LIVETEXT/VIDEO Legile justitiei, ziua a 13a. Scandal, circ si muzica clasica in Comisia lui Iordache/

default

Dimensiune font:

| 19-12-2017 21:27

 Comisia speciala parlamentara condusa de deputatul PSD Florin Iordache a reluat marti de la ora 17.00 dezbaterile pe proiectul de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciara, incepute luni seara la ora 21.20, si intentioneaza sa lucreze si sa finalizeze raportul si la cea de-a treia lege a Justitiei, proiectul de modificare a Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Ambele legi au fost deja votate de Camera Deputatilor si, daca vor primi raport de la comisia speciala astazi, vor intra miercuri la votul final in plenul Senatului. Prima lege din pachetul pe care PSD si ALDE il vor adoptat pana vineri a fost deja adoptat marti de plenul Senatului, fiind modificat fata de forma comisiei direct in plen de catre cei de la PSD. 


Vezi aici transmisiunea video cu dezbaterea din comisie
Vezi aici tabelul de lucru cu amendamentele propuse la Legea 304

Vezi aici tabelul de lucru cu amednamentele propuse la Legea 317

Vezi aici ce s-a decis in comisie luni seara


Desfasurarea LIVE TEXT a dezbaterilor:

21.10 
Amendament PSD adoptat: "Inspectorii din cadrul Inspecţiei  Judiciare  sunt  numiţi în  funcţie  de  către  inspectorul-şef,  în  urma  unui  concurs organizat de Inspecția Judiciară, pentru  un  mandat  de 3  ani care  poate  fi reînnoit  o singură dată, pe aceeași durată, dintre  judecătorii şi  procurorii care au o vechime de cel puţin 10  ani în magistratură, care au  funcționat  cel  puțin  la  tribunal sau parchet de pe lângă tribunal şi  au  avut  calificativul  ‹‹foarte bine›› la ultima evaluare."

Cei de la USR si PNL critica puterile sporite pe care le primeste inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare. 

21.00 
Viteza cu care Iordache supune la vot amendamentele face aproape imposibil de urmarit ceea ce se adopta si respinge. 

20.52 
Scantei il intreaba pe Iordache de ce nu se regaseste Inspectia Judiciara in procedura actiunii in regres, Iordache ii aminteste ca plenul Senatului a eliminat ceea ce ei au stabilit in comisie, luni seara.   

20.20 
Serban Nicolae isi sustine un amendament prin care sunt exclusi practic procurorii DNA si DIICOT din CSM, insa acesta este respins. Pe de alta parte, acesta poate trece in plen, asa cum s-a intamplat astazi cu cele privind raspunderea magistratilor. 

(3)  Sunt  aleşi  ca  membri  ai Consiliului Superior al Magistraturii 2 judecători de  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi  Justiţie  care  au  obţinut majoritate de voturi în adunările generale respective

In prezent, este prevazut astfel: 

(3)  Sunt  aleşi  ca  membri  ai Consiliului Superior al Magistraturii 2 judecători de  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi  Justiţie sau de la Directia Nationala Anticoruptie ori de la DIICOT, care  au  obţinut majoritate de voturi în adunările generale respective

20.10 A reinceput sedinta. Stelian Ion a renuntat la muzica. 

19.58: S-a finalizat raportul pe Legea 304 si s-a adoptat de catre cei majoritatea PSD-ALDE-UDMR - 12 voturi pentru. Iordache anuntat pauza de 5 minute, apoi se incepe lucrul pe Legea 317 privind CSM. 

19.57: 
S-a adoptat un amendament PSD care prevede ca "Secția de investigare a unor Infracțiuni din Justiție începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. 
(2) Cauzele de competența secției înregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior datei prevăzute la alin. (1) se înaintează spre soluționare, Secției pentru Investigarea unor Infracțiuni din Justiție de îndată ce aceasta este operațională."

19.48 
Muzica clasica se aude in continuare, insa mai incet. 

19.30 
Iordache a revenit, s-a reluat sedinta, se voteaza in continuare amendamente la legea 304. 

19.27 
In sala de comisie e haos, Iordache a iesit din sala, mai multi deputati USR au venit in sala. 

19.23 
Dupa afirmatia lui Marton Arpad, Stelian Ion a pus "Dans unguresc" de Brahms. Stelian Ion: "Fata de etnicii maghiari, tot respectul. Dar UDMR a devenit un fel de PSD." Afirmatia a fost facuta pentru colega sa Cosette Chichirau care face transmisiune live. 

Vezi aici transmisiunea lui Chichirau
 

19.21 
Pauza de 5 minute. 

19.20 Marton Arpad: "Domnule presedinte, sunteti obligat sa eliminati deputatul din sedinta!"  

19.18 
Iordache: "Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, constituie sanctiuni urmatoarele... (da citire articolului). "V-am atentionat ca incalcati regulamentul si rog sa se consemneze. Voi sesiza Comisia juridica cu privire la comportamentul dvs."

Stelian Ion: Domnule presedinte, puteti face o sedinta extraordinara chiar in seara asta. 

19.15 Stelian Ion a schimbat registrul si a pornit melodia "Locul potrivit" de la Guess Who. 

19.12 
Scantei cere trei minute ragaz sa citeasca un ultim alineat de la articolul privind Sectia speciala. Iordache: "Sa va dau o veste proasta. Nu plecam azi de aici pana nu terminam cele doua legi. Poate va ajuta la citit".

18.56 S-a revenit din pauza. Muzica pusa de Stelian Ion continua, Iordache si Scantei discuta si sunt nevoiti sa ridice putin vocea ca sa se auda, intrucat volumul este destul de ridicat. 

18.42: 
Marton Arpad: "Domnule deputat, va bateti joc  nu doar de parlament ci si de muzica."

18.41 
Iordache a spus ca ii ofera senatoarei PNL Iulia Scantei 15 minute sa lectureze toate propunerile privind Sectia speciala si apoi sa nu il mai intrerupa. 

18.38 
Se voteaza in continuare amendamentele privind Sectia speciala in forma propusa de PSD. Stelian Ion: "Votati degeaba, ca in plen oricum vine Serban Nicolae cu alte amendamente."

18.31 Radulescu: "Domnule presedinte puteti sa ii cereti sa ne puna Vivaldi." Stelian Ion: "Nu, o sa fie Recviem, ca ati ingropat justitia."

18.29 Stelian Ion a dat drumul la muzica, in toata sala se aude Bach. 

18.23 Dialog ireal in comisie. 
Stelian Ion: "Domnule presedinte, aceasta comisie este o mascarada. V-am rugat la inceput sa suspendati sedinta si reluam dupa plen si asta era. Dumneavoastra va comportati ca si cum nu am exista. Mascarada trbeuie sa fie insotita de note muzicale. In seara asta o sa ascultam Bach." 

Catre Catalin Radulescu, care ii striga ceva: "Va rog sa ma sanctionati. Doar sa nu scoateti mitraliera aia de la Revolutie, ca nu am omorat pe nimeni. Cred ca nu imi va fi rusine de-a lungul timpului sa ridic ochii din pamant." 

Intervine Steluta Cataniciu (ALDE): "Dar oare la metrou v-ar putea astepta cineva? Ca nu v-am auzit luand pozitie in partid. 

Stelian Ion: "Colega mea a dat dezminitire si a spus ca nici nu stia de acel incident. Toate au o limita. Cum puteti sa ne acuzati? V-ati simtit amenintata?

Cataniciu: Au fost colegi de fata cand distinsa dvs colega a spus acele cuvinte. Dumneavoastra ne amenintati tot timpul."

18.12 
Iordache ii spune lui Scantei ca poate interveni dupa ce se voteaza.  

18.11 Scantei (PNL): "Daca Victor Alistar, reprezentant al societatii civile in CSM, va comite un accident, il va ancheta aceasta sectie?"

Iordache nu raspunde, trece la vot pentru urmatorul alineat. 

18.10 
Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat noul alineat privind Sectia speciala (vezi mai jos in articol textul).

18.07 Iulia Scantei (PNL) semnaleaza ca PSD propune ca Sectia speciala sa ancheteze toti membrii CSM, adica si Ministrul Justitie si cei din societatea civila. "Il veti adopta pentru ca aveti majoritate, dar il veti adopta asa? Cum se va aplica practic?" Iordache: "E dreptul meu sa nu va raspund." 

18.01 
Silviu Dehelean (USR) semnaleaza ca "nu se mai justifica denumirea" acestei sectii din moment ce se va ocupa de toate infractiunile, inclusiv cele precum comiterea unui accident rutier. 

17.49 
Stelian Ion: "Este chiar pe repede inainte. Dumneavoastra imi propuneti niste texte si eu ar trebui ca asa la prima vedere sa dau un verdict."
 
17.44 
Cupsa sustine ca trebuie analizat daca nu este neconstitutionala modificarea privind noile competente pe care PSD vrea sa le acorde Sectiei speciale.

! 17.40 PSD s-a razgandit din nou, de pe o zi pe alta - Seful Sectiei speciale va fi numit si revocat de CSM, nu de Presedintele ROmaniei, cum au votat luni seara in comisie tot la propunerea PSD, dupa ce tot PSD votase initial forma cu CSM. Mai mult, Sectia se va ocupa de toate infractiunile comise de magistrati. De asemenea, s-a schimbat si numarul de posturi si s-a introdus doar un numar maximal - 15 procurori.  

Vezi aici noile modificari obtinute de HotNews.ro


Dintre acestea:

"(1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competența exclusiva de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. 
(2) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de judecator sau procuror, sunt cercetate și alte persoane.

(3) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie funcționează cu un număr maxim de 15 procurori.

(1) Procurorul sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului sef Sectie, dintre procurorii deja numiti in cadrul Sectiei.
(2) Numirea in functia de procuror sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
(3) Revocarea procurorului sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului sef de Sectie, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei, in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar."
 

17.30 Ioan Cupsa (PNL) atrage atentia ca Iordache a trimis noi amendamente in urma cu o ora, iar unul dintre acesta prevede ca Sectia speciala pentru infractiunile din justitie se va ocupa de toate infractiunilor comise de magistrati. 

Stelian Ion (USR): Cum e posibil sa ne trimiteti amendamente cu jumatate de ora inainte de sedinta? 

Iordache: "Sunt niste amendamente pe care le puteam formula pe loc, dar tocmai pentru a sti de la inceput o anumita logic vi le-am depus acum o ora pentru ca in cursul diminetii am lucrat." 

17.27 
Stelian Ion ii raspunde lui Catalin Radulescu, deputat PSD, care i-a strigat ceva fara microfon: "Nu ma sinucid, vorbiti aiurea, domnule Radulescu." Stelian Ion continua sa acuze ca Iordache face un abuz, insa Iordache ii taie microfonul. 

17.18 
Iordache: Am reamintit, ne desfasuram activitatea potrivit regulamentului, avem aprobarea de la biroul permanent sa lucram in paralel cu plenul. Iordache a supus votului prounerea sa fie suspendata sedinta pana cand se finalizeaza plenul comun. Stelian Ion insista: "Nu puteti continua", Iordache ii taie microfonul. 
 
17.15 Stelian Ion (USR) reclama faptul ca trebuie ca parlamentarii din comisia speciala trebuie sa aleaga daca sa mearga la plenul comun unde se discuta bugetul asigurarilor sociale, desi regulamentar este obligatoriu sa fie in ambele locuri. Dupa cateva minute, Iordache ii taie microfonul. "Ceea ce faceti este un abuz inimaginabil. Va solicit sa suspendati sedinta".
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei