Oamenii care privesc lumea cu palmele

default

Dimensiune font:

| 29-04-2013 05:05

* la Spitalul de Recuperare Iaşi lucrează trei persoane cu deficienţe de vedere care, cu mâinile lor, iau durerea pacienţilor * în ultimii ani, meseria de maseur în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere a ajuns pe cale de dispariţie * discriminarea venită din partea societăţii nu oferă prea multe şanse în practicarea acestei meserii

 

La Baza de Tratament a Spitalului de Recuperare lucrează trei persoane cu deficienţe de vedere care, zilnic, prin munca depusă cu mâinile lor, fac adevărate minuni. Sub palmele lor, muşchii se destind, oboseala dispare din corp, iar durerea piere. Nu văd expresia pe chipul pacientului, însă ştiu că, odată cu destinderea muşchilor, pe faţa lor apare lumina. Dacă unii dintre ei se descurcă singuri, cu ajutorul vederii care le-a mai rămas, alţii sunt total dependenţi de colegi sau de familie. Nu se descurajează şi îşi păstrează optimismul.
 

Profesia de maseur, pe cale de dispariţie în rândul nevăzătorilor 

În ultimii ani, meseria de maseur în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere a ajuns pe cale de dispariţie. Dacă înainte clinicile Spitalului de Recuperare aveau măcar un maseur din rândul persoanelor nevăzătoare sau o persoană cu un grad de deficienţă de vedere, în prezent, în această unitate lucrează doar trei astfel de persoane. Cauza pentru această situaţie nu este greu de identificat. Din păcate, avem de-a face cu discriminarea venită din partea societăţii, care nu le oferă prea multe şanse să răzbească şi să aplice pentru astfel de joburi.
 

 În căutarea unei slujbe

Mihaela Văideanu este proaspăt angajată ca maseur la Spitalul de Recuperare, după ce a câştigat concursul organizat în luna aprilie. Ea susţine că o femeie care are deficienţe de vedere este mai greu să-şi găsească de lucru. „De câţiva ani aplic pentru joburi, însă este foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă. În urmă cu trei ani am terminat şcoala postliceală pentru nevăzători la Bucureşti şi am obţinut diplomă ca maseur. Am mai lucrat ceva vreme ca voluntar la Spitalul Filantropia din Bucureşti şi am fost apreciată de pacienţi. De atunci, de când mi-am luat diploma, am încercat să-mi găsesc de lucru şi m-am înarmat cu multă perseverenţă”, a precizat Mihaela Văideanu. Organizarea concursului pentru ocuparea unui post de masaj i-a pus în dificultate pe şefii Spitalului de Recuperare, pentru că de la înfiinţarea unităţii nu s-au mai înscris la concurs persoane nevăzătoare. „Au fost două persoane nevăzătoare înscrise în concurs. Organizarea examenului ne-a pus în dificultate, pentru că, în regulamentul pentru desfăşurarea concursurilor, conform legii, nu este prevăzută o astfel de situaţie. S-a întocmit o comisie, iar examenul a fost susţinut oral”, a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Din cei 12 candidaţi pe loc, Mihaela Văideanu a reuşit să obţină postul. „Au fost 12 candidaţi pe un post şi au fost multe emoţii. Spre surprinderea mea, totul a fost bine şi am reuşit. În situaţia mea a mai fost o persoană nevăzătoare, însă, din cauza emoţiilor, s-a pierdut”, a povestit Mihaela Văideanu.
 

 Prima zi de lucru 

Baza de tratament în care se află cabinetele de masaj şi kinetoterapie se află la etajul I al Spitalului de Recuperare. Toate scaunele de pe hol sunt ocupate de pacienţi înfofoliţi în halate groase, deşi pe hol şi afara este foarte cald. Fiecare îşi ştie rândul şi aşteaptă să beneficieze de masaj. Prioritate au persoanele în vârstă, care sunt şi cele mai nerăbdătoare să termine mai repede procedurile. Săptămâna aceasta a fost prima zi de lucru pentru Mihaela, iar emoţiile au fost pe măsură. „Miercuri a fost prima mea zi de lucru şi, recunosc, am avut mari emoţii. Mi-am cunoscut colegii şi am intrat direct în pâine, având primii pacienţi la masaj. Au fost pacienţi de toate vârstele care au fost mulţumiţi de munca mea. Sunt optimistă că mă voi descurca. Îmi place foarte mult această meserie şi mi se potriveşte. Nu mă văd lucrând în alt domeniu ”, a spus Mihaela Văideanu.
 

 Transplantul de cornee salvator 

Mihaela susţine că marele noroc al său, care a ajutat-o să iasă parţial din lumea întunericului, a fost un transplant de cornee. Tânăra îi este recunoscătoare prof. dr. Dorin Chisăliţă, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, care, în anul 2007, a trimis-o în Belgia pentru a efectua un transplant de cornee. „Vedeam foarte puţin şi totul doar în ceaţă. Nu puteam să citesc şi mă descurcam foarte greu. Transplantul de cornee mi-a salvat o parte din vedere şi pentru aceasta sunt recunoscătoare domnului profesor Dorin Chisăliţă pentru că, dacă nu era el, îmi pierdeam şi bruma de vedere. Sunt mulţi oameni în situaţia mea care şi-ar găsi un loc de muncă mai uşor, s-ar descurca independent, dacă oamenii ar fi mai deschişi în ce priveşte transplantul de cornee”, spune Mihaela. Aceasta speră ca societatea să fie mai deschisă faţă de persoanele cu dizabilităţii şi să le faciliteze găsirea unui loc de muncă. „Să nu le fie ruşine că au probleme cu vederea şi să creadă în forţele proprii. Până la urmă, oameni suntem cu toţii şi ar trebui să ne sprijinim reciproc”, spune Mihaela, în timp ce se pregăteşte de o nouă şedinţă de masaj pentru un bătrân aflat în cârje.
 

 Trebuie să îndrăgeşti meseria şi să-şi dozezi energia 

Cristian Miron lucrează şi el la Baza de Tratament a Spitalului de Recuperare şi susţine că societatea nu îi sprijină pe cei aflaţi în situaţia lui. Cei care lucrează zi de zi în această branşă spun că răbdarea şi calmul sunt esenţiale pentru a rezista efortului fizic „Meseria de maseur trebui să o îndrăgeşti. Trebuie să înveţi să îţi dozezi energia pentru a face faţă unei zile de muncă. Însă, este o profesie de la care ai multe satisfacţii şi vezi rezultatele pe pacienţii pe care îi tratezi. Maseurul are nevoie de o bună manualitate, să fie comunicativ, să fie un fin observator -psiholog, pentru a sesiza ce fel de masaj are nevoie pacientul”, a explicat Cristian Miron, în timp ce mâinile nu-i stau o clipă. Acesta ne povesteşte că a lucrat trei ani în Franţa, iar mentalitatea oamenilor şi condiţiile de lucru nu se compară cu cele din ţară. „În Franţa îţi pun tot ce vrei la dispoziţie şi nu te discriminează că ai probleme de vedere. Am lucrat patru ani în Franţa şi a trebuit să mă întorc din cauza unor probleme medicale în familie”, a spus maseurul.
 

 Nu tratează durerea cu durere!

Odată ce ai păşit pe uşa cabinetului, maseurii ştiu cum să ia durerea pacienţilor. „La durere folosim masaje sedative, ca să nu se trateze durerea cu durere, iar cele pentru relaxare sunt cu mişcări mai lente. Un masaj bun durează, în medie, 10 minute”, dezvăluie câte ceva din secretele meseriei unul dintre angajaţii din unitatea medicală.
 

 

 
CASETĂ
 

 

maseur
Mihaela Văideanu
 
„Îmi place foarte mult această meserie şi mi se potriveşte. Nu mă văd lucrând în alt domeniu ”

 

maseur
Cristian Miron
 
„Meseria de maseur trebui să o îndrăgeşti. Trebuie să înveţi să îţi dozezi energia pentru a face faţă unei zile de muncă“

 

CITATE

 

-       accidente vasculare recente, cancer, alte afecţiuni grave.

 

- afecţiuni cutanate contagioase sau care se pot agrava la masajul în sine sau la substanţele folosite la masaj.

 

- afecţiuni inflamatorii ale ţesutului subcutanat, de exemplu abcese.

 

 - stările patologice însoţite de alterarea stării generale cu febră, agitaţie, oboseală marcată.

 

Contraindicaţiile masajului:

 

- Ajută la funcţia digestivă. Masajul măreşte producţia de suc gastric, salivă şi urină. În timpul acestuia, se intensifică producerea de azot şi sare, ce are drept rezultat creşterea ratei metabolice a organismului.

 

- Se armonizează funcţionarea sistemului nervos prin relaxarea şi calmarea întregului organism.

 

Prin masaj se ameliorează elasticitatea şi tonusul pielii şi ţesuturilor subcutanate prin stimularea circulaţiei sanguine şi limfatice. Creşte mobilitatea. Masajul are o acţiune de stretching asupra muşchilor şi ţesuturilor, ceea ce conduce la menţinerea elasticităţii acestora.

 

Multe dintre problemele de sănătate actuale se pot ameliora prin masaj pentru că manipularea ţesutului moale afectează foarte multe dintre sistemele corpului nostru. Terapia prin masaj îmbunătăţeşte sănătatea prin faptul că acţionează direct asupra muşchilor, ţesuturilor nervoase, circulaţiei şi a sistemului imunitar.

 

Avantajele masajului

 

Echipa de maseuri cu deficienţe de vedere de la Spitalul de Recuperare împarte zilnic sănătate în jurul ei. Aceasta deşi Dumnezeu nu a fost drept cu ei şi le-a luat lumina. (Cristina Mihăilă)

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei