1autostrada

Dimensiune font:

Autostrada Unirii, scoasă din buget!

| 04-02-2019 00:00

Prezentarea proiectului de buget pentru anul în curs a tulburat şi mai tare apele în societatea românească, principalele motive fiind legate de subţirimea fondurilor destinate investiţiilor. Nu e de mirare că, lipsind cu desăvârşire din draftul bugetului de stat, Autostrada Iaşi – Târgu Mureş a pus chiar paie pe focul coaliţiei de guvernare, existând deja voci din interiorul PSD, principalul partid care asigură permanenţa la putere, că nu vor vota un asemenea proiect.

Mugurel Laicu, directorul general al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, a declarat că isteria generală iscată de aşa-zisa lipsă a precizărilor privind Autostrada Iaşi - Târgu Mureş (A8) în proiectul de buget pe 2019 este „o isterie nejustificată, câtă vreme vorbim despre un proiect abia aflat în dezbatere publică şi care poate fi supus în continuare corecţiilor bugetare şi amendării în Parlament” şi îi acuză pe reprezentanţii asociaţiilor civice pentru infrastructura Moldovei că autostrada A8 tinde să se transforme într-un simplu vehicul electoral pentru aceştia. Nu pot accepta ipocrizia şi nici criticile nefondate din partea unora care nu au făcut nimic concret pentru Iaşi, mai ales a unora care s-au aflat la guvernare atâţia ani, iar acum o fac pe-a lupii moralişti. Revenind însă la domnul Urtoi, cred că prin atitudinea dânsului nu face decât să saboteze proiectele Moldovei, iar după asta îi acuză pe alţii de trădare prin presă”, a spus Mugurel Laicu. Acesta îl acuză pe liderul asociaţiei civice Împreună pentru A8 că „se foloseşte de moldoveni doar ca să îşi facă imagine”, precizând că nu s-ar mira la o eventuală candidatură a acestuia pe listele unui partid.

Replica lui Cătălin Urtoi nu a întârziat să apară, acesta infirmând apartenenţa sa la vreun partid. Dacă îşi doreau atât de mult acest proiect nu trebuia aşteptat sfârşitul anului 2018. Se putea cere finanţare din 2014 pentru proiect, de când a început derularea programului POIM 2014-2020, sau puteau cere finanţare după ce s-a aprobat HG 666/2016. Eu aş întreba ce a făcut acest om de când este director la DRDP Iaşi pentru A8? Sau de când este vicepreşedinte PSD. Ei au aşteptat sfârşitul anului şi acum spun că nu cunoaştem noi procedurile. Am mai spus şi o repet: nu sunt nici în USR, nici în PNL, nici într-un alt partid, nu îmi doresc să candidez nici la europarlamentare, însă îmi doresc să susţin oamenii competenţi pentru europarlamentare”, a declarat Cătălin Urtoi.

Şeful DRDP „vopseşte” realitatea

Mugurel Laicu a precizat că este prioritar pentru ieşeni să se respecte cronologic datele din fişa de proiect pentru A8. „Până una, alta, pentru Autostrada A8, Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş avem promisiunea prinderii în buget a unor credite în valoare de 9 milioane lei şi credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei. Ceea ce este prioritar pentru noi, ca ieşeni, este să respectăm cronologic datele din fişa de proiect pentru completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, împărţită în două tronsoane: Târgu Mureş - Ditrău şi Ditrău - Târgu Neamţ. Valoarea estimată a contractului este de 29,9 milioane lei fără TVA, cu o finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetara a UE 2014-2020. Potrivit calendarului, după lansarea procedurilor de licitaţie, în mai 2019 ar trebui să avem deschiderea ofertelor, cu desemnarea ofertantului câştigător în septembrie, urmând ca implementarea proiectului să fie finalizată în martie 2021”, a precizat Laicu.
Potrivit acestuia, pe 7 decembrie 2018 a fost depusă cererea de finanţare nerambursabilă prin POIM (Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare) 2014-2020, iar pe 12 decembrie a avut loc avizarea Programului Anual de Achiziţii Publice (P.A.A.P.), aferent sursei 10 (Proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014 - 2020, POIM. „Restul sunt supoziţii şi dezbateri cu iz electoral, care nu au nicio acoperire în realitate până la trecerea proiectului de buget prin Parlament. Iar pentru cei care se bat acum cu pumnul în piept pentru autostrada Iaşi - Târgu Mureş, au acum posibilitatea să-şi arate forţa în Parlament, prin amendamentele depuse”, spune Laicu.

Autostrada Iaşi - Târgu Mureş ar trebui să aibă filă distinctă de investiţie în buget”

Petru Movilă, deputat PMP de Iaşi a declarat că dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2019 nu trebuie transformată într-o competiţie oratorică şi electorală. Acesta a precizat că se aştepta ca în proiectul de buget pentru acest an să nu fie incluse sumele necesare pentru demararea investiţiilor importante pentru judeţul Iaşi. Deputatul a declarat că va depune amendamente pentru toate proiectele importante pentru Iaşi, unul dintre acestea vizând legea Autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş care, potrivit acestuia, ca proiect de investiţii, ar trebui să aibă filă distinctă de investiţie în bugetul de stat. „Este un proiect de miliarde de euro, contează şi este foarte important acest aspect. Totodată, dacă parlamentarii PSD de Iaşi vor face ceea ce au spus că vor face, şi anume că nu vor vota bugetul dacă Iaşul nu va primi suficienţi bani pentru proiectele pe care le are în derulare, va conta”, a declarat Petru Movilă. Acesta afirmă că Legea pentru realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş nu este luată în calcul de Guvernul României pentru că, în proiectul de buget, la marile investiţii pe care le are Ministerul Transporturilor, această autostradă are zero lei. „Este un lucru foarte grav, argumentat de faptul că legea pe care am iniţiat-o privind obligarea Guvernului României de a construi Autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş are o prevedere foarte clară: de la 30 zile de la publicarea acestei legi, Guvernul este obligat să facă toate demersurile necesare pentru ca această lege să intre efectiv în a-şi realiza scopul. Al doilea lucru grav este faptul că cei care guvernează astăzi, PSD-ALDE, au promis în toate discursurilor lor publice că acest proiect este unul prioritar, ori se vede azi că nu este aşa. Mă aştept să nu fie promulgat dacă nu respectă o lege de stat”, a spus Movilă.

Supărare printre parlamentarii ieşeni ai PSD

Pe de altă parte, senatorul PSD de Iaşi, Vasile Toma a declarat că războiul politic care se duce astăzi pe seama bugetului de stat pe 2019, între toate părţile implicate, este pentru a demonstra că Iaşul şi ieşenii din întreg judeţul merită „să se bată politic pentru proiectele de dezvoltare ale regiunii”. „Judeţul Iaşi, cu aproape un milion de locuitori (peste 950.000 în acest moment şi în creştere datorită atractivităţii ca pol de creştere în regiune) este de departe cel mai mare judeţ din România. Bugetul de stat pe 2019 trebuie să reflecte această importanţă şi să asigure realizarea obiectivelor de dezvoltare prin alocări bugetare, în primul rând, pentru Autostrada Iaşi - Paşcani - Târgu Neamţ - Târgu Mureş (A8), Şoseaua de centură, Spitalul Regional, Sala Polivalentă", spune senatorul.
Potrivit acestuia, Pentru Autostrada A8 este necesară suma estimată de CNAIR la 37 milioane lei (credite bugetare si credite de angajament) pentru Completarea Studiilor de Fezabilitate (SF) - Târgu Neamţ - Târgu Mureş). „
De asemenea, sunt necesare credite de angajament care să se transforme, pe parcursul anului, în funcţie de etapele parcurse, în credite bugetare, pentru finalizarea documentaţiilor şi începerea lucrărilor, în anul 2019, la tronsonul Iaşi – Paşcani - Târgu Neamţ (DN2) pentru realizare SF şi Proiect tehnic la secţiunea Ungheni - Iaşi şi la Podul de la Ungheni. Numai cu aceste proiecte, forma finala a Bugetului 2019 poate fi luată în considerare pentru vot pozitiv”, a precizat senatorul Vasile Toma.

Şi deputatul PSD Silviu Macovei a declarat că va susţine şi vota alocarea de fonduri pentru A8. „Am văzut alocările bugetare şi, deocamdată, în acest context, vreau să fac doar câteva precizări: acesta este doar proiectul de buget propus spre dezbatere publică. El va fi dezbătut şi vor putea fi depuse amendamente, iar eu voi fi unul dintre aceia care va susţine şi vota alocarea de fonduri pentru A8. Cu siguranţă toţi parlamentarii din toată regiunea de Nord-Est vor vota acest amendament, căci autostrada A8 este vitală pentru milioane de români”, a menţionat deputatul PSD, precizând că a asistat personal la discuţiile cu conducerea partidului, şi au fost asiguraţi „ferm” că vor fi fonduri în acest an pentru autostrada Iaşi -Târgu Mureş. „Nu vreau să mă antepronunţ cu privire la votul meu pentru întregul buget, însă îl voi vota doar cu fondurile prevăzute expres pentru A8”, a declarat Silviu Macovei.

Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Victor Ponta provoacă CUTREMUR pe scena politică: totul se va decide în următoarele 72 de ore
25/08/2019 21:54

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, dă cărtile pe fată si lasă de inteles că Pro Romania il va sustine pe Mircea Diaconu, decizia urmand a fi formalizată in cadrul unei sedinte de partid. De asemenea, Pont ...

Trei senatori din actuala legislatură au luat cuvântul doar la depunerea jurământului
25/08/2019 12:00

 După aproape trei ani de mandat, 21 de senatori au luat cuvantul in plenul Senatului de mai putin de 10 ori, alti 61 au vorbit de peste 50 de ori. Cel mai activ senator este Mihai Gotiu USR, cu 773 luăr ...

Spectacol total la congresul PSD. Viorica Dancila: Am incredere ca voi fi primul presedinte femeie al Romaniei!
24/08/2019 19:30

 Social democratii au participat, sambata, la Palatul Parlamentului, la un congres in care a fost validata candidatura Vioricai Dancila la alegerile prezidentiale din luna noiembrie. A fost un congres scur ...

Marii absenți de la Congresul PSD/ VIDEO LIVE
24/08/2019 11:44

 Congresul PSD, care se desfăsoară la Palatul Parlamentului, marchează o premieră in istoria partidului: pentru prima dată niciun alt presedinte de partid nu a fost invitat să participe la eveniment. ...

Congres PSD sâmbătă pentru lansarea candidaturii lui Dăncilă la prezidențiale. Participă și Stanishev
24/08/2019 09:25

 Social-democratii se reunesc, sambătă, incepand cu ora 11.00, la Parlament, la Congresul care va marca lansarea candidaturii liderului PSD Viorica Dăncilă pentru functia de presedinte al Romaniei. La ...

Mutare explozivă în PSD: 'recuperarea' exclușilor
23/08/2019 19:04

 Liderul PSD Viorica Dăncilă le-a zis vineri sefilor de filiale, in sedinta CEX din Parlament, că trebuie ca fostii lideri ai partidului care au fost exclusi să fie 'recuperati' in vederea următoarelo ...

PSD face CEx vineri, cu o zi inaintea congresului de validare a candidatei Dancila
23/08/2019 07:57

 Social-democratii au decis sa convoace, vineri, 23 august, Comitetul Executiv National. "Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat se reuneste vineri, 23 august 2019, de la ora 12: ...

Subprefectul Valentina Iosub, pe picior de plecare!
22/08/2019 08:30

Surse din cadrul PSD ne-au dezvălui faptul că subprefectul Valentina Iosub isi trăieste ultimele zile in functie. După scandalurile in care a fost implicată in ultima vreme, legate in principal de gestiona ...

„Dacă nu au nevoie de medicamente, înseamnă ca sunt ipocriţi”
19/08/2019 20:17

* Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL, ii atenţionează pe social-democraţii ieşeni să nu de mai „vaicăre”, pentru că nu i-a impiedicat nimeni pană acum să-şi pună ...

Liderul consilierilor judeţeni PSD iese la atac, împotriva liberalilor
18/08/2019 18:55

* „Au o calitate remarcabilă, aceea de agitatori politici”, susţine Cristian Stanciu Potrivit liderului grupului de consilieri judeţeni PSD şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Ia ...