Lovitură de teatru în dosarul Gala Bute! Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica

default

Dimensiune font:

| 13-04-2018 14:22

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a facut vineri ultimele audieri in dosarul Gala Bute, caz in care fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, contesta o condamnare la 6 ani cu inchisoare.

Avocatul fostului ministru a aratat ca Udrea i-a transmis din Costa Rica, in aceasta dimineata, un memoriu, prin care solicita sa fie audiata de Inalta Curte, prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie, motivat de faptul ca, in prezent, statutul sau este de refugiat politic in Costa Rica.

"Nu cred ca exista din '89 pana acum o situatie ca un cetatean roman, care a fost demnitar de rang inalt in tara noastra, sa dobandeasca statutul de refugiat politic intr-un stat membru ONU", arata avocatul Veronel Radulescu.

Acesta sustine ca Elena Udrea este persecutata din cauza opiniilor sale politice. "Resedinta domniei sale este in Costa Rica", a aratat avocatul.

El a citit mai multe prevederi din statutul refugiatului care cere dreptul la azil.

"Unul din aceste drepturi este nereturnarea refugiatului. Costa Rica permite refugiatilor exercitarea tururor drepturilor, inclusiv in plan judiciar. Azilul reprezinta un drept de sine statator", a tinut sa precizeze avocatul.

"In esenta, solicitam ca Elena Udrea sa fie audiata in faza de apel si sa i se ofere si ultimul cuvant", a adaugat avocatul.

El arata ca unul dintre documentele transmise odata cu memoriul poarta data de 12 aprilie si are antetul Serviciului de Imigrari din Costa Rica.

DNA: Nu rezulta ca Udrea are statut de refugiat politic

In replica, procurorul DNA a aratat ca din inscrisurile depuse de avocatul Elenei Udrea nu rezulta ca aceasta ar avea statutul de refugiat politic.

"Reiese ca a cerut in 22 februarie statutul de refugiat. Apoi a avut un interviu, in 21 martie, cand ne spunea noua ca vrea sa vina in tara. Aceasta procedura a obtinerii statutului de refugiat poate dura mai mult timp.

La acest moment nu are acest statut. Nu are statutul oficial de refugiat. Sa luati act de conduita persoanei care a facut traducerea, a scris gresit, nu are statut de refugiat, ci de solicitant al azilului", a spus procurorul DNA.

Avocatul Elenei Udrea a revenit dupa pledoaria procurorului DNA si a aratat ca, odata cu primirea statutului de refugiat politic, persoana respectiva nu mai are dreptul de a parasi tara.

"Acest statut conduce in situatia in care drepturile Elenei Udrea apartin acum statului Costa Rica, care i-a acordat dreptul de refugiat politic", a tinut sa precizeze acesta.

Completul s-a retras pentru deliberare.

UPDATE: ICCJ a respins cererea avocatului Elenei Udrea, stabilind ca nu rezulta ca a obtinut statut de refugiat politic.

"Din inscrisurile emise de autoritatile din Costa Rica nu rezulta ca Elena Udrea a obtinut statutul de refugiat politic, ci ca a solicitat obtinerea acestui statut. Inalta Curte respinge cererea de audiere prin comisie rogatorie sau prin mijloace de comunicare la distanta", a declarat presedintele Completului de 5 judecatori, Mirela Popescu.

Totodata, ICCJ a admis o solicitare facuta de avocatul lui Rudel Obreja si a decis transmiterea unei adrese la DNA, pentru a se comunica daca SRI a colaborat cu procurorii in acest dosar. Pe de alta parte, ICCJ a respins solicitarea facuta de avocatul lui Rudel Obreja de a avea acces la protocolul semnat de ICCJ cu SRI.

Inalta Curte a luat act ca lipseste martorul denuntator Adrian Gardean. Magistratii il audiaza in acest moment pe Tudor Breazu, administratorul fermei de la Nana a Elenei Udrea.

Avocat: Statutul de refugiat este provizoriu, devine definitiv dupa un an

In timp ce judecatorii deliberau, avocatul Elenei Udrea a facut mai multe precizari pentru presa.

"Ne aflam intr-o situatie fara precedent, dupa '89, cand un cetatean roman al unui stat de drept, membru al UE, obtine statutul de refugiat politic. In prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic in baza conventiei pentru refugiati din 1956. (...). In 21 martie s-a acordat acest statut si asa cum am prezentat in instanta acest statut o protejeaza de eventualele cereri de extradare. Pe de alta parte, ii acorda toate drepturile de a i se facilita dreptul la aparare in stat", a declarat Veronel Radulescu.

Mai exact, afirma avocatul, in cazul in care va fi condamnata, Elena Udrea nu va putea fi extradata. Intrebat daca Udrea vrea sa fie audiata, Veronel Radulescu a spus ca "este dreptul dumneaei sa beneficieze de dreptul la aparare, sa dea declaratii in fata instantei de apel, sa aiba dreptul la ultimul cuvant".

Totodata, avocatul a subliniat ca, momentan, Elena Udrea are statut de refugiat pentru un an, iar apoi va primi statut de refugiat politic permanent.

"Nu a citit bine (DNA, cand spune ca Elena Udrea nu are statut de refugiat - n.red.). Pe de alta parte, odata ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevarat ca e pe un an de zile. Urmeaza sa se efectueze in continuare verificari. Dupa un an de zile va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru ca asa e procedura. Am mai depus un document in care dansa a solicitat statului Costa Rica sa raspunda in scris care ii sunt drepturile si obligatiile conferite de acest statut, care e legislatia interna la care ne raportam. (...)

Are exact aceleasi drepturi ca si cel de statut permanent. Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rand. Temerile cred ca sunt justificate. Daca va amintiti, decizia pe care a luat-o dna Udrea a fost din momentul in care i-a fost schimbat completul de judecata", a precizat avocatul.

"Aici ar trebui sa facem o diferentiere. La termenul precedent, am solicitat amanare din motive medicale. Faptul ca nu a mai prezentat documente medicale acum inseamna ca se simte bine", a mai spus avocatul Veronel Radulescu, pus sa comenteze afirmatia DNA, potrivit careia Udrea se ocupa de obtinerea statutului in momentul in care spunea ca e bolnava.

Discutii din sala

La termenul de astazi, Inalta Curte a constatat ca lipseste unul dintre martorii cheie, Adrian Gardean, cel care a denuntat ca ar fi dat mita unor oficiali din Ministerul Dezvoltarii.

In prima parte a procesului, avocatii Elenei Udrea au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. Apoi, aparatorul lui Rudel Obreja a pus in discutie p-rotocolul dintre Ministerul Public si SRI.

"Vrem sa vedem daca a existat un plan de actiune, daca a fost constituita o echipa comuna, daca DNA a comunicat operativ informatiile primite de la SRI si daca SRI a sprijinit realizarea constatarii stiintifice in aceasta cauza", a aratat avocatul.

"Ne rezervam dreptul de a cere anularea acestui protocol. El a fost desecretizat, dar a produs efecte in cauza", a mai spus aparatorul lui Rudel Obreja.

In sprijinul solicitarii, avocatul a depus si un comunicat de presa al DNA in care se arata ca in aceasta cauza procurorii "au beneficiat de sprijinul SRI".

O alta cerere a avocatului lui Rudel Obreja a fost de a i se permite accesul la protocolul semnat intre ICCJ si SRI. "Documentul se afla la Compartimentul de documente clasificate. Vrem sa vedem daca a influentat intr-un fel parcursul acestui dosar, in ceea ce-l priveste pe Rudel Obreja", a conchis avocatul.

Udrea a lipsit si la ultimele termene

Procesul a inceput la ora 11:00 cu audierea afaceristului Adrian Gardean, cel care a denuntat ca ar fi dat mita oficialilor din Ministerul Dezvoltarii.

Instanta a stabilit ca apoi sa fie audiati inculpatii care au solicitat sa faca marturii suplimentare: administratorul fermei Elenei Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja si Elena Udrea, care este in Costa Rica. La ultimele termene, fostul ministru al Dezvoltarii nu s-a mai prezentat.

Citeste si: 
Inalta Curte a stabilit pledoariile finale in cazul Gala Bute pe 13 aprilie. Avocat: Udrea nu se poate ridica din pat 22 de zile

Ceilalti inculpati din dosar - Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia, Stefan Lungu si Dragos Botoroaga - au aratat ca isi mentin declaratiile date in acest caz si nu vor sa faca alte marturii. La finalul sedintei de judecata sunt stabilite pledoariile finale si ultimul cuvant al inculpatilor.

Completul din acest dosar este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Constantin Epure, Simona Encean, Ionut Matei si Simona Cirnaru.

Contesta sentinta de 6 ani

Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, in martie 2017, la sase ani de inchisoare cu executare in Dosarul Gala Bute pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane de euro despagubiri.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei