1autostrada

Dimensiune font:

Autostrada Unirii, scoasă din buget!

| 04-02-2019 00:00

Prezentarea proiectului de buget pentru anul în curs a tulburat şi mai tare apele în societatea românească, principalele motive fiind legate de subţirimea fondurilor destinate investiţiilor. Nu e de mirare că, lipsind cu desăvârşire din draftul bugetului de stat, Autostrada Iaşi – Târgu Mureş a pus chiar paie pe focul coaliţiei de guvernare, existând deja voci din interiorul PSD, principalul partid care asigură permanenţa la putere, că nu vor vota un asemenea proiect.

Mugurel Laicu, directorul general al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, a declarat că isteria generală iscată de aşa-zisa lipsă a precizărilor privind Autostrada Iaşi - Târgu Mureş (A8) în proiectul de buget pe 2019 este „o isterie nejustificată, câtă vreme vorbim despre un proiect abia aflat în dezbatere publică şi care poate fi supus în continuare corecţiilor bugetare şi amendării în Parlament” şi îi acuză pe reprezentanţii asociaţiilor civice pentru infrastructura Moldovei că autostrada A8 tinde să se transforme într-un simplu vehicul electoral pentru aceştia. Nu pot accepta ipocrizia şi nici criticile nefondate din partea unora care nu au făcut nimic concret pentru Iaşi, mai ales a unora care s-au aflat la guvernare atâţia ani, iar acum o fac pe-a lupii moralişti. Revenind însă la domnul Urtoi, cred că prin atitudinea dânsului nu face decât să saboteze proiectele Moldovei, iar după asta îi acuză pe alţii de trădare prin presă”, a spus Mugurel Laicu. Acesta îl acuză pe liderul asociaţiei civice Împreună pentru A8 că „se foloseşte de moldoveni doar ca să îşi facă imagine”, precizând că nu s-ar mira la o eventuală candidatură a acestuia pe listele unui partid.

Replica lui Cătălin Urtoi nu a întârziat să apară, acesta infirmând apartenenţa sa la vreun partid. Dacă îşi doreau atât de mult acest proiect nu trebuia aşteptat sfârşitul anului 2018. Se putea cere finanţare din 2014 pentru proiect, de când a început derularea programului POIM 2014-2020, sau puteau cere finanţare după ce s-a aprobat HG 666/2016. Eu aş întreba ce a făcut acest om de când este director la DRDP Iaşi pentru A8? Sau de când este vicepreşedinte PSD. Ei au aşteptat sfârşitul anului şi acum spun că nu cunoaştem noi procedurile. Am mai spus şi o repet: nu sunt nici în USR, nici în PNL, nici într-un alt partid, nu îmi doresc să candidez nici la europarlamentare, însă îmi doresc să susţin oamenii competenţi pentru europarlamentare”, a declarat Cătălin Urtoi.

Şeful DRDP „vopseşte” realitatea

Mugurel Laicu a precizat că este prioritar pentru ieşeni să se respecte cronologic datele din fişa de proiect pentru A8. „Până una, alta, pentru Autostrada A8, Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş avem promisiunea prinderii în buget a unor credite în valoare de 9 milioane lei şi credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei. Ceea ce este prioritar pentru noi, ca ieşeni, este să respectăm cronologic datele din fişa de proiect pentru completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, împărţită în două tronsoane: Târgu Mureş - Ditrău şi Ditrău - Târgu Neamţ. Valoarea estimată a contractului este de 29,9 milioane lei fără TVA, cu o finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetara a UE 2014-2020. Potrivit calendarului, după lansarea procedurilor de licitaţie, în mai 2019 ar trebui să avem deschiderea ofertelor, cu desemnarea ofertantului câştigător în septembrie, urmând ca implementarea proiectului să fie finalizată în martie 2021”, a precizat Laicu.
Potrivit acestuia, pe 7 decembrie 2018 a fost depusă cererea de finanţare nerambursabilă prin POIM (Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare) 2014-2020, iar pe 12 decembrie a avut loc avizarea Programului Anual de Achiziţii Publice (P.A.A.P.), aferent sursei 10 (Proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014 - 2020, POIM. „Restul sunt supoziţii şi dezbateri cu iz electoral, care nu au nicio acoperire în realitate până la trecerea proiectului de buget prin Parlament. Iar pentru cei care se bat acum cu pumnul în piept pentru autostrada Iaşi - Târgu Mureş, au acum posibilitatea să-şi arate forţa în Parlament, prin amendamentele depuse”, spune Laicu.

Autostrada Iaşi - Târgu Mureş ar trebui să aibă filă distinctă de investiţie în buget”

Petru Movilă, deputat PMP de Iaşi a declarat că dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2019 nu trebuie transformată într-o competiţie oratorică şi electorală. Acesta a precizat că se aştepta ca în proiectul de buget pentru acest an să nu fie incluse sumele necesare pentru demararea investiţiilor importante pentru judeţul Iaşi. Deputatul a declarat că va depune amendamente pentru toate proiectele importante pentru Iaşi, unul dintre acestea vizând legea Autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş care, potrivit acestuia, ca proiect de investiţii, ar trebui să aibă filă distinctă de investiţie în bugetul de stat. „Este un proiect de miliarde de euro, contează şi este foarte important acest aspect. Totodată, dacă parlamentarii PSD de Iaşi vor face ceea ce au spus că vor face, şi anume că nu vor vota bugetul dacă Iaşul nu va primi suficienţi bani pentru proiectele pe care le are în derulare, va conta”, a declarat Petru Movilă. Acesta afirmă că Legea pentru realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş nu este luată în calcul de Guvernul României pentru că, în proiectul de buget, la marile investiţii pe care le are Ministerul Transporturilor, această autostradă are zero lei. „Este un lucru foarte grav, argumentat de faptul că legea pe care am iniţiat-o privind obligarea Guvernului României de a construi Autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş are o prevedere foarte clară: de la 30 zile de la publicarea acestei legi, Guvernul este obligat să facă toate demersurile necesare pentru ca această lege să intre efectiv în a-şi realiza scopul. Al doilea lucru grav este faptul că cei care guvernează astăzi, PSD-ALDE, au promis în toate discursurilor lor publice că acest proiect este unul prioritar, ori se vede azi că nu este aşa. Mă aştept să nu fie promulgat dacă nu respectă o lege de stat”, a spus Movilă.

Supărare printre parlamentarii ieşeni ai PSD

Pe de altă parte, senatorul PSD de Iaşi, Vasile Toma a declarat că războiul politic care se duce astăzi pe seama bugetului de stat pe 2019, între toate părţile implicate, este pentru a demonstra că Iaşul şi ieşenii din întreg judeţul merită „să se bată politic pentru proiectele de dezvoltare ale regiunii”. „Judeţul Iaşi, cu aproape un milion de locuitori (peste 950.000 în acest moment şi în creştere datorită atractivităţii ca pol de creştere în regiune) este de departe cel mai mare judeţ din România. Bugetul de stat pe 2019 trebuie să reflecte această importanţă şi să asigure realizarea obiectivelor de dezvoltare prin alocări bugetare, în primul rând, pentru Autostrada Iaşi - Paşcani - Târgu Neamţ - Târgu Mureş (A8), Şoseaua de centură, Spitalul Regional, Sala Polivalentă", spune senatorul.
Potrivit acestuia, Pentru Autostrada A8 este necesară suma estimată de CNAIR la 37 milioane lei (credite bugetare si credite de angajament) pentru Completarea Studiilor de Fezabilitate (SF) - Târgu Neamţ - Târgu Mureş). „
De asemenea, sunt necesare credite de angajament care să se transforme, pe parcursul anului, în funcţie de etapele parcurse, în credite bugetare, pentru finalizarea documentaţiilor şi începerea lucrărilor, în anul 2019, la tronsonul Iaşi – Paşcani - Târgu Neamţ (DN2) pentru realizare SF şi Proiect tehnic la secţiunea Ungheni - Iaşi şi la Podul de la Ungheni. Numai cu aceste proiecte, forma finala a Bugetului 2019 poate fi luată în considerare pentru vot pozitiv”, a precizat senatorul Vasile Toma.

Şi deputatul PSD Silviu Macovei a declarat că va susţine şi vota alocarea de fonduri pentru A8. „Am văzut alocările bugetare şi, deocamdată, în acest context, vreau să fac doar câteva precizări: acesta este doar proiectul de buget propus spre dezbatere publică. El va fi dezbătut şi vor putea fi depuse amendamente, iar eu voi fi unul dintre aceia care va susţine şi vota alocarea de fonduri pentru A8. Cu siguranţă toţi parlamentarii din toată regiunea de Nord-Est vor vota acest amendament, căci autostrada A8 este vitală pentru milioane de români”, a menţionat deputatul PSD, precizând că a asistat personal la discuţiile cu conducerea partidului, şi au fost asiguraţi „ferm” că vor fi fonduri în acest an pentru autostrada Iaşi -Târgu Mureş. „Nu vreau să mă antepronunţ cu privire la votul meu pentru întregul buget, însă îl voi vota doar cu fondurile prevăzute expres pentru A8”, a declarat Silviu Macovei.

Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 16.04.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mu. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ – Descrierea comercială – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 2 – Teren intravilan, situat în zona periferică a orașului Moineşti, str. Pct.„ Rampa Utilaje‟, jud. Bacău, lângă pădure, cu sonde de jur-împrejur, St teren de 8.928 mp, categoria „Curți construcții‟, neîmprejmuit, utilități, pretabil la construirea unei fabrici, hale. Identif. imobil: CF nr. 388/N a loc. cds. Moineşti, jud. Bacău (nr. CF nou nr. 60594/oraş Moineşti) cu nr. cds. 521. – 332.400,00 lei – 166.200,00 lei Activ 8 – Fostă autobază amplasată în mun. Dej, str. Bistriței nr. 44, jud. Cluj, în zona industriala a Dejului la iesire spre Bistrita Nasaud, la limita Combinatului de Celuloză și Hârtie Dej și a intreprinderii Mobexpert, ce include teren intravilan, categoria „curți construcții‟, St teren: 3.793 mp, St construită: 27,00 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 90%), utilități, deschidere la DN 17, pretabil pentru spatii depozitare sau productie. Identif. imobil: nr. cds. vechi 749 (top 3475/2/2/2), CF nr. 18837/N (nr. cds. nou 51984-C1 al C.F. nr. 51984) a loc. Dej, nr. cds. 837/2/3, CF. nr. 18837/N (nr. C.F. nou 51987) a loc. Dej, nr. cds. 749 (top 3475/2/2/2); nr. cds. vechi 837/2/2 (nr. cds. nou 51984 al C.F. 51984/Mun. Dej) – 686.800,00 lei – 240.380,00lei Activ 25 – Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat): Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografica (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografica (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat indosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338); – 42.700,00 lei – 21.350,00lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.04.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 15.04.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro, fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0751083082
Forumul judecătorilor cere CCR să respingă sesizarea lui Iordache: înființarea unor completuri specializate de judecată în fond,
19/04/2019 17:27

 Forumul Judecătorilor din Romania cere Curtii Constitutionale să respingă sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de 3 judecători de la instanta supremă, spunand că este o falsă problem ...

ALERTĂ CCR, a treia amânare în cazul completurilor specializate/ Decizia, în ziua procesului lui Liviu Dragnea
19/04/2019 11:38

 CCR a decis, vineri, amanarea deciziei privind completurile specializate. Termenul stabilit este 20 mai, ziua in care a fost stabilit un nou termen in dosarul lui Liviu Dragnea. Florin Iordache a se ...

CCR reia vineri dezbaterea sesizarii lui Iordache privind completurile specializate
19/04/2019 08:04

 CCR se va pronunta, vineri, asupra conflictului dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de F ...

ALERTĂ - Tudorel Toader demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei
18/04/2019 18:15

 Tudorel Toader, ministru al Justiţie in ultimii doi ani şi două luni, a anunţat joi, 18 aprilie, că demisionează din funcţie, după ce miercuri Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras spriji ...

DOCUMENT CSM a răspuns CCR - Explicațiile Consiliului referitoare la completurile specializate
18/04/2019 15:54

 CSM a răspuns CCR privind situatia completurilor specializate, urmand ca judecătorii constitutionali să ia maine o decizie. Analiza transmisă de CSM nu arata că legea ar obliga ÎCCJ să infiin ...

Prima reacție a președintelui după anunțul remanierii guvernamentale: Se vrea reluarea atacului pesedist asupra justiției
18/04/2019 13:53

 Presedintele Klaus Iohannis spune că prima sa impresie este că prin remanierea guvernamentală anuntată se vrea reluarea atacului pesedist asupra justitiei. "PSD pregăteste o remaniere prin care ...

CSM a aprobat pensionarea lui Augustin Lazar din magistratura
18/04/2019 12:10

 Sectia pentru procurori din CSM a suplimentat joi ordinea de zi cu solicitarea procurorului general, Augustin Lazar (63 de ani), de eliberare din functie prin pensionare. UPDATE Sectia a aprobat c ...

Tudorel Toader, primele declarații după întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Râmân în continuare la minister'
18/04/2019 11:19

 Ministrul Justitiei Tudorel Toader a spus joi, după intalnirea cu Viorica Dăncilă, că va rămane la minister pană cand in Monitorul Oficial va apărea numele noului ministru. „„Am avut r ...

Tudorel Toader spune că pleacă mulțumit din minister: 'Am făcut parte din trei guverne. Niciodată nu poți să mulțumești pe toată lumea'
18/04/2019 08:32

 Ministrul Justitiei Tudorel Toader a afirmat joi că pleacă multumit din minister. „Am făcut parte din trei guverne”, a precizat Toader, adăugand că nu poti multumi pe toată lumea. &bdqu ...

Partidele politice ieşene îşi activează rezerva de cadre!
16/04/2019 00:00

  În ultimii ani, tinerii politicieni au devenit din ce in ce mai vizibili pe scena politică. Deşi se spune despre ei că nu au discernămantul sau bagajul de cunoştinţe necesar pentru a im ...