2014 – anul frământărilor guvernamentale

default

Dimensiune font:

| 05-01-2015 06:00

Formula guvernamentală a suferit modificări semnificative în 2014, Victor Ponta schimbând, în mai multe rânduri, garnitura de miniştri * guvernele conduse de Victor Ponta au reuşit păstrarea sprijinului unei majorităţi parlamentare consistente * executivul s-a confruntat din partea opoziţiei parlamentare cu două moţiuni de cenzură şi nouă moţiuni simple, toate respinse 

2014 a început cu un Guvern USL din care au făcut parte PSD-PNL-PC-UNPR. În februarie, PNL părăseşte guvernarea şi este rapid înlocuit cu UDMR. Reprezentanţii Uniunii primesc o poziţie de vicepremier şi ministerele Culturii şi Mediului. În postul de vicepremier şi ministru al Culturii este desemnat Kelemen Hunor. La Mediu vine Attila Korodi. În structura noului Guvern, votat de Parlament, există patru funcţii de vicepremier: Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor.
Noul Cabinet este alcătuit din: Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne, Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii, Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii, Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, ministru al Afacerilor Externe, Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale, Rovana Plumb, ministru al Muncii şi Familiei, Attila Korodi, ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătăţii, Gabriela Szabo, ministru al Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, ministru al Educaţiei Naţionale, Constantin Niţă, ministru al Economiei, Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene, Ioana Petrescu, ministru al Finanţelor Publice, Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Şova, ministru al Transporturilor, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământul Superior, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, Doina Pană, ministru delegat pentru Apă şi Păduri, Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.
În iunie are loc prima schimbare în Executiv: Dan Şova demisionează din funcţia de ministru al Transporturilor, pe motiv că doreşte să se implice mai mult în activitatea de partid. El este înlocuit de Ioan Rus.
În august, Darius Vâlcov este numit ministru delegat pentru Buget în locul lui Liviu Voinea, plecat la BNR. Asta după ce o altă propunere de ministru la Buget - Claudiu Manda - este respinsă de preşedintele Traian Băsescu.
Tot în august, Kelemen Hunor demisionează şi el din poziţia de vicepremier şi ministru al Culturii, iar numirea unui înlocuitor se amână, mai ales că Traian Băsescu o respinge pe Rozalia Biro, propunerea UDMR pentru acest minister. Abia în octombrie, premierul Victor Ponta preia interimatul la minister.
Pe 10 noiembrie, în contextul deficienţelor în organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale în străinătate, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, demisionează din funcţie. În aceeaşi zi, Ponta îl propune ministru de Externe pe Teodor Meleşcanu. Acesta demisionează după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.
Premierul îl desemnează în locul său pe ambasadorul României la UE Mihnea Motoc. Preşedintele Traian Băsescu atrage însă atenţia că Motoc trebuie mai întâi să fie revocat din funcţia de ambasador pentru a nu exista o situaţie de incompatibilitate.
În cele din urmă, Ponta face o nouă propunere la MAE, pe Bogdan Aurescu. Acesta este învestit ministru odată cu vicepremierul din partea UDMR şi ministrul Culturii Hegedus Csilla.
La o săptămână după alegerile prezidenţiale, UDMR decide să părăsească guvernarea, aşa că premierul este obligat să se prezinte din nou în faţa Parlamentului cu un nou Guvern - Ponta IV - în care este cooptat şi Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Guvernul restructurat în decembrie are un singur post de vicepremier ocupat de Gabriel Oprea. Îşi pierd aşadar portofoliile de vicepremieri Liviu Dragnea şi Daniel Constantin.
Guvernul Ponta IV are în componenţa sa următorii miniştri: Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională), Gabriel Oprea (Interne), Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu), Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social).
Relaţia Guvern - Parlament
În 2014 Guvernul condus de Victor Ponta (Ponta III) a reuşit păstrarea sprijinului unei majorităţi parlamentare consistente. Executivul s-a confruntat, totodată, din partea opoziţiei parlamentare cu două moţiuni de cenzură şi nouă moţiuni simple, toate respinse. Premierul a participat, totodată, la solicitarea deputaţilor opoziţiei, la dezbateri pe teme economice sau privind votul din diaspora. La momentul premergător acordării votului de încredere pentru Guvernul Ponta IV, şeful Executivului a prezentat în plenul reunit al celor două Camere ale Legislativului un pachet de proiecte aferente perioadei 2015 - 2016.
Moţiuni de cenzură
La 13 mai, liberalii au depus moţiunea de cenzură intitulată „Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii”, semnată de 225 de parlamentari. Pe 27 mai, moţiunea de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 176 voturi pentru şi 19 împotrivă. Au fost prezenţi 326 de deputaţi şi senatori, dintre care au votat 196. Un vot a fost anulat.
La 12 septembrie, Alianţa Creştin Liberală (PNL-PDL) a depus moţiunea de cenzură „Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!”, liberalii şi democrat-liberalii, în număr de 171, acuzând în text faptul că în ultimele luni în România „asaltul asupra democraţiei şi asupra statului de drept a atins cote alarmante”, artizanul acestor „acţiuni destabilizatoare” fiind Guvernul condus de Victor Ponta. Moţiunea de cenzură a vizat OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea preşedintelui României şi OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. La 22 septembrie, moţiunea de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă şi două anulate.
Angajarea răspunderii
Guvernul Ponta III şi-a angajat în luna martie răspunderea în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru programul de acţiuni pe următorii doi ani şi jumătate. Premierul Victor Ponta a precizat în faţa parlamentarilor că noul Guvern va respecta principiile care au stat la baza bugetului votat în decembrie 2013. „Cota unică de 16% rămâne în vigoare, iar ca priorităţi - reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit”, a declarat Ponta.
Ponta a solicitat în luna decembrie senatorilor şi deputaţilor, înainte de acordarea votului de încredere pentru Guvernul Ponta IV, să identifice în continuare căi de îmbunătăţire a colaborării între Guvern şi Parlament, apreciind că o mai bună prezenţă în Legislativ este necesară, nu doar la invitaţii sau la moţiunile de cenzură - „armele” constituţionale ale opoziţiei.
Prim-ministrul a ţinut să precizeze că Guvernul cere sprijin Parlamentului şi pentru continuarea eforturilor privind o capacitate crescută de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune. Nu în ultimul rând, premierul a avertizat parlamentarii că anul 2015 va aduce cu sine „o reformă radicală a sistemului politic”.
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat pe 16 decembrie noua formulă guvernamentală propusă de premierul Victor Ponta cu 377 de voturi pentru şi 134 împotrivă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei