Experiența candidatelor-femei în politica din județul Iași

Poză 1 (1) (1)

Dimensiune font:

| 21-09-2020 16:30

 

Astăzi, 21.09.2020, începând cu ora 11.00, a avut loc o conferință de presă la care au participat Mioara Camelia Bicsabi – candidată USR PLUS pentru primăria Popești, Mioara Petrescu – candidată USR PLUS pentru primăria Pașcani și Vasilica Cârlescu, candidată USR PLUS pentru primăria Schitu Duca. Alături de ele a fost prezent și Dan Lungu, senator USR de Iași, evenimentul desfășurându-se la sediul cabinetului parlamentar al acestuia. Printre principalele subiecte abordate în timpul conferinței s-au numărat experiența candidatelor-femeie în politica românească, cu precădere în mediul rural și proiectele propuse de candidatele USR PLUS pentru comunele Popești, Pașcani, respectiv Schitu Duca.

Experiența ca femeie în politica românească

În ceea ce privește experiența ca femeie în politica românească, cele trei candidate au punctat câteva dintre cele mai stringente probleme în acest sens, vorbind despre diferențele dintre campaniile duse de bărbați și cele duse de femei. Experiența de candidat femeie a fost una foarte interesantă. Au existat multe acuzații nefondate, multe cuvinte urâte aruncate pur și simplu pentru că sunt femeie. Cred că totuși la Popești există avantajul de a fi trei candidați femei. Suntem trei femei și trei bărbați, și atunci există cumva o egalitate de șanse, dar batjocora a fost în floare pentru toate femeile. Inițial nu mi-a picat bine, dar după aceea am făcut tot posibilul să nu mă axez pe cuvintele care veneau din direcția respectivă și am încercat să dau răspunsuri elegante, astfel încât momentan s-au liniștit apele”, a declarat Mioara Camelia Bicsabi, candidată USR PLUS pentru primăria Popești.

În același sens, Vasilica Cârlescu, candidată USR PLUS pentru primăria Schitu Duca a ales să vorbească despre modul în care a ajuns să se implice în această luptă politică. Am deschis filiala USR Schitu Duca în octombrie 2019, convinsă că voi găsi un bărbat puternic care să candideze din partea acestui partid. În martie 2020, am decis să candidez eu pentru că nu am găsit pe altcineva, tuturor le era frică, comuna era terorizată”, a explicat aceasta, menționând că atunci când a pus bazele filialei, nu și-a dorit sub nicio o formă să fie ea cea care va candida pentru primărie.

Mioara Petrescu, candidata USR PLUS pentru primăria Pașcani, spune despre candidatura sa că ar fi fost o surpriză pentru întreg spectrul politic din Pașcani. „Inițial am fost ca o pată de culoare, tolerată și cam atât. Acum, bineînțeles că nu mai sunt un personaj atât de comod deoarece recunosc că sunt o persoană extrem de acidă și spun lucrurilor pe nume. Sunt o femeie puternică, știu ce am de făcut, nu m-am înscris în competiția pentru primărie doar pentru a deveni o persoană și mai cunoscută decât sunt. Știu că am multe de făcut și multe de spus”, a susținut Mioara Petrescu.

„Am vrut ca și aceste candidate să aibă șansă să povestească despre programele lor – pentru că eu sunt convins că programele croite de femei pentru o comunitate sunt ușor diferite față de cele făcute de bărbați, pentru că accentele cad pe etica grijii mai degrabă, așa cum arată și cercetătorii. Mi-am dorit de asemenea ca ele să poată vorbi despre experiența lor de candidat femeie într-o comunitate cu o mentalitate tradiționalistă și, cel mai adesea, într-un mediu predominant masculin. Mă interesează această poveste și din punct de vedere sociologic, și politic, și chiar din perspectiva spiritului USR, care e un partid progresist, care luptă pentru egalitatea de șanse, pentru pormovarea femeii în politică”, a menționat Dan Lungu, senator USR de Iași.

Proiectele politice propuse 

În legătură cu planurile pentru cele trei comune, candidatele au punctat, pe scurt, câteva dintre cele mai mari probleme identificate în comunitățile lor, și modul în care acestea ar putea fi rezolvate. Pe listele celor trei sunt menționate atât lipsa unei infrastructuri, a locurilor de muncă și a mijloacelor de transport, cât și lipsa unei conduceri transparente, care răspunde nevoilor pe care le au cetățenii. „Proiectele prioritare pentru Pașcani sunt extraordinar de multe. Am încercat, de fapt, să fac această prioritizare și nu mi-a fost deloc ușor, dar discutând cu cetățenii – de aproape trei luni de zile suntem zilnic în stradă – am descoperit că ei doresc să aibă o infrastructură, nu doar rutieră, dar și de utilități. O altă prioritate este piața. Noi în Pașcani avem două piețe: una în zona vale, una în zona deal. Consider că o piață agroalimentară asigură și participarea la îmbunătățirea condițiilor de trai a micilor producători. Și ei au nevoie să vină să-și expună marfa, să o vânda”, a declarat Mioara Petrescu, candidată USR PLUS pentru primăria Pașcani.

Una dintre problemele cu care se confruntă Mioara Camelia Bicsabi în comuna Popești este lipsa unui mijloc de transport care să facă legătura directă cu Iașul. Astfel, elevii și navetiștii care trebuie să ajungă în oraș se lovesc de un impediment. „O problemă care îi afectează foarte tare pe părințieste faptul că acum, din cauza pandemiei, copii merg la școală două săptămâni pe lună. Deci, copii care studiază în Iași, de exemplu, ar trebui să plătească cazare pentru o lună întreagă, din moment ce nu există un mijloc de transport, pentru că transportatorii evită să meargă la Popești din cauza drumului foarte, foarte prost”, a menționat Camelia Bicsabi.

În Schitu Duca,principalele interese ale Vasilicăi Cârlescu sunt sunt eliminarea corupției, nepotismului și incompetenței. „Mă voi axa pe atragerea de fonduri europene, voi forma o echipă de profesioniști, pentru că știu că aceasta este singura salvare a comunei noastre. Vreau să redau comuna oamenilor”, a declarat aceasta. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:07

BANCUL ZILEI

05:48

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Cum s-au masluit voturile in comuna unde primarul a fost retinut pentru frauda electorala. Sistemul electoral, depasit de metoda clasica de furt
11/06/2021 23:26

Cel putin 13 la suta din voturile alocate unei formatiuni politice de catre alegatorii din comuna prahoveana Ciorani au fost calculate pentru candidatii liberali, la finalul alegerilor locale din septembrie 202 ...

Primar PSD reținut de DNA pentru luare de mită
11/06/2021 22:10

Procurorii DNA Timişoara şi ofiţeri de la DGA au organizat, vineri, un flagrant in parcarea sediului Finanţelor Publice din Timişoara, in urma căruia un bărbat a fost ridicat pentru luare de mită. &Icir ...

Gest impresionant de ziua prințului Philip. Regina a plantat trandafirul „Ducele de Edinburgh”
10/06/2021 14:47

Regina i-a adus un tribut emotionant printului Philip pentru ceea ce ar fi fost cea de-a 100-a sa aniversare, plantand un trandafir special pe care l-a primit de la presedintele Royal Horticultural Society. ...

Scene uluitoare în Parlamentul Boliviei. Aleșii s-au luat la bătaie
10/06/2021 12:39

Haos in Bolivia, unde s-a iscat o bătaie generală in Parlament. Nu au existat argumente, ci s-a trecut rapid la „legea pumnului”. Mai mult, femeile s-au bătut laolaltă cu bărbatii! Si-au impă ...

 Liderul PNL Iași a solicitat intervenția urgentă a socialiștilor europeni pentru a opri colaborarea PSD-AUR
10/06/2021 11:30

Considerand că „in Romania a luat nastere o aliantă contra naturii: Socialistii romani sunt aliati cu fascistii pentru a da jos Guvernul”, deputatul Alexandru Muraru, preşedinte interimar al PNL ...

10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României
09/06/2021 15:00

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 166 de voturi ‘pentru’, 5 ‘impotrivă’ şi 92 de abţineri, un proiect de lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independ ...

 Curtea Constituţională a României a decis: Starea de alertă este constituțională
08/06/2021 15:55

Decizie de ultimă oră! CCR a hotărat că starea de alertă este constitutională. Curtea Constituţională a Romaniei s-a pronunţat, marţi, pe sesizările asupra Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru ...

Majorarea alocației copiilor, amânată din nou. Discuțiile se vor relua anul viitor
08/06/2021 13:00

Partidele din coaliţia de guvernare au stabilit amanarea pentru 1 ianuarie anul viitor a majorării cu 20% a alocaţiilor, prevăzută să intre in vigoare de luna viitoare. Liderul PNL, Ludovic Orban: Menţi ...

Premierul Florin Cîțu este în doliu. I-a murit mama
06/06/2021 10:24

Mama lui Florin Citu s-a stins, vineri seară, după o lungă suferintă, informează Antena 3. Elena Citu ar fi suferit de o boală incurabilă. "O veste cumplită primită in urmă cu putină vreme de ...

VIDEO Diana Șoșoacă, scandal la centrul de vaccinare drive-through din fața Parlamentului
04/06/2021 13:59

Senatoarea independentă Diana Şoşoacă a făcut scandal la punctul de vaccinare drive-through din Piata Constitutiei. Parlamentarul a ţipat la medici si le-a reprosat că nu le pasă de pacienti. Desi init ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei