„Poarta Focşanilor“, punctul slab al apărării NATO pe flancul de est. Cât timp am rezista în cazul unui atac al Rusiei Citeste mai mult: adev.ro/qirv0e

armata rusa  654604600

Dimensiune font:

| 26-10-2020 09:04

 În eventualitatea în care Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către Bucureşti şi către Balcani ar fi printr-o zonă strategică denumită „Poarta Focşanilor”. România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO. Şi asta pentru că trupele aliate şi echipamentul de luptă nu pot ajunge destul de repede în zona fierbinte din cauza lipsei infrastructurii din ţara noastră. Aceasta este una dintre concluziile unei dezbateri pe tema mobilităţii militare organizate de think-tank-ul american CEPA, în care s-au luat în calcul mai multe scenarii de conflicte. Unul dintre ele a vizat România şi unul dintre punctele sale militare strategice: „Poarta Focşanilor”. Celelalte patru au fost ruta Nordic-Baltică (Norvegia-Suedia-Estonia), coridorul Suwalki (Polonia), Balcanii de Vest şi Libia.

 

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Frederick Benjamin „Ben” Hodges, a făcut, printre altele, o scurtă caracterizare a situaţiei militare în cazul unui atac rusesc în „Poarta Focşanilor”. „Scenariul s-a concentrat asupra reliefului foarte dificil, a obstacolelor puse de munţii Carpaţi şi apoi de fluviul Dunărea, care este un obstacol, dar şi ceva care ne ajută”, a explicat generalul în retragere.  Pâlnie dinspre nord „Poarta Focşanilor” este o suprafaţă de teren care se întinde în patru judeţe – Vrancea, Galaţi, Brăila şi Buzău. Analiştii militari o consideră ca fiind una de importanţă strategică pentru că trupele care vin din est pot ataca uşor Bucureştiul de la nord, se arată şi într-un studiu realizat de New Strategy Center din România şi Centre for the Study of New Generation Warfare, un alt think-tank american. „Este unul dintre cele mai critice terenuri militare operaţionale din România. Serveşte pe post de pâlnie dinspre nord, dar, în circumstanţele potrivite, poate deveni o capcană operaţională care lasă puţine posibilităţi de scăpare”, se precizează în document. Pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu.

Doar că principala problemă în calea mobilităţii militare a NATO este lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani. Provocare de investiţii Totuşi, experţii militari susţin că unul dintre marile avantaje ale Porţii Focşanilor este că aici pot fi operate foarte bine tancurile, dar acesta nu poate fi accesat momentan. „Problema este că trebuie să traversezi multe râuri ca să ajungi şi apoi să ieşi de pe acel câmp de luptă. Deci, rezolvarea greutăţilor care ţin de calea ferată şi de transportul rutier, pentru a ajunge la acest câmp de luptă, este o provocare de investiţii pe termen lung. Pentru că s-a făcut foarte puţin în această privinţă”, a declarat, citat de romania.europalibera.org, Phillip Petersen, preşedintele Centre for the Study of New Generation Warfare. Generalul Ben Hodges a explicat, cu ceva timp în urmă, că mobilitatea trupelor este unul dintre secretele succesului apărării NATO. „La finalul exerciţiului Saber Guardian (manevre militare care au avut loc în 2017 - n.r.) am avut echipament blocat în România peste două luni, în încercarea de a-l duce înapoi în Germania.(...) Din cauza stării infrastructurii am avut probleme să punem un tanc pe un HET (Heavy Equipment Transport) şi să îl traversăm Carpaţii, din Polonia până la baza Mihail Kogălniceanu”, a subliniat fostul comandant al Armatei SUA în Europa. Contramăsurile americane Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu susţine că militarii americani au conştientizat această vulnerabilitate a României de mai multă vreme şi au luat o serie de măsuri compensatorii. „Au fost mai multe manevre în care s-a exersat tocmai acest transfer de trupe şi echipamente grele de luptă, blindate sau tancuri Abrams, şi s-a văzut că acestea ajung în România foarte greu.

Pentru a compensa acest lucru, au decis să aibă, la noi în ţară, o prezenţă militară mai pronunţată. Baza de la Kogălniceanu este întărită cu fiecare zi care trece urmând ca în final să ajungă la 10.000 de militari. Americanii au în România diverse unităţi de rachete, dar şi tancuri sau blindate. La Câmpia Turzii au făcut o puternică bază aeriană care vizează tocmai apărarea flancului estic împotriva unor atacuri ruseşti”, a declarat expertul pentru „Adevărul”. Moscova are temele făcute Totuşi, Costin Georgescu susţine că întărirea infrastructurii este prioritară pentru România din punct de vedere strategic pentru că în acest domeniu ruşii sunt mult mai bine pregătiţi. „Au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru transportul militar greu, care ajung până la graniţa României.  „Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României.“ Costin Georgescu fost director al SRI Sunt construite din plăci de beton care au aproximativ un metru grosime pentru a rezista la trecerea tancurilor şi pot fi folosite în orice moment deoarece nu au fost abandonate după căderea URSS. În plus, în Transnistria au nişte imense depozite de muniţie şi armament care pot fi accesate la nevoie”, a precizat fostul director al SRI SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră RAND Corporation, o organizaţie care a realizat un studiu comandat de autorităţile americane, susţine că, în prezent, SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră.  În studiul intitulat „Rusia, NATO şi securitatea Mării Negre” se analizează modul în care trei aliaţi NATO aflaţi în zona Mării Negre - Bulgaria, România şi Turcia - percep şi sunt în stare să reacţioneze la activităţile ostile ale Rusiei. Studiul mai arată că România face eforturi deosebite pentru a dota Forţele Navale cu echipamente moderne.

 

„Deşi activele navale ale României sunt modeste în ceea ce priveşte cantitatea şi capacităţile lor, planurile de modernizare a platformelor existente, achiziţionarea de noi fregate şi potenţialul achiziţionării a trei submarine noi ar putea spori contribuţiile României la o prezenţă maritimă occidentală la Marea Neagră”, se arată în document. 
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:17


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Sondaj IMAS: PNL a pierdut 4 procente in ultimele două luni, PSD a crescut / USR-PLUS este cotat la 18%
02/12/2020 13:16

 PNL inregistrează acum 28,5% din preferintele romanilor, in scădere fată de scorul de 32,6% cu care era cotat in octombrie si fată de cel de 34,7% din septembrie, potrivit ultimului sondaj IMAS, ...

Iurie Leancă, PRO România Iași: Un 6 Decembrie al renașterii naționale
02/12/2020 10:42

Managementul Guvernului PNL pentru această perioadă dificilă pe care o traversăm cu totii a dus la inchiderea scolilor, a bisericilor si a institutiilor de cultură. Acestea sunt trei elemente cheie in form ...

Deputatul Petru Movilă: solicit redeschiderea şcolilor!
01/12/2020 16:35

Şcolile trebuie redeschise pentru că altfel vom fi o societate de diletanţi şi de analfabeţi funcţionali, spune deputatul PMP Petru Movilă. Toţi elevii trebuie să aibă şanse egale la educaţie, dar a ...

Mesajul PRO România Iași de 1 Decembrie
01/12/2020 13:55

Dragi ieseni, dragi romani, În primul rand sperăm ca acest mesaj să vă găsească bine, sănătosi, inconjurati de cei apropiati dumneavoastră. De acest 1 Decembrie avem nevoie cu totii de incredere ...

FOTO/VIDEO - Unde se află penița de aur cu care s-a semnat actul Marii Uniri
01/12/2020 13:49

Natiunea romană din Austro-Ungaria se declara "liberă de orice inraurire străină". Rezolutia istorică in toamna anului 1918 a fost citită de Alexandru Vaida Voevod chiar in parlamentul de la B ...

Maricel Popa, președintele PSD Iași: Visul unui popor a fost împlinit în urmă cu mai bine de un secol.
01/12/2020 12:07

  Romanii au reusit să depăsească toate obstacolele si să se formeze ceea ce a rămas in istorie ca Romania Mare. A fost un proces indelungat, pornit de la noi, de la Iasi, in 1859, de la Unirea Pri ...

SCANDAL la Arcul de Triumf
01/12/2020 10:24

E scandal la Arcul de Triumf inainte de sosirea presedintelui Klaus Iohannis. Avocata Codruta Cerva se ceară cu jandarmii care vor să o amendeze pentru că poarta o esarfă in loc de mască, esarfă care i ...

La mulți ani, România! Semnificațiile și istoria datei de 1 Decembrie
01/12/2020 08:35

Ziua Natională a Romaniei este sărbătorită in prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată in 1990, marchează un moment important din istoria romanilor, cel in care Mare ...

Președintele Klaus Iohannis va prezenta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
26/11/2020 09:45

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat public joi. "Este un plan amplu şi vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanţa măsurile din acest plan. Es ...

Demisii pe bandă în Parlament
24/11/2020 12:26

Deputatul USR Iulian Bulai anunţă marţi, intr-o postare pe Facebook, că a ajuns la Parlament pentru a-şi da demisia, amintind că USR are un proiect legislativ pentru eliminarea pensiilor speciale, care ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei