2referendum

Dimensiune font:

PSD acuză: „Ideea de vot este luată în derâdere de preşedintele Iohannis”

| 16-05-2019 00:00

 

* pe 26 mai, românii sunt chemaţi la urne, atât pentru desemnarea reprezentanţilor ţării în Parlamentul European, cât şi pentru a răspunde la cele două întrebări cuprinse în referendumul pe tema justiţiei, organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis

De ceva vreme, discuţiile din spaţiul public românesc se concentrează extrem de mult pe referendumul pe tema justiţiei, organizat la iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis. După cum era de aşteptat, partidele de opoziţie sprijină acest proces de consultare directă a cetăţenilor, PNL, USR şi PMP afirmând încă dinainte să fie convocate consultările că sunt de acord cu referendumul, însă se vehiculează că PSD încearcă prin toate mijloacele să îl boicoteze. Şeful statului susţine că nu l-a politizat, ci PSD o face, şi îndeamnă oamenii să meargă la vot pe 26 mai, astfel că cine participă poate „să dea o lecţie pesediştilor”.

Social-democratul Silviu Macovei, deputat de Iaşi, spune că nu s-a discutat vreodată în PSD despre boicotarea referendumului, precizând totodată că nici nu crede că este o opţiune validă boicotarea unui act suprem democratic, aşa cum este consultarea populară. „Ar trebui, însă, să vorbim de motivele electorale şi populiste pentru care domnul Iohannis a convocat acest referendum. Cred sincer că nu este nevoie de vreo piedică organizată, fiindcă românii şi-au dat seama că iniţiativa aceasta, a unui preşedinte de ţară, aflat ilegal în campanie electorală, este doar o manevră de imagine”, este de părere Silviu Macovei.

Şi senatorul ieşean Vasile Toma pare că doreşte a înlătura orice discuţii cu privire la boicot, acesta subliniind în schimb faptul că acţiunile preşedintelui, deşi pornesc de la referendum, „ajung să slujească scopului creşterii scorului electoral al partidului „de adopţie”, în special în zona urbană”. „PSD doreşte ca justiţia să meargă pe drumul cel bun, respectiv imparţialitate, înlăturarea abuzurilor, separarea clară a responsabilităţilor magistraţilor, concentrarea şi prioritizarea acţiunilor de la domeniile cu cele mai mari nedreptăţi, fraude etc., spre cele mai mici, nu pe persoane sau categorii de persoane. Referendumul pe justiţie comportă în primul rând un mare risc sistemic, pe termen lung, dacă nu va întruni condiţiile de validare. Mai mult, mediul politic de abordare al preşedintelui ţării, întrebările neclare, arată de fapt un interes electoral al acestuia şi nu un interes obiectiv, orientat spre justiţie dreaptă şi justiţiabili trataţi corect. Ca exemplu, este evident că acţiunile acestuia, deşi pornesc de la referendum, ajung să slujească scopului creşterii scorului electoral al partidului de adopţie, în special în zona urbană”, a afirmat senatorul social-democrat.

La rândul său, fostul ministru PSD al Comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, susţine că deşi votul este o formă de responsabilitate şi de implicare a cetăţeanului în viaţa şi parcursul comunităţii, constată că „ideea de vot este luată în derâdere de preşedintele Iohannis, care foloseşte referendumul drept paravan pentru a se implica voalat în campania electorală alături de PNL”. Consider că cetăţenii au dreptul să ştie clar care sunt interesele din spatele acestui joc politic de imagine, în care domnul Iohannis îşi face şi lui, şi PNL-ului campanie electorală pe banii cetăţenilor, promovând în spaţiu mediatic nişte mesaje politice cu iz pedelist”, a opinat Bogdan Cojocaru.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis ca secţiile de votare să fie dotate cu câte trei urne, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot, pentru europarlamentare şi referendumul din 26 mai. Astfel, românii vor avea în faţa trei buletine diferite de vot: unul pentru alegerile europarlamentare 2019 şi cate unul pentru fiecare dintre cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru justiţie. Cele trei buletine vor fi introduse în urne de vot separate, după cum a anunţat, marţi, BEC.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.

Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate. Florentina SANDU

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Varianta avansată de UDMR pentru data alegerilor locale și parlamentare
04/06/2020 20:09

Uniunea Democrată Maghiară din Romania (UDMR) susţine organizarea alegerilor locale in septembrie sau octombrie şi a alegerilor parlamentare la termen, iar o eventuală amanare a acestora pentru anul viitor ...

Budapesta mai dă o LOVITURĂ: Uzina Suzuki va produce, în fabrica sa din Ungaria, numai mașini hibride, pentru UE
04/06/2020 15:01

 Şeful Departamentului de comunicare de la Suzuki Ungaria, Zsuzsanna Bonnar-Csonka, a precizat că producătorul auto s-a pregătit pentru lansarea de noi modele hibride prin investiţii in valoare de mai ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...

VIDEO Imagini în premieră din LOCAȚIA DE LUX pe care Liviu Dragnea și-a amenajat-o pe insula Belina
24/05/2020 18:32

 Apar imagini in premieră cu locatia unde liderul PSD Liviu Dragnea se relaxa. Vorbim de o zonă din Insula Belina, care a fost luată de la stat si trecută in proprietarea CJ Teleorman si mai ...

Explicatii de la autoritati: Cat e zona metropolitana, ce amenda riscam daca nu purtam masca si cate persoane pot participa la reuniunile in familie
18/05/2020 05:28

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona ...

Stare de alertă în România: Deplasarea în interiorul localității, permisă fără declarație. Părăsirea localității, cu declarație și numai cu anumite motive/ Terasele rămân închise/
14/05/2020 23:45

 Romania iese la miezul noptii din starea de urgentă, după 60 de zile, timp in care au fost suspendate drepturi constitutionale si libertăti fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulatie. Se inst ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!