Ce se ascunde în spatele desfiinţării Caselor de Asigurări de Sănătate?

default

Dimensiune font:

| 19-02-2013 05:05

 

în martie se preconizează desfiinţarea Caselor de Asigurări de Sănătate, dar şi a Direcţiilor de Sănătate Publică * reorganizarea este anunţată de parlamentarii liberali din Botoşani, prin trecerea direcţiilor de sănătate în subordinea consiliilor judeţene * conducerea CJ Suceava nu se opune atâta vreme cât instituţia vine la pachet cu tot cu buget * senatorul PNL de Iaşi, medicul Marin Burlea, apreciază că o Casă Regională de Asigurări de Sănătate poate gestiona mai corect banii publici

 

Parlamentarii liberali din Botoşani anunţă că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) vor dispărea în urma unui proces de reorganizare. „Ministerul Sănătăţii vrea să desfiinţeze Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele de Sănătate”, a declarat senatorul Viorel Grigoraş. Colegul său de partid, deputatul Costel Şoptică a precizat că este vorba despre un proiect de reorganizare şi nu de desfiinţare, având în vedere că viitoarea CAS va avea reprezentanţi doar la nivel regional, nu şi judeţean. În schimb, atribuţiile DSP urmează să fie preluate de un departament din cadrul consiliilor judeţene. Proiectul este susţinut şi de Preşedintele CJ Botoşani, liberalul Florin Ţurcanu. Acesta consideră că până la finalul lunii martie DSP poate trece în subordinea CJ Botoşani, iar la Iaşi să fie înfiinţată o Casă Regională de Asigurări de Sănătate.

Burlea: „Poate fi eliminat subiectivismul din împărţirea banilor”

Senatorul PNL Marin Burlea, medic de profesie, vede o serie de avantaje în reorganizarea celor două instituţii. Burlea consideră că ar putea fi eliminat subiectivismul din împărţirea banilor colectaţi de la asiguraţi. „Există un grad de subiectivitate în modul în care casele de sănătate împart banii către instituţiile sanitare din judeţ, ce ar putea fi eliminat prin transformarea acestora în instituţii regionale. Ar fi o organizare mai unitară şi o distribuţie mai eficientă a fondurilor. Consiliul Judeţean Iaşi are deja în subordine şase spitale, cred că trecerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică sub aceeaşi pălărie ar putea aduce o eficientizare a sistemului prin micşorarea schemelor de personal”, a declarat Burlea.

Şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, Robert Dâncă, susţine că proiectul anunţat de liberalii botoşăneni este realizabil, dar nu înainte de a fi efectuat un studiu de impact. „Nu pot comenta eficienţa unei măsuri decât după efectuarea unul studiu de impact. Acest studiu ne poate arăta cu exactitate eficienţa măsurilor dincolo de reducerile de personal. Ideea nu este să încercăm micşorarea costurilor cu orice preţ, iar cetăţenii să aibă parte de servicii mai slabe calitativ şi mai scumpe”, a declarat Dâncă.

Crăciunecu: „Este o propunere a ministrului, nu avem niciun text”

Deputatul ieşean Grigore Crăciuunecu (PNL) susţine că proiectul a fost anunţat de ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu la scurt timp după investire. Ca membru în comisia de sănătate, Crăciunescu a declarat că ministerul nu a prezentat o variantă scrisă a proiectului. „Deocamdată, se lucrează la acest material care va fi prezentat în comisia de sănătate pentru dezbateri. Argumentele ministrului Nicolăescu ţin de economisirea unor bani publici”, a declarat deputatul Crăciunescu.

60 de suceveni rămân fără slujbe

La Suceava, proiectul reorganizării Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate poate lăsă 60 de angajaţi fără un loc de muncă. Preşedintele instituţiei, Adela Băişanu, a declarat că nu a primit deocamdată nicio informare oficială. De asemenea, preşedintele CJ Suceava Cătălin Nechifor nu are nimic împotriva preluării DSP, atâta vreme cât structura va veni cu tot buget, pentru că instituţia pe care o conduce poate asigura salariile noilor angajaţi.

Nu este pentru prima dată când Ministerul Sănătăţii dă semne că vrea să-şi ia mâna de pe Direcţiile de Sănătate Publică. În anul 2009, fosta guvernare PDL ar fi vrut ca aceste structuri să funcţioneze în subordinea primăriilor.

(A. Zancu, O. Şlemco)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

dan avram

Mar 03, 2013

de-ar da d-zeu sa dispara acesti paraziti bugetari !s-au ascuns acolo toate fufele ,amantele si neamurile politicienilor .o armata de paraziti care maninca din buget fara sa faca nimic .stie cineva cita spaga se ia pentru o repartitie de fonduri pentu o farmacie ,de exemplu ?

anton

Feb 21, 2013

nu se justifica o conducere bicefala a sanatatii iar rezultatul lipsei de decizie a facut posibila prpetuarea acelorasi practici comuniste,noi ne facem ca muncim caravana trece ciinii latra etc. si cred ca nici nu mai avem posibilitatea sa pastram vechile structiri care nu si-au demonsrtrat eficienta adica nu suntem mai sanatosi sau mai bine tratati sau mai bine investigati,nu mai putem sa facem medicina sec 19, abia astept noile modificari care inseamna in primul rind ordine in gestionarea banului publis.

nelu

Feb 19, 2013

sunt total de acord cu dr.burlea! este printre foarte putinii oameni in care poti sa ai deplina incredere!!!toata stima!

vor un nou tun pe seama banilor din sanatate

Feb 19, 2013

in legatura cu acest subiect e necesar sa analizam cu atentie mai multe aspecte ce ar necesita fiecare detaliere: i. avantajele si dezavantajele unei asemenea masuri; ii.impactul asupra asiguratilor si asupra furnizorilor de servicii medicale (studiu de impact corect realizat si cu responsabili nominali); iii.moralitatea si competenta celor care doresc cu tot dinadinsul sa nu mai aiba decat foarte putine persoane acces la informatiile privind gestionarea sistemului de asigurari, finantat in prezent prin contributia obligatorie la finante a cetatenilor si angajatorilor (de tip taxa/ impozit), sa poata dirija banii romanilor spre orice firme private fara sa dea cu adevarat socoteala, dupa interese personale, dar sub acoperirea aplicarii unei "formule care va tine cont de determinantii sanatatii" asa cum se stipula in ultimul proiect al "legii noii reforme in sanatate"!cand se stie ca la ora aceasta, tocmai acesti indicatori de sanatate, sociali etc sunt eronati, fictivi etc (din rapoarte, cnas insasi a facut publicitatii la un moment dat un numar de vreo 40 milioane de cetateni ai romaniei-cnp-uri!se prefigureaza un alt mare jaf national in sanatate, mai amplu decat sistemul informatic unic integrat, pentru care este recunoscut deja un prejudiciu enorm (numai pe ce s-a calculat "la suprafata", pe proceduri de achizitii si atribuire de contracte, fara a se face vreo analiza a prejudiciilor din validarea serviciilor pe domenii-in sinteza raportului curtii de conturi in urma auditului financiar la cnas din 27 noiembrie 2012, publicat pe site-ul cnas,urmat dupa spusele presedintelui cnas de sesizarea dna in cursul saptamanii respective, dar care a ramas fara consecinte in plan practic, efectiv pana in prezent!concluzie: raport de "ochii lumii", acest sistem informatic fraudulos va fi folosit in continuare in fundamentarea evidentelor si platilor din "reorganizatul" sistem de asigurari de sanatate trambitat de acesti reprezentanti ai pnl care nu au nimic de-a face cu cinstea, onoarea, bunele intentii fata de poporul romani!medicii pleaca pe capete din tara, dar pentru niste absolventi de geografie, litere etc care au "bifat" o asa-zisa consultanta in sistemul informatic a siveco s-au alocat sume de 804 euor/om/zi, in valoare totala 2007-2008 de 11 219 016 euro pentru 13954 zile/om, fara intocmirea documentelor de fundamentare, cum reiese din raportul de audit al cnas mentionat mai sus (puteti verifica ca nu a existat in fapt nici pentru salariatii caselor de asigurari, nici pentru medici!). traim in prezet intr-o era a hotilor pe fata, care ar trebui sa zaboveasca la un moment dat dupa gratii, ca poporul roman nu este bataia de joc a unor infractori!asiguratii din suceava, de exemplu, vor trebui sa-si ia concediu ca sa se duca in audienta la casa "regionala" de asigurari de sanatate din galati, de exemplu?bataie de joc incredibila din start!

gica

Feb 19, 2013

la casa de asigurari io cuibareala de prietenii politice fara randament e ca nu siau facut datoria ca multa lume au datorii din vina lor ca nau avut timp sa trimita anstiintari pentru datorii. asa ca lasa sa ancaseze fiscu ca astai treaba lor sa adune bani. casa de asigurari sa fie desfiintata ca asa se aduce mari economii la bugetul statului .

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei