Jocurile de putere din interiorul NATO: Liderii Europei sunt într-o situație extrem de dificilă

11

Dimensiune font:

| 10-07-2024 12:54

Eșecurile partidelor lui Emmanuel Macron și Olaf Scholz la alegerile europene, divergențele cu americanii în ceea ce privește Rusia, precum și perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă plasează țările UE într-o situație slabă în ajunul summitul Alianței. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lipsit de la prima zi a lucrărilor summit-ului.

Absența lui Macron din fotografia de marți seară alături de Joe Biden dă o idee despre gradul de slăbire nu doar a Franței, ci și a europenilor în cadrul Alianței Atlantice, după treizeci de luni de conflict în Ucraina. „Acum cinci ani, cu câteva săptămâni înainte de aniversarea a 70 de ani a NATO la Londra, Emmanuel Macron părea foarte sigur de sine, diagnosticând „moartea cerebrală” a NATO. Cinci ani mai târziu, nu mai este cazul”, notează Samuel Faure, specialist în probleme de apărare la Sciences Po Saint-Germain-en-Laye.

Nici cancelarul german, Olaf Scholz, nu este în cea mai bună formă politică, după eșecul înregistrat la alegerile europene de către Partidul Social Democrat. Alegeri care au întărit grupările pro-ruse sau izolaționiste pe o mare parte a continentului, mai ales în Franța.

Divergențe privind Ucraina

În plus, cei doi lideri europeni au păreri diferite în privința celui mai sensibil subiect al momentului pentru Alianță: traiectoria Ucrainei către NATO. Germania face cauză comună cu Statele Unite pentru a refuza aderarea Kievului la Alianță, pentru a nu provoca o escaladare cu Kremlinul. Franța, dimpotrivă, imploră, alături de majoritatea statelor central-europene, dar și de Regatul Unit, trasarea unei integrări atlantice.

„Ideea este să arătăm că această traiectorie, într-un anumit fel, este ireversibilă. Mergem mai departe decât s-a hotărât la Vilnius [în Lituania]”, în timpul precedentului summit al Alianței, din iulie 2023, se arată la Elysée. La acea vreme, nerăbdător să se integreze cât mai repede în NATO, Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, stârnise enervarea oficialilor americani, considerând „absurdă” formula negociată la momentul aderării: „când aliații vor cădea de acord și când vor fi îndeplinite condiţiile”.

Dacă dezbaterile ar urma să fie mai civilizate la Washington, discuția generează totuși o formă de frustrare într-o anumită parte a Europei, începând cu Ucraina. „Administrația Biden a fost întotdeauna prea precaută, ceea ce acum se va întoarce împotriva lui și asupra noastră. De fiecare dată când spunem „fără escaladare”, îi trimitem un semnal lui [Vladimir] Putin, care profită de ocazie pentru a escalada”, spune fostul diplomat Michel Duclos, expert la Institutul Montaigne: „Asta creează resentimente în Ucraina. Va trebui să gestionăm o Ucraină divizată și frustrată”.

„Summitul NATO va fi o oportunitate ratată: organizația rămâne închisă Ucrainei, așa că trebuie imaginate alte forme de garanții de securitate. Cu toate acestea, acordurile bilaterale semnate cu aproximativ douăzeci de țări sunt mai multe acorduri de sprijin în general, nu includ o clauză de asistență reciprocă în cazul unui atac rusesc”, notează Duclos.

Criticate de aliații săi, inițiativele lui Viktor Orban, premierul ungar, a cărui țară tocmai a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, întăresc cacofonia. Liderul suveranist, care se opune și el aderării Kievului la NATO, a mers vineri, 5 iulie, la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Și asta, fără nicio consultare prealabilă a omologilor săi europeni. „Scopul meu a fost să deschid canale de comunicare directă și să încep un dialog pe calea cea mai scurtă către pace. Misiune îndeplinită!“, a rezumat omul forte de la Budapesta.

Această mișcare de frondă față de cei treizeci și unu de aliați ai săi din Alianța Atlantică, precum și față de Ucraina, a fost extrem de ofensatoare. Dar lui Orban nu-i pasă. Se consideră „o punte” între Europa și Rusia. O punte care îi face pe toți partenerii săi suspicioși. În acest proces, liderul maghiar a mers chiar în China, unde s-a întâlnit luni, 8 iunie, cu președintele Xi Jinping.

În cadrul NATO, B-9 (sau „Bucureștiul nouă”), care reunește nouă țări din Europa Centrală și de Est – inclusiv țările baltice, Polonia, România și Ungaria – devine „B-8”: tot mai multe capitale cred că nu se mai pot organiza discuții strategice și împărtăși informații confidențiale cu liderul ungar, deoarece acesta menține un canal deschis de discuții cu Moscova.

Ungaria nu este singura care irită țările baltice sau Polonia. Germania este în mod regulat evidențiată. Dacă Berlinul crede totuși că face mai mult decât partea care îi revine pentru a sprijini Ucraina, în special prin transferuri semnificative de arme și sisteme de apărare antiaeriană, reținerea sa în cadrul NATO continuă să provoace partenerii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:07

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Marcel Ciolacu spune clar că nu-l va propune comisar european pe Klaus Iohannis: Nu am avut niciodată o discuție
25/07/2024 00:17

Marcel Ciolacu, premierul si presedintele PSD, a vorbit, despre propunerea pentru comisar european, spunand aproape clar că nu-l va nominaliza pe Klaus Iohannis. "Nu am avut niciodată o discutie pentru comis ...

Ciolacu, despre candidat comun PSD-PNL la prezidențiale: 'Nu am crezut niciun moment, cum nu au crezut nici PNL'
25/07/2024 00:16

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că alegerile locale au demonstrat că actuala coalitie de guvernare este legitimă, iar Romania are in continuare nevoie de o majoritate solidă si după alegerile parlamentare ...

Credeți-mă: Obama și Statul Paralel nu sunt proști...
25/07/2024 00:11

O analiză de Wayne Allyn Root de la The Gateway Pundit tradusa de ActiveNews pentru cititorii lor. De ce v-ati indoi de mine tocmai acum? Bilantul previziunilor mele este cel mai bun din istoria mass-media. ...

Europarlamentarul PSD-PNL – primul pe țară, al doilea pe județ
25/07/2024 00:10

Stră-străbunicul meu, Tasta de la Vădastra, a fost fecior in casă la boierul Propopescu, zis Căpitanul. Ca fecior in casă, Tasta, prevăzut din nastere cu niste buze uriase, avea misiunea să stropească ...

I-a venit mintea la cap? Zelenski vrea să pună capăt războiului cât mai urgent ”pentru a nu fi pierdute și mai multe vieți omenești”
25/07/2024 00:09

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care l-a primit marti la Kiev pe secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolín, a subliniat in fata acestuia necesitatea de a pune capăt cat mai repede războiul ...

Iulian Capsali: Trei vesti din Statele Unite
25/07/2024 00:02

1.Directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a demisionat, desi cu o zi in urmă, după audieri in Senat, refuzase să plece din post. Părerea mea este că Serviciul Secret a conlucrat la tenta ...

Cristoiu: Biden o fi fost şi el actor în piesa „complotului” marca „Dragă Stolo” sau a fost victima acestuia?
24/07/2024 18:18

„Duminică, 21 iulie 2024, Joe Biden si-a anuntat retragerea din cursa pentru Casa Albă. Anuntul survine la capătul unui veritabil război intre majoritatea liderilor Democrati si Joe Biden in chestiunea da ...

Lumea întreagă este cu ochii pe SUA - Șansele lui Trump au început să fluctueze
24/07/2024 17:55

Lumea intreagă este cu ochii pe SUA după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidentială. Partenerii externi ai SUA sunt si mai atenti acum la miscările de pe scena politică americană, mai ales pentru c ...

Europarlamentarul Cristian Terheș a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European
24/07/2024 17:46

Cristian Terhes, actual europarlamentar PNCR intrat in PE intr-o aliantă cu AUR, a fost ales al doilea vicepresedinte al Comisiei de Control Bugetar. Grupul ECR trebuia să fi avut primul vicepresedinte, ins ...

Șoșoacă s-a luat la trântă iar în Parlamentul European: Mă ofer să mediez pacea cu Putin în numele UE! Europa e pe marginea prăpastiei
24/07/2024 17:24

Diana Sosoacă nu se dezminte nici in Parlamentul European. După intreruperile luărilor de cuvant din plenul Parlamentului European cand a fost evacuată din sală, acum liderul SOS Romania a luat azi cuvantu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei