Generalizarea loveşte în sistemul educaţional

default

Dimensiune font:

| 07-02-2018 05:30

Ultima statistică prin care ministru Pop a făcut o radiografie a sistemului de învăţământ s-a dovedit a fi făcută din birou, cu date inexacte. Chiar dacă situaţia învăţământului românesc nu este una roz, reprezentanţii din educaţie susţin că generalizarea guvernanţilor este periculoasă. Potrivit acestora, în momentul în care evidenţiezi numărul unităţilor de învăţământ care nu au autorizaţii, ori grupuri sanitare corespunzătoare, trebuie să ţii cont şi de numărul total de şcoli dintr-un judeţ 

În plină perioadă de tranziţie în ceea ce priveşte activitatea guvernamentală preluată de cel de-al treilea Executiv girat de guvernarea PSD- ALDE, se cuvine să aruncă o privire asupra moştenirii lăsate de ministrul Liviu Pop, cel puţin pe zona Iaşului. Astfel, readucem în prim plan ultima statistică oferită fostul şef al Educaţiei Naţionale, în care judeţele Regiunii de Nord- Est ocupă un loc fruntaş la capitolul instituţii de învăţământ cu grupuri sanitare în exterior.


Statistici din birou, la Bucureşti
Potrivit ultimei radiografii a sistemului educaţional din România, Vasluiul se află în topul judeţelor cu cele mai multe şcoli a căror toalete se află în curte, numărul acestora ridicându-se la 389. Urmează judeţul Suceava, cu 219 unităţi şcolare în care cei mici trebuie să iasă în frig pentru a merge la baie, Iaşul şi Botoşaniul fiind la egalitate, având această problemă în 207 şcoli. Cel mai bine, pe întreaga Regiune de Nord- Est, stau băcăuanii care au şcoli cu toalete în curte numai în 37 de unităţi de învăţământ. Ceea ce nu spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale în raport este faptul că Moldova are foarte multe unităţi de învăţământ, majoritatea în mediul rural, acolo unde reabilitările se fac cu greutate, dat fiind că bugetele locale sunt mici, iar infrastructura educaţională intră în gestiunea primăriilor. „Sistemul are într-adevăr nevoie de investiţii, însă nu este normal ca reprezentanţii Ministerului să generalizeze astfel de statistici sau rapoarte, pentru că fac rău. Ca de exemplu, domniile lor nu au ţinut cont de faptul că există unităţi de învăţământ cu toalete care sunt în curte, însă acestea sunt încălzite şi au toate condiţiile. Nu sunt lipite de clădirea şcolii pentru că aşa au fost începute proiectele cu ani în urmă, însă există condiţii”, declară profesorul Elena M. pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”. Acesta atrage atenţia asupra faptului că raportul ministrului nu precizează şi numărul total de instituţii de învăţământ dintr-un judeţ, element care ar ajuta la crearea unei imagini clare a realităţilor din teritoriu. „Nu poţi compara un judeţ cu sute de şcoli, cu un judeţ în care numărul instituţiilor de învăţământ se înjumătăţeşte”, conchide cadrul didactic. Situaţia sesiza este într-adevăr întâlnită în cele mai multe instituţii de învăţământ, preponderent în mediul rural, unde s-au făcut reabilitări cu ceva timp în urmă. În judeţul Iaşi un astfel de exemplu este Şcoala Generală Vânători. „La şcoala noastră proiectul a început în 2006 şi a fost finalizat în 2007, fiind vorba despre realizarea grupurilor sanitare şi a instalaţiei electrice. Din ce îmi aduc eu aminte, au intrat în acest program în jur de 200 de şcoli ce au primit finanţare prin Banca Mondială pentru realizarea de grupuri sanitare, însă proiectele prevedeau ca acestea să fie în curte”, explică Zoia Cazacu, directoarea instituţiei de învăţământ din Vânători, precizând că aici elevii au toate condiţiile.
În ceea ce priveşte ultima radiografiere a sistemului de învăţământ făcută publică de fostul ministru al Educaţiei Naţionale, şefa şcolii gimnaziale explică: „Cu privire la situaţia întocmită de Minister, nouă ni s-a cerut să spune dacă avem toaletele afară sau nu. Alte detalii nu s-au mai cerut”, conchide Zoia Cazacu. În aceste condiţii este normal să ne întrebăm de ce reprezentanţii Ministerului nu îşi dau într-adevăr silinţa să cunoască adevărata situaţie din teritoriu, şi furnizează informaţii cu jumătate de măsură?


Primarii se bazează pe PNLD
Având în vedere că sistemul educaţional are nevoie de investiţii, fie că acest lucru este reliefat de teancuri de documente furnizare de centru, fie că este semnalat de inspectoratele şcolare judeţene, primarii din teritoriul aşteaptă cu nerăbdare fiecare sursă de finanţare care se iveşte, pentru a mai reabilita câte o şcoală. „Cât putem de mult investim în educaţie. Programul Naţional de Dezvoltare Locală este o treabă bună pentru noi, în prezent având trei şcoli în reparaţii capitale, la două dintre acestea fiind începute deja lucrările. Este vorba despre şcoala Dagâţa şi şcoala din Mănăstirea. Sperăm ca în două, trei săptămâni să dăm ordinul de lucrări şi la şcoala Băluşeşti”, explică Mirel Damaschin, primarul comunei Dagâţa. În ceea ce priveşte ultimul contract semnat de alesul local pentru reabilitarea infrastructurii şcolare, prin PNDL etapa a doua, acesta explică faptul că o mare parte din bani vor fi cheltuiţi pe dotări. „Am semnat de curând un contract de finanţare pentru şcoală la Piscu Roşu, însă noi am finalizat de construit acestă unitate de învăţământ din banii noştri. Acum, din contractul pe care l-am semnat cu Ministerul Dezvoltării, vom face doar achiziţii de dotări” explică primarul Damaschin.
Reamintim că în ultimele luni, pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a doua, judeţului Iaşi i s-a alocat suma de 196.170.631 de lei, echivalentul a 43,6 milioane de euro.


Situaţia avizelor sanitare de funcţionare, la Iaşi
Potrivit ultimei statistici întocmite de Inspectoratul Şcolar Iaşi, în anul şcolar 2016-2017 au funcţionat 231 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică şi 395 de unităţi de învăţământ arondate. Astfel, activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi se desfăşoară în 1.530 de clădiri, dintre care 962 sunt destinate activităţilor cu elevii, iar 568 au rol de magazii, clădiri în care funcţionează centralele termice etc.
În urma monitorizării activităţii privind stadiul obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat s-a constata că, din cele 962 de clădiri care sunt destinate activităţilor cu elevi, 747 de clădiri deţin autorizaţii, în timp ce 215 nu au astfel de documente. Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei