default

Dimensiune font:

Gheorghe Nichita: „Dragnea îşi consolidează puterea dictatorial, nici Iliescu şi Năstase nu au condus aşa!”

| 07-11-2016 06:00

Fostul lider al PSD Iaşi şi vicepreşedinte naţional al partidului, Gheorghe Nichita, vorbeşte despre perioada de glorie a partidului, în care social-democraţii făceau planuri pentru preşedinţie şi guvernare. Mai mult, acesta povesteşte şi despre „visele” pesediştilor ieşeni, care se vedeau şefi la deconcentrate, secretari de stat sau prefecţi ai judeţului, aşa cum îşi dorea pare-se Luminiţa Munteanu, susţinută vehement din spate de Sorin Iacoban

- Aţi declarat de curând că a fost o perioadă în care aţi discutat cu Liviu Dragnea să plecaţi la Bucureşti pentru a ocupa funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale. De la omul politic aflat „în cărţi” pentru Guvern, până la Gheorghe Nichita de astăzi, care a fost drumul?
- Discuţia nostră a fost în vara lui 2014, înainte de a campania prezidenţială, atunci când Dragnea era preşedinte executiv al partidului. Practic, la acel moment, încerca să vadă cum ne situăm noi pentru viitor şi avusese discuţii cu Victor Ponta pentru viitorul partidului. Cei doi nu prea se înţelegeau, pentru că Victor ştia că nu mai putea fi preşedinte de partid dacă va câştiga preşedinţia României şi va trebui să vină cineva din PSD pe funcţia de prim-ministru. Atunci Dragnea a zis că cel care conduce partidul nu poate fi şi premier, dând de înţeles Ponta nu poate să ocupe ambele poziţii. Pentru noi (în PSD-n.r.) era destul de clar că Dragnea va conduce partidul dacă Ponta ar fi ajuns preşedinte, urmând ca împreună să decidem cine va fi prim-ministru. Acesta a fost momentul în care Dragnea a început „să caute” oamenii cu care ar fi putut face echipă şi care ar fi putut să stea şi în faţa lui Ponta dacă apăreau clivaje între ei şi, fiind „o voce” ca vicepreşedinte la nivel naţional (...), mi-a făcut o invitaţie la Ministerul Dezvoltării pentru discuţii, în care tot îmi spunea că e timpul să nu mai stau la Iaşi, fiind nevoie de mine la Bucureşti. I-am zis că pasul acesta îl fac doar în momentul în care am convingerea că va câştiga alegerile Mihai Chirica, cel pe care îl adusesem la partid şi începusem „să-l cresc” pentru asta. Am zis că vom face această mişcare în doi paşi, deoarece atunci se contura Cristian Adomniţei candidat din partea PNL, însă decizia era luată, fiind stabilită şi arhitectura partidului cu Victor Ponta preşedinte, cu un guvern în care PSD să aibă prim-ministru şi cu proiecte importante pe care noi le-am asumat şi nu le-am putut duce la capăt.
Proiectul mi-a plăcut şi am zis că, neputând face regionalizarea, era timpul să plec eu la Bucureşti. Am considerat că pot să păstrez şi Organizaţia de la Iaşi unită, că pot să merg parlamentar (la alegerile care urmează să aibă loc pe 11 decembrie- n.r.) şi de acolo mai departe (spre minister-n.r.). Atunci, împreună cu Dragnea am gândit mari proiecte, ca de exemplu un complex regional sportiv pe care să-l finanţăm prin Ministerul Dezvoltării Regionale prin fonduri nerambursabile, atunci am vorbit despre Spitalul Regional... Proiecţia era următoarea: să câştigăm alegerile şi după aceea să venim în 2016 la parlamentare, probabil că trebuia să mă bat cu Adomniţei în vara acestui an (la alegerile locale care au avut loc pe data de 5 iunie- n.r.) şi aş fi câştigat dacă nu erau necazurile mele şi ale lui (Adomniţei fiind şi el anchetat într-un dosar penal- n.r.) şi rămânea Chirica viceprimar, iar eu după ce câştigam parlamentarele plecam şi aş fi putut veni să le cer ieşenilor votul pentru Mihai Chirica ca să facem „axa corectă” Iaşi-Bucureşti- Guvern (din perspectivă politică-n.r.). Sigur că vizam atunci o funcţie importantă în Parlament şi o funcţie importantă politică, pentru că Dragnea mi-a şi zis „tu va trebui să ai grijă de partid în continuare”, în ideea în care el ar fi ajuns prim-ministru. Lucrurile au fost date peste cap deoarece s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu el (condamnat în dosarul „Referendumul”-n.r.), după care s-a întâmplat şi cu mine (anchetat în dosarele „Amanta” şi „UTI”-n.r.).


- Aţi spus că eraţi cel mai important om din PSD după Ponta şi Dragnea. Credeţi că dosarele au avut legătură cu poziţia politică deţinută?
- Foarte mulţi îmi spun că „s-a întâmplat şi cu mine” pentru că o parte din peşediştii dâmboviţeni au zis că Nichita are prea multă putere şi trebuia să-i mai fie luată. Ajutaţi de cei pe care „i-am crescut” la Iaşi, la Bucureşti au fost date mesaje că este bine să se scape de mine.
Să termin episodul Dragnea, după ce am fost reţinut şi am ieşit din arest la domiciliu, am avut câteva întâlniri cu el, cu Andrei Dolineaschi, Marian Oprişan şi Nicolae Bădălău şi, discutând despre cine trebuie să fie preşedintele partidului în continuare, el mi-a zis să mă întorc la Iaşi să preiau din nou preşedinţia organizaţiei pentru că era haos (discuţia avea loc în perioada în care Nichita era autosuspendat din funcţiile politice, începutul lunii august, 2014-n.r.).


- Înainte de a vă autosuspenda din funcţiile politice, aţi vorbit cu Dragnea sau cu altcineva din conducerea centrală a PSD?
- Nu, am vorbit doar cu Rovana Plumb, fix înainte ca liderii PSD să aibă şedinţa Comitetului Naţional şi i-am zis că nu mă pot prezenta la şedinţă pentru că voi transforma întrunirea într-o dezbatere. Puteam merge acolo, eram încă primar, dar am hotărât să mă autosuspend din funcţia de vicepreşedinte, dar nu ştiam ce să fac cu organizaţia, însă ea m-a sfătuit să discut cu Victor. Ponta mi-a zis să las organizaţia cui vreau, că el e de acord şi am mers pe varianta statutului, ceea ce înseamna ca la conducerea Organizaţiei Judeţene să vină Victorel Lupu.


- Au existat zvonuri potrivit cărora Lupu nu ar fi vrut să preia organizaţie...
- Nu a vrut! După ce au fost discuţiile cu Rovana şi Victor, i-am invitat la mine pe membrii Biroului Politic Judeţean, fiind prezent şi Chirica, Iacoban.... Le-am spus decizia mea şi că cel care îmi va ţine locul va fi Victorel Lupu. A fost momentul în care Chirica a zis că vom face şi noi la Municipiu o şedinţă şi o să-l susţinem pe Lupu, dar el nu avea nicio atribuţie, deoarece conform statutului nu era nevoie de niciun „aviz” de-a lui sau de la Organizaţia Municipală. Atunci a fost momentul în care am înţeles că Mihai Chirica e pregătit să sape şi de atunci a săpat în continuu cu ceilalţi...


- Când eraţi în PSD, simţeaţi că „iau naştere” bisericuţe?
- Simţeam oamenii care vor mai mult! Trebuie să recunosc faptul că cei ce aveau interese erau personale. Bulgariu voia să ajungă director de deconcentrate, prefect, cred că nu era funcţie pe care el să nu şi-o dorească... şi el şi soţia lui. Vasile Cîtea era un nemulţumit total, părându-i-se la la un moment dat că are atâtea veleităţi încât poate să conducă şi partidul. L-am propus secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde era să-l pun, la Sănătate sau la Economie? Acestuia i-a promis şi Victor Ponta că, dacă va reuşi, va fi secretar de stat, a avut uşile deschise şi şi-a făcut lobby pentru a fi preşedinte la Federaţia de Box, nu l-a împiedicat nimeni.
La un moment dat unul dintre ei au propus-o pe Luminiţa Munteanu să fie prefect în locul lui Dan Cârlan, dar le-am zis să se uite puţin în oglindă! S-au supărat atunci foarte mulţi pe mine că nu am pus-o prefect, în special Iacoban. Am avut măcar dimensiunea de a şti ce poate fiecare membru de partid să facă, iar eu le spuneam în faţă când doreau mai mult decât puteau duce! Toţi voiau viceprimari şi cred că PSD se va distruge din cauza faptului că toţi pun mai presus interesele personale, decât cele ale partidului.


- Se revenim la episodul Dragnea, când aţi mers la Bucureşti şi aţi vorbit cu el...
- Da, cu Liviu Dragnea am avut acea discuţie la Bucureşti, a rugat secretarele lui să-mi facă împuternicirea de preşedinte de organizaţie din nou, am venit acasă şi am preluat Organizaţia, iar el a plecat în concediu, în Brazilia. Când s-a întors nu a mai fost acelaşi Dragnea şi a venit cu un nou proiect: acela de a scăpa de cei care sunt importanţi şi pot să-i pună beţe în roate la nivelul partidului! Nu mai vedem pe nimeni din „greii” partidului să conducă, pe Dan Nica, pe Ecaterina Andronescu, pe Marian Oprişan care a fost adus la tăcere... Dragnea îşi consolidează puterea dictatorială cu cei care îi fac soclu; nici Ion Iliescu, nici Adrian Năstase nu au condus aşa!
A consemnat Anca BURNICHE

* * *
Eu cu Dragnea, dacă aveam opinii diferite ni le spuneam în faţă, şi unul şi altul! Alţii sunt Yes man”- Gheorghe Nichita
* * *
Gheorghe Nichita povesteşte despre ascunzişurile politicii de Bahlui în continuarea interviului acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, ce va apărea în ediţia de mâine!

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

DOCUMENT - Comitetul pentru Situații de Urgență: persoanele care vin din aceste țări nu vor intra în carantină
03/07/2020 15:55

 Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc in Romania, din statele membre ale Uniunii Europene si Sp ...

Traian Berbeceanu, PRIMELE EXPLICAȚII după ce s-a înscris în PNL: Nu voi viza nicio funcție
03/07/2020 15:51

 "De ce acum? Pentru că, cred cu tărie, este momentul ca in viata tuturor partidelor să apară oameni noi, care pană acum nu au mai fost implicati politic. Pentru că am hotărat să nu mai priv ...

Criza politică din Franța. În câteva ore, cetățenii vor afla numele noului premier
03/07/2020 12:51

 Primul ministru Edouard Philippe si-a dat demisia, un prim pas formal in orice reinnoire a cabinetului. Edouard Philippe nu va fi numit prim-ministru al Frantei ca parte a unei remanieri guvernamentale, ...

ULTIMĂ ORĂ Traian Berbeceanu s-a ÎNSCRIS în PNL
03/07/2020 12:36

 Cu toate acestea, imaginea lui Berbeceanu in ochii romanilor a rămas una nepătată, asa că mutarea lui Marcel Vela de a-l coopta in echipa sa a fost una de bun augur in perceptia publică.

Marcel Vela, precizări: Ce măsuri se iau pe litoral
01/07/2020 13:18

 "Eu sper să nu se ajungă in situaţia in care să se inchidă plaje, să fie luate asemenea măsuri care fac rău pană la urmă turistului care vine aici şi nu se bucură de mare, de soare. Cred ...

Guvernul pompează miliarde de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Cum sunt împărțite investițiile rural-urban
01/07/2020 12:57

 Conform documentului, Guvernul va aloca un miliard de euro in cadrul multianual 2021-2027, dintr-un un buget total estimat la 9,6 miliarde de lei pentru extinderea şi infiinţarea de noi reţele intelige ...

PROMISIUNILE PNL pentru 2021-2027: 2.500 de şcoli modernizate, 180 de grădiniţe noi, 30 cămine studențești
01/07/2020 12:45

 La capitolul ”Infrastructura pentru educaţie”, documentul elaborat de Executiv menţionează: - Investiţii in unităţi şcolare programate in perioada 2021– 2027: •2.488 de uni ...

Guvernul PNL promite 3 spitale noi până în 2027 şi o investiţie de aproape 5 miliarde de euro în sănătate
01/07/2020 12:11

 Planul de relansare economică se referă la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj - 539,59 milioane euro, Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - 500,35 milioane de euro, Spitalul Regional de Urgenţă Crai ...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete: ce legi au fost promulgate
01/07/2020 12:09

  Decret privind eliberarea din functia de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Carei a domnului Ioan Radu Tenter – pensionare, la data de 1 iulie 2020; Decret privi ...

OFICIAL Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat SUPLIMENTAREA plafonului IMM Invest: Orban vrea 20 de miliarde
01/07/2020 12:03

 "Suntem dispusi să suplimentăm plafonul pentru IMM pană la 20 de miliarde si mai sus. La rectificare sunt sigur că va trebui să suplimentăm, pană atunci se epuizează plafonul'. a declarat Cit ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!