Alegerile au trecut, speranţele rezistă!

1alegeri1

Dimensiune font:

| 28-05-2019 00:00

Duminică, la Iaşi, după un scrutin electoral care a doborât recordurile de prezenţă la vot înregistrate în ultimul deceniu (43,75 la sută), speranţele au renăscut pe scena politică locală. Iar bucuria majorităţii celor care au participat la vot a fost cu atât mai mare cu cât rezultatele au adus în prim-plan, din nou, posibilitatea unei reale schimbări nu doar în plan politic, ci şi socio-economic.

Pe lângă bucuria învingătorilor – logică şi destul de rezervată, printre politicienii ieşeni ai actualei puteri şi-au făcut loc şi unele voci care incriminează metodele folosite de conducerea formaţiunii pentru acest scrutin, catalogându-le drept falimentare.

Costel Alexe: „Votul din 26 mai este un reper într-o ţară cu o democraţie fragilă şi influenţabilă”

Potrivit ultimelor rezultate, PNL este partidul care va trimite cei mai mulţi membri în Parlamentul European, după ce a obţinut la alegerile din 26 mai aproape 27% din voturile românilor. La procentul de 26.97%, care înseamnă peste 2,4 milioane de voturi, liberalii şi-au adjudecat cel puţin 10 mandate de europarlamentari, dacă punem la calcul şi voturile care vor fi redistribuite de la cei care nu au trecut pragul electoral. Astfel, PNL îi va trimite în Parlamentul European pe Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi şi Marian-Jean Marinescu. La alegerile din 2014, liberalii au obţinut un scor modest de (15%), şi au trimis în Parlamentul European doar 6 oameni. „Mă bucur şi sunt mândru că pe 26 mai România a spus, printr-un vot covârşitor, stop corupţiei, iar ieşenii au contribuit masiv la moţiunea populară împotriva celei mai toxice guvernări! Votul din 26 mai este o bornă în istoria României, este un reper pentru trecut, prezent şi viitor într-o ţară cu o democraţie fragilă şi influenţabilă”, a spus Costel Alexe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL.

Dan Lungu: „Diaspora şi satul românesc sunt capabile de surprize şi mai mari”

Cei din Alianţa 2020 USR PLUS, surpriza de proporţii a acestui scrutin europarlamentar, îi vor trimite în Parlamentul European pe Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoş Tudorache, Nicolae Ştefănuţ, Vlad-Marius Botoş şi Ramona Strugariu. Primul sub linie şi aici este juristul USR Vlad Gheorghe, al nouălea pe lista Alianţei 2020. „O mobilizare exemplară şi un procent impresionant. Lucrurile sunt clare: oamenii sunt sătui de corupţie şi de confiscarea statului şi justiţiei de către personaje îndoielnice, certate cu legea. Lumea vrea schimbare. Ca o noutate, valul indignării din diaspora a ajuns, prin reţele de rudenie, şi în satele din Moldova, astfel încât PSD se află la un minim istoric. Diaspora şi satul românesc sunt capabile în viitorul apropiat de surprize şi mai mari. Analiştii bănuiau o spirală a tăcerii, dar iată că avem de-a face cu o spirală a indignării, responsabilităţii şi entuziasmului. Scorul obţinut de USR PLUS Iaşi înseamnă o responsabilitate uriaşă. Noi ne păstrăm atitudinea corectă şi continuăm extinderea filialelor în judeţ, pentru că ruralul este la fel de important pentru noi ca şi mediul urban. De asemenea, pregătim în continuare proiecte şi soluţii, precum şi resurse umane pentru a ocupa cu competenţă şi maturitate locuri de consilieri şi primari. Ne pregătim serios pentru alegerile locale de anul viitor”, a declarat Dan Lungu, senator USR de Iaşi.

Silviu Macovei: „Strategia pe care partidul a îmbrăţişat-o, falimentară”

În clasamentul voturilor obţinute la alegerile de duminică, liberalii sunt urmaţi de PSD şi USR PLUS, cu o distanţă foarte mică între ele, astfel că formaţiunea clasată pe locul doi este cel mai probabil să obţină 8 posturi de europarlamentar, la egalitate cu cea de pe locul trei. Europarlamentarii social-democraţi vor fi, cel mai probabil, Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Dragoş Benea. Primul sub linie este fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu, dar el va intra în Parlamentul European doar în eventualitatea retragerii cuiva deja ales. La alegerile din 2014, PSD a trimis în legislativul european nu mai puţin de 16 oameni, după ce obţinuse un scor istoric, de peste 37%. „Orice am spune, rezultatul PSD la aceste alegeri este unul dezastruos şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Cred că strategia pe care partidul, de la centru, a îmbrăţişat-o s-a dovedit falimentară. Depărtarea de electoratul nostru, radicalizarea discursului contra Uniunii Europene şi strategia de comunicare agresivă sunt cauzele clare pentru acest eşec. Sunt alte generaţii de români acum, iar succesul economic şi salariile crescute nu mai sunt suficiente. Oamenii ne-au arătat că vor decenţă în discurs, apartenenţă la Uniunea Europeană, calm şi echilibru pe scena politică. De asta ne-au votat în 2016, iar conducerea actuală s-a depărtat de acest deziderat al românilor.
Pentru a supravieţui pe scena politică, PSD are nevoie să se întoarcă la social democraţia adevărată, moderată şi puternic argumentată ideologic. În caz contrar, PSD va pierde toate alegerile următoare. Vom pierde pe mâna noastră, cu toate atuurile guvernării, ale preşedinţiei Consiliului European, ale creşterii economice. Este nevoie de un suflu complet nou, să nu ne îmbătăm cu apă rece!
Pentru Iaşi este şi o veste foarte bună: medicul Tudor Ciuhodaru ne va reprezenta în Parlamentul European. Vom avea un europarlamentar ieşean, cu siguranţă! Am încredere că se va bate acolo pentru ca regiunea Nord Est şi judeţul nostru, în special, să capete vizibilitatea şi importanţa pe care o merită. Dar el nu poate fi singur acolo, are nevoie şi de un partid puternic, reîmprospătat”
, a spus Silviu Macovei, deputat PSD de Iaşi.

Varujan Vosganian: „Fruntea sus, capul pe umeri şi mergem înainte”

Partidul lui Dragnea a scăzut sub minimul istoric înregistrat la europarlamentarele din 2007, în timp ce ALDE e marele perdant, sub pragul electoral. „Am mai trecut prin asta. Îmi amintesc, în anul 2000, la alegerile parlamentare, când PSD a luat 45% şi PRM 25%. Iar Uniunea Forţelor de Dreapta, partidul pe care îl conduceam, aliat cu PNT-cd, nu a intrat în Parlament. Acum avem PNL, fără forţa PSD de odinioară, şi USR la fel de liber în exprimări precum PRM de odinioară. Aşadar, fruntea sus, capul pe umeri şi mergem înainte”, a precizat Varujan Vosganian, preşedintele ALDE Iaşi.

Alin Aivănoaei: „Speranţe pentru un viitor mai bun”

Celelalte formaţiuni care au trecut pragul electoral – PRO România, PMP şi UDMR, vor trimite la Bruxelles şi Strasbourg câte doi europarlamentari: PRO România – Mihai Tudose (prin retragerea lui Victor Ponta) şi Corina Creţu, PMP – Traian Băsescu şi Eugen Tomac, iar UDMR –Iuliu Winkler şi Lorant-Gyorgy Vincze.

Alin Aivănoaei, preşedintele organizaţiei municipale a PMP, i-a asigurat pe ieşeni, atât pe cei care au votat PMP, cât şi pe cei care au avut alte opţiuni de vot, „că îi respectă în aceeaşi măsură şi că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a promova şi susţine proiectele de dezvoltare necesare pentru zona Moldovei. „Ne unesc multe lucruri, dar cel mai important este faptul că, indiferent de preferinţele politice, avem cu toţii aceleaşi speranţe pentru un viitor mai bun. Dorim să vă răsplătim încrederea în noi, în echipa noastră şi în proiectele pe care le avem împreună. Votul dumneavoastră ne obligă să fim mai responsabili şi mult mai prezenţi în viaţa administrativă a Iaşului. Un mare mulţumesc transmit echipei de campanie, membrilor noştri de partid, voluntarilor, simpatizanţilor şi tuturor celor implicaţi, oameni care m-au sprijinit şi mi-au fost alături în toată această perioadă”, a afirmat Alin Aivănoaei, preşedintele organizaţiei municipale a PMP.

Mircea Manolache: „Nu te poţi bate nici cu sistemul, nici cu politicienii decât la alegeri”

În ceea ce îi priveşte pe Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu, care au participat la alegerile pentru Parlamentul European din partea UNPR, aceştia au eşuat în tentativa de a deveni europarlamentari. Partidul condus de Gabriel Oprea este în grupul partidelor care au obţinut în total 3,7% din totalul voturilor la alegerile de duminică, rezultat care nu permite UNPR să trimită vreun om la Bruxelles.

Mircea Manolache, preşedintele UNPR Iaşi, referindu-se la rezultatele Alianţei USR PLUS, care a obţinut cele mai multe voturi atât în municipiul Iaşi, cât şi în judeţ, a spus că: „nu se putea ca USR să obţină un asemenea scor, dacă nu exista nemulţumirea cetăţenilor faţă de PSD”. „Această sfidare faţă de justiţie, încălcând toate drepturile legale şi ilegale, au adus un număr de cetăţeni mare la vot. Era de aşteptat ca oamenii să-şi exprime nemulţumirea faţă de Guvern. Nu te poţi bate nici cu sistemul, nici cu politicienii decât la alegeri, când poţi să-ţi exprimi votul şi să îi sancţionezi dur pe cei care au greşit”, a declarat Manolache.

Gregoriana Tudoran: „Lupta noastră continuă!”

De remarcat şi scorul candidatului independent Gregoriana Tudoran (3,9% la nivelul judeţului, 5,6% în municipiu), care nu au fost suficiente voturi pentru a trece pragul electoral, dar au fost de ajuns „pentru a speria clasa politică nereformată, care încă mai speră să-i amăgească pe moldoveni”. „Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi susţinut şi credeţi în puterea noastră de a forţa autorităţile să realizeze proiectele autostrăzilor în Moldova şi nu numai. Cele aproximativ 100.000 de voturi ale voastre pentru candidatul independent Gregoriana Tudoran înseamnă enorm pentru noi toţi şi este cel mai important semnal pe care îl dăm acum partidelor politice care au batjocorit întotdeauna Moldova. Nu au fost suficiente voturi pentru a trece pragul electoral, dar sunt de ajuns pentru a speria clasa politică nereformată, care încă mai speră să-i amăgească pe moldoveni şi nu numai. Fiecare vot acordat Gregorianei Tudoran este, fără dubii, unul câştigat cu demnitate de toţi alegătorii, care au înţeles că România nu se poate dezvolta fără infrastructura promisă de absolut toate partidele care au împărţit promisiuni deşarte în fiecare campanie electorală. Aşadar, un candidat independent, venit din rândul oamenilor simpli, care reprezintă cu adevărat societatea civilă care urmăreşte proiecte concrete, poate fi o mare surpriză nedorită de către politicieni. Este adevărat, timpul scurt şi lipsa unui buget de partid în campania electorală (care nu a făcut posibilă expunerea suficientă în mass-media, pentru prezentarea întregii oferte electorale în faţa alegătorilor, asemenea partidelor politice), au contat ieri, la vot. Dar susţinerea a peste 100.000 de români care au votat şi a altor zeci de mii care nu au putut să-şi exercite acest drept constituţional, trebuie să-i pună în mod serios pe gânduri pe actorii politici din România. Suntem convinşi că rezultatul alegerilor a fost influenţat într-o măsură importantă şi de munca societăţii civile din Moldova din ultimii doi ani, care a introdus pe agenda naţională problemele grave ale regiunii noastre şi ale întregii ţări: infrastructura rutieră! Lupta noastră continuă! Nu vom renunţa până ce politicienii nu fac ceea ce trebuia de prea mulţi ani: autostrăzile A8 şi A7”, a spus Gregoriana Tudoran.

George Simion: „Curentul predominant a fost altul!”

Candidatul independent George Simion a reuşit să aibă mai multe procente decât PSD la votul din diaspora, adunând aproximativ 120.000 de voturi. Sunt voturi importante care reprezintă aproximativ 1,27% din opţiunile de vot ale românilor, însă nu au fost suficiente pentru a-i asigura acestuia accesul în Parlamentul European.
„Am obţinut aproximativ 120 mii voturi după malaxorul secţiilor de votare, rezultat final: locul 9 pe intern şi 4 pe românii din afara graniţelor. E rezultatul pentru un singur om care are acum, oficial, 120.000 de oameni care i-au acordat încrederea. Din păcate, insuficient pentru un mandat de europarlamentar. Acesta este şi numărul de voturi la care ne şi aşteptam să le primim sigur. Curentul predominant a fost altul! Aşa cum am promis, nu abandonez”, a spus George Simion. Florentina SANDU

Rezultatele finale ale votului la nivelul judeţului Iaşi

Total voturi valabil exprimate – 328.367, în 746 secţii votare

1. USR – 88.190 voturi (26.8%)

2. PNL 83.947 voturi (25.5%)

3. PSD - 67.243 voturi (20.4%)

4. PRO România - 21.508 voturi (6.5%)

5. PMP - 19.362 voturi (5.89%)

6. Gregoriana Tudoran - 13.008 voturi (3.96%)

7. ALDE - 11.117 voturi (3.38%)

8. George Simion - 5.827 voturi (1.77%)

9. Peter Costea - 4.037 voturi (1.22%)

10. UNPR - 3.435 voturi (1.04%)

11. PRODEMO - 3.185 voturi (0.96%)

12. UDMR - 2.033 voturi (0.61%)

13. PRU - 1.869 voturi (0.56%)

14. PSR - 1.664 voturi(0.50%)

15. PSDI - 1.150 voturi (0.35%)

16. BUN - 792 voturi (0.24%)

Rezultate finale alegeri europarlamentare în municipiul Iaşi

1. USR - 60.332 voturi (37,23%)

2. PNL - 30.134 voturi (18,59%)

3. PSD - 24.284 voturi (14,98%)

4. PRO România – 10.953 voturi (6,76%)

5. PMP - 10.038 voturi (6,19%)

6. Gregoriana Tudoran – 9.082 voturi (5,6%)

7. ALDE – 4.962 voturi (3,06%)

8. George Simion – 3.760 (2,32%)

9. Peter Costea – 2.337 voturi (1,44%)

10. PRO DEMO – 1.850 voturi (1,14)

11. UNPR – 1.377 voturi (0,84%)

12. UDMR - 536 voturi (0,33%)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei