Primarii ieşeni consideră că pensiile speciale îi compromit în ochii electoratului

1pensii

Dimensiune font:

| 17-07-2019 00:00

 

* „Este nedrept în raport cu cetăţenii aflaţi în dificultate şi pe care primarul îi reprezintă. Performanţa administrativă trebuie să fie recompensată doar de încrederea cetăţenilor”, consideră primarul comunei Româneşti, Ioan Stegariu

Statului îi revine obligaţia de a asigura cetăţenilor săi condiţiile necesare pentru un nivel de trai decent, pentru creşterea calităţii vieţii, aspecte care se realizează prin implementarea unor măsuri de protecţie socială şi prin garantarea dreptului la pensie.

Prevederea care a stârnit cele mai multe controverse este legată de pensiile speciale acordate primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Ei urmează să primească pensii speciale lunar, în plus faţă de cele normale, care se calculează ca procent din indemnizaţia brută, primită atunci când sunt în funcţii, ceea ce duce la sume importante, pe care Guvernul ar urma să le acopere din banii tuturor contribuabililor.

Începând din 1992 încoace, aleşii locali ar urma să primească o pensie specială calculată astfel: 0,4% din salariul lunar brut (aproape dublu decât netul) înmulţit cu numărul de luni petrecute în funcţie. Spre exemplu, la un calcul teoretic, un primar care declara în anul 2018 un venit lunar de 10.000 de lei (ceea ce înseamnă un salariu brut de 17.100 de lei) arată, conform formulei de calcul mai sus menţionată, că ar urma să primească, după 4 ani de mandat, o pensie specială de 3.283 de lei pe lună (690 de euro), bani în plus faţă de pensia pe care o va primi în mod normal.

Un primar ar urma să câştige în anul 2020, pentru 8 ani de mandat de primar, o pensie specială de peste 5.000 de lei pe lună, dacă am presupune că acesta a câştigat un salariu constant de aproximativ 7.666 de lei pe lună (92.000 de lei pe an, salariu brut de 13.100 de lei), în tot timpul mandatelor sale.

Pensiile speciale pentru aleşii locali, prevăzute în proiectul Codului Administrativ, vin ca un bonus înainte de alegerile locale de anul viitor

Limita maximă pentru acest calcul este de 3 mandate, adică 12 ani de mandat. Conform ministrului Dezvoltării, Daniel Suciu, impactul bugetar al acestor pensii speciale ar fi de maximum 150 de milioane de lei pe an (peste 31 de milioane de euro, la cursul actual). Nu vor beneficia de indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni.

Este nedrept în raport cu cetăţenii aflaţi în dificultate”

În contextul realităţilor economice şi sociale actuale, pensiile speciale plasează astfel celelalte persoane care au calitatea de pensionari într-o situaţie defavorabilă.

Referindu-se la posibilitatea că pensiile speciale pot reprezinta de fapt un cadou din partea guvernului Dăncilă, cu scopul de a ţine primarii aproape la următoarele tururi de alegeri, primarul comunei Româneşti, Ioan Stegariu (PNL), a opinat că este greu să înţelegi altfel decizia. „În logica politicului aceasta este interpretarea corectă”, a spus acesta. Însă primarul consideră că funcţia de reprezentare publică nu trebuie să aducă avantaje de acest fel pentru cel care o deţine. „Este nedrept în raport cu cetăţenii aflaţi în dificultate şi pe care primarul îi reprezintă. Performanţa administrativă trebuie să fie recompensată doar de încrederea cetăţenilor”, a spus Stegariu.

Întrebat în ce condiţii ar urma exemplul primarului din Ulmeni, care a renunţat zilele trecute la pensia specială ce ar fi trebuit să îi revină conform noului Cod Administrativ, Ioan Stegariu crede că este greu de apreciat dacă demersul colegului nu este unul determinat de logica politică. „Sunt încredinţat că legea va fi modificată în sensul eliminării acestor avantaje. Demnitatea publică trebuie să însemne şi asumarea solidarităţii cu cei aflaţi în dificultate, chiar dacă banii în plus sunt de obicei de nerefuzat”, a spus primarul comunei Româneşti.

Şi primarului comunei Dobrovăţ, Cătălin Mărtinuş (PSD), i se par justificate criticile la adresa pensiilor speciale. În opinia sa, se va accentua marginalizarea socială a acestei categorii de populaţie, în contextul drepturilor conferite prin această dispoziţie. „Este o prostie. Ne compromite în ochii electoratului, în condiţiile în care orice primar sănătos la cap înţelege că, în fapt, nu se vor plăti niciodată. La vârsta mea este uşor să mă laud că renunţ la ea. Aşa că doar am să mă repet: nu este sustenabilă şi este o prostie din toate punctele de vedere, inclusiv din cel electoral”, a spus Cătălin Mărtinuş, primarul comunei Dobrovăţ.

Din perspectiva primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, pensia trebuie să fie pe măsura contribuţiei existente la fondul de pensii. „Dacă statul consideră că trebuie să te plătească mai mult în viaţa activă, şi tu în mod firesc să contribui mai mult, indiferent dacă eşti bugetar sau nu, să o facă de la început, pentru că nu este corect să începi o profesie şi pe urmă să termini cu o pensie specială, de care nu ai ştiut de la începutul profesiei”, a precizat primarul Iaşului.

Câteva dintre veniturile lunare, de anul trecut, ale primarilor ieşeni, arătau astfel: municipiul Iaşi – Mihai Chirica: 17.100 lei, comuna Rediu - Vasile Haidău (PNL): 9.500 lei, comuna Lespezi – Ioan Lazăr (PNL): 11.875 lei, comuna Cozmeşti – Petrică Baltag (PSD): 8.550 lei, comuna Bârnova – Mihai Bălan (PSD): 9.500 lei, comuna Moşna – Georgel Popa (PSD): 11.875 lei, comuna Gorban – Dănuţ Rotaru (PSD): 10.687.5 lei, comuna Ion Neculce – Gheorghe Văleanu (PSD): 11.875 lei, comuna Grozeşti – George Cristea (PMP): 9.500 lei, comuna Coarnele Caprei – Constantin Grigoraş (PSD): 8.550 lei, comuna Focuri – Vasile Macovei (PSD): 8.550 lei, comuna Ruginoasa – Dănuţ Nechifor (PSD): 11.875 lei. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei