Iaşul a primit de la Transporturi de 16 ori mai puţini bani decât Bacăul!
Dimensiune font:
* judeţul Bacău va folosi 203 milioane lei pentru varianta ocolitoare a municipilului reşedinţă, iar centura ocolitoare a Iaşului a fost finanţată cu doar 5,2 milioane lei! * „Este inadmisibil ca Iaşul să primească pentru drumurile judeţene mai puţini bani ca Teleormanul”, spune deputatul liberal Marius Bodea * „Autostrada Moldova va începe din Ardeal. Aşa că îi chem pe guvernanţi la Ungheni şi la Iaşi să stea de vorbă cu oamenii şi să-şi reconsidere punctul de vedere”, a precizat deputatul USR Cosette Chichirău * „În anul de graţie 2019, mediul rural din Iaşi şi din toată regiunea Nord-Est are o şansă extraordinară de a recupera decalajele economice”, are convingerea deputatul PSD Silviu Macovei
Bugetul de stat pentru anul în curs, adoptat de Parlament la finele săptămânii trecute, este considerat de către social-democraţi ca fiind „cel mai consistent buget pe care l-a avut România în ultimele decenii”, fundamentat pe o creştere economică de 5.5%.
„Este pentru prima data când avem o viziune de dezvoltare clară, articulată coerent, pentru zona Moldovei. Mă refer şi la mult disputata mărire a alocaţiilor pe care am făcut-o posibila prin respectarea prevederilor legale şi numai prin votul pozitiv la buget. De asemenea, am alocat fonduri pentru lucrările de infrastructură promise în judeţul Iaşi”, declara, imediat ce bugetul de stat trecea prin Parlament, senatorul ieşean Vasile Toma (PSD).
Deputatul ieşean Cosette Chichirău (USR) este de părere că „bugetul ar putea fi întors în Parlament pentru că procedura prin care a fost adoptat a fost haotică şi neconstituţională”. „PSD a făcut scamatorii legislative care creează un precedent periculos şi care nu trebuie tolerate. Pe fond, este un buget care va duce la inflaţie, ceea ce înseamnă scumpirea alimentelor şi a tuturor produselor şi serviciilor. Cât despre Autostrada Moldova, constat că PSD minte iar. În cel mai fericit caz, Autostrada Moldova va începe din Ardeal. Aşa că îi chem pe guvernanţi la Ungheni şi la Iaşi să stea de vorbă cu oamenii şi să-şi reconsidere punctul de vedere”, a precizat Cosette Chichirău.
„Începând din acest an, faţa satului românesc se va schimba în bine”
Dincolo de afirmaţiile care de care mai optimiste legate de „avântul economic” al ţării, social-democraţii bat monedă, mai nou, pe sprijinul pe care îl acordă locuitorilor din mediul rural, descoperind că problemele cele mai grave sunt la ţară, acolo unde se regăseşte şi „cel mai mare grad de sărăcie şi de acolo provin cele mai mari dezechilibre, inechităţi sociale şi ecartul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale României”. „La ţară este nevoie de cele mai mari investiţii în construirea şi dezvoltarea infrastructurii înapoiate sau chiar inexistente. Dacă anul trecut, în judeţul Iaşi prin fondurile alocate PNDL au ajuns peste 800 milioane de euro, în bugetul din acest an sunt prevăzute sume mult mai mari. O spun cu inima împăcată: în anul de graţie 2019, mediul rural din Iaşi şi din toată regiunea Nord-Est are o şansă extraordinară de a recupera decalajele economice. Cred sincer că, începând din acest an, faţa satului românesc se va schimba în bine şi voi fi acolo să-i sprijin! A durat mult, a fost contestat, însă bugetul din acest an este unul care va face, prin punerea lui în practică, să aducă încredere în Partidul Social Democrat şi într-un program de guvernare gândit pentru români şi nevoile lor”, a precizat parlamentarul ieşean Silviu Macovei (PSD).
Liberalii reclamă „o politică a bătăii de joc faţă de Iaşi”
Parlamentarii liberali ieşeni au criticat aspru alocările bugetare care au fost făcute de Guvern judeţului Iaşi pentru anul 2019, aceştia numindu-l drept „un buget al umilinţei” şi „o politică a bătăii de joc faţă de Iaşi”. Liberalii au declarat că, deşi Iaşul are una dintre cele mai mari reţele de drumuri judeţene din ţară, fiind, totodată, şi „cea mai periculoasă zonă din Uniunea Europeană”, în ciuda demersurilor şi petiţiilor făcute de aceştia la autorităţile centrale pentru a fi alocate fondurile necesare, judeţului i-au fost alocate sume mici în comparaţie cu alte judeţe.
Potrivit lui Marius Bodea, Iaşul primeşte în acest an suma de 9,9 milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor din judeţ, în timp ce Teleormanul are alocată suma de 19,2 milioane de lei. „Judeţul Iaşi are cea mai mare reţea de drumuri judeţene din România, 1.000 de kilometri, dar a primit în acest an 9.910 mii lei, adică o sumă ridicolă... Bacăul a primit, pentru drumurile din judeţ, 12.514 mii lei, Botoşani - 20.831 mii lei, Neamţ - 15.027 mii lei, Vaslui - 20.398 mii lei, Suceava - 14.617 mii lei, iar Teleorman - 19.273 mii de lei. Sumele sunt cu mult peste Iaşi, deşi au de două ori mai puţine drumuri”, a declarat Bodea.
După cum susţine acesta, ceea ce s-a întâmplat în Parlament cu bugetul este de fapt „o umilinţă pentru judeţul Iaşi”, spunând că situaţia este inacceptabilă. „Este inadmisibil ca Iaşul să primească pentru drumurile judeţene mai puţini bani ca Teleormanul”, a punctat Bodea.
Unde vor merge banii de la Ministerul Transporturilor
În acest an, bugetul alocat Iaşului de către Ministerul Transporturilor - 14,5 milioane de lei, este unul derizoriu, în comparaţie cu celelalte judeţe. Bacău, de exemplu, are de 16 ori mai mult – 228 milioane lei, Vaslui de aproape două ori mai mult - 21 milioane lei, Suceava de patru ori mai mult – 62 milioane lei, Teleorman a primit de şase ori mai mult decât judeţul Iaşi – 85,5 milioane lei, iar Dolj de 20 de ori mai mult – 291 milioane lei.
Iaşul va folosi cea mai mare parte a banilor destinaţi la lucrări de reabilitare pentru poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată - Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi – 6.87 milioane lei, urmărindu-se eliminarea unor restricţii de viteză şi „puncte negre” de pe mai multe magistrale feroviare.
Apoi, 5,2 milioane lei vor fi folosiţi pentru etapa I a proiectului „Varianta de ocolire a municipiului Iaşi – etapa varianta sud”, 1,5 milioane lei pentru modernizarea drumului naţional 28B Târgu Frumos - Botoşani km 0+000 - km 76+758, şi doar un milion de lei pentru varianta de ocolire a oraşului Târgu Frumos.
Judeţul Bacău, care a primit de 16 ori mai mulţi bani decât Iaşul, va folosi 203 milioane lei pentru varianta ocolitoare a oraşului Bacău, pe D|N 2 - etapa I, 8,98 milioane lei vor fi destinaţi pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru Autostrada Braşov – Bacău, 6,45 milioane lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru drumul de mare viteză Bacău – Paşcani, iar 8,98 milioane lei vor fi destinaţi pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru Autostrada Braşov – Bacău.
Suceava va destina 61 milioane lei pentru lucrările de finalizare a variantei de ocolire a municipiului reşedinţă de judeţ şi un milion de lei pentru realizarea variantei de ocolire a municipiului.
Judeţul Vaslui are alocaţi 20 milioane lei pentru varianta ocolitoare a municipiului Bârlad şi un milion de lei pentru pregătirea documentaţiei tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră pentru Varianta de Ocolire a municipiului Vaslui.
La Neamţ vor merge doar 9,3 milioane lei, însă cu destinaţia „Sprijin pentru pregătirea documentaţiei tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră Autostrada Târgu Mureş- Târgu Neamţ”. Florentina SANDU, Daniel BACIU
***
Bugetul alocat Iaşului de către Ministerul Transporturilor - 14,5 milioane de lei, este unul derizoriu, în comparaţie cu celelalte judeţe. Bacău, de exemplu, are de 16 ori mai mult – 228 milioane lei, Vaslui de aproape două ori mai mult - 21 milioane lei, Suceava de patru ori mai mult – 62 milioane lei, Teleorman a primit de şase ori mai mult decât judeţul Iaşi – 85,5 milioane lei, iar Dolj de 20 de ori mai mult – 291 milioane lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau