default

Dimensiune font:

20% dintre copiii ieşenilor învaţă în spaţii neautorizate!

| 19-10-2018 06:56

* liberalii ieşeni se arată scandalizaţi de faptul că 12 unităţi şcolare din municipiul Iaşi nu au autorizaţie de securitate la incendiu * în aceste unităţi învaţă aproximativ 7.000 de elevi, din totalul celor 32.000 de elevi din municipiul Iaşi * „În 2018, suma pe care părinţii trebuie să o aloce suplimentar pentru educaţie este 3.093 de lei anual. Este un studiu realizat la nivelul României, prezentant public de rectorul Universităţii de Vest Timişoara. Vom verifica ce sume au nevoie toate aceste şcoli pentru a obţine autorizaţia la incendiu şi grupul PNL le va propune ca rectificare în Consiliul Local”, a spus deputatul Marius Bodea

Ca în fiecare an, zeci de mii de copii au început, în luna septembrie, prima zi de şcoală în unităţi de învăţământ fără autorizaţie de incendiu sau autorizaţie sanitară. Astfel, dintre cele 74 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică din municipiul Iaşi, 12 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

Autorităţile din învăţământ dau vina pe Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi (ISUJ) pentru procedura greoaie şi birocratică pentru autorizare, în timp ce ISU acuză documentaţiile incomplete.

Chiar dacă şi conducerea unităţilor şcolare au drept responsabilitate depunerea actelor necesare pentru obţinerea acestor autorizaţii, lucrările de remediere a eventualelor probleme, conform legislaţiei în vigoare, cade în sarcina consiliilor locale, în administraţia cărora se află clădirile şcolilor. „Reiese şi din această adresă oficială, aşa cum reiese şi din lege, că pe partea de educaţie se ocupă Ministerul Educaţiei Naţionale, însă de infrastructură se ocupă Administraţia Publică Locală, care are autoritatea de administrator al acestor unităţi de învăţământ”, a precizat deputatul liberal Marius Bodea, care a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, răspunsul Ministerului Educaţiei la o interpelare a sa pe această temă.

Părinţii trebuie să aloce suplimentar, pentru educaţie, 3.093 de lei anual”

Pe baza statisticilor, Bodea a precizat că cele 12 unităţi şcolare din municipiul Iaşi care nu au autorizaţie de securitate la incendiu (ISU) însumează aproximativ 7.000 de elevi - din total celor 32.000 de elevi din municipiu. „Practic, 20% dintre copiii ieşenilor merg şi învaţă în locuri în care sunt expuşi evenimentelor nefericite. Vedem că, în realitate, priorităţile statului, ale administraţiei publice locale, în loc să fie îndreptate spre aspecte legate de infrastructură în mediu, sănătate şi educaţie, banii sunt cheltuiţi pe altceva... O realitate tristă”, este de părere deputatul ieşean.

Marius Bodea se arată deranjat de faptul că Primăria se ocupă de „alte lucruri, nu de ceea ce ar trebui cu adevărat”, precizând că nu se fac vinovaţi cei din conducerea unităţilor de învăţământ, întrucât aceştia „au solicitat de nenumărate ori fonduri pentru problemele cu care se confruntă”.

Bodea se arată indignat şi de faptul că, în 2018, deşi părinţii contribuie cu taxele lor la sistemul public de educaţie, aceştia trebuie să vină şi cu bani de acasă pentru tot felul de cheltuieli care apar la şcoală. „În 2018, suma pe care părinţii trebuie să o aloce suplimentar pentru educaţie este 3.093 de lei anual. Este un studiu realizat la nivelul României, prezentant public de rectorul Universităţii de Vest Timişoara. Vom verifica ce sume au nevoie toate aceste şcoli pentru a obţine autorizaţia la incendiu şi grupul PNL le va propune ca rectificare în Consiliul Local”, a mai spus Marius Bodea.

Copiii sunt expuşi unor riscuri majore”

Eduard Boz, consilier local PNL, a menţionat că anul acesta PNL a venit cu proiecte care vizează investiţiile în învăţământ, precum proiectele educaţionale digitalizate pentru elevi, cu abordări pentru activităţi instructiv – educative sub forma unor filme educaţionale, jocuri interactive, animaţii proiectate. „Noi, liberalii, numai anul acesta avem două proiecte care vizează direct investiţiile în învăţământ, printre care dotarea tuturor şcolilor, a fiecărei săli de clasă cu videoproiectoare, astfel încât lecţiile, cursurile să se desfăşoare prin intermediul unei tehnologii care ne aduce practic în vremurile noastre, profesorii să poată veni cu materiale interactive, să ofere elevilor cursuri care să îi atragă pe aceştia la ore. Un alt proiect vizează dublarea burselor şcolare”, a declarat liberalul Eduard Boz.

Potrivit acestuia, amendamentul privind achiziţia de videoproiectoare este în implementare, iar cel de-al doilea, deşi a fost aprobat în plen, nu a fost pus în practică de municipalitatea ieşeană. „Subliniez că preocuparea PNL pentru educaţia ieşeană a fost una constantă. În mai multe rânduri am făcut interpelări în Consiliul Local privind situaţia şcolilor din Iaşi”, a mai spus Eduard Boz.

Totodată, consilierul a precizat că modul în care se desfăşoară procesul de comunicare între Primăria Municipiului Iaşi şi ApaVital nu este unul tocmai favorabil rezolvării problemelor instituţiilor de învăţământ în ceea ce priveşte avizul autorizaţiei pentru siguranţa la incendiu pe care ar trebui să îl primească acestea. „Lipsa autorizaţiei ISU se datorează şi faptului că ApaVital nu poate asigura presiunea necesară în conductele pe care le are la aceste şcoli, ca infrastructură. Să spunem că la unele şcoli nu avem suficient teren pentru a monta aceste bazine, dar nici nu este o minimă discuţie între Primăria Municipiului şi ApaVital, pentru a se rezolva această problemă. Copiii sunt expuşi unor riscuri majore”, a mai declarat Eduard Boz. Florentina SANDU

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Senatul a decis! Amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure
03/06/2020 15:11

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite - de la amenzi pană la pedepse cu inchisoarea de la 6 luni la 7 ani - pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoatere ...

ALERTĂ - OUG care amână dublarea alocațiilor a fost respinsă de Parlament
03/06/2020 15:09

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, un proiect de lege de respingere a OUG care prevede amanarea pentru 1 august a dublării alocaţiei de stat pentru copii, in loc de 1 februa ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...

VIDEO Imagini în premieră din LOCAȚIA DE LUX pe care Liviu Dragnea și-a amenajat-o pe insula Belina
24/05/2020 18:32

 Apar imagini in premieră cu locatia unde liderul PSD Liviu Dragnea se relaxa. Vorbim de o zonă din Insula Belina, care a fost luată de la stat si trecută in proprietarea CJ Teleorman si mai ...

Explicatii de la autoritati: Cat e zona metropolitana, ce amenda riscam daca nu purtam masca si cate persoane pot participa la reuniunile in familie
18/05/2020 05:28

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona ...

Stare de alertă în România: Deplasarea în interiorul localității, permisă fără declarație. Părăsirea localității, cu declarație și numai cu anumite motive/ Terasele rămân închise/
14/05/2020 23:45

 Romania iese la miezul noptii din starea de urgentă, după 60 de zile, timp in care au fost suspendate drepturi constitutionale si libertăti fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulatie. Se inst ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!