PNL şi PSD, fiecare cu propria viziune de regionalizare

default

Dimensiune font:

| 13-05-2013 05:00

* PSD şi PNL se contrazic în privinţa a două lucruri esenţiale pentru reuşita regionalizării - pragul la referendumul constituţional şi modul de aprobare a legii * diferenţele de viziune mai apar în privinţa şefiei regiunilor, desfiinţarea de comune sau concentrarea instituţiilor regionale într-un singur judeţ sau mai multe

 

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare a opiniei publice privind regionalizarea. Astăzi vă propunem o analiză a viziunilor celor două partide aflate la putere, în condiţiile în care diferendul dintre PSD şi PNL poate duce la amânarea aprobării proiectului. Materialele anterioare publicate în cadrul acestei campanii pot fi consultate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea „Regionalizare”.

Proiectul regionalizării are slabe şanse de reuşită fără un consens în interiorul alianţei social-liberale. Până în prezent niciuna dintre forţele politice componente USL nu a supus dezbaterii un proiect concret de reorganizare administrativ-teritorială. Singurele indicii privind viziunea PSD sau cea a PNL reies din poziţiile publice adoptate de lideri ai celor două partide. Declaraţiile acestora au fost, nu o dată, în contradicţie, fiind astfel alimentate şi zvonurile privind o destrămare a alianţei înainte de termenul prevăzut în protocolul USL (2016). La PSD, însărcinat cu întocmirea proiectului este Liviu Dragnea, iar la liberali sunt Klaus Iohannis şi Romeo Stavarache.

Prag de 30% sau 50% la referendum?

De departe, cea mai importantă diferenţă constă în cvorumul necesar pentru validarea referendumului constituţional. Legea fundamentală trebuie schimbată pentru a permite reorganizarea astfel încât să fie inclus cuvântul „regiune” ca unitate administrativ-teritorială (UAT), alături de comune, oraşe şi judeţe. În timp ce social-democraţii doresc scăderea pragului de validare de la 50% plus unu din numărul alegătorilor la 30% plus unu, liberalii vor păstrarea actualului cvorum stabilit de însuşi Guvernul Victor Ponta în iulie 2012. „Toate referendumurile au un singur prag, se respectă în continuare votul politic şi se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul pentru că boicotul nu este o formă de exprimare. 30% participare, minim 25% dintre cei cu drept de vot să decidă”, a declarat premierul Victor Ponta. În schimb, liberalii au avut o poziţie publică legat de cvorum prin primarul Bacăului, Romeo Stavarache, membru al comisiei PNL responsabile cu exprimarea viziunii liberale asupra regionalizării. „La referendum, fie el pentru Constituţie, fie pentru regionalizare, ar trebui ca pragul electoral să fie de 50% plus unu, condiţionat de obligativitatea prezenţei la vot”, a spus Stavarache. Cvorumul pentru validarea referendumului stârneşte declaraţii în contradictoriu inclusiv în interiorul PSD. Un susţinător surpriză pentru păstrarea actualei forme a legii (3/2000, completată şi republicată) este fostul preşedinte al ţării, Ion Iliescu. „Pentru forţa democraţiei e bine să fie de peste 50%”, a spus fostul şef al PSD. Referendumul constituţional este programat pentru toamna acestui an. Un prag de validare de 30% din numărul de alegători ar creşte şansele pentru validarea plebiscitului de către Curtea Constituţională, iar modificările aduse Constituţiei să intre în vigoare, făcând astfel posibilă şi adoptarea unui proiect al regionalizării.
 

Asumarea politică sau dezbatere în Parlament?
 

O altă diferenţă majoră constă în modul în care ar trebui aprobată reorganizarea de către Guvern. Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, susţine că este necesară asumarea răspunderii guvernamentale, lucru care exclude dezbaterea parlamentară şi permite Opoziţiei să depună o moţiune de cenzură. „Nu putem ieşi cu legea de înfiinţare a regiunilor până când nu modificăm Constituţia. După ce modificăm Constituţia în septembrie-octombrie, ieşim cu legea de înfiinţare a noilor regiuni, care va fi aprobată în Parlament, eu sper că prin procedura angajării răspunderii. Asta înseamnă că undeva la sfârşit de noiembrie cel mai târziu regiunile să fie înfiinţate. Iar imediat după ce sunt înfiinţate, vor avea loc alegeri, poate indirecte, pentru a fi constituite şi noile structuri de conducere, până la sfârşitul anului”, a spus Dragnea. De cealaltă parte, Stavarache a afirmat că exclude o asumare politică a proiectului. „Mi se parte absolut normal, ca om politic responsabil, ca apariţia şi delimitarea viitoarelor regiuni teritorial-economice să fie acceptate de cel puţin jumătate din populaţia ţării şi nu să fie rodul unei asumări politice”, a menţionat liberalul.
Liderii social-democraţi şi-au nuanţat săptămâna trecută discursul public, preşedintele PSD Victor Ponta vorbind de o angajare a răspunderii Guvernului doar în situaţia în care există consens. „Dacă va exista un acord, mergem şi pe procedură rapidă”, a spus Ponta, la o zi distanţă după o alocuţiune ţinută în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în care a susţinut contrariul. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a sugerat săptămâna trecută că acordul invocat de Ponta poate fi încheiat. „Sunt teme în care nu acţionăm cu pârghia unei majorităţi parlamentare consistente, ci încercăm maximum de consens”, a spus liderul liberal, acesta poziţionându-se, astfel, în afara declaraţiei publice a Comisiei PNL pentru regionalizare. Fără un acord politic între PSD şi PNL în cele două situaţii (pragul la referendum şi modul de aprobare a legii) regionalizarea are puţine şanse de a deveni şi realitate.

Ce judeţe vor găzdui instituţiile regionale?
Un alt diferend între liberali şi social-democraţi constă în modul de repartizare a instituţiilor regionale în teritoriu. PSD, prin vocea lui Dragnea, susţine ca în fiecare judeţ component al unei regiuni să existe cel puţin o direcţie regională. „Este important ca fiecare comunitate să aibă sentimentul că are posibilitatea să beneficieze de avantajele regionalizării”, a explicat Dragnea. Ministrul Dezvoltării a susţinut inclusiv ideea ca forul de conducere al regiunii (Consiliul Regional) să fie într-un judeţ, în timp Prefectura Regională în altă unitate administrativă. Dragnea este contrazis chiar de un coleg de-al său din Guvern, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL). „Nu există o altă variantă decât ca într-o capitală regională să se concentreze toate instituţiile. Gândiţi-vă dvs cum ar fi, la nivel naţional, ca Guvernul să fie la Bucureşti, Ministerul de Finanţe la Botoşani, Ministerul Agriculturii la Timişoara, Ministerul Transporturilor la Cluj şi Ministerul Dezvoltării la Teleorman”, a comentat Fenechiu. Propunerea PSD ca fiecare judeţ să aibă diverse instituţii a adunat adepţi printre şefii de administraţii locale, inclusiv liberali. Mulţi dintre aceştia doresc implementarea unei astfel de măsuri pentru a impulsiona economia judeţeană.

Desfiinţarea comunelor vs. validarea referendumului
O măsură aruncată în spaţiul public de ministrul Dezvoltării constă în desfiinţarea unor comune. Dragnea a vorbit despre stimularea asocierii între astfel de unităţi administrative astfel încât, de exemplu, conducerea a cinci comune să fie asigurată de către un primar, iar în restul localităţilor să fie câte un viceprimar. Iniţiativa nu este însă privită cu ochi buni de către şefii de consilii judeţene şi primari. Recent, liberalul Florin Ţurcanu, preşedintele CJ Botoşani, afirma că o desfiinţare a comunelor va fi echivalentă cu o invalidare a referendumului constituţional. „Primarii nu vor face campanie, iar referendumul nu va trece”, a spus Ţurcanu. În schimb, Dragnea a subliniat că reorganizarea la nivel comunal nu va fi una „bruscă”. „Încurajăm asocierile de comune, care să beneficieze de fonduri naţionale şi publice europene şi cetăţenii de acolo să vadă în doi-trei ani că încep să aibă acces la civilizaţie, atunci putem induce această posibilitate (de comasare a comunelor - n.r.)”, explicat Dragnea.

Un alt măr al discordiei - şefia regiunii
Una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de regionalizare va fi modul de alegere al structurilor de conducere. Liberalii şi social-democraţii se pun de acord doar pe existenţa celor două foruri - Consiliul Regional şi Prefectura. Cât priveşte conducerea acestora, partidele au viziuni diferite. PSD susţine ideea alegerii indirecte a şefului de regiune (preşedintele CR) şi numirea de către Guvern a celor opt prefecţi. În schimb, PNL vrea conducere prin rotaţie la şefia CR pentru perioada 2014 - 2016 a preşedinţilor de judeţe, iar la sfârşitul acestui ciclu să aibă loc alegeri uninominale.

Lipsa consensului politic a dus la eşecul proiectului PDL
O primă tentativă de regionalizare a avut PDL, în a doua jumătate a guvernării Executivului condus de Emil Boc. Democrat-liberalii au vrut să aprobe regionalizarea prin angajarea răspunderii Guvernului, în condiţiile în care, în prezent, critică iniţiativa PSD pentru acelaşi mod de adoptare a legii. Eşecul PDL a stat însă în fragila coaliţie de guvernare şi opoziţia vehementă a UDMR, organizaţie care a susţinut un proiect cu 16 regiuni faţă de unul cu opt promovat de principalul partid de guvernământ. Scopul UDMR a fost să asigure o reorganizare prin care judeţele în care există o populaţie majoritară de etnie maghiară să constituie regiuni. Împotriva proiectului PDL s-a situat şi USL, liderii alianţei acuzând că singurul obiectiv al Guvernului Boc era să maximizeze şansele PDL la alegerile locale din 2012. Unul dintre cele mai importante prevederi a proiectului PDL consta în desfiinţarea judeţelor.

Alex Andrei

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

BANCUL ZILEI

06:17


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași va avea un nou sediu!
03/12/2020 09:31

Noua constructie in care vor lucra procurorii ieseni si care va fi edificată pe terenul situat in municipiul Iasi, str. Codrescu nr. 6. Guvernul PNL a adoptat hotărarea de Guvern prin care terenul a fost ins ...

Interdicţiile impuse în Iași au fost prelungite. Ce nu ai voie să faci
03/12/2020 09:07

Interdicţiile impuse in municipiul Iaşi au fost prelungite pană pe data de 16 decembrie, informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Decizia este motivate de faptul că rata de inci ...

Suceava a ieșit din zona roșie COVID
03/12/2020 06:17

Municipiul Suceava a ieşit din zona roşie COVID-19, miercuri, după ce incidenţa cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut la 2,93 la mia de locuitori in municipiul reşedinţă. Primarul Ion ...

Peste 51.000 de ieşeni s-au vaccinat împotriva gripei
03/12/2020 00:00

Campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii pentru persoanele cu risc ridicat de imbolnăvire continuă in aceasta perioadă. La inceputul acestei săptămani a ajuns la Iaşi cea ...

Coronavirusul provoacă cinci decese într-o singură zi, la Iaşi
03/12/2020 00:00

Judeţul Iaşi se menţine la o incidenţă de trei cazuri la mia de locuitori (3,12), după ce in ultimele 24 de ore au fost raportate 241 de cazuri noi, totalul infectărilor ajungand la 20.523. Din păcate, ...

Noul Consiliul Local şi-a intrat în pâine
03/12/2020 00:00

    Prima şedinţă a noilor consilieri locali, după de luna trecută, cand toţi cei 27 aleşi locali au fost validaţi in funcţii şi au depus jurămantul, s-a consumat ieri. De fapt, au fost d ...

Un pescar amator s-a ales cu condamnare după ce a evitat un accident rutier
02/12/2020 23:08

Pasionat de pescuit, in data de 16 iunie 2019, Bogdan a mers, impreună cu mai mulţi prieteni la lacul Corneşti, de langă Horpaz. Pescarii amatori au ajuns acolo in jurul orei 17.00 şi aveau in plan să pet ...

Sectorul construcții pregătește închiderea de iarnă
02/12/2020 23:05

Conform ultimului centralizator AJOFM Iasi, in clipa de faţă, la nivelul judeţului sunt 613 locuri de muncă vacante, oferta inregistrand o scădere puternică, de la 702, cate erau săptămana trecută. Con ...

Iașul va beneficia de investiții medicale record
02/12/2020 20:16

* „Judeţul Iaşi, din perspectiva Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este aproape pe primele locuri, pentru că sunt investiţii in valoare de peste 850 milioane de euro, investiţii aş p ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei