Planul de calitate a aerului în municipiul Iaşi a primit aviz favorabil de la Ministerul Mediului

1calitate aeer

Dimensiune font:

| 28-07-2020 00:00

Unul dintre proiectele pe care consilierii locali le vor analiza în şedinţa ordinară de joi se referă la aprobarea raportului pentru trimestrul II aferent anului 2020 privind stadiul realizării măsurilor din Planul de calitate a aerului în municipiul Iaşi * acesta este structurat pe mai multe capitole, fiecare dintre acestea având un grad diferit de implementare

 


Modernizare parcului auto destinat transportului public este unul dintre capitolele cu 100% nivel de implementare. Astfel, a fost realizată înnoirea parcului auto destinat transportului public (Compania de Transport Public Iaşi) prin achiziţia de 100 autobuze având norma de poluare Euro 6, 44 autobuze electrice şi 16 tramvaie. Experimental, pe un număr de 10 autobuze cu norma de poluare Euro 6, au fost montate dispozitive de monitorizare a calităţii aerului pe traseele de circulaţie a autobuzelor, cu transmitere on-line a datelor specifice, informaţiile fiind puse la dispoziţia publicului. La nivelul Companiei de Transport Public laşi (CTP) s-a finalizat achiziţia unei autoutilitare de 12 tone (atelier mobil) cu norma de poluare Euro 6, care a înlocuit atelierului mobil existent (cu norma de poluare non-Euro) şi a unui buldoexcavator cu norma de poluare Euro 6. Totodată este în curs de derulare procedura de achiziţie a două autoutilitare de 3,5 t cu norma de poluare Euro 6, necesare întreţinerii căii de rulare a tramvaielor.

Modernizarea parcului auto Salubris SA este alt capitol realizat integral.

Astfel, s-au achiziţionat în total pentru perioada 2018 - 2019 un număr de 60 autovehicule noi Euro 6 sau electrice, în valoare totală de 20.657.474 lei fără TVA. Toate autospecialele achiziţionate În ultimii 3 ani respectă Standardele Europene EN 15429-3 valabile din martie 2015, cu referire la eficienţa colectării particulelor având clasificarea maximă de 4 stele.

În anul 2019 au fost contractate şi recepţionate 49 autovehicule noi Euro 6 sau electrice, cu valoarea totală de 15.924.796 lei fără TVA, iar în primele trei luni din  2020 au continuat  procedurile  de achiziţii  autovehicule  şi

autospeciale.

Şi parcul auto a SC Citadin a fost modernizat prin achiziţia de 19 autovehicule noi având norma de poluare Euro 6, la care se adaugă 37 maşini şi utilaje (autocamioane, tractoare, freză, răspânditor de materiale, cilindru vibrocompactor, tăietor beton asfalt etc) cu norma de poluare Euro 4, în valoare totală 1.538.915 lei.

Aer mai curat în Podu de Piatră

Lucrurile s-au mişcat în sens pozitiv şi în ceea ce priveşte sistematizarea zonei Podul de Piatră (intersecţie B-dul N.lorga şi Şoseaua Naţională). Aici, în 2019, au fost recepţionate lucrări de asfaltare în lungime de 6,235 km în valoare 22.578.987,96 lei fără TVA, în Şoseaua Naţională, Zona Podul de Piatră, intersecţie Bd-ul N. Iorga. Pentru fluidizarea traficului, intersecţia Podul de Piatră a fost semaforizată. De asemenea, în cursul anului 2019 s-au finalizat lucrările de demolare a pieţei agroalimentare „Podul de Piatră” precum şi desfiinţarea construcţiei în care se realizau activităţi de alimentaţie publică, ambele fiind amplasate în imediata vecinătate a staţiei IS -1.

În plus, în anul 2020 (trimetrul I, au fost demarate procedurile de achiziţie pentru obiectivul de investiţii „Proiectare Piaţeta Podului de Piatră”, unde urmează a fi realizat un parc.

Străzi splălate după un grafic bine stabilit

Salubrizarea eficientă a străzilor este un alt capitol unde toate măsurile propuse au fost realizate. Astfel, activităţile specifice de spălat şi stropit şi deszăpezire se efectuează conform graficelor de lucru aprobate, cu utilaje şi echipamente moderne (autocisterne, maşini autospeciale tip multicar, automăturători, aspiratoare urbane electrice, tricicluri electrice, motocu/toare), cu precădere în zonele cu trafic pietonal intens, zonele comerciale şi intersecţiile aglomerate. În vederea prevenirii pe termen lung a emisiilor de praf de pe partea carosabilă, este utilizată substanţa C-Force Urban, aceasta având un efect de retenţie a particulelor la sol, de unde sunt apoi curăţate şi aspirate. În anul anul 2019, suprafaţa salubrizată a fost de cca. 603.000.000 mp dintre care cca. 68.000.000 mp reprezintă salubrizare mecanizată (aspirat şi măturat mecanizat, spălat şi stropit mecanizat, deszăpezit mecanizat). Au fost salubrizate în total circa 9.714 km (străzi cu 2 benzi, cu lăţime totală de 7m) fiind depăşită suprafaţa salubrizată mecanizat în anul 2018.

Iaşul verde

Însă cea mai vizibilă şi mai spectaculoasă realizarea în ceea ce priveşte calitatea aerului o reprezintă reabilitarea şi întreţinerea spaţiilor verzi. Dincolo de faptul că la nivelul municipiului Iaşi a fost semnat contractul de finanţare pentru derularea proiectului „Oază de verdeaţă din cartierul nostru - program comunitar  de revitalizare  a  spaţiilor publice”, în cursul anului 2019 au fost amenajate 7.46 ha de spaţii verzi şi au fost întreţinute 283.85 ha spaţii verzi. La acestea se adaugă alţi 25.000 metri pătraţi şi încă 180 de hectare reabilitate sau întreţinute în perioada ianuarie – aprilie 2020. Nu trebuie omise nici acordurile de parteneriat cu instituţii privind regenerarea spaţiilor verzi, concretizate prin plantări de arbori. 

S-au făcut eforturi comune şi pentru spaţiile verzi din jurul blocurilor. Astfel, în cursul anului 2019 au fost amenajate 7.46 ha spaţii verzi, au fost plantaţi 33.909 arbori din speciile foioase şi răşinoase, 863.549 plante perene şi flori şi 74.645 mp gazon. De asemenea, s-a acordat material săditor dendrofloricol la asociaţiile de locatari şi instituţii după cum urmează: arbori - foioase - 1450 buc; arbori răşinoase - 603 buc; arbuşti - foioase – 33.393 buc; arbusti răşinoase - 28 buc; plante perene - 460 buc.

În ceea ce priveşte dezvoltarea de clădiri verzi, în data de 31 august 2018 s-a emis H.C.L. nr. 361 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru  contribuabilii bugetului local al Municipiului laşi care beneficiază în anii fiscali 2019 - 2020 de reducerea impozitului pe clădiri, pentru clădirile aflate în clasa energetică A. Până la la sfârşitul anului 2019, în urma evaluării dosarelor depuse, s-a propus spre aprobare acordarea facilităţilor fiscale de natura reducerii impozitului pe clădiri pentru 5 persoane juridice, în vederea încurajării dezvoltatorilor imobiliari să aplice pe scară largă principiile eficienţei energetice. Totodată, au fost înregistrate încă alte 6 solicitări în acest sens, acordarea facilităţilor fiscale de natura reducerii impozitului pe clădirii fiind alocată pentru anul 2020.

Alte stadii de implementare

Sunt şi capitole cu un grad ridicat de implementare. Vorbim aici de dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă - varianta de ocolire Sud (stadiul realizării: 80%), extinderea/modernizarea arterelor de circulaţie (stadiul realizării: 85%), promovarea utilizării transportului public (stadiul realizării măsurii: 90%), stimularea introducerii vehiculelor electrice şi hibride în activitatea de taximetrie (stadiul realizării măsurii: 50 %), dezvoltarea  zonelor de acces pentru pietoni prin amenajarea de trotuare şi  alei pietonale inclusiv piste pentru biciclişti (stadiul realizării măsurii: 50 %), eficientizarea consumului de energie termică (stadiul realizării: 90%),

continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor instituţionale (stadiul realizării: 50%), conştientizarea cetăţenilor cu privire la nivelul real al calităţii aerului, la  implicaţiile asupra sănătăţii umane şi implicarea cetăţenilor în respectarea unor bune  practici privind poluarea aerului din municipiul laşi (stadiul realizării: 75 %).

Restanţe

Nu-i mai puţin adevărat că la alte capitole autorităţile au rămas datoare, însă doar pe considerentul că implementarea măsurilor depind de alte instituţii (Ministerul Transporturilor, CNAIR, CJ Iaşi, MLPDA). Aici este vorba de realizarea depozitului logistic de mărfuri lângă drumul de centură (stadiul realizării: 10 %). Dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă - varianta de ocolire Nord (stadiul realizării: 0%), dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă - str. Trei Fântâni (stadiul realizării: 0%), varianta de ocolire Sud pentru traficul uşor (stadiul realizării: 0%), construirea de pasaje fluidizarea traficului din intersecţia Podu Ros cu Splai Bahlui Mal Drept si Bd-ul Prof. Dimitrie Mangeron (stadiul realizării măsurii: 10%), continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor rezidenţiale (stadiul realizării: 0%).

Planul de calitate a aerului pentru municipiul Iaşi, care a fost elaborat ca urmare a unui Studiu de calitate a aerului, de către SC Enviro Ecosmart Galaţi, a primit aviz favorabil de la Ministerul Mediului prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului şi Agenţia pentru Protecţia Mediului laşi nr.1/2248NT/22.06.2018 şi a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 292 din 27.07.2018. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

07:58

%ANUNTSPECIAL%
Şeful Sanitas Iaşi: Nu paturile la ATI sunt marea problemă, nici aparatura medicală, ci faptul că nu avem personal. Angajaţii din sănătate sunt epuizaţi, unii clachează
18/04/2021 10:28

Liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, susţine că epuizarea personalului medical este o problemă mai mare decat găsirea de noi paturi la ATI pentru bolnavii de Covid, el afirmand că unii angajaţi din spit ...

102 cazuri noi de COVID-19 raportate in judetul Iasi in ultimele 24 de ore
18/04/2021 09:46

 Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pană ieri, 17 aprilie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 40850 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 10 ...

50.000 de cartușe letale fără documente prevăzute de lege, descoperite de politistii de frontieră
18/04/2021 09:33

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie romană si R. Moldova care intentiona să ajungă in R. Moldov ...

Focar de COVID la Institutul Regional de Oncologie din Iași
18/04/2021 08:52

Este focar de coronavirus la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, anuntă, sambătă, Directia de Sănătate Publică a judetului. Opt pacienti sunt infectati cu SARS-CoV-2. Potrivit DSP Iasi, la Sectia ...

Timp REDUS semnificativ pe listele de AȘTEPTARE pentru IMUNIZARE
17/04/2021 10:03

  Timp redus semnificativ pe listele de asteptare in platformă Întrucat persoanele aflate pe listele de asteptare din platforma ROVACCINARE din judetul Botosani au fost deja programate pentru vacc ...

 Ateneul ieșean deschide ușile Sălii Mari de Spectacole „Radu Beligan”
17/04/2021 09:32

După cele patru săptămani in care activitatea cu publicul a institutiilor de spectacole a fost oprită, de sambătă, 17 aprilie, Ateneul iesean deschide usile Sălii Mari de Spectacole „Radu Beligan&r ...

Irina-Mălina STRUGARU, studentă la Facultatea de Fizică, va reprezenta UAIC la finala națională FameLab
17/04/2021 09:32

Irina-Mălina STRUGARU, studentă in anul al III-lea la Facultatea de Fizică a Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost selectată vineri, 16 aprilie 2021, in cadrul unui eveniment onli ...

Festivalul ouălor încondeiate
17/04/2021 08:15

Cea de-a XX-a ediţie a evenimentului „Ouă incondeiate” va aduce pe 17 şi 18 aprilie, pe esplanada din faţa Palatului Culturii, meşteri populari cu tradiţie in meşteşugul incondeierii ouălor ...

Incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Bacău a fost lichidat, nu s-au înregistrat victime
16/04/2021 22:35

Un incendiu a izbucnit, vineri seară, la Spitalul Judetean de Urgentă Bacău. Au ars izolatia unor conducte si deseuri, potrivit Mediafax. Pompierii militari băcăuani au fost anuntati că pe casa scării a ...

Iași-Antalya în sezonul estival, cursă aeriană propusă pentru aprobare de Wizz Air
16/04/2021 20:47

Compania low-cost maghiară a solicitat vineri, 16 aprilie, permisiunea de a opera zboruri comerciale regulate din trei orase romanesti spre Antalya. Wizz Air isi doreste să zboare regulat in sezonul estival d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei