1alegeri1

Dimensiune font:

Alegerile au trecut, speranţele rezistă!

| 28-05-2019 00:00

Duminică, la Iaşi, după un scrutin electoral care a doborât recordurile de prezenţă la vot înregistrate în ultimul deceniu (43,75 la sută), speranţele au renăscut pe scena politică locală. Iar bucuria majorităţii celor care au participat la vot a fost cu atât mai mare cu cât rezultatele au adus în prim-plan, din nou, posibilitatea unei reale schimbări nu doar în plan politic, ci şi socio-economic.

Pe lângă bucuria învingătorilor – logică şi destul de rezervată, printre politicienii ieşeni ai actualei puteri şi-au făcut loc şi unele voci care incriminează metodele folosite de conducerea formaţiunii pentru acest scrutin, catalogându-le drept falimentare.

Costel Alexe: „Votul din 26 mai este un reper într-o ţară cu o democraţie fragilă şi influenţabilă”

Potrivit ultimelor rezultate, PNL este partidul care va trimite cei mai mulţi membri în Parlamentul European, după ce a obţinut la alegerile din 26 mai aproape 27% din voturile românilor. La procentul de 26.97%, care înseamnă peste 2,4 milioane de voturi, liberalii şi-au adjudecat cel puţin 10 mandate de europarlamentari, dacă punem la calcul şi voturile care vor fi redistribuite de la cei care nu au trecut pragul electoral. Astfel, PNL îi va trimite în Parlamentul European pe Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi şi Marian-Jean Marinescu. La alegerile din 2014, liberalii au obţinut un scor modest de (15%), şi au trimis în Parlamentul European doar 6 oameni. „Mă bucur şi sunt mândru că pe 26 mai România a spus, printr-un vot covârşitor, stop corupţiei, iar ieşenii au contribuit masiv la moţiunea populară împotriva celei mai toxice guvernări! Votul din 26 mai este o bornă în istoria României, este un reper pentru trecut, prezent şi viitor într-o ţară cu o democraţie fragilă şi influenţabilă”, a spus Costel Alexe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL.

Dan Lungu: „Diaspora şi satul românesc sunt capabile de surprize şi mai mari”

Cei din Alianţa 2020 USR PLUS, surpriza de proporţii a acestui scrutin europarlamentar, îi vor trimite în Parlamentul European pe Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoş Tudorache, Nicolae Ştefănuţ, Vlad-Marius Botoş şi Ramona Strugariu. Primul sub linie şi aici este juristul USR Vlad Gheorghe, al nouălea pe lista Alianţei 2020. „O mobilizare exemplară şi un procent impresionant. Lucrurile sunt clare: oamenii sunt sătui de corupţie şi de confiscarea statului şi justiţiei de către personaje îndoielnice, certate cu legea. Lumea vrea schimbare. Ca o noutate, valul indignării din diaspora a ajuns, prin reţele de rudenie, şi în satele din Moldova, astfel încât PSD se află la un minim istoric. Diaspora şi satul românesc sunt capabile în viitorul apropiat de surprize şi mai mari. Analiştii bănuiau o spirală a tăcerii, dar iată că avem de-a face cu o spirală a indignării, responsabilităţii şi entuziasmului. Scorul obţinut de USR PLUS Iaşi înseamnă o responsabilitate uriaşă. Noi ne păstrăm atitudinea corectă şi continuăm extinderea filialelor în judeţ, pentru că ruralul este la fel de important pentru noi ca şi mediul urban. De asemenea, pregătim în continuare proiecte şi soluţii, precum şi resurse umane pentru a ocupa cu competenţă şi maturitate locuri de consilieri şi primari. Ne pregătim serios pentru alegerile locale de anul viitor”, a declarat Dan Lungu, senator USR de Iaşi.

Silviu Macovei: „Strategia pe care partidul a îmbrăţişat-o, falimentară”

În clasamentul voturilor obţinute la alegerile de duminică, liberalii sunt urmaţi de PSD şi USR PLUS, cu o distanţă foarte mică între ele, astfel că formaţiunea clasată pe locul doi este cel mai probabil să obţină 8 posturi de europarlamentar, la egalitate cu cea de pe locul trei. Europarlamentarii social-democraţi vor fi, cel mai probabil, Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Dragoş Benea. Primul sub linie este fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu, dar el va intra în Parlamentul European doar în eventualitatea retragerii cuiva deja ales. La alegerile din 2014, PSD a trimis în legislativul european nu mai puţin de 16 oameni, după ce obţinuse un scor istoric, de peste 37%. „Orice am spune, rezultatul PSD la aceste alegeri este unul dezastruos şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Cred că strategia pe care partidul, de la centru, a îmbrăţişat-o s-a dovedit falimentară. Depărtarea de electoratul nostru, radicalizarea discursului contra Uniunii Europene şi strategia de comunicare agresivă sunt cauzele clare pentru acest eşec. Sunt alte generaţii de români acum, iar succesul economic şi salariile crescute nu mai sunt suficiente. Oamenii ne-au arătat că vor decenţă în discurs, apartenenţă la Uniunea Europeană, calm şi echilibru pe scena politică. De asta ne-au votat în 2016, iar conducerea actuală s-a depărtat de acest deziderat al românilor.
Pentru a supravieţui pe scena politică, PSD are nevoie să se întoarcă la social democraţia adevărată, moderată şi puternic argumentată ideologic. În caz contrar, PSD va pierde toate alegerile următoare. Vom pierde pe mâna noastră, cu toate atuurile guvernării, ale preşedinţiei Consiliului European, ale creşterii economice. Este nevoie de un suflu complet nou, să nu ne îmbătăm cu apă rece!
Pentru Iaşi este şi o veste foarte bună: medicul Tudor Ciuhodaru ne va reprezenta în Parlamentul European. Vom avea un europarlamentar ieşean, cu siguranţă! Am încredere că se va bate acolo pentru ca regiunea Nord Est şi judeţul nostru, în special, să capete vizibilitatea şi importanţa pe care o merită. Dar el nu poate fi singur acolo, are nevoie şi de un partid puternic, reîmprospătat”
, a spus Silviu Macovei, deputat PSD de Iaşi.

Varujan Vosganian: „Fruntea sus, capul pe umeri şi mergem înainte”

Partidul lui Dragnea a scăzut sub minimul istoric înregistrat la europarlamentarele din 2007, în timp ce ALDE e marele perdant, sub pragul electoral. „Am mai trecut prin asta. Îmi amintesc, în anul 2000, la alegerile parlamentare, când PSD a luat 45% şi PRM 25%. Iar Uniunea Forţelor de Dreapta, partidul pe care îl conduceam, aliat cu PNT-cd, nu a intrat în Parlament. Acum avem PNL, fără forţa PSD de odinioară, şi USR la fel de liber în exprimări precum PRM de odinioară. Aşadar, fruntea sus, capul pe umeri şi mergem înainte”, a precizat Varujan Vosganian, preşedintele ALDE Iaşi.

Alin Aivănoaei: „Speranţe pentru un viitor mai bun”

Celelalte formaţiuni care au trecut pragul electoral – PRO România, PMP şi UDMR, vor trimite la Bruxelles şi Strasbourg câte doi europarlamentari: PRO România – Mihai Tudose (prin retragerea lui Victor Ponta) şi Corina Creţu, PMP – Traian Băsescu şi Eugen Tomac, iar UDMR –Iuliu Winkler şi Lorant-Gyorgy Vincze.

Alin Aivănoaei, preşedintele organizaţiei municipale a PMP, i-a asigurat pe ieşeni, atât pe cei care au votat PMP, cât şi pe cei care au avut alte opţiuni de vot, „că îi respectă în aceeaşi măsură şi că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a promova şi susţine proiectele de dezvoltare necesare pentru zona Moldovei. „Ne unesc multe lucruri, dar cel mai important este faptul că, indiferent de preferinţele politice, avem cu toţii aceleaşi speranţe pentru un viitor mai bun. Dorim să vă răsplătim încrederea în noi, în echipa noastră şi în proiectele pe care le avem împreună. Votul dumneavoastră ne obligă să fim mai responsabili şi mult mai prezenţi în viaţa administrativă a Iaşului. Un mare mulţumesc transmit echipei de campanie, membrilor noştri de partid, voluntarilor, simpatizanţilor şi tuturor celor implicaţi, oameni care m-au sprijinit şi mi-au fost alături în toată această perioadă”, a afirmat Alin Aivănoaei, preşedintele organizaţiei municipale a PMP.

Mircea Manolache: „Nu te poţi bate nici cu sistemul, nici cu politicienii decât la alegeri”

În ceea ce îi priveşte pe Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu, care au participat la alegerile pentru Parlamentul European din partea UNPR, aceştia au eşuat în tentativa de a deveni europarlamentari. Partidul condus de Gabriel Oprea este în grupul partidelor care au obţinut în total 3,7% din totalul voturilor la alegerile de duminică, rezultat care nu permite UNPR să trimită vreun om la Bruxelles.

Mircea Manolache, preşedintele UNPR Iaşi, referindu-se la rezultatele Alianţei USR PLUS, care a obţinut cele mai multe voturi atât în municipiul Iaşi, cât şi în judeţ, a spus că: „nu se putea ca USR să obţină un asemenea scor, dacă nu exista nemulţumirea cetăţenilor faţă de PSD”. „Această sfidare faţă de justiţie, încălcând toate drepturile legale şi ilegale, au adus un număr de cetăţeni mare la vot. Era de aşteptat ca oamenii să-şi exprime nemulţumirea faţă de Guvern. Nu te poţi bate nici cu sistemul, nici cu politicienii decât la alegeri, când poţi să-ţi exprimi votul şi să îi sancţionezi dur pe cei care au greşit”, a declarat Manolache.

Gregoriana Tudoran: „Lupta noastră continuă!”

De remarcat şi scorul candidatului independent Gregoriana Tudoran (3,9% la nivelul judeţului, 5,6% în municipiu), care nu au fost suficiente voturi pentru a trece pragul electoral, dar au fost de ajuns „pentru a speria clasa politică nereformată, care încă mai speră să-i amăgească pe moldoveni”. „Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi susţinut şi credeţi în puterea noastră de a forţa autorităţile să realizeze proiectele autostrăzilor în Moldova şi nu numai. Cele aproximativ 100.000 de voturi ale voastre pentru candidatul independent Gregoriana Tudoran înseamnă enorm pentru noi toţi şi este cel mai important semnal pe care îl dăm acum partidelor politice care au batjocorit întotdeauna Moldova. Nu au fost suficiente voturi pentru a trece pragul electoral, dar sunt de ajuns pentru a speria clasa politică nereformată, care încă mai speră să-i amăgească pe moldoveni şi nu numai. Fiecare vot acordat Gregorianei Tudoran este, fără dubii, unul câştigat cu demnitate de toţi alegătorii, care au înţeles că România nu se poate dezvolta fără infrastructura promisă de absolut toate partidele care au împărţit promisiuni deşarte în fiecare campanie electorală. Aşadar, un candidat independent, venit din rândul oamenilor simpli, care reprezintă cu adevărat societatea civilă care urmăreşte proiecte concrete, poate fi o mare surpriză nedorită de către politicieni. Este adevărat, timpul scurt şi lipsa unui buget de partid în campania electorală (care nu a făcut posibilă expunerea suficientă în mass-media, pentru prezentarea întregii oferte electorale în faţa alegătorilor, asemenea partidelor politice), au contat ieri, la vot. Dar susţinerea a peste 100.000 de români care au votat şi a altor zeci de mii care nu au putut să-şi exercite acest drept constituţional, trebuie să-i pună în mod serios pe gânduri pe actorii politici din România. Suntem convinşi că rezultatul alegerilor a fost influenţat într-o măsură importantă şi de munca societăţii civile din Moldova din ultimii doi ani, care a introdus pe agenda naţională problemele grave ale regiunii noastre şi ale întregii ţări: infrastructura rutieră! Lupta noastră continuă! Nu vom renunţa până ce politicienii nu fac ceea ce trebuia de prea mulţi ani: autostrăzile A8 şi A7”, a spus Gregoriana Tudoran.

George Simion: „Curentul predominant a fost altul!”

Candidatul independent George Simion a reuşit să aibă mai multe procente decât PSD la votul din diaspora, adunând aproximativ 120.000 de voturi. Sunt voturi importante care reprezintă aproximativ 1,27% din opţiunile de vot ale românilor, însă nu au fost suficiente pentru a-i asigura acestuia accesul în Parlamentul European.
„Am obţinut aproximativ 120 mii voturi după malaxorul secţiilor de votare, rezultat final: locul 9 pe intern şi 4 pe românii din afara graniţelor. E rezultatul pentru un singur om care are acum, oficial, 120.000 de oameni care i-au acordat încrederea. Din păcate, insuficient pentru un mandat de europarlamentar. Acesta este şi numărul de voturi la care ne şi aşteptam să le primim sigur. Curentul predominant a fost altul! Aşa cum am promis, nu abandonez”, a spus George Simion. Florentina SANDU

Rezultatele finale ale votului la nivelul judeţului Iaşi

Total voturi valabil exprimate – 328.367, în 746 secţii votare

1. USR – 88.190 voturi (26.8%)

2. PNL 83.947 voturi (25.5%)

3. PSD - 67.243 voturi (20.4%)

4. PRO România - 21.508 voturi (6.5%)

5. PMP - 19.362 voturi (5.89%)

6. Gregoriana Tudoran - 13.008 voturi (3.96%)

7. ALDE - 11.117 voturi (3.38%)

8. George Simion - 5.827 voturi (1.77%)

9. Peter Costea - 4.037 voturi (1.22%)

10. UNPR - 3.435 voturi (1.04%)

11. PRODEMO - 3.185 voturi (0.96%)

12. UDMR - 2.033 voturi (0.61%)

13. PRU - 1.869 voturi (0.56%)

14. PSR - 1.664 voturi(0.50%)

15. PSDI - 1.150 voturi (0.35%)

16. BUN - 792 voturi (0.24%)

Rezultate finale alegeri europarlamentare în municipiul Iaşi

1. USR - 60.332 voturi (37,23%)

2. PNL - 30.134 voturi (18,59%)

3. PSD - 24.284 voturi (14,98%)

4. PRO România – 10.953 voturi (6,76%)

5. PMP - 10.038 voturi (6,19%)

6. Gregoriana Tudoran – 9.082 voturi (5,6%)

7. ALDE – 4.962 voturi (3,06%)

8. George Simion – 3.760 (2,32%)

9. Peter Costea – 2.337 voturi (1,44%)

10. PRO DEMO – 1.850 voturi (1,14)

11. UNPR – 1.377 voturi (0,84%)

12. UDMR - 536 voturi (0,33%)

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Dacă nu au nevoie de medicamente, înseamnă ca sunt ipocriţi”
19/08/2019 20:17

* Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL, ii atenţionează pe social-democraţii ieşeni să nu de mai „vaicăre”, pentru că nu i-a impiedicat nimeni pană acum să-şi pună ...

Acesta este AVIONUL DE LUX cu care pleacă Klaus Iohannis în SUA: Are baza în Rusia și un TRASEU CIUDAT până în America - VIDEO
19/08/2019 17:08

 Klaus Iohannis pleacă, luni seara, in SUA, unde efectuează a doua vizită oficială intr-un singur mandat, la Casa Albă, o premieră pentru un presedinte roman. Iohannis pleacă in America să se ...

Liderul consilierilor judeţeni PSD iese la atac, împotriva liberalilor
18/08/2019 18:55

* „Au o calitate remarcabilă, aceea de agitatori politici”, susţine Cristian Stanciu Potrivit liderului grupului de consilieri judeţeni PSD şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Ia ...

Test de cultură generală pentru accederea în noul PRM
16/08/2019 00:00

  * a apărut primul partid in care poţi fi membru doar dacă treci un test de cultură generală * „Dacă orele de istorie, de cultură civică sau de geografie ţi-au dat mereu bătăi de cap, l ...

Guvernul Dăncilă, „incapabil să respecte legile ţării”
16/08/2019 00:00

  * la Iaşi, construcţia de autostrăzi şi şosea de centură, spital regional de urgenţă şi secţie de chirurgie cardiacă pediatrică, noi sedii pentru Operă şi Filarmonică, ori centru de arşi ...

Lucrările la Podul de la Ungheni, blocate
13/08/2019 00:00

  * potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru ca lucrările Podului de la Ungheni să poată fi demarate, este necesar un Acord intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova Luc ...

„Guvernul nu-şi face treaba decât împins de la spate de tragedii”
13/08/2019 00:00

  * „Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor in timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă”, spune ...

Liberalii ieşeni au ieşit în stradă, pentru Iohannis
11/08/2019 18:46

* PNL Iaşi a demarat, sambătă, campania de strangere de semnături pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie * deşi legislaţia in vigoare admite inscrierea unei candidaturi pentru funcţia de pre ...

Cosette vrea scaunul lui Dan Barna!
09/08/2019 00:00

  * Cosette Chichirău, deputat USR de Iaşi, a anunţat, printr-o scrisoare adresată membrilor USR, că il va contracandida pe Dan Barna la preşedinţia partidului * alegerile vor avea loc la inceputul ...

ALDE moare, dar nu se predă!
09/08/2019 00:00

  * un secretar de stat ieşean face agitaţie pentru ALDE * Ciprian Lucian Roşca, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, va part ...