Legea-Autostrazii-Unirii

Dimensiune font:

Petru Movilă: „Pentru Autostrada Unirii ne trebuie avizul NASA, sau al lui Putin?”

| 23-07-2019 00:00

 

* „Nu văd, în jurul acestui proiect, decât părerologi şi oportunişti care-şi fac imagine dând din când în când câte un comunicat, însă fără să fi intrat vreodată la Ministerul Transporturilor sau la CNAIR. Din această categorie fac parte 95 la sută din politicienii locali”, a punctat deputatul ieşean Petru Movilă, iniţiator al legii Autostrăzii Unirii

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, că doreşte declararea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a autostrăzii Comarnic - Brașov ca fiind de importanţă naţională, pentru ca realizarea acesteia să se facă din fonduri guvernamentale. Dăncilă a invocat că la baza deciziei se află o birocraţie destul de mare”, şi că în ţară „s-a format această instituţie a contestaţiilor”. Întrebată când ar putea începe construcţia autostrăzii, premierul a arătat că va face o evaluare după momentul votului din CSAT.

Deşi la sfârşitul anului trecut preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care stabileşte ca prioritate realizarea autostrăzii de la Ungheni (graniţa cu Republica Moldova) - Iaşi - Târgu Neamţ - Târgu Mureş, denumită Autostrada Unirii, lege care stipulează că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia, se pare că nici expresia clară a faptului că legiuitorul din România consideră această autostradă o prioritate şi că ea trebuie construită pare să nu mai conteze pentru Guvern.

Din perspectiva deputatului Petru Movilă (PMP), în calitate de iniţiator al legii Autostrăzii Unirii, parteneriatul public-privat i s-a părut încă de la început „un experiment la fel de sucit ca întreaga guvernare PSD – ALDE”, după spusele sale.„Tot de prin 2017 am spus că trebuie să facem toate demersurile necesare ca legea pentru construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş să fie aplicată corect, şi nu speculată până să rămână fără un fundament real. Nu văd, în jurul acestui proiect, decât părerologi şi oportunişti care-şi fac imagine dând din când în când un comunicat, însă fără să fi intrat vreodată la Ministerul Transporturilor sau la CNAIR. Din această categorie fac parte 95 la sută din politicienii locali”, a spus Petru Movilă.

Este clar că ceva trebuie restartat în ţara asta”

Acesta a incriminat şi comportamentul premierului Viorica Dăncilă, care şi-a dat seama abia acum că parteneriatul public – privat este eronat din toate punctele de vedere. „Când primul om al Guvernului se ascunde în spatele unei instituţii care are total alt rol în afară de a-şi da cu părerea despre autostrăzi, este trist, pentru că arată cât de slabi sunt cei din Guvern. Dacă pentru cei câţiva kilometri ai autostrăzii Comarnic – Braşov avem nevoie de aviz CSAT, pentru cei 300 de km ai autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş oare ne trebuie avizul NASA, sau al lui Putin? Când avem nevoie de un paravan ca CSAT-ul pentru a construi o autostradă, este clar că ceva trebuie restartat în ţara asta. Şi trebuie început cu Guvernul!”, a punctat deputatul Petru Movilă.

Deputatul liberal Marius Bodea subliniază faptul că realizarea autostrăzii Moldova - Transilvania este un proiect convergent nu doar cu interesul naţional (legarea regiunilor istorice ale României şi reducerea decalajelor economice dintre acestea), ci şi cu politica de vecinătate a României şi a Uniunii Europene. „Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Locuitorii din Moldova câştigă cu 40% mai puţin decât media naţională, iar investiţiile străine directe sunt insignifiante. Deşi Regiunea de Nord-Est are cea mai mare populaţie dintre toate regiunile de dezvoltare ale României, aportul la Produsul Intern Brut Naţional este de aproximativ 10%. În acelaşi timp, Regiunea de Nord-Est are cel mai scăzut PIB/ locuitor dintre regiunile Uniunii Europene (aprox. 25%), iar 70% din valoarea exporturilor realizate în regiunea de Nord-Est sunt orientate către statele din zona euro”, a precizat Bodea.

Fantasma şi tâmpenia inventată şi numită parteneriat public-privat”

Şi asociaţiile civice din Moldova care militează pentru construcţia de autostrăzi monitorizează atent modul în care se derulează acţiunile pentru obiectivele majore de investiţii, iar declaraţia Vioricăi Dăncilă a stârnit indignare în rândul reprezentanţilor acestora. Astfel, unul dintre liderii asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, Adrian Covăsnianu, consideră că nu autostrada A3 Ploieşti - Brasov ar trebui să fie declarată de interes naţional. „În niciun caz Ploieşti - Braşov! Poate Sibiu - Piteşti, care ar trebuie construită urgent şi într-o manieră accelerată s-ar încadra în categoria proiectelor de interes naţional şi economic! Autostrada A8/ Montana/ Unirii s-ar încadra la categoria proiectelor de interes naţional/ strategic/ prioritate zero”,a spus Covăsnianu.

Liderul asociaţiei civice apreciază faptul că autostrada A3 Ploieşti – Comarnic - Braşov „părăseşte fantasma şi tâmpenia inventată şi numită PPP (parteneriat public-privat)”, însă nu înţelege atitudinea potrivnică a Guvernului faţă de fondurile europene. „Reamintim faptul că relaţia Braşov - Ploieşti face parte din reţeaua extinsă TEN-T Comprehensive Core, cu termen de implementare până în 2050. Prin urmare, recomandăm Guvernului României să respecte priorităţile asumate prin MPGT, adică să construiască autostrada Piteşti - Sibiu”, a spus Adrian Covăsnianu.

Acesta a accentuat faptul că asociaţiile care militează pentru construirea de autostrăzi aşteaptă, în continuare, decizia Guvernului României de a renunţa la „această fantasmă” (PPP) şi pentru tronsonul de 68 km dintre Leţcani şi localitatea Soci/ DN2, şi de a pregăti documentaţia pentru accesare de fonduri europene (gratuite) la proiectul autostrăzii Unirii/ A8.

PSD şi actualul Guvern nu se dezmint! Se renunţă la parteneriat public-privat pentru tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov, şi s-a decis să se realizeze din bani de la buget prin declararea acestui proiect ca unul de grad zero, de interes naţional. Adică cum, este mai importantă Comarnic-Braşov decât Sibiu-Piteşti, ori decât A8, pentru care ai şi o lege?! V-aţi făcut autostradă spre mare din banii românilor şi acum vreţi să ajungeţi şi la munte? Un Guvern şi o gaşcă de politicieni care prin astfel de decizii vor rupe România”, a spus şi Cătălin Urtoi, liderul asociaţiei Împreună pentru A8. Florentina SANDU


 

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
1.Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Primaria Comunei Sipote, cu sediul in comuna Sipote, cod postal: 707485, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4045291, 2. Informatii generale privind obiectul vanzării, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 3 apartamente impreuna cu cotele indivize teren si cotele parte teren intravilan, proprietate privata a Comunei Sipote, identificate astfel: - Apartamentul numarul 2, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U1, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 549 mp. – gradina, nr, cadastral 60535, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 3, in suprafata de 64,84 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U3, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 543 mp. – gradina, nr, cadastral 60536, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 4, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U2, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 622 mp. – gradina, nr, cadastral 60537, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; conform HCL 85/10.07.2020 si temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu sau se poate consulta pe site-ul: www.primariasipote.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Daca se ridica de la sediul institutiei: 50 lei / exemplar, ce se achita in numerar la casieria concedentului sau cu ordin de plata in contul nr. RO95 TREZ 24A7 0500 0200 130X Trezoreria Municipiului Iasi. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 29.07.2020, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 04.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.08.2020, ora 12.00, Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, Cladire Camin Cultural – sala . 6. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2020.
Militari americani părăsesc Afganistanul: Trupele au golit cinci baze
14/07/2020 18:52

 Forţele americane s-au retras din cinci baze militare din Afganistan, conform acordului semnat de Washington cu talibanii in februarie, au confirmat marţi ambele părţi. Potrivit dpa, părţile nu au ...

CCR a decis că este neconstituţională legea prin care executările silite în materie civilă erau suspendate până la data de 1 septembrie
14/07/2020 18:42

 Curtea Constituţională a Romaniei (CCR) a admis o sesizare a Guvernului şi a decis că este neconstituţională legea adoptată in Parlament in luna iunie prin care executările silite in materie civil ...

A fost supusă la vot, în Camera Deputaţilor, iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”
14/07/2020 13:11

  A fost adoptată, in Camera Deputaţilor, iniţiativa cetăţenească "Fără penali in funcţii publice". Cum s-a votat: PENTRU: 295 şi o abţinere. Legea a fost adoptată.     S ...

ANI dă o nouă lovitură: Lot de aleși locali, în conflict de interese și incompatibilitate
14/07/2020 10:46

 1. OGÂGĂU TRAIAN, Primar al Orasului Singeorz - Băi, Judetul Bistrita - Năsăud - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV În perioada exercitării functiei de primar, a incheiat in data d ...

PSD apasă pedala în Parlament: 'Fără penali în funcții publice' intră la vot final în Camera Deputaților
14/07/2020 10:39

 „La inceputul sesiunii s-a regasit si initiativa cetateneasca Fara penali in functii publice. Pentru ca se incheie maine sesiunea extraordinara si azi e ultima zi in care am putea dezbate si vota, p ...

CCR îl fierbe pe Klaus Iohannis. Când va dezbate noua lege privind Curtea de Conturi
14/07/2020 10:09

 În sesizarea de neconstitutionalitate, Klaus Iohannis arată că, prin continutul său normativ, legea contravine mai multor articole din Constitutie. Astfel, prin noua solutie legislativă presedi ...

Zi DECISIVĂ la CCR: Verdict pe legea privind impozitarea pensiilor de serviciu
14/07/2020 09:51

 * Pe 18 iunie, Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor ...

Nunțile politicienilor, SURSĂ de îmbogățire rapidă: Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, a primit DAR de nuntă peste 150.000 de euro
13/07/2020 18:11

 Politicienii din Romania nu duc lipsă de bani. O arată de la an la an declaratiile de avere ale acestora, in care veniturile cresc văzand cu ochii, indiferent de conditiile economice. Presedintele Cons ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!