Primii liberali aruncaţi în focul alegerilor EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 27-01-2016 04:50

Conducerea PNL a validat primii 46 de candidaţi meniţi să intre în lupta pentru un loc de primar în comunele judeţului Iaşi. Dintre aceştia, 29 de liberali sunt deja în funcţie, iar pentru alte 17 comune păstorite în prezent de social-democraţi au fost nominalizaţi „potenţialii edili” 

Întrecuţi numeric de social-democraţii din judeţul Iaşi, liberalii s-au adunat în şedinţă de partid şi au trecut la validarea primilor candidaţi ai dreptei care vor fi aruncaţi în lupta alegerilor locale. Procesul s-a desfăşurat sub privirile şi îndrumarea celor doi co-preşedinţi ai partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prezenţi în inima Moldovei la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a se prinde în hora Unirii şi pentru a da startul oficial al precampaniei pentru alegerile ce vor avea loc pe data de 5 iunie.

Citeşte şi Bucureştiul vrea să ne fure Unirea EXCLUSIV


47 dintr-o lovitură

Având în vedere că şansele liberalilor de a schimba legile electorale astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi sunt aproape nule, liderii PNL vor să exploateze la maximum resursele de personal din partid. Aşa se face că în cea mai mare parte, PNL propune pentru alegeri primari care sunt astăzi în plin mandat. „Am încredere în primarii noştri, mai ales în condiţiile regretatei OUG 55. Să renunţi la tentaţiile ce le-au fost oferite de dragul comunităţii şi al devotamentului faţă de partid e un fapt firesc în alte state, mai puţin, poate la noi. Ştiu cu câtă hotărâre şi dorinţă abordează primarii liberali fiecare proiect. Sunt oameni care chiar se implică în comunitatea din care fac parte şi pe care vor să o dezvolte”, explică deputatul Costel Alexe, co-preşedintele PNL Iaşi.


Mergând pe ideea revalidării mandatelor, din cei 46 de candidaţi care au primit avizul şefilor de partid, 29 sunt actuali primari. Depăşiţi numeric de social-democraţi, aleşii locali ai dreptei nu se lasă intimidaţi şi intră în campanie purtaţi de gândul că pot câştiga. „Eu zic că nu-i atât de adevărată ideea vehiculată în spaţiul public, potrivit căreia primarul în funcţie este avantajat, ceea ce ar duce neapărat la pierderea alegerilor în teritoriu. Cred că un primar nu va fi ales dacă nu a făcut nimic pentru comunitatea lui. În comune, politica nu se face ca la Bucureşti, unde omul este ales pentru culoarea politică. Aici omul te votează dacă are asfalt, dacă are canalizare şi apă, iar copiii au unde învăţa”, declară Benone Moruzi, primar al comunei Aroneanu, validat în funcţie din anul 2008.


Deşi pe liberali i-ar avantaja organizarea alegerilor în două tururi, există primari în tabăra dreptei care susţin că un ales local iubit de comunitate va fi votat din primul tur. „Este o realitate că PSD este avantajat în judeţ dacă primarii sunt aleşi dintr-un singur tur, motiv pentru care şi eu mi-aş dori să se revină la prevederile legislative anterioare (organizarea alegerilor în două tururi- n.r.) pentru că se presupune că este mai legitim. Cu toate acestea, eu am ieşit primar de fiecare dată din primul tur, ceea ce mă determină să cred că în unele comune, unde oamenii sunt hotărâţi, nu îşi vor schimba părerea de la un tur al alegerilor la altul”, declară Vasile Buzatu, primarul comunei Todireşti. În ceea ce priveşte şansele PNL de a-i bate pe social-democraţi la alegerile din acest an, liberalul este mult mai rezervat. „Având în vedere că în judeţul Iaşi primarii PSD depăşesc numeric toate partidele, e greu de presupus că poţi scoate un număr mai mare la alegerile din iunie. Cred totuşi că bătălia mare se va da pentru oraşe, nu pentru comune!”, conchide Buzatu.

Citeşte şi Tehnocraţii lui Cioloş instaurează cenzura EXCLUSIV


Traseiştii, strânşi cu uşa „de greii politicii”
O altă discuţie care face obiectul dezbaterilor în interiorul PNL îi vizează pe dezertorii din partid, care au plecat în alte tabere, pentru bani. Având în vedere că mai mulţi aleşi locali şi-au manifestat interesul de a se întoarce însă în PNL, liderii de la judeţ ai dreptei au mutat responsabilitatea traseiştilor în curtea membrilor Ligii Aleşilor Locali, care trebuie să hotărască dacă sunt de acord cu întoarcerea fiilor rătăcitori. Se pare totuşi că preşedintele acestei for este îngăduitor cu foştii colegi de partid, fiind dispus să le mai acorde o şansă.

„Având în vedere contextul în care au plecat, fiind ademeniţi cu bani, pentru a-şi duce la bun sfârşit proiecte esenţiale pentru comunităţi, nu văd de ce nu i-am primi înapoi. Au fost făcute presiuni foarte mari asupra acestora, iar astăzi cei mai mulţi nu se regăsesc în noile formaţiuni spre care au plecat, motiv pentru care vor să se întoarcă”, explică Moruzi, preşedintele Ligii Aleşilor Locali PNL, lăsând să se înţeleagă că dezertorii mai au o şansă în PNL. Mai mult, acesta susţine că încrederea în foştii colegi de partid nu s-a ştirbit, fiind conştient că mulţi dintre aceştia au plecat din dorinţa de a obţine finanţări.

Citeşte şi „Ateii lui Cioloş” au condamnat Moldova


Valeriu Enciu, îşi încearcă din nou norocul


În lista liberalilor pentru alegerile locale, se regăseşte şi Valeriu Enciu, validat în anul 2012 ca primar al comunei Cozmeşti. Este interesant că liderii dreptei au curaj să mizeze pe acelaşi om, având în vedere că aici a fost dizolvat Consiliul Local, după un an de boicot politic, timp în care dezvoltarea comunei şi administrarea acesteia fost îngheţată definitiv. Ironia sorţii face ca Enciu să-i considere vinovaţi de blocajul administrativ pe consilierii locali PDL şi PP, care ar fi făcut presiuni asupra întregului Executiv să boicoteze plenurile convocate. Este adevărat că în momentul de faţă liberalul este liniştit că pedeliştii nu mai pot bloca activitatea consiliului, că doar au „fuzionat” şi convieţuiesc sub aceeaşi siglă. Rămâne însă de văzut dacă acest lucru se adevereşte şi după alegerile din iunie. Anca BURNICHE

* * *
Noutăţile PNL: Constantin Fotea- Hârlău, Marius Pintilie- Paşcani, Costel Artenie- Moţca, Ilie Budeanu- Vânători, Mircea Ciobanu- Cristeşti, Constantin Panţiru-Focuri, Mihai Lungu- Voineşti, Gheorghe Moloman- Fântânele, Enea Neculai-Stolniceni Prăjescu, Ovidiu Pricope- Bălţaţi, Ioan Radu- Valea Seacă, Rodica Popa- Mogoşeşti, Ion Tănase- Popricani, Mihai Turcuman- Roşcani, Constantin Zamisnicu- Probota

* * *
Lista integrală a candidaţilor PNL poate fi accesată pe www.ziarulevenimentul.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
În cea mai mare tăcere, Guvernul Orban a majorat accizele la carburanți, în seara de Revelion, după o zi de la eliminarea supraaccizei
01/01/2020 13:57

Ministerul Finanţelor a majorat marti accizele la carburanţi, după ce cu o zi inainte presedintele Klaus Iohannis promulgase legea prin care se elimină supraacciza la carburant, scrie profit.ro. Majorarea a ...

Petru Movilă: „Se vede clar nevoia de drumuri bune, dar și de aplicarea drastica a legislației rutiere”
30/12/2019 21:40

„Jale pe soselele noastre. Zeci de accidente si zeci de morti”, scrie deputatul iesean Petru Movilă (PMP) pe o retea de socializare. Acesta consideră că principalele cauze ale acestei stări de f ...

Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

Bani pentru autostradă, în buget!
23/12/2019 21:06

Amendamentul deputatului iesean Petru Movilă (PMP), privind alocarea a 9,4 milioane lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Neamţ – Ungheni – Iaşi, parte din Auto ...

Bogdan Cojocaru este noul preşedinte al organizaţiei de Tineret a PSD
23/12/2019 20:42

Comitetul Executiv Naţional, la propunerea preşedintelui Partidului Social Democrat Iaşi, Maricel Popa, l-a numit pe deputatul ieşean Bogdan Cojocaru in funcţia de preşedinte a Organizaţiei de Tineret PS ...

Deputatul Movilă insistă ca Iașul să primească bani pentru IBCV și pentru autostradă
22/12/2019 19:03

Deputatul iesean Petru Movilă (PMP), initiatorul Legii pentru construirea Autostrăzii Unirii A8, a depus la proiectul legii de buget pentru anul 2020 doua amendamente „absolut necesare pentru Iaşi&rdqu ...

PSD consideră că sumele alocate de la buget sunt insuficiente pentru dezvoltarea Iaşului
22/12/2019 17:42

* „Îmi este teamă că liberalii au tăiat deja Iaşul de pe lista investiţiilor din zona Moldovei. Din păcate, se pare că parlamentarii liberali, dar şi ceilalţi din alianţa de la guvernare a ...

USR nu arestează doar consumatorii, taxează și tinerii care mănâncă chipsuri și beau suc. ”Revoluție” în sănătate
21/12/2019 16:18

Ce nu a văzut nimeni la USR si incepe să iasă la suprafată. USR este astăzi in centrul atentiei publice după ce a inăsprit pedepsele pentru consumatorii de etnobotanice, măsură care i-a explodat in f ...

Gabriela Firea va fi dată în judecată de viceprimarul Capitalei
20/12/2019 14:14

Viceprimarul Capitalei, Tomnita Florescu (ALDE), o va da in judecată pe Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului, anuntă aceasta printr-o scrisoare deschisă: „Stimată doamnă primar general, ...

Scandalul din USR continuă. Acuzații și la Giurgiu
20/12/2019 13:52

Acuzatiile si scandalurile din USR par a nu mai avea sfarsit. La Giurgiu, presedintele filialei este acuzat de ”mana sa dreaptă” că i-ar fi solicitat bani pentru numirea in Biroul Electoral Judete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei