Moartea Reginei. Sfârșitul Imperiului Britanic

PWQyMmE1ZmJhMmFjYjgyNzMzNTA0NjMzMGQ2MWUwZDU4.thumb

Dimensiune font:

| 10-09-2022 09:30Regina Elisabeta a II-a a murit joi după-amiază, la vârsta de 96 de ani. Domnia sa de șapte decenii, mai lungă decât a oricărui alt monarh al regatului său care se întinde până înainte de zilele cuceririi normande, poate fi considerată ca fiind propria sa epocă elisabetană. Prin convulsiile politice și crizele economice, dramele familiale și o rotativă de 15 prim-miniștri, regina a fost senină și rezistentă. Rareori a dat interviuri sau a oferit o opinie publică și a pus în față o prezență regală definită de reticența sa. Continuitatea ei stoică a fost, în sine, o formă de grație.

Într-o declarație, președintele SUA Joe Biden a descris-o pe Elisabeta ca fiind „o femeie de stat de o demnitate și o constanță de neegalat”, care „a definit o epocă”, adăugând că „moștenirea ei va fi mare în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre”.

Zilele următoare vor fi marcate de o sumedenie de comentarii și analize privind profunzimea acestei moșteniri. Dar o poveste este inevitabilă: Elisabeta a urcat pe tron în urmă cu 70 de ani ca șef al unui imperiu care se întindea pe tot globul. Dar ea a murit într-un moment de contracție și incertitudine, cu majoritatea coloniilor Marii Britanii dispărute, cu locul său în Europa ca sursă de tensiune și cu statutul său global diminuat.

„Dacă domniile celorlalte mari femei monarh din istoria Angliei și a Marii Britanii, Elisabeta I și Victoria, au coincis cu perioade de expansiune națională, celei de-a doua Elisabeta i-a revenit sarcina de a fi un pilon al unei națiuni care se acomoda cu un loc schimbat în lume”, observa un editorial din Financial Times.

Puțin din acest lucru s-a datorat în mod direct reginei însăși: ea a fost mai tot timpul o figură ceremonială, mai des pe creasta valurilor istoriei decât să le agite. Dar, în rolul ei, părea să întruchipeze o poveste a națiunii sale. Elisabeta însăși a înțeles acest lucru. Ea a declarat în 1947, la împlinirea vârstei de 21 de ani, în timpul unei vizite în Africa de Sud, „că întreaga mea viață, fie că va fi lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii dumneavoastră și slujirii marii noastre familii imperiale din care facem parte cu toții”.


Destrămarea Imperiului
Indiferent de deceniile ei de serviciu credincios, familia imperială avea să se micșoreze rapid. La câteva luni după acest discurs, cele mai importante posesiuni imperiale ale Marii Britanii – India și Pakistanul nou creat – s-au scuturat de jugul colonial și și-au declarat independența. Nimic nu transmitea mai bine măreția imperiului britanic care străbătea lumea decât preluarea de către regina Victoria a titlului de „împărăteasă a Indiei”. Timp de mai bine de un secol, bogățiile jefuite ale subcontinentului asiatic au alimentat economia britanică și au stat la baza ascensiunii Marii Britanii spre preeminența mondială. Pietrele prețioase jefuite din India au ajuns în coroanele membrilor familiei regale britanice, inclusiv în cea a mamei Elisabetei, o amintire viscerală a unei legături pe care India a rupt-o în cele din urmă în 1950, când a devenit oficial republică.

 

Cu toate acestea, în 1952, când Elisabeta a aflat de moartea tatălui său într-o cabană de vânătoare din Kenya, Marea Britanie deținea peste 70 de teritorii peste mări. Acum numără doar 14 – majoritatea insule împrăștiate, măturate de vânt, dintre care cea mai mare din punct de vedere geografic este Insulele Falkland, un arhipelag din Atlanticul de Sud locuit de mai puțin de 3.000 de persoane. În timpul mandatului ei, nu numai că imperiul s-a contractat, dar Regatul Unit a transferat puterea către națiunile naționale constitutive Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Politica febrilă a Brexit-ului a ridicat perspectiva – deși, încă îndepărtată – ca și ultimele două să se desprindă.


În calitate de moștenitoare aparentă și apoi regină, Elisabeta nu a fost poate la curent cu toate detaliile sordide ale operațiunilor desfășurate pentru a-și păstra imperiul după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și până în anii 1960. Acestea au inclus intervenții brutale în ceea ce astăzi este Malaezia, Yemen, Cipru și Kenya – unde zeci de mii de oameni au fost reținuți și torturați de autoritățile coloniale în timp ce încercau să reprime mișcarea anticolonială Mau Mau. Aceste abuzuri au dus abia târziu la o reglare de conturi în Marea Britanie, guvernul plătind compensații unor victime ale politicilor sale coloniale, în timp ce activiștii fac presiuni pentru înlăturarea statuilor și revizuirea programelor școlare care glorifică imperiul britanic. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Ciolacu: 99,9% nu cred că voi candida la funcţia de preşedinte
25/11/2022 16:11

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că in acest moment nu ia in calcul o candidatură a sa la funcţia de preşedinte al Romaniei. In ceea ce priveşte eventuala candidatură a lui Mircea Geoană cu ...

Republica Moldova a rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești din Ucraina
25/11/2022 15:54

Furnizarea de energie electrică a fost intreruptă in majoritatea localitătilor din Republica Moldova, inclusiv in capitala Chisinău, incepand cu ora 14:30, cel mai probabil din cauza valului de rachete tr ...

Macron anunţă un ”contact direct” cu Putin, în zilele următoare, pe tema domeniului nuclear civil
25/11/2022 15:53

Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă miercuri că urmează să aibă ”un contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin ”in zilele următoare”, pe tema domeniului nuclear civil şi Cent ...

Avertismentul venit din Moscova: „Să fie clar, este capitala Rusiei antice”
25/11/2022 15:53

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a subliniat, duminică, legăturile istorice ale Kievului cu Rusia si URSS, mentionand că este „oras rusesc”, in care oamen ...

O nouă lovitură pentru Vladimir Putin: Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția, votată în Parlamentul European
25/11/2022 15:49

Parlamentul European a desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului si a argumentat că loviturile militare ale Moscovei asupra tintelor civile, precum infrastructura energetică, spitalele, scolile si a ...

Rareș Bogdan, schimbare de poziție. Nu este pe deplin convins că România va fi acceptată în Schengen
25/11/2022 15:48

Desi pană acum isi exprima convingerea că Romania va fi primită in spatiul Schengen, acum, Rares Bogdan si-a schimbat opinia, nemaifiind la fel de convins. El a sustinut că nu există certitudini că aces ...

Veste cumplită pentru toată România! Klaus Iohannis a făcut anunțul chiar acum: Există posibilitatea ca…
25/11/2022 15:48

Presedintele Klaus Iohannis, aflat intr-o vizită oficială in Republica Letonia, a declarat că există posibilitatea ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen să fie amanată, in ciuda faptului că tara noa ...

Curtea Supremă britanică a refuzat Scoției dreptul de a convoca un nou referendum de independență
25/11/2022 15:46

O stire de ultimă oră anuntă că nu va avea loc niciun referendum in Scotia, după ce Inalta Curte britanică a decis că parlamentul local scotian nu are puterea de a convoca un referendum de independent ...

„NATO nu este pregătită pentru un război direct cu Rusia, cu toate că al treilea război mondial deja se desfășoară într-o formă hibridă” – politolog rus
25/11/2022 15:45

Publicatia Novaya Gazeta a discutat cu politologul si jurnalistul rus Andrei Kolesnikov, dorind să afle de ce statele din Occident au avut o reactie atat de retinută fată de incidentul recent al rachetelor ...

Republica Moldova închide granița cu Ucraina / MAI a ridicat gradul de alertă
25/11/2022 15:38

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ridicat gradul de alertă pe frontiera cu Ucraina, urmare a sistării temporare a activitătii tuturor punctelor de trecere a frontierei de stat ale Ucrainei, anuntă Sti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei