Cu ce proiecte se întorc parlamentarii ieşeni din vacanţă

default

Dimensiune font:

| 01-09-2017 05:30

 Vacanţa de vară pare să-i fi inspirat pe parlamentarii de Iaşi, care se întorc în Capitală cu o mulţime de iniţiative legislative. Printre acestea se numără amendarea unor prevederi care vorbesc despre economia socialistă, modificarea legii administraţiei publice locale şi schimbarea normelor de acordare a ajutorului social 

Clopoţelul a sunat astăzi pentru politicieni, care încep cea de-a doua sesiune parlamentară. Astfel, fiecare ales şi-a făcut „temele” în teritoriu, prin consultarea cu cetăţenii, urmând ca de acum să îşi folosească priceperea în procesul de legiferare, modificând acele prevederi legale care sunt depăşite de timp şi de practicile actuale. Cu alte cuvine, parlamentarii şi-au făcut un plan de acţiune pentru lunile care vor urma, aşternând deopotrivă pe hârtie o serie de proiecte legislative ce urmează a fi depuse spre dezbatere şi avizare.

Citeşte şi Harbuzul de Probota, lovit de „calamităţile” politice


Legiuitorul vorbeşte şi astăzi despre economia socialistă
La început de sesiune parlamentară, politicienii ieşeni declară la unison că în lunile de vacanţă au lucrat de zor pentru a finaliza o serie de iniţiative legislative care vor fi depuse spre dezbatere şi avizare în cele două Camere, având prioritate proiectele de lege creionate de membri Executivului Tudose. „Cu siguranţă se va pune accent pe legea pensiei, o propunere venită din partea Guvernului, pe care o voi urmări şi la care voi depune amendamente, dacă voi considera necesar. Aici, ţin să precizez că sunt un susţinător al principiului contributivităţii. Vor fi dezbătute şi modificările ce vizează actul de justiţie, cu care sunt de acord, considerând necesară impunerea unei perioade de vechime pentru ocuparea anumitor funcţii cheie în acest domeniu. Mai mult, pentru a evita crearea unui stat în stat şi pentru menţinerea democraţiei, este necesar ca şi magistraţii să răspundă pentru activitatea lor”, declară senatorul Victorel Lupu. Totodată, acesta spune că va urmări cu atenţie drumul Legii Fondului Suveran de Investiţii. Potrivit pesedistului, este importat faptul că Regiunea de Nord- Est a avut două mari companii care au ajuns să facă parte din acest amplu program, fiind vorba despre Chimcomplex şi Antibiotice.
Nici la capitolul iniţiative proprii pesedistul Victorel Lupu nu se lasă mai prejos, precizând că în acestă toamnă se va concentra pe amendarea unor legi care-i vizează pe deţinuţii politic. „Conform normativelor aflate în vigoare, aceste persoane beneficiază de o serie de drepturi. Pentru a se bucura însă de ele, trebuie să treacă de controlul a două comisii, fiind purtate pe drumuri. Ei bine, consider că trebuie să avem o singură comisie de evaluare în cadrul Casei Judeţene de Pensii Iaşi, astfel încât foştii deţinuţi politic sau urmaşii acestora să ştie de la bun început unde şi cui să se adreseze”, explică Lupu.
Cireaşa de pe tort a activităţii din acestă sesiune parlamentară o va reprezenta modificarea unei legi cu o vechime de aproape 50 de ani, care vorbeşte despre economia socialistă şi care se aplică şi astăzi, deşi este depăşită în totalitate!
Politicianul dă asigurări deopotrivă că va susţine toate proiectele Moldovei, precizând că vor fi depuse, la legea bugetului pe anul 2018, amendamente care să privească alocări financiare pentru şoselele de centură ale Iaşului, de trafic greu şi uşor, pentru spitalul Regional de Urgenţă şi pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

Citeşte şi Un edil se ia „la trântă” cu Agenţia de Integritate! - EXCLUSIV


Creditul bancar, ultima variantă de finanţare
Şi liberalul Marius Bodea susţine că şi-a făcut temele în vacanţa de vară, întorcându-se în Parlament cu o propunere de modificare a legii 215/ 2001, după care se ghidează administraţiile publice. „Concret, voi propune instituirea obligativităţii consiliilor locale şi judeţene a avea votul a două treimi atunci când se hotărăşte contractarea unor credite bancare pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Este adevărat că băncile asta aşteaptă, dar autorităţile trebuie să dea dovadă de seriozitate, căutând să identifice surse de finanţare de la alte state, cum sunt fondurile norvegiene sau alocările Uniunii Europene”, explică Bodea, amintind că, în prezent, astfel de propuneri de hotărâre sunt luate cu votul majorităţii simple.


O altă iniţiativă a liberalului i-ar putea obliga pe şefii executivelor, fie că vorbim de primării sau consilii judeţene, să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor toate iniţiativele venite din partea aleşilor locali. „Voi propune, ca obligaţie cu titlu general, ca toate propunerile să fie dezbătute şi votate. În prezent, există situaţii în care un ales local aşteaptă un mandat întreg să-şi vată propunerea dezbătută în plen, dar acest lucru nu este posibil din cauza faptului că primarul nu vrea... Aşa ceva se întâmplă şi la Iaşi”, susţine Bodea, precizând că edilii şi preşedinţii de CJ care triază propunerile după bunul plac ar putea fi sancţionaţi de prefecţi.

Citeşte şi Cât i-ar trebui lui Fenechiu să se întoarcă în PNL


Propuneri pentru resuscitarea staţiei SMURD de la Podu Iloaiei
Din lipsă de fonduri, staţiile SMURD care au luat naştere în anul 2008, în mediul rural, s-au închis una după alta, singurele judeţe care mai beneficiază de acest serviciu de urgenţă fiind Mureşul şi Iaşul. Situaţia în Moldova devine însă critică, punctul SMURD Podu Iloaiei find la un pas de colaps, din cauza faptului că autorităţile locale nu-şi mai pot permite financiar susţinerea acestui serviciu medical. Pentru a soluţiona această problemă, parlamentarul PMP Petru Movilă vrea să propună modificarea legii. „Voi propune luni, 4 septembrie, un proiect de lege prin care să se permită finanţarea centrelor medico-sociale de către consiliile judeţene, chiar dacă acestea deservesc localităţi cu o populaţie mai mare de 5.000 de oameni”, declară deputatul.
În altă ordine de idei, politicianul anunţă că va propune înăsprirea legii care vizează acordarea de ajutor social, astfel încât primăriile să poată beneficia într-adevăr de pe urma cetăţenilor care primesc ajutor bănesc de la stat. „Pentru a putea avea sub control activitatea acestor oameni, voi propune ca munca efectuată de asistaţii social să se facă cu deviz de lucrări, urmând ca la final să de încheiat şi un proces verbal de recepţie a acestora”, punctează Movilă. Mai mult, acesta va încerca să modifice legea, astfel încât angajatorii care au nevoie de forţă de muncă să-i poată contracta pe asistaţii social, plătind către primărie o sumă modică pentru fiecare persoană recrutată.


Nu în ultimul rând, Petru Movilă vrea să vină în sprijinul românilor care muncesc peste hotare, prin introducerea unei legi care să stopeze plata la negru a acestora. „Vrem ca toate firmele româneşti care recrutează oameni pentru munca în afară să fie înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă, astfel încât toţi cei care pleacă peste hotare să poată fi plătiţi conform legislaţiei în vigoare din ţara în care se stabilesc. Ca exemplu, dacă un român merge la cules căpşuni în Spania, este normal ca acesta să fie plătit cel puţin cu salariul minim pe economie al acestei ţări”, conchide politicianul ieşean.
Proiectele pe care parlamentarii de Iaşi le iau în „bagaj” pentru a le prezenta la Bucureşti sunt îndrăzneţe şi vizează domenii de activitate multiple. Este însă de urmărit câte din acestea vor primi girul aleşilor şi vor ajunge legi, dat fiind că procesul de legiferare pare uneori un „triunghi al Bermudelor”, în care multe idei măreţe ajung să se piardă! Anca BURNICHE

* * *
În luna octombrie se va dezbate şi vota Legea bugetului de stat pe 2018

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei