Marian Vanghelie cheamă 30 de martori să-i dovedească nevinovăția în procesul în care a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 06-05-2022 09:27

Audierea a 30 de martori, rezultalele controalelor Curții de Conturi la Primăria Sectorului 5 între 2007 și 2014, precum și modalitatea în care a fost stabilit prejudiciul fac parte din „arsenalul” apărării lui Marian Vanghelie în procesul în care a fost condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru că a luat foloase necuvenite de 30 de milioane de euro pe vremea când era primar.

Curtea de Apel București a luat în discuție, joi, 5 mai, al 7-lea termen de judecată al apelului declarat de Vanghelie împotriva deciziei prin care a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procesul a început în 2015 și a durat 6 ani doar judecata pe fond.

Avocații inculpaților și procurorul DNA au prezentat fiecare probele prin care intenționează să își construiască pledoariile în apel. Instanța se va pronunța asupra lor pe data de 16 iunie.

Chiar la începutul ședinței de judecată, Marian Vanghelie butona de zor telefonul mobil, uitând aparatul pe speaker. Când din telefonul mobil a început să se audă o voce care întreba precipitat „Te uiți? Te uiți?!”, Vanghelie a fugit din sală.
Ads

Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a structurat pe 3 paliere probele prin care vrea să-l scape pe fostul edil al Sectorului 5 de pedeapsa de 11 ani și 8 luni de închisoare și anume:

 

proba cu înscrisuri (decizii ale Curții de Conturi din 2007-2014)
proba testimonială cu 30 de martori (printre care și Mircea Geoană)
2 expertize judiciare.

Apărarea lui Vanghelie se bazează pe Curtea de Conturi

Iată ce susține avocatul lui Marian Vanghelie cu privire la prima dintre ele:

„Principiul egalității armelor este o dezvoltare a principiului contradictorialității. Este absolut necesar ca judecătorul să respecte principiul contradictorialității, adică să se pronunțe pe probele puse în discuție în timpul judecății. Spun asta având în vedere eficiența pe care instanța de fond a dat-o în decizia de condamnare a lui Marian Vanghelie raportului de constatare realizat de DNA pe parcursul urmăririi penale.
Ads

În perioada 2007-2014 apelantul inculpat Vanghelie Marian a semnat ca primar un număr însemnat de contracte similare cu multe societăți. Aceste contracte sunt asemănătoare cu cele încheiate cu societățile lui Dumitru Marin, unele cu preturi chiar mai mari. Mai multe decizii ale Curții de Conturi în urma controalelor efectuate la Primăria Sectorului 5 dovedesc legalitatea respectivelor contracte”, a declarat avocatul lui Marian Vanghelie.

Mircea Geoană ar putea fi chemat din nou să vorbească despre ceasuri

Apărătorul fostului edil a cerut reaudierea tuturor martorilor din rechizitoriu, plus a unora noi, deoarece vrea ca judecătorii din apel să nu înțeleagă „greșit”, precum cel de la instanța de fond.

„Solicităm reaudierea a 30 de martori, toți pe care îi regăsim în considerentele deciziei de condamnare. Dintre ei, 20 au fost reținuți de instanță pentru a dovedi vinovăția, deși 9 aveau declarațiile înlăturate din dosar. Din punctul nostru de vedere, hotărârea este nemotivată.
Ads

Declarațiile tuturor au fost analizate de instantă, dar judecătorul le-a interpretat declarațiile în mod diferit fața de ce au spus ei. Deși declarațiile se regăsesc la dosar, ele au fost interpretate nelegal și, de aceea, solicităm să îi audiați pentru a constata cu propriile simțuri. Cu privire la martorii noi, arătăm necesitatea de a audia nemijlocit anumite persoane care au făcut parte din comisiile de licitație. Rechizitoriul și instanta de fond au apreciat ca inculpatul Vanghelie s-a implicat în licitații pentru a facilita accesul firmelor lui Marin Dumitru. Numai ca aceste persoane nu au fost audiate, să spună dacă Marian Vanghelie s-a implicat sau nu în licitații”, a argumentat avocatul Cezar Bivolaru.

Printre martorii enumerați de avocatul lui Marian Vanghelie se află și Mircea Geoană, căruia fostul edil i-a făcut cadou trei ceasuri în valoarea totală de câteva zeci de mii de euro. Geoană a fost audiat și la fond, când a arătat că a primit ceasurile de la Vanghelie, dar pentru că nu i-au plăcut le-a băgat într-un dulap.
Ads

„Asul din mânecă”: Ce obiective ar putea avea expertizele financiare

Ultima chestiune a fost realizarea a două expertize în urma cărora să se stabilească exact prejudiciul. Apărarea lui Marian Vanghelie are aici un „as” în mânecă: vrea să atace dispoziția legală care spune că pentru atrage vinovăția trebuie să existe un prejudiciu, fără a fi necesar ca prejudiciul să fie exact stabilit.

„Nu mai poate fi stabilit prejudiciul produs unității administrative-teritoriale, dar pentru existența infracțiunii e suficientă precizarea că există un prejudiciu, fapt care va impune discuții în apel. Judecătoarea a solicitat toate contractele celor două firme ale denunțătorului inculpat Marin Dumitru cu PS5, numai că aceste contracte nu fuseseră încasate în totalitate.

Când a fost stabilit acel procent de 15%, judecătoarea s-a referit la valoarea totală a contractelor. Denunțătorul a spus că plătea mită de fiecare dată când primea tranșe aferente contractelor pe care le avea cu ADP 5 și cu PS5. E important să vedem pe date calendaristice când a fost dată mita, să suprapunem cu efectuarea plăților către el de la PS5. De asemenea este important să vedem daca s-a produs prejudiciu la CL 5 și ADP 5 și să stabilim exact ce plăti s-au făcut.
 

Nici acum nu s-au plătit toate sumele din contracte către Marin Dumitru. Firmele lui Marin Dumitru nu aveau calitate să participe singure la licitații, pentru că nu îndeplineau criteriile de eligibilitate. Participau în cadrul unor contracte de asociere, iar aceste contracte de asociere implică drepturi și obligații. Nimeni nu a fost curios să vadă ce sume au intrat efectiv în firmele lui Marin Dumitru. Păi, participau 5 firme la acea asociere, cât a intrat efectiv în firma lui Marin Dumitru?”, a arătat avocatul lui Vanghelie.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Marian Vanghelie

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei). 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Sistemul de asistență socială va fi total reformat
18/04/2024 15:27

  Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată marţi, prin decret, de preşedintele Romaniei, urmand să intre in vigoare odată ...

 Protest al tinerilor din PSD: „Fără penali la Consiliul Județean Iași”!
18/04/2024 12:53

  Tinerii social-democrati au organizat un nou protest impotriva actualului presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Alexe Costel, din dorinta de a promova etica, moralitatea si bunul simt intr-una dintre ...

Cristian Diaconescu a pierdut definitiv procesul prin care contesta alegerea lui Eugen Tomac în funcția de președinte al PMP
18/04/2024 12:33

Cristian Diaconescu a pierdut definitiv procesul prin care contesta alegerea lui Eugen Tomac in functia de presedinte al PMP, la congresul din februarie 2022. Judecătorii Curtii de Apel Bucuresti au respins de ...

De ce Belarus nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin? Explicația lui Lukașenko: 'Am face jocurile NATO'
17/04/2024 13:33

Alexander Lukasenko a respins posibilitatea ca Belarus să intre in războiul din Ucraina, declansat de aliatul său cel mai apropiat, Vladimir Putin, explicand că in acest fel „am face jocurile NATO”. Lu ...

'Piedone, un fel de Șoșoacă cu barbă'. Liderul PMP îl ironizează pe 'favoritul' la Primăria Capitalei / Ce spune despre Cătălin Cîrstoiu
17/04/2024 13:14

PSD si PNL au căzut cu zece procente in sondajele interne ale Aliantei Dreapta Unită, declară presedintele PMP, Eugen Tomac. El spune că vede la cele două partide "isterie si criză", apropo de sustinerea ...

Organizațiile media din SUA îi presează pe Biden și Trump să se angajeze la o dezbatere televizată
17/04/2024 09:17

Peste 10 institutii de presă din SUA au cerut candidatilor prezumtivi la presedintia SUA să se angajeze să participe la dezbateri televizate inainte de alegerile din noiembrie. Declaratia nu i-a numit pe Jo ...

Ciucă: S-a menţinut decizia în coaliţie, Cîrstoiu va fi candidat la Primăria Capitalei. Nu-l susţinem pe Piedone
17/04/2024 09:06

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, respinge varianta susţinerii candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la Primăria Capitalei in cazul in care actualul candidat comun al coaliţiei PNL-PSD, Cătălin Cirsto ...

BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Octavian Jurma și partidului lui Florin Călinescu. „Sinergistul” a exagerat numărul de semnături strânse, exact ca-n pandemie
17/04/2024 08:55

Candidatura lui Octavian Jurma a fost respinsă de către Biroul Electoral Central (BEC), după ce a constatat că sinergistul pandemiei s-a prezentat cu o listă care continea doar 2.081 de semnături, din cel ...

Un preot, candidatul AUR la Primăria Suceava
17/04/2024 08:31

Campania electorală agresivă a partidului condus de George Simion a scos in evidentă si anumite candidaturi surpriză, cum este cea de la Primăria Suceava. AUR-ul lui George Simion a propus un candidat sur ...

S-au separat apele: China sare în apărarea Iranului
16/04/2024 21:21

China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un "exerciţiu al dreptului la autoapărare", in timpul unei convorbiri telefonice intre miniştrii de externe ai celor două naţiuni. Ministrul c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei