Oamenii care privesc lumea cu palmele

default

Dimensiune font:

| 29-04-2013 05:05

* la Spitalul de Recuperare Iaşi lucrează trei persoane cu deficienţe de vedere care, cu mâinile lor, iau durerea pacienţilor * în ultimii ani, meseria de maseur în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere a ajuns pe cale de dispariţie * discriminarea venită din partea societăţii nu oferă prea multe şanse în practicarea acestei meserii

 

La Baza de Tratament a Spitalului de Recuperare lucrează trei persoane cu deficienţe de vedere care, zilnic, prin munca depusă cu mâinile lor, fac adevărate minuni. Sub palmele lor, muşchii se destind, oboseala dispare din corp, iar durerea piere. Nu văd expresia pe chipul pacientului, însă ştiu că, odată cu destinderea muşchilor, pe faţa lor apare lumina. Dacă unii dintre ei se descurcă singuri, cu ajutorul vederii care le-a mai rămas, alţii sunt total dependenţi de colegi sau de familie. Nu se descurajează şi îşi păstrează optimismul.
 

Profesia de maseur, pe cale de dispariţie în rândul nevăzătorilor 

În ultimii ani, meseria de maseur în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere a ajuns pe cale de dispariţie. Dacă înainte clinicile Spitalului de Recuperare aveau măcar un maseur din rândul persoanelor nevăzătoare sau o persoană cu un grad de deficienţă de vedere, în prezent, în această unitate lucrează doar trei astfel de persoane. Cauza pentru această situaţie nu este greu de identificat. Din păcate, avem de-a face cu discriminarea venită din partea societăţii, care nu le oferă prea multe şanse să răzbească şi să aplice pentru astfel de joburi.
 

 În căutarea unei slujbe

Mihaela Văideanu este proaspăt angajată ca maseur la Spitalul de Recuperare, după ce a câştigat concursul organizat în luna aprilie. Ea susţine că o femeie care are deficienţe de vedere este mai greu să-şi găsească de lucru. „De câţiva ani aplic pentru joburi, însă este foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă. În urmă cu trei ani am terminat şcoala postliceală pentru nevăzători la Bucureşti şi am obţinut diplomă ca maseur. Am mai lucrat ceva vreme ca voluntar la Spitalul Filantropia din Bucureşti şi am fost apreciată de pacienţi. De atunci, de când mi-am luat diploma, am încercat să-mi găsesc de lucru şi m-am înarmat cu multă perseverenţă”, a precizat Mihaela Văideanu. Organizarea concursului pentru ocuparea unui post de masaj i-a pus în dificultate pe şefii Spitalului de Recuperare, pentru că de la înfiinţarea unităţii nu s-au mai înscris la concurs persoane nevăzătoare. „Au fost două persoane nevăzătoare înscrise în concurs. Organizarea examenului ne-a pus în dificultate, pentru că, în regulamentul pentru desfăşurarea concursurilor, conform legii, nu este prevăzută o astfel de situaţie. S-a întocmit o comisie, iar examenul a fost susţinut oral”, a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Din cei 12 candidaţi pe loc, Mihaela Văideanu a reuşit să obţină postul. „Au fost 12 candidaţi pe un post şi au fost multe emoţii. Spre surprinderea mea, totul a fost bine şi am reuşit. În situaţia mea a mai fost o persoană nevăzătoare, însă, din cauza emoţiilor, s-a pierdut”, a povestit Mihaela Văideanu.
 

 Prima zi de lucru 

Baza de tratament în care se află cabinetele de masaj şi kinetoterapie se află la etajul I al Spitalului de Recuperare. Toate scaunele de pe hol sunt ocupate de pacienţi înfofoliţi în halate groase, deşi pe hol şi afara este foarte cald. Fiecare îşi ştie rândul şi aşteaptă să beneficieze de masaj. Prioritate au persoanele în vârstă, care sunt şi cele mai nerăbdătoare să termine mai repede procedurile. Săptămâna aceasta a fost prima zi de lucru pentru Mihaela, iar emoţiile au fost pe măsură. „Miercuri a fost prima mea zi de lucru şi, recunosc, am avut mari emoţii. Mi-am cunoscut colegii şi am intrat direct în pâine, având primii pacienţi la masaj. Au fost pacienţi de toate vârstele care au fost mulţumiţi de munca mea. Sunt optimistă că mă voi descurca. Îmi place foarte mult această meserie şi mi se potriveşte. Nu mă văd lucrând în alt domeniu ”, a spus Mihaela Văideanu.
 

 Transplantul de cornee salvator 

Mihaela susţine că marele noroc al său, care a ajutat-o să iasă parţial din lumea întunericului, a fost un transplant de cornee. Tânăra îi este recunoscătoare prof. dr. Dorin Chisăliţă, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, care, în anul 2007, a trimis-o în Belgia pentru a efectua un transplant de cornee. „Vedeam foarte puţin şi totul doar în ceaţă. Nu puteam să citesc şi mă descurcam foarte greu. Transplantul de cornee mi-a salvat o parte din vedere şi pentru aceasta sunt recunoscătoare domnului profesor Dorin Chisăliţă pentru că, dacă nu era el, îmi pierdeam şi bruma de vedere. Sunt mulţi oameni în situaţia mea care şi-ar găsi un loc de muncă mai uşor, s-ar descurca independent, dacă oamenii ar fi mai deschişi în ce priveşte transplantul de cornee”, spune Mihaela. Aceasta speră ca societatea să fie mai deschisă faţă de persoanele cu dizabilităţii şi să le faciliteze găsirea unui loc de muncă. „Să nu le fie ruşine că au probleme cu vederea şi să creadă în forţele proprii. Până la urmă, oameni suntem cu toţii şi ar trebui să ne sprijinim reciproc”, spune Mihaela, în timp ce se pregăteşte de o nouă şedinţă de masaj pentru un bătrân aflat în cârje.
 

 Trebuie să îndrăgeşti meseria şi să-şi dozezi energia 

Cristian Miron lucrează şi el la Baza de Tratament a Spitalului de Recuperare şi susţine că societatea nu îi sprijină pe cei aflaţi în situaţia lui. Cei care lucrează zi de zi în această branşă spun că răbdarea şi calmul sunt esenţiale pentru a rezista efortului fizic „Meseria de maseur trebui să o îndrăgeşti. Trebuie să înveţi să îţi dozezi energia pentru a face faţă unei zile de muncă. Însă, este o profesie de la care ai multe satisfacţii şi vezi rezultatele pe pacienţii pe care îi tratezi. Maseurul are nevoie de o bună manualitate, să fie comunicativ, să fie un fin observator -psiholog, pentru a sesiza ce fel de masaj are nevoie pacientul”, a explicat Cristian Miron, în timp ce mâinile nu-i stau o clipă. Acesta ne povesteşte că a lucrat trei ani în Franţa, iar mentalitatea oamenilor şi condiţiile de lucru nu se compară cu cele din ţară. „În Franţa îţi pun tot ce vrei la dispoziţie şi nu te discriminează că ai probleme de vedere. Am lucrat patru ani în Franţa şi a trebuit să mă întorc din cauza unor probleme medicale în familie”, a spus maseurul.
 

 Nu tratează durerea cu durere!

Odată ce ai păşit pe uşa cabinetului, maseurii ştiu cum să ia durerea pacienţilor. „La durere folosim masaje sedative, ca să nu se trateze durerea cu durere, iar cele pentru relaxare sunt cu mişcări mai lente. Un masaj bun durează, în medie, 10 minute”, dezvăluie câte ceva din secretele meseriei unul dintre angajaţii din unitatea medicală.
 

 

 
CASETĂ
 

 

maseur
Mihaela Văideanu
 
„Îmi place foarte mult această meserie şi mi se potriveşte. Nu mă văd lucrând în alt domeniu ”

 

maseur
Cristian Miron
 
„Meseria de maseur trebui să o îndrăgeşti. Trebuie să înveţi să îţi dozezi energia pentru a face faţă unei zile de muncă“

 

CITATE

 

-       accidente vasculare recente, cancer, alte afecţiuni grave.

 

- afecţiuni cutanate contagioase sau care se pot agrava la masajul în sine sau la substanţele folosite la masaj.

 

- afecţiuni inflamatorii ale ţesutului subcutanat, de exemplu abcese.

 

 - stările patologice însoţite de alterarea stării generale cu febră, agitaţie, oboseală marcată.

 

Contraindicaţiile masajului:

 

- Ajută la funcţia digestivă. Masajul măreşte producţia de suc gastric, salivă şi urină. În timpul acestuia, se intensifică producerea de azot şi sare, ce are drept rezultat creşterea ratei metabolice a organismului.

 

- Se armonizează funcţionarea sistemului nervos prin relaxarea şi calmarea întregului organism.

 

Prin masaj se ameliorează elasticitatea şi tonusul pielii şi ţesuturilor subcutanate prin stimularea circulaţiei sanguine şi limfatice. Creşte mobilitatea. Masajul are o acţiune de stretching asupra muşchilor şi ţesuturilor, ceea ce conduce la menţinerea elasticităţii acestora.

 

Multe dintre problemele de sănătate actuale se pot ameliora prin masaj pentru că manipularea ţesutului moale afectează foarte multe dintre sistemele corpului nostru. Terapia prin masaj îmbunătăţeşte sănătatea prin faptul că acţionează direct asupra muşchilor, ţesuturilor nervoase, circulaţiei şi a sistemului imunitar.

 

Avantajele masajului

 

Echipa de maseuri cu deficienţe de vedere de la Spitalul de Recuperare împarte zilnic sănătate în jurul ei. Aceasta deşi Dumnezeu nu a fost drept cu ei şi le-a luat lumina. (Cristina Mihăilă)

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
Sfânta Parascheva leagă prietenii strânse
10/10/2019 23:43

Au ajuns primii pelerini care s-au aşezat la rand pentru a se inchina la moaştele Sfintei Parascheva, după ce acestea vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană. Sunt două femei din judeţul Neamţ. Alte su ...

Sute de căprioare, cerbi şi capre negre vor fi împuşcate, în acest an, în Moldova
06/08/2019 09:33

Deşi vanatul a cam dispărut de prin codrii Moldovei, cotele de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic sunt, de la an la an şi spre surprinderea generală, tot mai mari. Ordinul nr. ...

Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Marketing la graniţa cu înşelătoria
19/04/2019 00:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

FOTO - Parcul dintre bălării
16/03/2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile răman, in Romania, doar un lux pentru omul de rand ...

  „Cioara mare” zboară de pe vremea lui Eisenhower!  Flota aeriană a Armatei Române, bazar de antichităţi
16/03/2019 07:36

La ora actuală, Armata Romană are in uz 97 de avioane şi 63 de elicoptere. Vorbim despre cele pilotate, cu oameni la bord. Din acestea, 22 sunt destinate transportului de trupe, armament şi alte echipamente ...

Restriştea hoţilor de buzunare
07/03/2019 00:00

Cu siguranţă, ultimul deceniu ceauşist a fost cel mai mănos pentru hoţii de buzunare. Dacă noi, călătorii obişnuiţi, ne amintim cu stress de acele vremuri, cand era foarte posibil să te dai jos &bdqu ...

Mărţişorul, sau recesiunea unui mit
26/02/2019 00:00

Altădată, efervescenţa era totală şi incepea cu aproape două săptămani inainte. Dar, an de an, vanzătorii de mărţişoare s-au tot rărit, iar oferta e din ce in ce mai discretă. Tot mai puţini amat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei