Cu cateva zile inainte de plecarea lui Dancila in SUA, Guvernul relaxeaza Legea offshore in favoarea petrolistilor din Marea Neagra

000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 20-09-2019 19:42

 Guvernul Dancila vrea sa modifice mai multe prevederi ale Legii offshore despre care fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, spunea ca sunt esentiale pentru bunastarea romanilor.

Legea offshore a fost adoptata de Parlament, toamna trecuta, si ulterior promulgata de presedintele Klaus Iohannis intr-o forma pe care petrolistii straini care ar trebui sa extraga gazele din Marea Neagra au considerat-o nefavorabila.

In principal, companiile petroliere erau nemultumite de faptul ca isi pot deduce doar in mica parte cheltuielile initiale si ca trebuie sa-i plateasca statului roman impozite pe care le considerau prea mari. In plus, companiile erau nemultumite ca legea le obliga sa isi vanda pe piata romaneasca macar 50% din productie, in ciuda faptului ca tara noastra risca sa nu poata cumpara gazul din cauza ca nu avea la ce sa-l foloseasca (in lipsa unei industrii petrochimice functiononale si pe fondul consumului scazut al populatiei).

Anul trecut, pe cand era inca presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea anunta ca, alaturi de "domnul Iancu" (deputatul PSD Iulian Iancu - n.red.), s-a luptat personal pentru ca parte dintre aceste prevederi sa fie introduse in lege.

 

Intre timp insa - dupa ce Liviu Dragnea a fost inchis, iar mai multe companii petroliere au anuntat ca amana decizia de a investi in Marea Neagra - abordarea Cabinetului Dancila asupra problematicii gazelor din Marea Neagra pare sa se fi schimbat.

Asa se face ca, desi nu exista la acest moment un ministru al Energiei, ministerul de resort a lansat vineri in dezbatere publica un proiect de act normativ care sa modifice Legea offshore.

De ce este nevoie ca legea sa fie modificata tocmai acum? Ministerul Energiei sustine, in expunerea de motive a actului normativ propus, ca:

"proiectele privind identificarea si punerea in valoare a unor noi resurse de hidrocarburi in sectorul romanesc al Marii Negre necesita atat mentinerea investitorilor prezenti, cat si atragerea unor noi investitori cu expertiza tehnica si capabilitatile necesare pentru a realiza investitii masive pe termen lung, cu un grad ridicat de risc, ce implica totodata utilizarea unor tehnologii performante.

Investitiile pe termen lung necesita un sistem coerent si previzibil de legi, politici si reglementari care sa permita investitorilor sa realizeze o planificare riguroasa si eficienta a programelor de investitii"
.

Ce concesii vrea sa le faca Dancila petrolistilor din Marea Neagra

Proiectul de modificare a Legii offshore prevede, inainte de toate, o relaxare a impozitarii petrolistilor din Marea Neagra. Iata despre ce este vorba.

Legea offshore prevede, printre altele, ca petrolistii trebuie sa plateasca impozit pe toate veniturile suplimentare pe care le vor obtine din vanzarea de gaze din Marea Neagra.

Mai exact, legea stabileste un sistem de impozitare progresiva. Practic, cu cat petrolistii vor vinde gazele din Marea Neagra la pret mai mare, peste plafonul de 45,71 lei per MWh, cu atata vor plati la stat un procent mai mare din venitul suplimentar obtinut.

Cel mai mic procent datorat de petrolisti la stat ar urma sa fie, potrivit legii in vigoare, de 30% din veniturile suplimentare (in cazul in care gazele s-ar vinde cu 85 lei/MWh), iar cel mai mare procent de plata ar ajunge la 60% (in cazul in care petrolistii ar reusi sa vanda gazele cu pana la 175 lei/MWh).

Acum - prin proiectul de lege lansat in dezbatere publica - Ministerul Energiei vrea sa nu le mai impoziteze petrolistilor veniturile suplimentare obtinute din gazele vandute la preturi mai mici de 100 de lei/MWh.

De ce a luat statul aceasta decizie? Potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanta:

"Obtinerea unei nivel normal al rentabilitatii asteptate pentru investitor la un pret de 100 Lei/MWh fundamenteaza introducerea impozitului pe venitul suplimentar incepand cu acest prag, in timp ce preturi inferioare acestui nivel nu genereaza profituri suplimentare".

De asemenea, li se elimina petrolistilor anumite obligatii de plata catre stat impuse prin Legea offshore si se stabileste mai clar cum se vor calcula unele dintre darile datorate de acestia.

"Este necesara eliminarea limitarii deducerii investitiilor pentru calculul impozitului pe profit, tinand cont de faptul ca acest impozit are un caracter general si toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Astfel, se elimina discriminarea la care sunt supusi operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agentilor economici, acestia datorand impozit pe profit la o baza impozabila artificial marita, din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investitiilor efectuate de operatorii offshore.

(...) Impozitul pe profit si impozitul pe veniturile suplimentare offshore sunt doua impozite diferite si, de aceea, este necesar ca baza impozabila sa fie determinata in mod adecvat pentru ambele impozite. In conditiile existentei a doua impozite diferite, fiecare cu propriile reguli de determinare, nu se justifica afectarea unui drept de deducere stabilit prin reguli generale aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea similara aplicabila pentru impozitul pe veniturile suplimentare offshore, potrivit practicii internationale relevante"
, se arata in textul proiectului de modificare a Legii offshore.

De asemenea, Ministerul Energiei vrea ca petrolistii sa isi poata recupera mai mult din cheltuielile facute in sectorul upstream (adica in timpul explorarii si extragerii gazelor - n.red.).

Cu alte cuvinte, in acest moment, Legea offshore in vigoare prevede ca petrolistii isi pot recupera din aceste cheltuieli o suma egala cu cel mult 30% din valoarea impozitelor pe veniturile suplimentare pentru exploatatiile offshore. Prin proiectul de lege lansat in debatere publica, insa, Ministerul Energiei propune ca petrolistii sa isi poata recupera cheltuielile facute in upstream in limita a 60% din valoarea impozitelor pe venituri suplimentare.

Nu in ultimul rand, Cabinetul Dancila vrea sa elimine obligatia petrolistilor de a vinde jumatate din cantitatea de gaze din Marea Neagra pe pietele din Romania.

"Se impune eliminarea obligatiilor de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu si lung pentru a avea asigurata piata de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecinta, veniturile necesare pentru recuperarea investitiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte an conformitate cu practica internationala an domeniul resurselor naturale.

De altfel, dreptul de a dispune liber de cantitatile de petrol si gaze naturale extrase, inscris in acordurile petroliere si prevazut de Legea Petrolului ca drept al oricarui titular de acord petrolier, a fost considerat de catre investitori ca fiind un element esential al concesiunii si pe care acestia l-au avut in vedere la incheierea acordului petrolier, respectiv la momentul efectuarii investitiilor in Romania"
, se arata in expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii Offshore lansat in dezbatere publica de Ministerul Energiei.

Ramane de vazut daca aceste modificari se vor adopta si daca ele ii vor determina pe petrolisti sa demareze activitatile de extragere a gazelor din Marea Neagra.

Deja OMV a anuntat ca isi amana decizia de a investi in extragerea gazelor, iar americanii de la Exxon au sustinut ca ar vrea chiar sa renunte la a mai extrage gazele romanesti.

Acest proiect de modificare a Legii offshore lansat vineri in dezbatere publica apare la cateva saptamani dupa ce presedintele Iohannis a discutat cu Donald Trump inclusiv despre proiectele energetice si cu putin timp inainte ca premierul Viorica Dancila sa inceapa o vizita peste Ocean.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei