000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

Cu cateva zile inainte de plecarea lui Dancila in SUA, Guvernul relaxeaza Legea offshore in favoarea petrolistilor din Marea Neagra

| 20-09-2019 19:42

 Guvernul Dancila vrea sa modifice mai multe prevederi ale Legii offshore despre care fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, spunea ca sunt esentiale pentru bunastarea romanilor.

Legea offshore a fost adoptata de Parlament, toamna trecuta, si ulterior promulgata de presedintele Klaus Iohannis intr-o forma pe care petrolistii straini care ar trebui sa extraga gazele din Marea Neagra au considerat-o nefavorabila.

In principal, companiile petroliere erau nemultumite de faptul ca isi pot deduce doar in mica parte cheltuielile initiale si ca trebuie sa-i plateasca statului roman impozite pe care le considerau prea mari. In plus, companiile erau nemultumite ca legea le obliga sa isi vanda pe piata romaneasca macar 50% din productie, in ciuda faptului ca tara noastra risca sa nu poata cumpara gazul din cauza ca nu avea la ce sa-l foloseasca (in lipsa unei industrii petrochimice functiononale si pe fondul consumului scazut al populatiei).

Anul trecut, pe cand era inca presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea anunta ca, alaturi de "domnul Iancu" (deputatul PSD Iulian Iancu - n.red.), s-a luptat personal pentru ca parte dintre aceste prevederi sa fie introduse in lege.

 

Intre timp insa - dupa ce Liviu Dragnea a fost inchis, iar mai multe companii petroliere au anuntat ca amana decizia de a investi in Marea Neagra - abordarea Cabinetului Dancila asupra problematicii gazelor din Marea Neagra pare sa se fi schimbat.

Asa se face ca, desi nu exista la acest moment un ministru al Energiei, ministerul de resort a lansat vineri in dezbatere publica un proiect de act normativ care sa modifice Legea offshore.

De ce este nevoie ca legea sa fie modificata tocmai acum? Ministerul Energiei sustine, in expunerea de motive a actului normativ propus, ca:

"proiectele privind identificarea si punerea in valoare a unor noi resurse de hidrocarburi in sectorul romanesc al Marii Negre necesita atat mentinerea investitorilor prezenti, cat si atragerea unor noi investitori cu expertiza tehnica si capabilitatile necesare pentru a realiza investitii masive pe termen lung, cu un grad ridicat de risc, ce implica totodata utilizarea unor tehnologii performante.

Investitiile pe termen lung necesita un sistem coerent si previzibil de legi, politici si reglementari care sa permita investitorilor sa realizeze o planificare riguroasa si eficienta a programelor de investitii"
.

Ce concesii vrea sa le faca Dancila petrolistilor din Marea Neagra

Proiectul de modificare a Legii offshore prevede, inainte de toate, o relaxare a impozitarii petrolistilor din Marea Neagra. Iata despre ce este vorba.

Legea offshore prevede, printre altele, ca petrolistii trebuie sa plateasca impozit pe toate veniturile suplimentare pe care le vor obtine din vanzarea de gaze din Marea Neagra.

Mai exact, legea stabileste un sistem de impozitare progresiva. Practic, cu cat petrolistii vor vinde gazele din Marea Neagra la pret mai mare, peste plafonul de 45,71 lei per MWh, cu atata vor plati la stat un procent mai mare din venitul suplimentar obtinut.

Cel mai mic procent datorat de petrolisti la stat ar urma sa fie, potrivit legii in vigoare, de 30% din veniturile suplimentare (in cazul in care gazele s-ar vinde cu 85 lei/MWh), iar cel mai mare procent de plata ar ajunge la 60% (in cazul in care petrolistii ar reusi sa vanda gazele cu pana la 175 lei/MWh).

Acum - prin proiectul de lege lansat in dezbatere publica - Ministerul Energiei vrea sa nu le mai impoziteze petrolistilor veniturile suplimentare obtinute din gazele vandute la preturi mai mici de 100 de lei/MWh.

De ce a luat statul aceasta decizie? Potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanta:

"Obtinerea unei nivel normal al rentabilitatii asteptate pentru investitor la un pret de 100 Lei/MWh fundamenteaza introducerea impozitului pe venitul suplimentar incepand cu acest prag, in timp ce preturi inferioare acestui nivel nu genereaza profituri suplimentare".

De asemenea, li se elimina petrolistilor anumite obligatii de plata catre stat impuse prin Legea offshore si se stabileste mai clar cum se vor calcula unele dintre darile datorate de acestia.

"Este necesara eliminarea limitarii deducerii investitiilor pentru calculul impozitului pe profit, tinand cont de faptul ca acest impozit are un caracter general si toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Astfel, se elimina discriminarea la care sunt supusi operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agentilor economici, acestia datorand impozit pe profit la o baza impozabila artificial marita, din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investitiilor efectuate de operatorii offshore.

(...) Impozitul pe profit si impozitul pe veniturile suplimentare offshore sunt doua impozite diferite si, de aceea, este necesar ca baza impozabila sa fie determinata in mod adecvat pentru ambele impozite. In conditiile existentei a doua impozite diferite, fiecare cu propriile reguli de determinare, nu se justifica afectarea unui drept de deducere stabilit prin reguli generale aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea similara aplicabila pentru impozitul pe veniturile suplimentare offshore, potrivit practicii internationale relevante"
, se arata in textul proiectului de modificare a Legii offshore.

De asemenea, Ministerul Energiei vrea ca petrolistii sa isi poata recupera mai mult din cheltuielile facute in sectorul upstream (adica in timpul explorarii si extragerii gazelor - n.red.).

Cu alte cuvinte, in acest moment, Legea offshore in vigoare prevede ca petrolistii isi pot recupera din aceste cheltuieli o suma egala cu cel mult 30% din valoarea impozitelor pe veniturile suplimentare pentru exploatatiile offshore. Prin proiectul de lege lansat in debatere publica, insa, Ministerul Energiei propune ca petrolistii sa isi poata recupera cheltuielile facute in upstream in limita a 60% din valoarea impozitelor pe venituri suplimentare.

Nu in ultimul rand, Cabinetul Dancila vrea sa elimine obligatia petrolistilor de a vinde jumatate din cantitatea de gaze din Marea Neagra pe pietele din Romania.

"Se impune eliminarea obligatiilor de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu si lung pentru a avea asigurata piata de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecinta, veniturile necesare pentru recuperarea investitiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte an conformitate cu practica internationala an domeniul resurselor naturale.

De altfel, dreptul de a dispune liber de cantitatile de petrol si gaze naturale extrase, inscris in acordurile petroliere si prevazut de Legea Petrolului ca drept al oricarui titular de acord petrolier, a fost considerat de catre investitori ca fiind un element esential al concesiunii si pe care acestia l-au avut in vedere la incheierea acordului petrolier, respectiv la momentul efectuarii investitiilor in Romania"
, se arata in expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii Offshore lansat in dezbatere publica de Ministerul Energiei.

Ramane de vazut daca aceste modificari se vor adopta si daca ele ii vor determina pe petrolisti sa demareze activitatile de extragere a gazelor din Marea Neagra.

Deja OMV a anuntat ca isi amana decizia de a investi in extragerea gazelor, iar americanii de la Exxon au sustinut ca ar vrea chiar sa renunte la a mai extrage gazele romanesti.

Acest proiect de modificare a Legii offshore lansat vineri in dezbatere publica apare la cateva saptamani dupa ce presedintele Iohannis a discutat cu Donald Trump inclusiv despre proiectele energetice si cu putin timp inainte ca premierul Viorica Dancila sa inceapa o vizita peste Ocean.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Ludovic Orban numește POMENI alocațiile copiilor și face apel către parlamentari: 'Nu mai votați astfel de pomeni' - VIDEO
05/06/2020 20:38

 Premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declaratii infiorătoare despre copiii romanilor si despre alocatiile lor. Orban, presedintele celui mai important partid din tară, a numit alocatiil ...

VIDEO Fără bani de alocații și pensii, Guvernul salvează Dacia: Cumpără peste 6.700 de maşini de la Dacia Renault, cu aproape 500 de milioane de lei
05/06/2020 20:31

Guvernul spune că nu are bani pentru mărirea alocatiilor si pensiilor, dar cumpără masini! Poliţia Romană va primi, pană la finalul lunii septembrie, peste 6.700 de autovehicule produse de Dacia Renault, ...

Reacția lui Dan Barna, după incidentul cu Aurelian Bădulescu și Nicușor Dan: E un eveniment fără precedent, prin violența și stupiditatea lui
05/06/2020 11:24

 „Nu o să il opriti pe Nicusor. Nu o să ii opriti pe bucuresteni. Administratia de troli a Bucurestiului a arătat că e o adunătură de huligani care a confiscat acest oras si care trebuie indep ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...

VIDEO Imagini în premieră din LOCAȚIA DE LUX pe care Liviu Dragnea și-a amenajat-o pe insula Belina
24/05/2020 18:32

 Apar imagini in premieră cu locatia unde liderul PSD Liviu Dragnea se relaxa. Vorbim de o zonă din Insula Belina, care a fost luată de la stat si trecută in proprietarea CJ Teleorman si mai ...

Explicatii de la autoritati: Cat e zona metropolitana, ce amenda riscam daca nu purtam masca si cate persoane pot participa la reuniunile in familie
18/05/2020 05:28

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!