default

Dimensiune font:

Autostrada Unirii, o minciună clădită pe documente expirate

| 24-08-2017 05:45

Lucrările la autostrada care să lege Estul de Vestul ţării vor fi executate pe baza unor studii de fezabilitate expirate. Aceasta este ultima soluţie găsită de reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere care, în ultimii zece ani, au tocat milioane de euro pentru documente „făcute pe genunchi”

După ce au fost umiliţi mai bine de zece ani cu minciuni venite din partea guvernanţilor şi a politicienilor care le-au promis moldovenilor kilometri de autostradă, astăzi aleşii vin cu o nouă aberaţie, precizând că tronsonul de drum care urmează să lege Estul de Vestul ţării se va face pe baza unor studii de fezabilitate expirate. Afirmaţiile aparţin oficialilor din cadrul Ministerului Transporturilor, care i-au dat asigurări deputatului PMP de Iaşi Petru Movilă că în iarna acestui an va fi lansată licitaţia pentru realizarea proiectului tehnic al autostrăzii fantomă, dar şi executarea propriu-zisă a acestui tronson de drum mult aşteptat de locuitorii Regiunii de Nord-Est. „Paşii următori, după certificatul de urbanism, arată că în decembrie Ministerul Transporturilor doreşte să scoată la licitaţie proiectarea şi execuţia pentru autostradă, pe studiul de fezabilitate realizat în perioada 2007-2012, ceea ce înseamnă că nu se mai reface niciun studiu, absolut nimic. Având aceeaşi ecuaţie de traseu, practic, din proiectarea tehnică va rezulta valoarea, devizul economic al acestei investiţii, iar la licitaţie valoarea poate scădea, ca rezultat al competiţiei”, declară Petru Movilă. Din spusele acestuia, reiese practic faptul că Ministerul Transporturilor va licita efectuarea unui tronson de drum care nu are un studiu de fezabilitatea valabil. Mai mult, politicianul susţine că a fost informat de la Bucureşti de faptul că va fi realizat totuşi un studiu pentru tronsonul Iaşi- Ungheni. „Singurul lucru care se va realiza de la 0 va fi porţiunea de autostradă între Iaşi şi Ungheni, care nu a fost prinsă în proiectul mare al autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş”, susţine Movilă.
Având în vedere că studiile de fezabilitate au o perioadă de valabilitate de maximum 5 ani, documentele întocmite în perioada 2007-2011 nu mai au astăzi nicio valoare, cu atât mai mult cu cât decidenţii de la centru au declarat de nenumărate ori că au fost făcute cu picioarele, indicatorii tehnico-economici rezultaţi din acestea nefiind avizaţi nici până astăzi. Însuşi Nicolae Boţu, consilierul fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, explica nonşalant la începutul lui 2015 că urmează să se refacă studiile de fezabilitate, recunoscând că hârtiile existente au fost făcute de nişte firme care nu s-au deplasat pe teren, pe lângă acesta rezultând şi nişte sume astronomice pentru realizarea autostrăzii: „Studiul de fezabilitate terminat în 2012 s-a blocat la Ministerul de Finanţe, dat fiind că prevedea, pentru 311 km de autostradă, suma de 8,9 miliarde de euro cu TVA”, declara Nicolae Boţu. De precizat că statul român a plătit pentru acestă adunătură de hârtii suma de 2,3 milioane de euro.

Citeşte şi Certificat de urbanism pentru autostrada-fantomă


Procurorii „păşesc” pe autostrada himeră
Reamintim că licitaţiile pentru refacerea studiilor de fezabilitate la cele trei tronsoane ale autostrăzii Ungheni- Iaşi-Târgu Mureş au fost blocate anul trecut, după un raport al Curţii de Conturi, pe fir intrând şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Astfel, revizuirea studiilor tehnice la cele trei tronsoane din A8, Târgu Mureş - Ditrău, Ditrău - Târg Neamţ şi Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni a fost suspendată, aşa cum au anunţat oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Dintre cele trei licitaţii, una avea deja un contract de execuţie a studiilor, încheiat încă din luna mai a lui 2015. Totodată, într-un comunicat al companiei s-a mai arată că, „deşi pe data de 20 noiembrie 2016 a fost emis ordinul de începere a contractului de servicii, anumite aspecte consemnate în răspunsul Curţii de Conturi au dus la o nouă suspendare a contractului în data de 20 decembrie 2016. Ca atare, în cadrul contractului Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Ditrău a fost prevăzută realizarea unei Analize Multicriteriale în baza căreia urmează să fie determinată varianta finală a traseului autostrăzii Târgu Mureş – Ditrău“.
Deoarece pentru banii daţi de stat pe hârtii inutile nu şi-a mai asumat nimeni răspunderea, la mijlocul lunii iulie, procurorii DNA au cerut CNAIR documentele aferente studiilor de fezabilitate făcute pentru autostrada Târgu Mureş-Ditrău, existând suspiciuni că sumele plătite pentru acestea au fost umflate de câteva ori. Aspectele cercetate vizează atribuirea unor lucrări către firma Search Corporation prin încredinţare directă şi majorări ale valorilor iniţiale. Contractul a intrat în primăvara acestui an în atenţia Curţii de Conturi şi Autorităţii Naţionale de Achiziţii Publice. Astfel, la aproape doi ani după ce a fost demarat contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş- Ditrău, lucrările propriu-zise de refacere a documentaţiei sunt blocate. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul de servicii pentru Proiectul „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu – Mureş – Ditrău” în luna mai a lui 2015.


Schimbări radicale, plătite cu bani grei
Având în vedere că pe firul investiţiei ce avea să lege Moldova de Transilvania au intrat şi procurorii, reprezentanţii CNAIR îşi asumă demararea investiţiei pe baza unor studii care nu mai sunt de actualitate şi cu numeroase lacune, mai ales în ceea ce priveşte normele de protecţie a mediului înconjurător. Astfel, reprezentanţii companiei au anunţat la o întâlnire avută cu membri ai societăţii civile că se intenţionează „să se renunţe complet la actualizarea studiilor de fezabilitate şi pentru restul autostrăzii de la Ditrău şi până la Iaşi, lansând licitaţiile de proiectare şi execuţie pe baza studiilor de fezabilitate din anii 2009-2010”, informaţie la care a ajuns în cele din urmă şi deputatul Petru Movilă.
Concluzionând, după mai bine de zece ani în care decidenţii au aruncat cu bani pe hârtii inutile, astăzi aceeaşi oameni anunţă cu tam-tam că proiectul de infrastructură va fi în cele din urmă demarat, pe baza unor documente expirate! Anca BURNICHE

* * *

15 miniştri, zero rezultate
Din 2006 până în prezent, s-au perindat pe la Ministerul Transporturilor: Radu Berceanu, Ludovic Orban, Radu Berceanu din nou, Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Victor Ponta, Ramona Mănescu, Dan Şova, Ioan Rus, Iulian Matache, Dan Marian Costescu, Sorin Buşe şi Alexandru Cuc.

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, # 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 31.10.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ, Descrierea comercială, Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.), Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 13 - Teren arabil situat în extravilanul satului Pădureni, oraşul Mărăşeşti, jud. Vrancea, Sp teren: 2121 mp, neîmprejmuit, învecinat cu drum, teren proprietatea primăriei și proprietatea Melinte Maria pe două laturi, utilități, pretabil pentru activități agricole și posibil construcții rezidențiale. Amplasat în cvartal 36, parcela 186, CF nr. 750/N a loc. Mărăşeşti, jud. Vrancea (nr. C.F. nou 52359/oraş Mărăşeşti), având nr. cds. 918N. 76000 lei, 13000 lei. Activ 25 - Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat), Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat îndosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338). 42700 lei, 17080lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 30.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 30.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon. Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; # 0232/243864, 0755132473, 0758049904 Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Senatorii PSD și UDMR nu doresc alegeri locale în două tururi de scrutin
17/10/2019 00:00

  * Legea privind organizarea alegerilor locale in două tururi de scrutin, iniţiată de USR, a fost respinsă ieri, la Senat, de PSD si UDMR * proiectul face parte din categoria legilor organice si va m ...

AUDIO Barna, în ședință de partid: „Dacă intrăm acum la guvernare validăm PNL, înseamnă pentru ei raiul pe pământ”
16/10/2019 20:53

 O intrarea a USR la guvernare ar insemna validarea PNL si ar putea duce in situatia ca la următoarele alegeri social-democratii să se intoarcă pe cai mari la putere. Mai mult, USR ar plăti pentru gres ...

VIDEO Biografia fără perdea a lui Ludovic Orban, premierul desemnat
16/10/2019 08:08

 Jumătate roman, jumătate maghiar, de profesie inginer si meloman innăscut, premierul desemnat să formeze noul guvern, liberalul Ludovic Orban (56 de ani), a avut o carieră politică de 27 de ani intr ...

Avem premier!
15/10/2019 22:52

* preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost nominalizat la funcţia de premier al Romaniei, după consultările şefului statului cu partidele politice * Orban are, conform Constituţiei, o perioadă de 10 zile ...

PSD s-a baricadat în „Pactul pentru bunăstare”
15/10/2019 00:00

  * liderii partidelor parlamentare au fost convocaţi, din nou, de preşedintele Klaus Iohannis pentru o nouă rundă de negocieri in vederea desemnării unui prim-ministru care să formeze guvernul şi ...

Iaşul, invadat de prezidenţiabili!
14/10/2019 10:40

  * a inceput campania electorală * trei dintre candidaţii la preşedinţie vin zilele acestea la Iaşi * Theodor Paleologu (PMP) este astăzi prezent in oraş, iar duminică, 20 octombrie, vor ajunge K ...

Partidele politice primesc subvenţii de 20 de ori mai mari decât în 2015!
14/10/2019 00:00

* in această lună, statul a virat in conturile a 5 partide parlamentare 4,4 milioane euro, dintr-un total de peste 53 milioane de euro! * anul trecut, partidele au primit atat de mulţi bani incat au raportat ...

Se pregăteşte formula liberală
12/10/2019 07:58

  * potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, marţi, cel tarziu, va fi nominalizat un prim-ministru * „După consultările de astăzi, ne indreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau ...

Cosette Chichirău va candida la funcţia de primar al Iaşului
12/10/2019 00:00

  Deputatul ieşean Cosette Chichirău a fost desemnată joi, 10 octombrie, drept candidat USR la alegerile locale pentru Primăria Iaşi, din 2020. Votul intern pentru alegerea candidatului a inceput inc ...

Concediaţi!
11/10/2019 00:00

  * Guvernul PSD a fost demis * Parlamentul a aprobat, ieri, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, cu 238 de voturi „pentru” * pană cand preşedintele Klaus Iohannis va convoca consultări ...