Gheorghe Nichita: SPOVEDANIE

default

Dimensiune font:

| 09-11-2016 17:33

Fostul lider al PSD, Gheorghe Nichita, continuă să vorbească despre întâlnirile politice de la vila din Copou, despre oamenii care s-au poziţionat de partea sa şi despre echipa din spatele actualului primar. Potrivit fostului pesedist, reforma anunţată de curând în tabăra stângii ieşene nu se poate face cu oameni care odată au fost răsplătiţi cu „putere” şi funcţii, chiar de cel pe care-l contestă

- Aţi povestit că, înainte de a pleca în concediu, Dragnea a zis că vă susţine, după care la venirea din Brazilia s-a făcut că „plouă”. Povestiţi-ne acest episod...
- Când s-a întors mi-a zis că nu semnează (decizia prin care Gheorghe Nichita urma să preia din nou Organizaţia Judeţeană a PSD Iaşi-n.r.). Normal că a avut discuţii cu Mihai Chirica şi vreau să subliniez că nu au fost doar de natură politică, ci şi despre alte interese de afaceri, prin diverşi intermediari. Am auzit că are o rudă pe aici pe la Iaşi, bun prieten cu Mihai, care la mine nu a prins contracte pe şantierele pe care le deschideam şi acum... sunt lucruri care mi-au ajuns şi mie la ureche şi aşa le spun mai departe, dar vom fi cu ochii pe ei!
Pe Dragnea l-am sunat şi l-am văzut într-o seară, când mi-a zis că nu e bine să mă mai bag, să stau deoparte şi să nu vin nici măcar la Conferinţa (Judeţeană a PSD-n.r.) să-mi predau mandatul. Ba, mai mult, mi-a zis tu rezolvă-ţi problemele juridice şi mai vedem noi la alegerile parlamentare. Atunci i-am zis că nu am nicio problemă să stau deoparte, iar la scurt timp au apărut celelalte probleme ale mele (instrumentarea dosarului „UTI” -n.r.).
În primăvară i-am dat un mesaj, nu mi-a răspuns, când a avut el necaz (condamnat în dosarul „Referendumul”-n.r.) i-am dat cel de-al doilea mesaj, nu mi-a răspuns şi am zis să discut cu alţii de lângă dânsul, cum ar fi Codrin Ştefănescu, cel care mi-a zis: Băi Gigi, nu mai vrea cu nimeni! Atitudinea pe care Liviu Dragnea o are la centru pleacă de la atitudinea pe care o au membri PSD de la Iaşi, făcând referire aici la Chirica, Iacoban, Cîtea, Bulgariu. Au mai încercat Florin Constantinescu şi Lazăr (Sorin Lazăr, senator PSD-n.r.) să-i susţină, dar au încurcat-o şi aceştia puţin câte puţin.


- A rămas la Iaşi, preşedinte de filială judeţeană, Victorel Lupu. Odată cu stabilizarea conducerii s-a destabilizat partidul, acesta scindându-se în două tabere. Care a fost implicarea dumneavoastră pe lângă Lupu, în modul de conducere al PSD?
- Nu vă ascund că am avut discuţii cu Iacoban şi cu Cîtea şi le-am zis că vreau să mă întorc şi să am o perspectivă, nu să candidez la Primărie, dar să am şi eu un plan de acţiune. Iacoban înclina să zică „da”, dar Cîtea a zis a înţeles că şi-n politică e ca în ring şi funcţionează legea datului cu pumnul, mai ales unui om care era căzut, ceea ce m-a făcut să nu mai am ce discuta cu ei.
În PSD s-a produs o scindare în momentul în care a fost susţinut Gabriel Surdu (pentru a prelua prerogativele de primar interimar după ce instanţa i-a interzis lui Nichita să-şi mai exercite atribuţiile de edil-n.r.), iar aici trebuie să recunosc că au fost la mine. La întâlnirea aceea am zis că Mihai Chirica este cel care trebuie să rămână normal pe funcţie, pentru că el fusese „crescut” să rămână în locul meu, dar speram să mă întorc după o lună, două, dat fiind că celorlalţi din dosarul meu li se ridicase controlul judiciar şi mă aşteptam la o măsură similară. Într-un astfel de context, am zis că nu are sens să-l punem pe Mihai Chirica pentru două luni să-l spurce lumea, neştiind că cel care va deveni primar va rămâne până la alegeri... speram să mă întorc! Când au ieşit de la mine din casă, eu fiind în arest la domiciliu, eu le-am zis discutaţi şi cu Mihai! Având în vedere că în oraş se creaseră deja grupuri de influenţă, unele care-l susţineau pe Surdu, altele care-l susţineau pe Chirica, la partid s-a luat decizia corectă şi am mers cu Mihai, care cred că „s-a inflamat” de la acest episod. Totuşi, Chirica m-a sunat după ce a ieşit primar şi mi-a zis că-mi mulţumeşte pentru sprijin!


- Au existat totuşi zvonuri că în interiorul partidului se hotărâse ca Surdu să preia funcţia de primar, dar în momentul în care s-a făcut propunerea, s-a mers pe varianta lui Mihai Chirica...

- Dacă voiam să iasă Surdu, vă spun clar că ieşea. Nu-mi era greu să le dau telefon oamenilor şi să le spun, cu argumente, de ce trebuie să mergem pe varianta asta. În loc să fie o decizie luată după discuţii, am văzut că au ieşit scântei.


- Am ajuns în momentul în care Mihai Chirica a devenit primar interimar, iar Victorel Lupu preşedinte al PSD Iaşi. Când s-a produs ruptura în partid?
- În momentul în care cei din jurul lui Chirica i-au cerut „capul” lui Lupu, până şi Cîtea îşi dorea să devină preşedinte. Trebuie să precizez aici că Victorel nu a fost nici omul aranjamentelor, nici al culiselor. El a fost un om serios căruia nu-i trebuiau alte confirmări în fruntea partidului, aşa cum voiam alţii. Eu am crezut că Mihai Chirica şi Victorel Lupu vor face echipă, deoarece aceştia au lucrat împreună în Primărie, însă practica a arătat contrariul. Retrospectiv, pot spune că actualul primar a încercat să-i dea la o parte pe oamenii „făcuţi de Nichita” de parcă el nu ar fi fost „făcut” tot de mine om politic. Aceeaşi tactică a aplicat-o şi Cătălin Ivan care a zis că nu are nicio treabă cu mine şi că nu-l cheamă Nichita. Ei nu au înţeles că aici nu era vorba de „furarea unor identităţi”, ci de a recunoaşte că eu i-am ajutat la un moment dat, aşa cum recunosc eu că am fost ajutat de Ion Solcanu. Chirica a încercat să-şi facă o reformă cu oamenii pe care eu i-am adus: Gabi Harabagiu era cu mine, eu l-am plantat în Consiliul Local, pe Camelia Gavrilă eu am adus-o, pe Balanişcu tot eu l-am pus în partid cu Ivan şi cu Macovei Silviu. Eu i-am dat putere lui Balanişcu, eu l-am pus pe liber!


- În condiţiile în care toţi aceştia oameni au primit „putere”, aţi încercat să-i coordonaţi din spate prin Lupu?
- Nu am încercat să conduc, pentru că Victorel Lupu nu este un „Yes Man”, Cristi Stanciu nu este un „Yes man”, Mihaela Ivancia nu este o femeie uşor de controlat. Da, aceşti oameni au ţinut legătura cu mine şi este normal să-mi ceară sfatul, iar dacă vor simţi nevoia să mă caute oricând le voi răspunde la telefon. Nu venea Lupu să mă întrebe ce să facă, ba, din contra, când am ieşit a doua oară din arest acesta nu m-a sunat niciodată, cred că de frică.


- Aveţi ceva să le reproşaţi oamenilor amintiţi mai sus?
- Da, le reproşez frica şi faptul că s-au lepădat prea uşor de mine! Dacă dânşii erau uniţi cu toţii, Chirica era astăzi cel care s-ar fi dat pe brazdă şi partidul ar fi fost pe drumul cel pun, nu ca astăzi, când se duce la vale.
Toţi cei care astăzi fac scut în faţa lui Chirica, în momentul în care făceam analize la partid îl criticau pentru activitatea de la Municipiu (Organizaţia Municipală a PSD, condusă în trecut de Mihai Chirica-n.r.), în frunte cu Iacoban şi Cîtea.


- Nu o dată aţi vorbit de pârghiile pe care le aveaţi la nivel înalt, de ce nu aţi încercat să „vă rezolvaţi” prin acestea problemele politice?
- Pentru mine a fost un şoc ceea ce s-a întâmplat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar scandalul mediatic a fost atât de mare încât eram conştient de faptul că nu pot imediat să vin şi să cer să fiu ajutat. Sunt convins că DNA nu a stat doar să mă urmărească pe mine şi să vadă ce fac, ci a stat să vadă cu cine vin în contact, iar eu mi-am dat seama că nu pot să pun oamenii în pericol. Am încercat din toate puterile să stau cât s-a putut de izolat. Pe cei care mi-au dat telefon, cei care au venit la mine, sau cei care mi-au lăsat de înţeles că pot să-i caut, când a fost cazul, i-am căutat.


- Daţi exemplu de oameni care v-au căutat...
- De exemplu Maricel Popa a venit la mine foarte des până a-şi depune candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi. Am mai stat la un şpriţ, însă după ce a câştigat şefia judeţului m-am mai întâlnit o dată cu el, când am mers la o nuntă şi m-a luat de acasă, dar atunci nu am mai văzut prietenul pe care-l ştiam eu...

 

- În România s-a înţelenit ideea de baron local. Consideraţi că problemele pe care le-aţi avut au reprezentant o decapitare a unui „baron local de Moldova”?
- Da, însă cei care au creat această sintagmă de baroni locali sunt chiar cei care conduc PSD astăzi, văzând aici cazul lui Liviu Dragnea. Unii, gen Mischie (Nicolae Mischie, fost preşedinte Consiliului Judeţean Gorj-n.r.), sunt baroni locali, însă nici mie, nici lui Emil Boc, nici multora nu ni se potriveşte această sintagmă pentru că nu am adus neamuri să concureze la licitaţii şi să ia banii. Acesta este comportament de baron!


- Se mai simte Gheorghe Nichita legat de PSD?
- Mă simt legat de oamenii din PSD. (...) Eu nu aşteptam să candidez din partea PSD, era suficient să văd că PSD îmi deschide uşa, şi-mi zice că e nevoie de experienţa mea în partid!
A consemnat Anca BURNICHE

Aveam atât de multe pârghii la nivel naţional încât puteam vorbi şi cu Emil Boc şi cu Traian Băsescu, preşedintele României”- Gheorghe Nichita
* * *
Din actuala listă a PSD, cred că doar Victorel Lupu şi Nicolae Bănicioiu se pot lupta pentru proiecte” - Gheorghe Nichita

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:02

 Strigăt de disperare al unei funcționare din Ministerul Fondurilor europene, infectată cu noul coronavirus - „Îi doare în rect și ne-au sfidat. avem un pișat de spirt pe etaj, am colcăit toți acolo c
27/10/2020 13:51

Andreea Maioreanu, angajată a Ministerului Fondurilor Europene, a răbufnit la adresa autorităţilor şi a celor care nu respectă regulile după ce s-a infectat cu coronavirus. „Sunt testată pozit ...

 Nicolae Bănicioiu rămâne fără imunitate parlamentară: 202 deputaţi au votat „pentru”, iar 12 „împotrivă”
27/10/2020 13:19

  Nicolae Bănicioiu rămane fără imunitate parlamentară, după ce 202 deputaţi au votat „pentru”, iar 12 „impotrivă”. De la grupul parlamentar Pro Europa a votat doar Adria ...

 Vicepreşedintele Comisiei Europene s-a infectat cu noul coronavirus
27/10/2020 13:15

  Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a fost testat pozitiv la COVID-19, transmit marţi agenţiile de presă Reuters, EFE şi ANA. &bdq ...

Alexandru Muraru este noul deputat PNL Iași
27/10/2020 12:58

Universitarul Alexandru Muraru, prim-vicepresedinte PNL Iasi, a devenit astăzi deputat in Parlamentul Romaniei. Alexandru Muraru a depus jurămantul „fată de tară si popor” la ora 10.30 in fata p ...

 Deputații decid astăzi soarta lui Nicolae Bănicioiu
27/10/2020 09:45

  Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi votează, marţi, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, in ca ...

Unde se duc
27/10/2020 00:12

 O parte dintre actualii parlamentari nu vor mai candida sau nu vor prinde locuri eligibile pe liste la alegerile generale programate pe 6 decembrie 2020. Parlamentari de meserie, Varujan Vosganian,&n ...

 Vicepreședintele Parlamentului Germaniei a murit
26/10/2020 10:25

  Vicepreşedintele camerei inferioare (Bundestag) a parlamentului german, Thomas Opperman, a decedat duminică seara după ce i s-a făcut rău in timpul unei filmări pentru televiziunea ZDF, informeaz ...

„Poarta Focşanilor“, punctul slab al apărării NATO pe flancul de est. Cât timp am rezista în cazul unui atac al Rusiei  Citeste mai mult: adev.ro/qirv0e
26/10/2020 09:04

 În eventualitatea in care Rusia ar ataca Romania, cel mai scurt drum către Bucureşti şi către Balcani ar fi printr-o zonă strategică denumită „Poarta Focşanilor”. Romania ar pier ...

Premierul bulgar este infectat cu SARS-COV-2
25/10/2020 17:45

 Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că duminică a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, informează agenţia BTA. ''După două teste PCR negative, astăzi am fost testat pozitiv. Simt u ...

  Prins fără mască, Marcel Ciolacu a fost amendat. El se afla la o masă alături de 11 persoane
25/10/2020 12:34

  Sambătă seara, Marcel Ciolacu a fost văzut fără masca de protectie intr-un restaurant din Buzău, alături de un grup de 11 persoane. Potrivit art. 6, alin 5, este permisa participarea a maximum 6 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei