea a peste 40.000 de persoane în Doha și „eforturile de evacuare vor continua în următoarele zile, în consultare cu partenerii internaționali”.

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au declarat joi că au ajutat la evacuarea a 36.500 de persoane până în prezent, inclusiv 8.500 venind în Emiratele Arabe Unite prin intermediul transportatorilor sau aeroporturilor sale naționale.

India

India a transportat cu avionul 565 de persoane din Afganistan, majoritatea personalului ambasadei indiene și cetățeni care locuiesc acolo, dar și zeci de afgani, inclusiv sikhii afgani și hinduși, a declarat un oficial guvernamental cu condiția anonimatului, citat de Reuters. Nu a fost încă o decizie cu privire la momentul în care au planificat să oprească zborurile, a spus el.

Australia

Premierul australian Scott Morrison a declarat vineri că Australia a evacuat 4.100 de persoane, inclusiv peste 3.200 de cetățeni și afgani cu vize australiene, pe parcursul a nouă zile, ultimul zbor planificat plecând înainte de explozia aeroportului. Ceilalți evacuați provin de la parteneri de coaliție.

El a mai spus că operațiunile Australiei acolo sunt acum terminate. Morrison a recunoscut că unii deținători de vize australieni rămân în Afganistan, deși a spus că Canberra nu știe cifrele exacte.

Noua Zeelandă

Forța de Apărare din Noua Zeelandă (NZDF) a efectuat trei zboruri din Kabul, iar ultimul zbor planificat a plecat înainte de explozia bombei, se arată într-o declarație guvernamentală.

Niciun personal NZDF nu se afla la Kabul în momentul exploziei și niciunul dintre evacuații din Noua Zeelandă nu a fost lăsat pe aeroportul din Kabul. Potrivit datelor preliminare, cel puțin 276 de cetățeni din Noua Zeelandă și rezidenți permanenți, familiile acestora și alți deținători de vize au fost evacuați, a spus acesta. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
România, de 20 de ani în NATO: Klaus Iohannis, MApN și MAE interpretează provocările de securitate
29/03/2024 09:50

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, precum si ministrii Apărării si Afacerilor Externe, au transmis vineri mesaje cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea Romaniei la NATO. Pe 29 martie 2004, R ...

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră
29/03/2024 09:35

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, la 20 de ani de la aderarea Romaniei la NATO, că apartenenţa Romaniei la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră, subliniind că Romania va continua ...

Puțin peste jumătate dintre cetățenii moldoveni vor aderarea la UE, dar nu și integrarea în NATO
28/03/2024 16:18

Putin peste jumătate dintre cetătenii moldoveni isi doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană in timp ce doar 31,3% sunt de acord cu integrarea in NATO. Astfel, sondajul mai sus mentionat arat ...

Calendarul zilei 28 martie: 50 de ani de la instituirea funcției de Președinte al României. Nicolae Ceaușescu, primul președinte din istoria Țării
28/03/2024 16:08

La data de 28 martie 1974, Marea Adunare Natională l-a ales in functia de presedinte al statului roman pe secretarul general al Partidului Comunist, Nicolae Ceausescu, care devine astfel primul presedinte din ...

Mircea Coșea analizează ”războiul șefilor de la guvern cu șefii BNR”: Trebuie să ne speriem!
28/03/2024 00:43

Voi discuta despre războiul dintre alti ” sefi” căci avem in Romania si un sef al guvernului dar si un sef economist al Băncii Nationale. Voi aduce in discutie o uluitoare discrepantă dintre declaratiil ...

Die Welt: Războiul din Ucraina s-ar putea termina anul acesta
28/03/2024 00:40

Un articol semnat de Christoph Schiltz, corespondentul de la Bruxelles al influentului ziar german, explică de ce conflictul din Ucraina nu mai are zile multe. Intr-o analiză a scenariilor posibile in Ucra ...

BTI: Borrell la CNN, declarație halucinantă: Nu-i iubim pe ucraineni, doar ne urmărim propriile interese!
28/03/2024 00:38

Această declaratie stupefiantă a fost făcută de către Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politică de Securitate, Josep Borrell, intr-o emisiune a CNN, ieri. Atit de stupef ...

Cornel Nistorescu: Cîrstoiu aduce cu „celebra” figură din jocul Păcălici
28/03/2024 00:11

„Sunt obligat să revin asupra unui candidat la Primăria Capitalei abia scos din pălărie. Luni seara, am avut prilejul să-l urmăresc in liniste pe Cătălin Cirstoiu. Pină atunci, n-a depăsit conditia ...

27 martie 1918 - Ziua Unirii Basarabiei cu România. 106 ani de la marele eveniment
27/03/2024 10:58

Sfatul Ţării, intrunit in şedinţă solemnă la Chişinău, a votat, la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei romaneşti Basarabia cu Romania. Astăzi, 27 martie 2024 sărbătorim 106 ani de la marele ...

Premierul avertizează de Ziua Unirii Basarabiei cu România: 'Comunitatea noastră de limbă, cultură şi istorie nu poate fi ştearsă!'
27/03/2024 10:48

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, că ţara noastră se numără printre susţinătorii fermi ai viitorului european al Republicii Moldova, aşa cum cetăţeni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei