Paracetamol, medicamentul recomandat în primele faze ale coronavirusului: Cum se ia, reacții adverse, cine să îl evite

medicamente   paracetamol

Dimensiune font:

| 11-04-2020 10:05

 „Paracetamol? Nu mai avem deloc de câteva zile. De fapt, ba da, mai am Paracetamol sirop pentru copii câteva sticle. Dar pastilele s-au dat ca pâinea caldă. Veneau oameni care luau 5-10 cutii. Să fie pentru toată familia, îmi spuneau. Cred că au văzut la televizor sau au citit pe internet că paracetamolul vindecă noul coronavirus care circulă. Niciodată nu am vândut atâtea cutii într-un timp atât de scurt. Iar stocurile sunt pe zero. O să fac comandă, dar cine ştie când ajunge, la situaţia de acum. Poate peste o lună” – aşa sună declaraţia unei farmaciste pe tema cererii crescute de Paracetamol din ultima săptămână.

Avem, aşadar, penurie de Paracetamol în farmacii, după declaraţiile făcute în spaţiul public, şi anume că această substanţă este indicată în cazul persoanelor care prezintă simptome uşoare sau moderate de coronavirus şi se pot trata la domiciliu.

Însă Paracetamolul este prezent în numeroase medicamente, oamenii nefiind însă familiarizaţi cu denumirea acestora.

 

Să vedem însă care sunt, concret, indicaţiile Paracetamolului, cum se administrează, cine ar trebui să îl evite, cu ce alte medicamente nu trebuie combinat şi ce putem face pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripă, coronavirus, dacă nu avem acasă acest medicament.

Pentru ce este bun paracetamolul?

Medicamentele care conţin paracetamol au acţiune analgezică şi antipiretică, fiind utile în caz de: dureri de cap, de articulaţii, de spate, de stomac, de urechi, dureri dentare sau menstruale, febră.

„Paracetamolul este un medicament simptomatic, se foloseşte atunci când febra creşte peste 38,5 grade Celsius”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Aceste medicamente pot fi comercializate sub formă de capsule, siropuri, pulbere, pastile efervescente, supozitoare, soluţie injectabilă.

Paracetamolul comprimate este cel mai des utilizat, dar îşi face efectul mult mai lent, în aproximativ o oră. În mod normal sunt comercializate comprimate de Paracetamol de 500 mg.

 

Cum se administrează Paracetamolul?

Paracetamolul se administrează diferit în funcţie de vârstă şi de forma sub care este luat.

Doza normală de Paracetamol recomandată adulţilor este de 1 sau 2 comprimate de 500 mg de cel mult 4 ori pe zi, potrivit csid.ro. Este obligatoriu să existe o pauză de cel puţin 4 ore între administrări.

La copii, doza de Paracetamol necesară este de obicei mai mică. Siropurile cu Paracetamol, de exemplu, sunt indicate copiilor cu vârsta sub 6 ani – o doză de 5 ml de sirop conţine 120 mg de Paracetamol. Nu este indicată administrarea a peste 4 doze de Paracetamol în 24 de ore.

Cât despre comprimatele de Paracetamol pentru copii, acestea se administrează astfel:

Copii cu vârsta între 6 şi 8 ani: 250 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Copii cu vârsta între 8 şi 10 ani: 375 mg de Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Copii cu vârsta între 10 şi 12 ani: 500 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Copii cu vârsta între 12 şi 16 ani: 750 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Trebuie menţionat însă că Paracetamolul nu este un medicament specific COVID-19.

„Este indicat pentru ameliorarea simptomatologiei răcelii, gripei, inclusiv COVID-19. De fapt, în formele uşoare, nu avem de unde să ştim că e infecţie cu noul coronavirus. E o răceală uşoară sau puţin mai zdravănă pentru 85% dintre noi. Ca atare, dozele sunt asemănătoare. Dar se abuzează clar în populaţie. Recomand ca persoanele care vor să ia Paracetamol să se adresele mai întâi medicului de familie, prin telefon, Whatsapp, messenger Facebook, SMS”, adaugă dr. Alexiu.

Ce reacţii adverse poate avea Paracetamolul luat în exces?

Nu luaţi doze mai mari de Paracetamol sau pe termen lung, deoarece există riscul apariţiei de reacţii adverse.

Excesul de Paracetamol poate afecta ficatul, dar pot apărea şi alte efecte adverse, precum: pete roşii sau vineţii de piele, greaţă, vărsături, diaree, balonare, insomnia, alergii, mâncărimi ale pielii, afte, hematuria.

În cazurile severe, excesul de Paracetamol poate duce la intoxicaţie, care se manifestă prin somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale puternice, transpiraţie abundentă şi letargie – simptome care impun apelul de urgenţă la medic!

Cu ce medicamente nu trebuie asociat Paracetamolul?

Paracetamolul poate fi luat împreună cu un analgezic, de tipul aspirinei, ibuprofenului sau codeinei, inclusiv cu antibiotic, dar niciodată cu un alt medicament care conţine Paracetamol.

Cu alte cuvinte, evitaţi să luaţi şi comprimate, şi sirop, şi pastile efervescente sau plicuri cu pulbere care conţin Paracetamol, deoarece există riscul supradozajului, cu efectele adverse menţionate mai sus.

Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele medicamentelor!

Cine ar trebui să evite Paracetamolul?

Paracetamolul NU este interzis gravidelor!

„Se consideră că nu există niciun risc asupra sarcinii sau a dezvoltării embrio-fetale, atunci când este utilizat în doza recomandată. Paracetamolul este excretat în laptele matern, dar nu în cantităţi semnificative clinic. La dozele terapeutice, pe termen scurt poate fi administrat în cursul sarcinii şi alăptării, după evaluarea raportului beneficiu terapeutic-risc potenţial”, spune dr. Sandra Alexiu.

În schimb, este contraindicat persoanelor care urmează un tratament cu warfarină (substanţă care subţiază sângele – Paracetamolul poate creşte riscul de hemoragie), antiepileptice sau medicamente specifice tuberculozei.

De asemenea, se recomandă precauţie la administrarea Paracetamolului dacă luaţi medicamente antidepresive sau suplimente pe bază de sunătoare (inclusiv ceaiuri).

 

Ameliorarea simptomelor de coronavirus, răceală sau gripă dacă nu aveţi Paracetamol

Dacă nu aţi mai „prins” Paracetamol în farmacii, există şi alte metode prin care puteţi sprijini organismul să lupte cu răceala, gripa sau infecţia cu noul coronavirus.

„Febra se poate combate şi cu comprese reci, duşuri călduţe, împachetări în anumite condiţii sau alte antitermice”, spune dr. Alexiu.

Supele calde, ceaiurile cu miere sunt foarte benefice pentru calmarea tusei. Nu uitaţi de apă sau sucuri naturale, indicate în caz de febră crescută, care sunt indicate pentru refacerea stocurilor de electroliţi, care se pot pierde prin transpiraţie.

Şi alimentaţia are un rol important. Axaţi-vă pe fructe şi legume proaspete! De asemenea, evitaţi efortul intens şi dormiţi minimum 8 ore pe noapte.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei