Petru Movilă: „Pentru Autostrada Unirii ne trebuie avizul NASA, sau al lui Putin?”

Legea-Autostrazii-Unirii

Dimensiune font:

| 23-07-2019 00:00

 

* „Nu văd, în jurul acestui proiect, decât părerologi şi oportunişti care-şi fac imagine dând din când în când câte un comunicat, însă fără să fi intrat vreodată la Ministerul Transporturilor sau la CNAIR. Din această categorie fac parte 95 la sută din politicienii locali”, a punctat deputatul ieşean Petru Movilă, iniţiator al legii Autostrăzii Unirii

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, că doreşte declararea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a autostrăzii Comarnic - Brașov ca fiind de importanţă naţională, pentru ca realizarea acesteia să se facă din fonduri guvernamentale. Dăncilă a invocat că la baza deciziei se află o birocraţie destul de mare”, şi că în ţară „s-a format această instituţie a contestaţiilor”. Întrebată când ar putea începe construcţia autostrăzii, premierul a arătat că va face o evaluare după momentul votului din CSAT.

Deşi la sfârşitul anului trecut preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care stabileşte ca prioritate realizarea autostrăzii de la Ungheni (graniţa cu Republica Moldova) - Iaşi - Târgu Neamţ - Târgu Mureş, denumită Autostrada Unirii, lege care stipulează că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia, se pare că nici expresia clară a faptului că legiuitorul din România consideră această autostradă o prioritate şi că ea trebuie construită pare să nu mai conteze pentru Guvern.

Din perspectiva deputatului Petru Movilă (PMP), în calitate de iniţiator al legii Autostrăzii Unirii, parteneriatul public-privat i s-a părut încă de la început „un experiment la fel de sucit ca întreaga guvernare PSD – ALDE”, după spusele sale.„Tot de prin 2017 am spus că trebuie să facem toate demersurile necesare ca legea pentru construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş să fie aplicată corect, şi nu speculată până să rămână fără un fundament real. Nu văd, în jurul acestui proiect, decât părerologi şi oportunişti care-şi fac imagine dând din când în când un comunicat, însă fără să fi intrat vreodată la Ministerul Transporturilor sau la CNAIR. Din această categorie fac parte 95 la sută din politicienii locali”, a spus Petru Movilă.

Este clar că ceva trebuie restartat în ţara asta”

Acesta a incriminat şi comportamentul premierului Viorica Dăncilă, care şi-a dat seama abia acum că parteneriatul public – privat este eronat din toate punctele de vedere. „Când primul om al Guvernului se ascunde în spatele unei instituţii care are total alt rol în afară de a-şi da cu părerea despre autostrăzi, este trist, pentru că arată cât de slabi sunt cei din Guvern. Dacă pentru cei câţiva kilometri ai autostrăzii Comarnic – Braşov avem nevoie de aviz CSAT, pentru cei 300 de km ai autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş oare ne trebuie avizul NASA, sau al lui Putin? Când avem nevoie de un paravan ca CSAT-ul pentru a construi o autostradă, este clar că ceva trebuie restartat în ţara asta. Şi trebuie început cu Guvernul!”, a punctat deputatul Petru Movilă.

Deputatul liberal Marius Bodea subliniază faptul că realizarea autostrăzii Moldova - Transilvania este un proiect convergent nu doar cu interesul naţional (legarea regiunilor istorice ale României şi reducerea decalajelor economice dintre acestea), ci şi cu politica de vecinătate a României şi a Uniunii Europene. „Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Locuitorii din Moldova câştigă cu 40% mai puţin decât media naţională, iar investiţiile străine directe sunt insignifiante. Deşi Regiunea de Nord-Est are cea mai mare populaţie dintre toate regiunile de dezvoltare ale României, aportul la Produsul Intern Brut Naţional este de aproximativ 10%. În acelaşi timp, Regiunea de Nord-Est are cel mai scăzut PIB/ locuitor dintre regiunile Uniunii Europene (aprox. 25%), iar 70% din valoarea exporturilor realizate în regiunea de Nord-Est sunt orientate către statele din zona euro”, a precizat Bodea.

Fantasma şi tâmpenia inventată şi numită parteneriat public-privat”

Şi asociaţiile civice din Moldova care militează pentru construcţia de autostrăzi monitorizează atent modul în care se derulează acţiunile pentru obiectivele majore de investiţii, iar declaraţia Vioricăi Dăncilă a stârnit indignare în rândul reprezentanţilor acestora. Astfel, unul dintre liderii asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, Adrian Covăsnianu, consideră că nu autostrada A3 Ploieşti - Brasov ar trebui să fie declarată de interes naţional. „În niciun caz Ploieşti - Braşov! Poate Sibiu - Piteşti, care ar trebuie construită urgent şi într-o manieră accelerată s-ar încadra în categoria proiectelor de interes naţional şi economic! Autostrada A8/ Montana/ Unirii s-ar încadra la categoria proiectelor de interes naţional/ strategic/ prioritate zero”,a spus Covăsnianu.

Liderul asociaţiei civice apreciază faptul că autostrada A3 Ploieşti – Comarnic - Braşov „părăseşte fantasma şi tâmpenia inventată şi numită PPP (parteneriat public-privat)”, însă nu înţelege atitudinea potrivnică a Guvernului faţă de fondurile europene. „Reamintim faptul că relaţia Braşov - Ploieşti face parte din reţeaua extinsă TEN-T Comprehensive Core, cu termen de implementare până în 2050. Prin urmare, recomandăm Guvernului României să respecte priorităţile asumate prin MPGT, adică să construiască autostrada Piteşti - Sibiu”, a spus Adrian Covăsnianu.

Acesta a accentuat faptul că asociaţiile care militează pentru construirea de autostrăzi aşteaptă, în continuare, decizia Guvernului României de a renunţa la „această fantasmă” (PPP) şi pentru tronsonul de 68 km dintre Leţcani şi localitatea Soci/ DN2, şi de a pregăti documentaţia pentru accesare de fonduri europene (gratuite) la proiectul autostrăzii Unirii/ A8.

PSD şi actualul Guvern nu se dezmint! Se renunţă la parteneriat public-privat pentru tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov, şi s-a decis să se realizeze din bani de la buget prin declararea acestui proiect ca unul de grad zero, de interes naţional. Adică cum, este mai importantă Comarnic-Braşov decât Sibiu-Piteşti, ori decât A8, pentru care ai şi o lege?! V-aţi făcut autostradă spre mare din banii românilor şi acum vreţi să ajungeţi şi la munte? Un Guvern şi o gaşcă de politicieni care prin astfel de decizii vor rupe România”, a spus şi Cătălin Urtoi, liderul asociaţiei Împreună pentru A8. Florentina SANDU


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei