Până la ultimul vot! Nimeni nu-şi asumă înfrângerea!

1alegeri1

Dimensiune font:

| 27-09-2020 23:55

* cu o prezenţă la vot extrem de redusă, undeva în jurul a 37 de procente,  Iaşul nu a făcut parte de pe lista localităţilor unde s-au realizat exit-poll-uri * în schimb a existat un sondaj telefonic și numărătorile paralele ale partidelor, cei de la PNL clamând victoria ambilor candidaţi: Mihai Chirica la Primăria Iaşi, respectiv Costel Alexe la Consiliul Judeţean Iaşi * de altfel, declaraţiile celor doi candicaţi PNL oferite aseară, al scurt timp după închiderea urnelor, indicau faptul că tandemul Chirica - Alexe s-a impus în aceste alegeri locale * paradoxal, social-democraţii s-au arătat încrezători în victoria lui Maricel Popa la CJ Iaşi, în vreme ce useriştii au spus că au câştigat Primăria Iaşi!

Favorit în cursa pentru un nou mandat în fruntea palatului Roznovanu, Mihai Chirica, se pare, a câştigat detaşat alegerile locale 2020. O spun, însă, doar liberalii, aseară neexistând cifre oficiale pentru municipiul Iaşi, oraş exclus din exi-poll-urile realizare de instituţiile de sondaj a opiniei publice. „Timpul vorbelor a trecut. Două luni de zile ne-aţi tot ascultat cu programele electorale pe care vi le-am propus. A venit şi vremea faptelor. Mulţumesc celor care au venit la vot, că ne-aţi votat, aţi ales pentru ceea ce noi credem că e mai bun pentru municipiul Iaşi, pentru judeţul Iaşi, pentru România. Trebuie să vă bazaţi că ceea ce am promis, că vrem să facem, se va transforma în fapte. A fost o muncă titanică dar scorurile care s-au înregistrat arată foarte clar că Iaşiul ca şi toate celelalte mari oraşe ale României au ales un alt drum. Sper să fie pentru toţi clar că este drumul schimbării care trebuie să recupereze aproape 30 de ani de decalaje majore ale Europei şi ale României faţă de celelalte ţări europene în care împreună cu un parlament de dreapta şi cu preşedintele României Klaus Iohannis să putem într-adevăr să implementăm o strategie prin care să arătăm tuturor că este bine acasă la noi în România. Te felicit dragă Costel Alexe, am încredere în tine. Vreau să arătăm ieşenilor că există şi alt drum şi acest drum trebuie să fie cel care să le aducă un nivel de trai mai bun. Decalajele dintre municipiul Iaşi şi restul localităţilor din judeţ este atât de mare încât va fi foarte mult de muncă. Sunt convins că în echipă, aici, în capitala celor trei uniri, energiile puse la un loc vor arăta că se poate”, a spus fostul şi viitorul primar al Iaşului, Mihai Chirica.

Potrivit PNL Iaşi, şi şefia CJ Iaşi ar fi fost câştigată de reprezentantul lor, Costel Alexe. „Ziua de astăzi a consfinţit faptul că în urma acestor alegeri locale au câştigat românii iar dacă este să ne referim la judeţul nostru, au câştigat ieşenii. Astăzi, ieşenii din municipiul Iaşi şi din zona metropolitană, de la Iaşi la Paşcani, de la Miroslava la Cristeşti, ieşenii au ales un proiect de dezvoltare al judeţului nostru, au respins categoric tot acest circ politic făcut de adversarii noştri în ultima perioadă şi evident nu au uitat anii guvernărilor trecute când Iaşiul a fost lăsat pradă intereselor politice meschine şi, evident, decalajele dintre estul şi vestul ţării s-au acutizat. Mă bucur foarte mult că ieşenii au ales o echipă în care ieşenii au încredere că împreună cu ei în următorii 4 ani putem să aducem investiţii majore şi importante pentru dezvoltarea judeţului nostru. Mă bucur foarte mult că ieşenii au validat programul nostru de guvernare locală şi judeţeană realizat în urma a zeci de dezbateri, evenimente, întâlniri cu miniştri, vizite ale premierului Ludovic Orban la Iaşi, şi au înţeles că doar astfel putem construi pentru judeţul nostru. Mă bucur foarte mult că PNL a câştigat la Iaşi pentru prima dată în aceşti 30 de ani de democraţie atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean. Aceasta este o victorie nu doar a PNL ci este mai degrabă o încredere pe care ieşenii şi-o pun în listele consilierilor locali şi judeţeni, primari. Îi felicit pe toţi primarii din judeţ  care şi-au câştigat mandatele astăzi. Cred că sutele de consilieri locali şi judeţeni care zi de zi în această precampanie şi campanie electorală au promovat principiile şi programul nostru de guvernare locală şi judeţeană. Vreau să îi asigur pe ieşeni că anii ce vor urma vor fi ani în care împreună cu ei o victorie a judeţului nostru”, a declarat Costel Alexe.

Niciun perdant

Pe de altă parte, cei de la PSD Iaşi au fost extrem de rezervaţi, atât în ceea ce priveşte enunţarea unor rezultate parţial, cât şi declaraţiile de presă. Atmosfera sumbră de la sediul partidului, dar mai ales lipsa unor reacţii indică faptul că social-democraţii par fi resemnaţi în privinţa scorurilor înregistrate la Iaşi, mult în defavoarea lor. „La Iaşi nu s-a făcut niciun exit-poll, aşteptăm numărătorea voturilor. A fost o campanie atipică, fără dezbateri”, a spus Maricel Popa.

În fine, USR Iaşi nu a recunoscut faptul că pierdut alegerile, dimpotrivă, Cossette Chichirău a afirmat că ar fi câştigat Primăria iaşi. „USR este singura formaţiune care se luptă cu mafia din PSD Şi PNL”, a spus aseară, Cosette Chirichirău.

„Suntem mândri că ieșenii și-au pus încrederea în noi și nu îi vom dezamăgi. Vrem să le mulțumim și să le promitem că nu vor fi dezamăgiți. Urmează 4 ani în care vom construi împreună orașul european pe care ni-l dorim, orașul la care până acum doar am visat. Am avut curajul de a visa, iar de acum vom arăta că nu suntem doar visători, miracolul ieșean începe de astăzi!”, a spus, al rândul său, Filip Hăvârneanu, candidat la CL Iaşi. Nici el nu s-a aventurat în a da detalii asupra configuraţiei Consilului Judeţean ori a CL Iaşi, estimând, doart că USR Iaşi a obţinut un scor bun.

Radu Botez: „Orice a posibil”

Pe cale de consecinţă, în lipsa rezultatelor şi a estimărilor de exit-poll, cu o participare la vot mult sub aşteptări, echipele de campanie, candidaţii ori liderii celorlalte partider implicate în campanie au fost foarte reţinuţi în declaraţii şi comentarii. Au amânat discuţiile cât de mult au putut şi e lesne de înţeles de ce au procedat aşa. Pe de o parte, cum recunoştea Radu Botez, candidatul ALDE la Primăria Iaşi, „o prezenţă mică la vot avantajează partidele mici. Susţinătorii noştri sunt foarte decişi şi dedicaţi, merg imediat şi pun ştampila. Cei ai PNL, PSD, USR-PLUS sunt mult mai relaxaţi, ştiu că, oricum, vor câştiga ceva. În lipsa sondajelor, stăm cu sufletul la gură. E posibil să intrăm, e la fel de posibil să nu”, a spus viceprimarul Radu Botez.

Petru Movilă, nemulţumit de scorul PMP

Pentru că tot am început cu partidele mici”, care au emoţii serioase în a intra în Consiliul Municipal ori în Consiliul Judeţean.  Deputatul  Petru Movilă, liderul PMP pe judeţul Iaşi, e convins că partidul pe care îl reprezintă izbuteşte să intre în legislativul judeţului şi municipiului, dar nu-i deloc mulţumit de scorul electoral ce se conturează a-l fi obţinut. „Nu ştiu să spun acum mai mult, nu mă hazardez, aştept rezultatele finale, nu există nicio estimare de exit-poll, n-am detalii!”, a spus, cu amărăciune în glas, Petru Movilă. Pentru că, pe bună dreptate, la efortul depus (şi nu doar în campania electorală), se aştepta la alt scor, unul mult mai bun.

Marian Şerbescu nu se hazardează în pronosticuri

Unul dintre cei mai lucizi şi mai eficienţi în materie de administraţie locală, prezent pe listele PSD, fostul prefect Marian Şerbescu, s-a dovedit acelaşi om pragmatic ca acum 20 de ani: „Este prematur să discutăm acum de rezultate în acest moment. Aşteptăm să primim rezultatele oficiale din secţiile de votare. E un proces care se va întinde pe tot parcursul nopţii, până spre dimineată. Avem un optimism rezervat”, a spus acesta.

Au votat 293.979 de ieşeni

Aseară, la ora 21. prezenţa la vot în judeţul Iaşi a fost de 37,27%.  În municipiul Iaşi şi în judeţ au fost organizate 759 secţii de votare, au fost 786.928 persoane înscrise pe listele permanente, şi 1480 înscrise pe liste complementare.

La acest scrutin au fost prezenţi 284.728 persoane de pe listele permanente, 5.965 votanţi pe liste complementare, şi 3.115 votanţi cu urnă mobilă. În total au votat 293.979 persoane cu drept de vot, adică 37,27%.

Cei mai mulţi dintre votanţi au fost din categoria 45-64 de ani, numărul acestora fiind de 55.194.

Din categoria 18-24 de ani au fost doar 13.226 bărbaţi şi 13.172 femei.

Statisticile Biroului Electoral Judeţean Iaşi arată că au fost mai multe femei la vot, numărul acestora fiind 147.321 în timp ce numărul bărbaţilor care au venit să voteze a fost de 146.658.

În ceea ce priveşte zona din care provin, cei mai mulţi votanţi au fost din zona rurală – 180.653, spre deosebire de urban, unde prezenţa a fost de 113.327.

50 de intervenţii ale oamenilor legii la Iaşi

Ieri, aproximativ 1.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri din judeţul Iaşi s-au aflat în misiune pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la cele 759 de secţii de votare aflate în 491 de locaţii, pe timpul desfăşurării procesului electoral.

Până la ora 16.00, în urma sesizărilor primite, echipele din teren au avut peste 50 de intervenţii în legătură cu derularea procesului electoral, reprezentanţii forţelor de ordine acţionând cu celeritate pentru verificarea şi soluţionarea acestora. De asemenea, pe drumurile publice din judeţul Iaşi au fost nostru organizate filtre ale poliţiştilor rutieri şi de la ordine publică, în vederea prevenirii turismului electoral.

Tudor DAMASCHIN, Marcel FLUERARU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:17

BANCUL ZILEI

06:06


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Figurine  și diplome pentru spitale
02/12/2020 00:00

    Comparativ cu alţi ani, ieşenii nu s-au mai imbulzit in acest an in centrul Iaşului pentru a celebra Ziua Naţională. Recomandările autorităţilor vizand distanţarea fizică i-au făcut p ...

Astăzi sosesc la Iaşi trei tiruri cu televizoare pentru școli
02/12/2020 00:00

    Primăria Municipiului Iasi a achizitionat sisteme digitale pentru crearea a 1.250 de centre de educatie online pentru unitătile de invătămant preuniversitar iesene. Echipamentul este achizhi ...

Trei oferte pentru reabilitarea sediului ApaVital
02/12/2020 00:00

  Operatorul regional de apă si canalizare ApaVital a primit trei oferte de la constructori interesati să execute lucrări de modernizare la sediul societătii din Copou. Este vorba de firmele Pavi &nda ...

Continuă montarea brazilor în oraş
02/12/2020 00:00

  SC Servicii Publice Iasi (SPI) SA continuă activitatea de toaletare a arborilor din Municipiul Iasi. Astfel, astăzi, 2 decembrie, angajatii municipalitătii vor actiona in zona străzilor Dr. Emil Sav ...

Două şedinţe extraordinare într-o singură zi!
02/12/2020 00:00

  Primarul Mihai Chirica i-a convocat astăzi pe aleşii locali in două sedinte extraordinare. Prima vizează in principal constituirea comisiilor de specialitate ale deliberativului iesean. Este vorba d ...

Peste 60 de ieșeni se zbat între viață și moarte, în spitalele COVID
02/12/2020 00:00

    Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pană ieri, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 20.282 de cazuri cu persoane infectate cu noul virus. Este v ...

Bătrâna mamă n-a cerut încarcerarea fiului, ci doar internarea lui la balamuc
01/12/2020 23:41

Gheorghiţă P. e om in toată firea, are 35 de ani şi ar putea duce o viaţă liniştită dacă ar sta să locuiască in casa părintească. Numai că el, imediat ce a devenit major, a preferat să ducă o vi ...

FOTO VIDEO Monolitul de metal din Batca Doamnei a disparut. Cum arata acum locul din muntii Neamtului
01/12/2020 22:58

 Structura metalica aparuta la sfarsitul lunii noiembrie la Batca Doamnei-Piatra-Neamt, in apropiere de cetatea dacica Petrodava, a disparut la fel ca cea din desertul Utah din SUA, scrie presa locala. ...

UMF Iași a primit Ordinului Meritul Sanitar în grad de Cavaler
01/12/2020 20:59

  * acelasi ordin a fost primit de dr. Grigoras Ioana (Iasi) Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, presedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare. Presedintele a conferit Ordinul ...

65 de ani de Antibiotice la Iași
01/12/2020 19:49

Celebrarea a fost pregătită din vreme, cu multă migală. Astfel, intre DN E58 şi sediul clădirii societătii SC Antibiotice SA Iasi a fost amenajat un modern parc de joacă pentru copii, unul cum puţine e ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei