Alina Gorghiu: „România e o ţară a decalajelor”

default

Dimensiune font:

| 02-11-2015 06:00

Co-preşedinta PNL Alina Gorghiu vorbeşte despre decalajele care de ani de zile afectează dezvoltarea ţării şi bunăstarea oamenilor, precum şi despre condiţiile pe care vor trebui să le îndeplinească partidele pentru a supravieţui pe scena politică

 - Dacă la nivel central tensiunile dintre PNL şi PDL par să fi fost depăşite, cum vedeţi procesul de fuziune în teritoriu, având în vedere că au izbucnit conflicte în unele organizaţii judeţe (ca de exemplu în Suceava)?

- Fără a ignora anumite dispute locale, fie cauzate de orgolii, fie de dispute mai mult sau mai puţin fireşti într-un partid mare, fuziunea este un proces ireversibil, iar majoritatea covârşitoare a membrilor noului PNL, indiferent de unde provin, sunt conştienţi de nevoia de a ne consolida ca marele partid al dreptei. Ceea ce afirm nu este un simplu exerciţiu retoric, este o realitate de care m-am convins discutând cu sute de membri şi simpatizanţi din toate judeţele ţării. Oamenii sunt conştienţi că avem şansa istorică de a avea o dreaptă unită într-un singur partid, sunt încrezători în capacitatea PNL de a învinge singur PSD. Niciun conflict sau diferend local, oricât de mult şi-ar dori adversarii noştri, nu poate pune sub semnul întrebării procesul de fuziune.

- În spaţiul mediatic se vorbeşte despre o necesitate a liberalilor de a avea un singur lider, pe care să îl urmeze toţi membrii. Conform statutului PNL însă, acest lucru se va realiza abia în 2017, când se va renunţa la formula de co-preşedinţie. Nu consideraţi că aceste modificări ar trebui făcute mai devreme? Poate înaintea alegerilor?

- Nu consider asta o prioritate. Cred că formula copreşedinţiei este cea mai potrivită în momentul actual, cu atât mai mult cu cât eu şi Vasile Blaga avem o relaţie foarte bună. Facem o echipă bună, ne sprijinim şi ne completăm reciproc. Alegerile prezidenţiale au fost câştigate într-un sistem de copreşedinţie, PNL şi PDL demaraseră încă de atunci fuziunea. Vom parcurge pas cu pas toate etapele fuziunii, cu echilibru, respectând tot ce scrie în statut şi calendarul agreat de comun acord. De fapt, astăzi vechiul PNL şi vechiul PDL nu mai există din punct de vedere legal. Există doar noul Partid Naţional Liberal. Acum facem parte cu toţii din acest mare proiect cu un nume încărcat de prestigiul a 140 de ani de istorie.

- Vă doriţi să câştigaţi alegerile locale. Care sunt principalele direcţii pe care candidaţii dreptei vor trebui să îşi contureze proiectele de guvernare locală?

-În centrul tuturor proiectelor trebuie să fie obiectivul modernizării comunităţilor. România e o ţară a decalajelor: rural faţă de urban, provincie faţă de capitală, regiunile istorice între ele. Nu este o coincidenţă, în paranteză fie spus, ca regiunile administrate preponderent de primari de dreapta o duc mai bine, nivelul de trai este mai mare, iar investiţiile, de asemenea. Acolo unde PSD este la putere, sărăcia e mai mare. PSD încurajează sărăcia, pentru a-i ţine pe români dependenţi de asistenţă socială de la stat. De aceea, Moldova trebuie să se ferească de PSD ca de sărăcie, să nu mai voteze acest partid aducător de risipă şi corupţie. O să-i vedeţi pe candidaţii PNL vorbind despre soluţiile lor pentru a recupera decalajele de dezvoltare: ce pot să facă în mod realist, cum şi în cât timp. PNL va propune candidaţi cu o reputaţie morală şi profesională cât mai solidă. Suntem, de asemenea, deschişi și pentru a aduce în prim plan specialiştii din mediul privat sau din societatea civilă, oameni care au performat la locul de munca. Dacă vom respecta aceste direcţii, alegerile locale de anul viitor vor avea ca învingători nu doar PNL, ci în primul rând comunităţile locale.

- În interiorul PNL s-a dat startul unei competiţii interne pentru funcţiile din administraţia publică. Acest demers nu va duce la dispute între membrii de partid?

- Dispute pot exista, dacă ele se menţin în limitele fair-play-ului şi ale statutului nostru. Pe noi, liberalii, nu ne sperie competiţia. Ea ţine de sănătatea unui partid şi de esenţa democraţiei. Este un lucru care ne diferenţiază categoric de PSD, partid care nu a scăpat, şi probabil nu va scăpa multă vreme de acum încolo, de reflexele comunistoide de a îngrădi concurenţa, de a dispreţui dezbaterea şi a evita confruntarea.

- Nu credeţi că este prea devreme pentru a stabili candidaţii PNL pentru alegerile locale de la anul? În tot acest timp, prin manevrele politice ale adversarilor, nu poate fi erodată imaginea candidaţilor dumneavoastră?

- PNL şi cei care aspiră să fie candidaţii noştri ştiu foarte bine că nu pornim la o plimbare cu bicicleta prin parc, ci, mai degrabă, într-o cursă off-road cu multe obstacole. Este şi un test de forţă şi rezistenţă pentru candidaţii noştri. Oamenii cunoscuţi şi respectaţi în comunitate, care vor folosi toată această perioadă pentru a-şi promova proiectele pentru comunităţi, vor face faţă oricăror campanii murdare şi manipulări venite dinspre adversarii noştri.

- Vorbiţi-ne despre modul în care vor fi organizate sondajele de opinie în teritoriu, având în vedere că la Suceava a izbucnit un scandal pe tema firmei de sondare care se va ocupa de acest lucru. Care sunt firmele cu care veţi colabora?

- Casele de sondaj care vor efectua măsurătorile sociologice sunt naţionale, nu locale, aceleaşi în toată ţara. Acestea vor efectua cercetările în toate organizaţiile care nu au deja candidaţi desemnaţi. Sondajele vor fi folosite atât pentru a afla care este profilul de candidat pe care comunitatea şi-l doreşte, cât şi pentru a radiografia preocupările, îngrijorările și priorităţile oamenilor. Chiar dacă există unele neînţelegeri pe care le-aş cataloga drept artificiale, pe ansamblul ţării, lucrurile decurg normal.

Despre guvernare

- Aţi încercat de mai multe ori să răsturnaţi actualul Guvern prin moţiuni de cenzură, însă de fiecare dată rezultatul a fost acelaşi. De ce aţi persistat în folosirea acestui mecanism (moţiunea de cenzură) al democraţiei, dacă nu v-aţi îndeplinit scopul?

- De 25 de ani, s-au depus zeci de moţiuni de cenzură dar de trecut, au trecut doar două. În general, moţiunile de cenzură nu trec pentru că majorităţile parlamentare nu pot fi schimbate cu uşurinţă, fără compromisuri politice majore. PNL nu avea cum să nu apeleze la cea mai puternică armă la dispoziţia unui partid de opoziţie, când are de-a face cu un guvern şi un premier care fac atât de mult rău României. Nu puteam să nu introducem o moţiune de cenzură la adresa singurului prim-ministru trimis în judecată, din Uniunea Europeană. Nu puteam să nu sancţionăm refuzul Puterii de a le facilita accesul la urne românilor din diaspora, prin legea votului prin corespondenţă, după ce toamna trecută i-a aliniat la cozile umilinţei. În sport, o echipă nu abandonează competiţia pentru că are mai puţini jucători pe teren decât adversarul. Pe acelaşi principiu, cred că important e ca un partid politic să lupte pentru cauzele sale, chiar dacă aritmetica nu îi e favorabilă întotdeauna.

Ne-am obişnuit ca partidele să acţioneze doar în funcţie de oportunitate, doar când ştiu sigur că demersul le va aduce o victorie politică. Eu cred că atunci când trebuie apărat interesul public, un partid responsabil nu trebuie să ezite. Îmi doresc ca PNL să rămână un astfel de partid.

- Ce variantă este mai avantajoasă pentru PNL: să „răstoarne” Guvernul şi să vină la putere, cu riscul de a se eroda în toată perioada care a rămas până la alegerile parlamentare ori să aibă răbdare şi să preia guvernarea în mod normal, pentru a avea prilejul să îşi implementeze propriile proiecte?

- În primul rând, aş vrea să clarific un lucru: a schimba un guvern printr-o moţiune de cenzură, care presupune, înainte de orice, o dezbatere parlamentară deschisă, este la fel de natural într-o democraţie ca şi accederea la guvernare în urma unor alegeri. Dacă vorbim de ceea ce este avantajos pentru PNL, vă răspund scurt: ce este bun pentru România este bun şi pentru PNL. Guvernarea actuală şi-a pierdut şi ultima rămăşiţă de credibilitate, cu un prim-ministru trimis în judecată şi cu lideri care le-au întors spatele cetăţenilor. Cel mai recent exemplu este cazul poliţistului decedat în misiune, pe care întreaga coaliţie de guvernare l-a trecut sub o tăcere complice, din raţiuni politice. Puterea sacrifică modernizarea României, prin blocarea investiţiilor publice şi tăierea banilor pentru infrastructură, ca să-și asigure bugetul de campanie electorală. Aceeaşi strategie cinică include şi sabotarea unui nou acord cu FMI, pentru ca Guvernul să poată cheltui fără oprelişti banii publici, în an electoral.

Aceasta nu mai este o coaliţie de guvernare, este o complicitate la ruinarea ţării, din toate punctele de vedere. Iată de ce, pentru PNL, demiterea acestui guvern rămâne un imperativ.

- Consideraţi că va rezista Guvernul Ponta până la următoarele alegeri parlamentare?

- Un guvern al PSD este predispus, prin natura acestui partid, la abuzuri de tot felul, la risipă şi la populism. În preajma alegerilor, aceste manifestări se înteţesc. De aceea, personal, cred că şansele ca acest guvern să-şi încheie mandatul prematur cresc direct proporţional cu numărul şi amploarea greşelilor pe care le comite guvernarea.

 

- Cum vedeţi „tratativele” pe care Victor Ponta le duce cu preşedintele Klaus Iohannis, social-democratul fiind de acord să-şi dea demisia doar în cazul în care funcţia de premier va fi ocupată de un alt membru al PSD?

- Sunt doar tertipuri ieftine ale unui prim-ministru care se agaţă de funcţie, deşi a primit un vot de blam de la electorat la alegerile prezidenţiale, este acuzat oficial de justiţie pentru ilegalităţi grave și care a devenit nefrecventabil pentru liderii din lumea democratică. În chestiunea guvernării și a imaginii României în faţa partenerilor săi externi, prim-ministrul este problema, nu parte a soluţiei. Domnia sa este cel care a pus România într-o postură extrem de dificilă și, ca atare, nu poate pune condiţii sau propune soluţii.

- Poporul român şi-a pierdut încrederea în clasa politică, mizând însă pe justiţie. Cum poate fi schimbată această gândire, astfel încât Parlamentul să redevină credibil?

- În politica românească vor supravieţui doar partidele care vor învăţa să ţină pasul cu aşteptările electoratului. Una dintre cele mai importante aşteptări este cea pentru mai multă integritate în politică. Nu e de mirare că imaginea Parlamentului s-a degradat în ritm accelerat pe fondul atitudinii aleşilor faţă de justiţie: refuzurile de a încuviinţa solicitările la adresa unor parlamentari care aveau probleme cu legea, tentativele de a-i feri de răspundere pe alţii, prin modificarea legislaţiei penale. Decizia PNL este clară şi asumată public: aleşii noştri vor vota întotdeauna în favoarea solicitărilor venite de la parchete. Pentru mine, personal, nu e deloc îmbucurător că PSD şi aliaţii săi au rămas ostili justiţiei. Obtuzitatea lor este o piedică majoră pentru recredibilizarea acestei instituţii. Am vorbit, nu o dată, despre necesitatea unei reforme profunde a Parlamentului şi îmi doresc ca PNL să propună, în curând, un astfel de proiect. Vorbim despre o instituţie nereformată de 25 de ani, cu mecanisme greoaie, neadaptată la aşteptările cetăţenilor. Nu putem vorbi însă despre reforma Parlamentului fără ca în sânul partidelor politice să aibă loc schimbări profunde. PNL a luat decizii importante în acest sens, prin introducerea în statutul partidului a unor criterii de integritate stricte. De asemenea, le-am cerut tuturor colegilor din organizaţiile locale să deschidă porţile partidului, să aducă oameni valoroşi, cu o bună reputaţie profesională şi morală. Cred, de altfel, că aceasta trebuie să fie miza prezenţei mele în fruntea Partidului Naţional Liberal: o mai bună racordare a partidului la valorile de care românii sunt sau încep să fie ataşaţi.

- Care este imaginea României în Uniunea Europeană, având în vedere numărul mare de parlamentari care fac obiectul unor dosare penale, raportându-ne şi la situaţia primului ministru?

- Evident că avem o problemă la acest capitol. Guvernarea PSD ne menţine în topurile negative în multe privinţe, dar situaţia de a avea un prim-ministru în funcţie, trimis în judecată, ţine de realităţile lumii a treia. Se creează impresia că în România politicienii duc o luptă cu justiţia şi chiar cu societatea - care aşteaptă anchetarea şi judecarea tuturor celor care comit ilegalităţi, indiferent de statutul lor social. Partenerii noştri din Uniunea Europeană sunt conştienţi de miza schimbărilor din România și sprijină orice efort în direcţia consolidării statului de drept. PNL consideră că domnia legii este calea cea mai naturală către o democraţie autentică şi către prosperitate. Cei care se opun astăzi nu pot decât să spere la câştiguri pe termen scurt. PSD a fost, de-a lungul timpului, şi a rămas şi azi un obstacol natural în calea oricărei schimbări profunde în stat. Nu putem spera de la un partid îmbătrânit în rele să ducă ţara înainte, pe calea modernizării.

A consemnat Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei