Pancreatita acuta

default

Dimensiune font:

| 01-02-2015 07:55

 

Pancreatita acuta

 

 

Cea mai frecventa cauza a declansarii pancreatitei acute o reprezinta consumul de alcool, mai ales în combinatie cu alimente care contin multe grasimi  Cele mai frecvente complicatii care apar în urma unei pancreatite acute sunt: necroza pancreatica (distrugerea glandei) aseptica (neinfectata) sau septica (cu suprainfectie bacteriana), prezenta în aproximativ 10% din cazuri  Infectia severa si starea septica sunt responsabile de majoritatea deceselor persoanelor care prezinta aceasta complicatie

Pancreatita acuta este o inflamatie severa a pancreasului, determinata de eliberarea enzimelor pancreatice activate din celulele acinare în tesuturile înconjuratoare. Rezultatul este o autodigestie a glandei, care se poate extinde si la organele din jur. Cea mai frecventa cauza o reprezinta consumul de alcool, mai ales în combinatie cu alimente care contin multe grasimi. De asemenea, poate fi determinata de un calcul migrat din vezicula biliara în calea biliara principala, pe care o obstrueaza. 

Alte cauze mai rare sunt: hipercalcemia, hipertrigliceridemia, traumatismele abdominale profunde (sau interventiile chirurgicale pe abdomen), unele medicamente (sulfonamide, diuretice tiazide, azatioprina, metotrexat etc.), unele boli sistemice (vasculite), infectii virale (oreion) sau unele explorari invazive pe tubul digestiv (colangio-pancreatografia endoscopica retrograda).
Semnele clinice ale pancreatitei acute sunt: durerea epigastrica profunda, constanta, adesea iradiata posterior sau în ambele flancuri ("în bara"), intensa, însotita de greturi, varsaturi, anorexie. De regula, simptomele apar brusc, dupa o masa copioasa însotita de consum de alcool sau în timpul unor conditii dintre cele enumerate anterior. 

Cazuri severe
În cazurile severe, apare ileusul paralitic - distensie abdominala si disparitia zgomotelor intestinale, consecutive opririi tranzitului intestinal. Pacientii pot prezenta febra, tahicardie, hipotensiune, iar tegumentele sunt reci si umede.
Cele mai frecvente complicatii care intervin în urma unei pancreatite acute sunt: necroza pancreatica (distrugerea glandei) aseptica (neinfectata) sau septica (cu suprainfectie bacteriana), care apare în aproximativ 10% din cazuri. Infectia severa si starea septica este responsabila de majoritatea deceselor persoanelor care au aceasta complicatie. 

Pancreatita necrozanta este o forma severa de pancreatita acuta, identificata de regula prin tomografie computerizata cu substanta de contrast, iar tratamentul în aceste cazuri este obligatoriu chirurgical; abcesul pancreatic este un proces supurativ, caracterizat printr-o ascensiune febrila, leucocitoza, durere locala la palpare, care persista în continuarea unui episod acut. Dupa doua - trei saptamâni de evolutie, se poate palpa uneori o formatiune tumorala epigastrica, reprezentata de un pseudochist sau chist pancreatic; pseudochisturile pancreatice sunt depistate prin tomografie computerizata sau ecografie abdominala la câteva saptamâni de la debut. Acestea sunt colectii lichidiene cu un bogat continut enzimatic (enzime pancreatice). 

Complicatiile pseudochisturilor includ infectia, hemoragia intrachistica, ruptura (care duce la aparitia ascitei pancreatice) si compresia unor structuri adiacente (cu durere sau tulburari de tranzit); insuficienta renala - este de cauza prerenala, din cauza hipovolemiei secundare sechestrarii lichidiene în spatiul din jurul pancreasului. Ea se corecteaza spontan, daca evolutia bolii pancreatice este favorabila.

Complicatii majore
Alte complicatii determinate de pancreatita acuta sunt: complicatiile metabolice (de exemplu, diabetul zaharat poate aparea dupa mai multe atacuri de pancreatita), hemoragiile gastrointestinale, afectarea respiratorie etc. Majoritatea cazurilor de pancreatita acuta sunt forme usoare, care cedeaza la tratament de sustinere în câteva zile. Masurile generale care se impun în pancreatita acuta constau în întreruperea aportului oral de alimente si lichide, repaus la pat si montarea unei sonde de aspiratie nasogastrica (daca sunt semne de ileus).
Tratamentul medicamentos consta în administrarea de solutii izotone (ser glucozat, fiziologic sau alte solutii de electroliti) în cantitate mare, analgezice, antisecretorii si antiemetice. Antibioticele cu spectru larg sunt necesare la pacientul cu febra sau alte semne de infectie.

Reluarea alimentatiei
Alimentatia pe cale orala nu va fi reluata pâna în momentul disparitiei durerii si reluarii zgomotelor intestinale, de regula la doua - trei zile de la debut. Se începe cu administrarea de lichide si semisolide usor digerabile, ulterior se trece treptat la o dieta normala, initial mai saraca în grasimi (care sunt slab digerate daca functia pancreatica este afectata). Cazurile severe, cu necroza pancreatica extinsa, suprainfectata, au indicatie chirurgicala. În aceste cazuri, se recomanda nutritia parenterala totala si interzicerea alimentarii orale cel putin 7-10 zile postoperator, cu reluarea treptata a alimentatiei normale. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei