2primarii site

Dimensiune font:

Primăriile comunelor ieşene, încremenite în timp!

| 27-07-2019 00:00

 

Cetăţeanul, în raport cu autorităţile, se aşteaptă să fie tratat ca un client al serviciului public, de a-i fi oferite sfaturi şi informaţii, de a-i fi consultată opinia, de a-i fi anticipate aşteptările, de a-i fi satisfăcut interesul, în general. În acest sens, pentru asigurarea transparenţei administrative, instituţiile publice au obligaţia de a face cunoscute cetăţeanului actele emise, deciziile adoptate, precum şi acţiunile întreprinse.

Conform normelor Uniunii Europene şi a legislaţiei româneşti în vigoare, primăriile, consiliile locale şi toate instituţiile publice trebuie să aibă site-uri web proprii pe Internet, care să conţină informaţii utile şi actualizate despre activitatea instituţiei respective şi pentru cetăţeni (informaţii despre localitatea respectivă, hotărârile consiliului local, deciziile primarului, un ghid al zonei de interes turistic, poze care să scoată în evidenţă posibilităţile locale, informaţii utile pentru investitori etc.).

Site-urile web reprezintă cea mai bună carte de vizită pentru turişti şi investitori. Prin aceste site-uri web se pot promova şi firmele locale, sau alte proiecte locale ale comunităţii

Conform legilor 544/2001 şi 52/2003 privind dreptul la libera informare şi transparenţa decizională, primăriile, consiliile locale şi toate instituţiile publice sunt obligate să aibă site-uri web proprii, să le actualizeze constant şi să afişeze hotărârile pe care le iau pe pagina de Internet. Legile respective prevăd şi sancţiuni în cazul neconformării cu dispoziţiile legale.

Transparenţă, da, dar o dată la trei ani!

Deşi legi sunt, unele primării din judeţul Iaşi nu se arată prea interesate să le respecte. Pe site-ul Ghidul primăriilor, unde există informaţii despre fiecare primărie în parte, dintre cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale sunt zeci care nu au trecute adrese web, şi la fel de multe cu link-uri nevalabile. La o cercetare mai amănunţită, accesând paginile web existente, observăm că alte primării, pe lângă faptul că au informaţii succinte, foarte multe dintre ele sunt sunt postate cu întârzieri nejustificat de mari.

Unele primării au site, dar fără informaţiile cerute de legi. Cea din Golăieşti ţine informaţii vechi de 3-4 ani, iar cea din Dăgâţa doar hotărârile de consiliu local.

Transparenţa proiectelor ar putea reprezenta un atu pentru toate primăriile, numai că foarte puţine îşi informează cetăţenii despre proiectele în desfăşurare, precum şi despre proiectele încheiate.

Cu toate că nu este perfect şi lipsesc informaţii importante şi neactualizate de ani buni, precum raportul de activitate al primarului ori proiectele de hotărâre, site-ul Primăriei comunei Aroneanu are, totuşi, o structură flexibilă, intuitivă, facilă şi prietenoasă pentru utilizatori, pentru a putea găsi cu uşurinţă informaţiile căutate.

Un plus îl constituie faptul că sunt asigurate prevederile referitoare la afişarea declaraţiilor de avere şi declaraţiilor de interese la zi, iar cele din anii trecuţi sunt arhivate. Proiectele de hotărâre, în schimb, nu au mai fost sunt publicate de anul trecut, însă apar online hotărârile de consiliu, la scurt timp după ce au fost votate.

Navigând site-ul „oficial” al Primăriei comunei Alexandru Ioan Cuza, la un prim click vei găsi sugestii către alte diferite site-uri, cu precădere umoristice, şi mai puţin spre cele care să conţină un pachet de date ce justifică un interes public.

Cu toate că primarul comunei Dobrovăţ a afirmat că site-ul primăriei este unul activ şi actualizat constant, am întâmpinat unele probleme la încărcare, astfel că, în cele din urmă, pagina nu s-a deschis deloc. „Există site, avem o firmă cu care colaborăm şi afişăm toate informaţiile de interes public”, susţine primarul comunei.

Hotărârile de consiliu local nu au mai fost publicate pe site-ul Primăriei Cepleniţa de anul trecut, deşi transparenţa îndeamnă ca această secţiune să fie accesibilă tuturor cetăţenilor.

Spre deosebire de acest site, site-ul Primăriei comunei Bârnova este mai amplu, încă de la pagina principală, detaliind fiecare ramură. Această prezentare oferă fiecărui cetăţean, chiar şi celui care nu este foarte priceput în utilizarea Internetului, posibilitatea de a accesa direct ceea ce îl interesează fără a mai fi nevoit să caute prin mulţimea de pagini, să facă legături între link-uri.

Primăria Dagâţa, un istoric şi... atât

În pofida faptului că existenţa unor informaţii minime pe site-ul primăriei ar putea îmbunătăţi imaginea localităţii şi totodată ar înlesni comunicarea cu cetăţenii, observăm că nu puţine sunt primările care omit publicarea acestora. De exemplu, pe site-ul Primăriei Dagâţa, nu vei găsi nicio informaţie care să te introducă „în lumea averilor şi a intereselor” aleşilor locali sau în cea a proiectelor de hotărâre, website-ul arătându-şi opacitatea în cheltuirea bugetelor şi a investiţiilor publice. Nu este de mirare că atunci când cetăţenii întâlnesc site-uri ce aparţin instituţiilor publice, dar la care nu au acces la informaţie, aceştia au dubii cu privire la modul în care se cheltuie banul public. Site-ul oferă doar un istoric al comunei şi hotărârile de consiliu local pe anul în curs, ori tehnologizarea înseamnă transparentizare.

Pe site-ul Primăriei comunei Golăieşti ne întâmpină un mesaj al primarului (care datează de acum 4 ani), dar nicio afişare la rubrica informaţiilor de interes public ori a consiliului local, unde ar trebui să regăsim deciziile luate de cei aleşi, prin care s-ar crea o participare zilnică a mass-mediei şi a opiniei publice la procesele politice.

În concluzie, puţine sunt primăriile din comunele judeţului Iaşi care să respecte normele elementare în ceea ce priveşte un website transparent, care să fie în folosul cetăţenilor. Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Rezultat INCREDIBIL - DIICOT a publicat rezultatul testului ADN al resturilor din pădurea Caracal
17/08/2019 10:32

Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism este imputernicit să aducă la cunostinta opiniei publice următoarele: &Ic ...

Cat a costat elicopterul privat cu care a venit Dancila la Iasi? Premierul zice ca e dreptul PSD, (Video)
16/08/2019 17:08

 Premierul Viorica Dancila a fost intrebata, vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, cat a costat deplasarea sa cu elicopterul in aceasta vizita, moment in care vicepremierul Mihai Fifor, aflat langa e ...

Test de cultură generală pentru accederea în noul PRM
16/08/2019 00:00

  * a apărut primul partid in care poţi fi membru doar dacă treci un test de cultură generală * „Dacă orele de istorie, de cultură civică sau de geografie ţi-au dat mereu bătăi de cap, l ...

Guvernul Dăncilă, „incapabil să respecte legile ţării”
16/08/2019 00:00

  * la Iaşi, construcţia de autostrăzi şi şosea de centură, spital regional de urgenţă şi secţie de chirurgie cardiacă pediatrică, noi sedii pentru Operă şi Filarmonică, ori centru de arşi ...

Lucrările la Podul de la Ungheni, blocate
13/08/2019 00:00

  * potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru ca lucrările Podului de la Ungheni să poată fi demarate, este necesar un Acord intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova Luc ...

„Guvernul nu-şi face treaba decât împins de la spate de tragedii”
13/08/2019 00:00

  * „Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor in timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă”, spune ...

Liberalii ieşeni au ieşit în stradă, pentru Iohannis
11/08/2019 18:46

* PNL Iaşi a demarat, sambătă, campania de strangere de semnături pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie * deşi legislaţia in vigoare admite inscrierea unei candidaturi pentru funcţia de pre ...

Cosette vrea scaunul lui Dan Barna!
09/08/2019 00:00

  * Cosette Chichirău, deputat USR de Iaşi, a anunţat, printr-o scrisoare adresată membrilor USR, că il va contracandida pe Dan Barna la preşedinţia partidului * alegerile vor avea loc la inceputul ...

ALDE moare, dar nu se predă!
09/08/2019 00:00

  * un secretar de stat ieşean face agitaţie pentru ALDE * Ciprian Lucian Roşca, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, va part ...

Costel Alexe anunţă marea migrare a pesediştilor către PNL. PSD contraatacă!
08/08/2019 10:10

  Deputatul Costel Alexe, vicepreşedinte PNL şi lider al liberalilor ieşeni, susţine că cel puţin zece primari PSD din judeţul Iaşi il vor susţine pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, u ...