ERR(8): Notice: Undefined variable: content
Cu ce proiecte se întorc parlamentarii ieşeni din vacanţă

default

Dimensiune font:

Cu ce proiecte se întorc parlamentarii ieşeni din vacanţă

| 01-09-2017 05:30

 Vacanţa de vară pare să-i fi inspirat pe parlamentarii de Iaşi, care se întorc în Capitală cu o mulţime de iniţiative legislative. Printre acestea se numără amendarea unor prevederi care vorbesc despre economia socialistă, modificarea legii administraţiei publice locale şi schimbarea normelor de acordare a ajutorului social 

Clopoţelul a sunat astăzi pentru politicieni, care încep cea de-a doua sesiune parlamentară. Astfel, fiecare ales şi-a făcut „temele” în teritoriu, prin consultarea cu cetăţenii, urmând ca de acum să îşi folosească priceperea în procesul de legiferare, modificând acele prevederi legale care sunt depăşite de timp şi de practicile actuale. Cu alte cuvine, parlamentarii şi-au făcut un plan de acţiune pentru lunile care vor urma, aşternând deopotrivă pe hârtie o serie de proiecte legislative ce urmează a fi depuse spre dezbatere şi avizare.

Citeşte şi Harbuzul de Probota, lovit de „calamităţile” politice


Legiuitorul vorbeşte şi astăzi despre economia socialistă
La început de sesiune parlamentară, politicienii ieşeni declară la unison că în lunile de vacanţă au lucrat de zor pentru a finaliza o serie de iniţiative legislative care vor fi depuse spre dezbatere şi avizare în cele două Camere, având prioritate proiectele de lege creionate de membri Executivului Tudose. „Cu siguranţă se va pune accent pe legea pensiei, o propunere venită din partea Guvernului, pe care o voi urmări şi la care voi depune amendamente, dacă voi considera necesar. Aici, ţin să precizez că sunt un susţinător al principiului contributivităţii. Vor fi dezbătute şi modificările ce vizează actul de justiţie, cu care sunt de acord, considerând necesară impunerea unei perioade de vechime pentru ocuparea anumitor funcţii cheie în acest domeniu. Mai mult, pentru a evita crearea unui stat în stat şi pentru menţinerea democraţiei, este necesar ca şi magistraţii să răspundă pentru activitatea lor”, declară senatorul Victorel Lupu. Totodată, acesta spune că va urmări cu atenţie drumul Legii Fondului Suveran de Investiţii. Potrivit pesedistului, este importat faptul că Regiunea de Nord- Est a avut două mari companii care au ajuns să facă parte din acest amplu program, fiind vorba despre Chimcomplex şi Antibiotice.
Nici la capitolul iniţiative proprii pesedistul Victorel Lupu nu se lasă mai prejos, precizând că în acestă toamnă se va concentra pe amendarea unor legi care-i vizează pe deţinuţii politic. „Conform normativelor aflate în vigoare, aceste persoane beneficiază de o serie de drepturi. Pentru a se bucura însă de ele, trebuie să treacă de controlul a două comisii, fiind purtate pe drumuri. Ei bine, consider că trebuie să avem o singură comisie de evaluare în cadrul Casei Judeţene de Pensii Iaşi, astfel încât foştii deţinuţi politic sau urmaşii acestora să ştie de la bun început unde şi cui să se adreseze”, explică Lupu.
Cireaşa de pe tort a activităţii din acestă sesiune parlamentară o va reprezenta modificarea unei legi cu o vechime de aproape 50 de ani, care vorbeşte despre economia socialistă şi care se aplică şi astăzi, deşi este depăşită în totalitate!
Politicianul dă asigurări deopotrivă că va susţine toate proiectele Moldovei, precizând că vor fi depuse, la legea bugetului pe anul 2018, amendamente care să privească alocări financiare pentru şoselele de centură ale Iaşului, de trafic greu şi uşor, pentru spitalul Regional de Urgenţă şi pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

Citeşte şi Un edil se ia „la trântă” cu Agenţia de Integritate! - EXCLUSIV


Creditul bancar, ultima variantă de finanţare
Şi liberalul Marius Bodea susţine că şi-a făcut temele în vacanţa de vară, întorcându-se în Parlament cu o propunere de modificare a legii 215/ 2001, după care se ghidează administraţiile publice. „Concret, voi propune instituirea obligativităţii consiliilor locale şi judeţene a avea votul a două treimi atunci când se hotărăşte contractarea unor credite bancare pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Este adevărat că băncile asta aşteaptă, dar autorităţile trebuie să dea dovadă de seriozitate, căutând să identifice surse de finanţare de la alte state, cum sunt fondurile norvegiene sau alocările Uniunii Europene”, explică Bodea, amintind că, în prezent, astfel de propuneri de hotărâre sunt luate cu votul majorităţii simple.


O altă iniţiativă a liberalului i-ar putea obliga pe şefii executivelor, fie că vorbim de primării sau consilii judeţene, să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor toate iniţiativele venite din partea aleşilor locali. „Voi propune, ca obligaţie cu titlu general, ca toate propunerile să fie dezbătute şi votate. În prezent, există situaţii în care un ales local aşteaptă un mandat întreg să-şi vată propunerea dezbătută în plen, dar acest lucru nu este posibil din cauza faptului că primarul nu vrea... Aşa ceva se întâmplă şi la Iaşi”, susţine Bodea, precizând că edilii şi preşedinţii de CJ care triază propunerile după bunul plac ar putea fi sancţionaţi de prefecţi.

Citeşte şi Cât i-ar trebui lui Fenechiu să se întoarcă în PNL


Propuneri pentru resuscitarea staţiei SMURD de la Podu Iloaiei
Din lipsă de fonduri, staţiile SMURD care au luat naştere în anul 2008, în mediul rural, s-au închis una după alta, singurele judeţe care mai beneficiază de acest serviciu de urgenţă fiind Mureşul şi Iaşul. Situaţia în Moldova devine însă critică, punctul SMURD Podu Iloaiei find la un pas de colaps, din cauza faptului că autorităţile locale nu-şi mai pot permite financiar susţinerea acestui serviciu medical. Pentru a soluţiona această problemă, parlamentarul PMP Petru Movilă vrea să propună modificarea legii. „Voi propune luni, 4 septembrie, un proiect de lege prin care să se permită finanţarea centrelor medico-sociale de către consiliile judeţene, chiar dacă acestea deservesc localităţi cu o populaţie mai mare de 5.000 de oameni”, declară deputatul.
În altă ordine de idei, politicianul anunţă că va propune înăsprirea legii care vizează acordarea de ajutor social, astfel încât primăriile să poată beneficia într-adevăr de pe urma cetăţenilor care primesc ajutor bănesc de la stat. „Pentru a putea avea sub control activitatea acestor oameni, voi propune ca munca efectuată de asistaţii social să se facă cu deviz de lucrări, urmând ca la final să de încheiat şi un proces verbal de recepţie a acestora”, punctează Movilă. Mai mult, acesta va încerca să modifice legea, astfel încât angajatorii care au nevoie de forţă de muncă să-i poată contracta pe asistaţii social, plătind către primărie o sumă modică pentru fiecare persoană recrutată.


Nu în ultimul rând, Petru Movilă vrea să vină în sprijinul românilor care muncesc peste hotare, prin introducerea unei legi care să stopeze plata la negru a acestora. „Vrem ca toate firmele româneşti care recrutează oameni pentru munca în afară să fie înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă, astfel încât toţi cei care pleacă peste hotare să poată fi plătiţi conform legislaţiei în vigoare din ţara în care se stabilesc. Ca exemplu, dacă un român merge la cules căpşuni în Spania, este normal ca acesta să fie plătit cel puţin cu salariul minim pe economie al acestei ţări”, conchide politicianul ieşean.
Proiectele pe care parlamentarii de Iaşi le iau în „bagaj” pentru a le prezenta la Bucureşti sunt îndrăzneţe şi vizează domenii de activitate multiple. Este însă de urmărit câte din acestea vor primi girul aleşilor şi vor ajunge legi, dat fiind că procesul de legiferare pare uneori un „triunghi al Bermudelor”, în care multe idei măreţe ajung să se piardă! Anca BURNICHE

* * *
În luna octombrie se va dezbate şi vota Legea bugetului de stat pe 2018

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Victor Ponta critică în termeni duri Guvernul condus de Ludovic Orban: 'Chiar trebuie oprită această nebunie'
05/08/2020 16:41

Liderul PRO Romania, Victor Ponta, a comentat cazul femeii de 71 de ani cercetate penal, după ce a iesit din izolare pentru cumpărături. Ea a mancat zile intregi doar zahăr, deoarece nimeni nu a venit să ...

MAE anunță condiții noi pentru românii care vor să călătorească în Cipru: permisul special poate fi obținut online
05/08/2020 16:37

 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile cipriote au revizuit condiţiile de intrare in Cipru, in contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, infomrează      ...

Răspuns VIOLENT al lui Orban, după ce peste 300 de asociații i-au cerut explicații pentru contestarea la CCR a legii ce-i condamnă pe pedofili: 'Sunt FALSE'
05/08/2020 16:26

 Premierul Ludovic Orban a transmis miercuri un răspuns organizaţiilor neguvernamentale care ii cereau explicaţii privind sesizarea de către Guvern la CCR a legii care măreşte pedepsele pen ...

ULTIMĂ ORĂ Prefectul Bacăului a DEMISIONAT: unde candidează
05/08/2020 16:20

 Decizie de ultimă oră in PNL. Prefectul judetului Bacău, Liviu Miroseanu, a demisionat, miercuri, din functie si va candida la Primăria Bacău. Liviu Miroseanu anuntă că intră in campanie electora ...

Guvernul taie din alocațiile copiilor ca să dea companiilor străine de credit (P)
05/08/2020 15:25

 Guvernul Orban, care a respins majorarea alocatiilor pe motiv că vistieria statului e goală, a reusit totusi să stoarcă o jumătate de miliard de lei pentru a acoperi pierderile pe pandemie a trei mul ...

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea vinde propriei soții un teren aflat în proprietatea Primăriei
05/08/2020 10:38

 Pe data de 30 iulie 2020, in cadrul sedintei Consiliului Local Ramnicu Valcea, 16 consilieri au aprobat vanzarea unui teren din domeniul public al orasului, pentru suma de 11.660 de euro, către sotia pri ...

VIDEO: Imagini dupa explozia uriașă din Beirut
05/08/2020 10:19

ACTUALIZARE 10.15. Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat in zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum sase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate ...

Gabrieala Firea îi răspunde lui Ludovic Orban în privința măștilor: 'Contractul era deja semnat de către directorii din Ministerul Sănătății'
05/08/2020 10:05

 Primarul general al Capitalei ii răspunde premierului Ludovic Orban in subiectul măstilor. Gabriela Firea s-a arătat deranjată de faptul că Ludovic Orban a spus că o firmă apropiată de Primăria C ...

Aproape 19 milioane de români au fost înscriși în Registrul electoral
04/08/2020 17:55

 Numărul total de cetăteni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 31 iulie 2020 este de 18.983.585, cu 1.613 mai multi fată de ultima informare publică, a anuntat marti Autoritatea ...

Marcel Vela, mesaj direct pentru INTERLOPII care au anunțat că încep RĂZBOIUL: 'Vor avea o surpriză neplăcută când vor intra în România cu idei năstrușnice'
04/08/2020 17:51

 Liderul clanului Duduianu a fost ucis, in noaptea de luni spre marti, intr-o incăierare cu săbii, cu peste 20 de persoane, in Sectorul 6. Interlopii din clan, dar si prietenii lor, au jurat răzbunare, ...

%BANNER_M_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

%BANNER_D_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!