1siretel1

Dimensiune font:

Răfuielile politice au lăsat persoanele cu nevoi speciale fără indemnizaţie

| 03-08-2019 10:30

 

* în comuna Sireţel, persoanele cu nevoi speciale nu mai primesc, de câteva luni, nici indemnizaţia de însoţitor, nici alocaţia de hrană

Bugetul local reprezintă un document prin care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile unităţilor administrativ-teritoriale (UAT). Bugetele locale sunt organizate în conformitate cu organizarea administrativ-teritorială a ţării în bugete pe judeţe, municipii, oraşe şi comune. Fiecare UAT îşi întocmeşte bugetul propriu în condiţii de autonomie.

Deşi legea privind finanţele publice locale prevede un termen maxim de 45 de zile pentru adoptarea bugetului local (din care 15 zile pentru consultarea publică a bugetului propus, perioadă în care cetăţenii au dreptul să îşi exprime opinia despre modul în care autoritatea publică locală propune cheltuirea banilor publici), acest lucru nu s-a întâmplat în comuna Sireţel, din cauza neînţelegerilor viceprimarului Gelu Şpaiuc cu primarul localităţii, Gheorghe Ancuţa.

În expunerea sa, primarul precizează că deşi bugetul a fost întocmit în urma consultărilor cu toate părţile implicate, întrunirea aleşilor locali s-a transformat într-o atmosferă tensionată, iar Gelu Şpaiuc a părăsit-o fără să aprobe bugetul. „Primarul propune bugetul, dar eu le-am zis consilierilor din PNL că, dacă grupul PSD vine cu amendamente, le aprobăm. S-a refăcut bugetul după cum a vrut viceprimarul, dar nici aşa nu a vrut şi a plecat de la şedinţă. Vom merge la prefect, să convocăm o nouă şedinţă”, a spus primarul Gheorghe Ancuţa.

Suntem prinşi într-o luptă a primarului cu viceprimarul”

În apărarea sa, Şpaiuc a recunoscut că au căzut la o înţelegere asupra formei proiectului de buget, fiind incluşi bani pentru norma de hrană şi pentru asistenţii sociali, dar şi alte proiecte pentru dezvoltarea comunei,  însă atitudinea primarului l-a determinat să părăsească şedinţa. „Ne-am dus să dezbatem bugetul şi să îl aprobăm, dar a început să urle primarul la noi, pur şi simplu nu am putut avea un dialog cu el. Săptămâna viitoare vom stabili ceea ce vom face”, a spus Gelu Şpaiuc.

Reamintim faptul că la începutul acestui an, cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali au fost mutate în sarcina autorităţilor locale.

Prezentă la sediul primăriei, o ieşeancă cu dizabilităţi din Sireţel a declarat că nu a primit banii pentru asistenţă personală din luna mai, iar alocaţia de hrană care care s-a dat de la 1 ianuarie pentru toţi însoţitorii din ţară şi toţi angajaţii care lucrează la stat nu a fost primită. „Suntem prinşi într-o luptă a primarului cu viceprimarul, fără să avem nicio vină. Nu aprobă bugetul, nu au de unde să ne dea salariile. Asta este explicaţia primarului, că viceprimarul nu vrea să semneze. Dar el nu semnează pentru că a găsit multe nereguli şi nu vrea să fie condamnat pe nedrept pentru nişte nereguli pe care le-a făcut primarul de fapt”, a menţionat ieanca.

Un primar condamnat, o comunitate izolată...

Situată în nord-vestul judeţului, comuna Sireţel are 4.000 de locuitori şi, potrivit viceprimarului, de la condamnarea lui Gheorghe Ancuţa pentru fapte de corupţie, în 2017, comunitatea este izolată total.

Din perspectiva viceprimarului comunei, întocmirea bugetului nu este doar o balanţă financiară, ci reprezintă însăşi legătura dintre mobilizarea fondurilor şi atingerea scopurilor şi obiectivelor propuse autorităţii locale. Astfel, Şpaiuc susţine că lucrările de investiţii de interes local sunt mai degrabă interese proprii, şi că primarul doreşte crearea cu orice preţ a condiţiilor necesare pentru realizarea lor, şi nu pe cele necesare comunei. „Eu dau bani aşa, ca să îşi facă primarul intabularea la pădurea pe care şi-a cumpărat-o, pe banii primăriei? A pus în buget intabularea terenului forestier, proprietate particulară. Păi cum sa fac aşa ceva? De asemenea, se dorea alocarea unei sume deloc de neglijat pentru lucrările de pietruire a drumurilor comunale. S-a terminat şi cu pietruirea, cum să aloce bani pentru pietruire, dar trăim în epoca de piatră? Cum să fim de acord cu astfel de buget? Am rămâne în continuare privaţi de drumuri bune”, a spus Şpaiuc.

Gelu Şpaiuc susţine că primarul nu poate fi eliberat din funcţie dacă prefectul nu are un referat scris de către secretarul primăriei respective privind motivele pentru care edilul a fost declarat incompatibil. Ori, primăria din Sireţel funcţionează de ceva timp fără unul dintre pionii principali, secretarul. „Nu am reuşit să aprobăm bugetul, pentru că nici bine nu am ajuns şi primarul a început să ţipe la noi. El i-a adus pe toţi la primărie, intenţionat. Din februarie până acum nu s-a mai convocat în şedinţă Consiliul Local, primarul l-a dat spre dizolvare, ca să poată face el bugetul. Dar este condamnat, nu mai are calitate de primar, este condamnat la 3 ani cu suspendare, dar tot închisoare se numeşte. În lege spune clar că îşi pierde mandatul în momentul când este condamnat. Secretarul nu a vrut să îi facă referatul de încetare a mandatului, respectivul a fost trimis în judecată de ceva timp, iar de atunci nu mai este niciun secretar, tocmai ca sa nu aibă cine să îi facă referatul”, susţine viceprimarul Şpaiuc.

Guvernul va plăti indemnizaţiile!

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat ieri că Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară programată a avea loc săptămâna viitoare, fonduri pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit acestuia, Executivul va repartiza sumele unităţilor administrativ- teritoriale, astfel încât acestea să ajungă în cel mai scurt timp la beneficiari.
„La Ministerul de Finanţe, prin finanţele publice locale, s-a făcut o centralizare a tot ceea ce înseamnă funcţionarea unităţilor administrativ- teritoriale, pe două coloane, inclusiv plata persoanelor cu dizabilităţi. Imediat după rectificarea bugetară, printr-o hotărâre de guvern, sumele vor fi repartizate dintr-un buffer existent în bugetul Ministerului de Finanţe de 1,4 miliarde de lei pentru toată ţara”, a afirmat Budăi.
El admite că sunt primării care au întârzieri mari la plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, însă consideră că aceste întârzieri au apărut din cauza administraţiilor locale.
„Primarul avea posibilitatea să solicite Consiliului Judeţean, iar Consiliul Judeţean avea sumele la dispoziţie. Dacă nu a solicitat, nu i s-a dat. Asta e rea voinţă”, a adăugat ministrul Muncii.

Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Iaşul a deschis 34 de secţii de votare noi în ultimii 5 ani!
19/10/2019 00:00

  * faţă de alegerile europarlamentare din mai, in judeţ vor fi deschise două noi secţii de votare, in comunele Scanteia şi Vanători * in total, Iaşul va avea, la alegerile prezidenţiale, 748 de ...

Alegeri locale şi parlamentare în Republica Moldova
18/10/2019 18:05

  * după mai bine de un an, Curtea de Apel Chişinău ii face dreptate lui Andrei Năstase, primarul ales in 2018, validandu-i mandatul * astfel, magistraţii au casat, marţi, hotărarea Judecătoriei C ...

Senatorii PSD și UDMR nu doresc alegeri locale în două tururi de scrutin
17/10/2019 00:00

  * Legea privind organizarea alegerilor locale in două tururi de scrutin, iniţiată de USR, a fost respinsă ieri, la Senat, de PSD si UDMR * proiectul face parte din categoria legilor organice si va m ...

VIDEO Biografia fără perdea a lui Ludovic Orban, premierul desemnat
16/10/2019 08:08

 Jumătate roman, jumătate maghiar, de profesie inginer si meloman innăscut, premierul desemnat să formeze noul guvern, liberalul Ludovic Orban (56 de ani), a avut o carieră politică de 27 de ani intr ...

 

Avem premier!
15/10/2019 22:52

* preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost nominalizat la funcţia de premier al Romaniei, după consultările şefului statului cu partidele politice * Orban are, conform Constituţiei, o perioadă de 10 zile ...

PSD s-a baricadat în „Pactul pentru bunăstare”
15/10/2019 00:00

  * liderii partidelor parlamentare au fost convocaţi, din nou, de preşedintele Klaus Iohannis pentru o nouă rundă de negocieri in vederea desemnării unui prim-ministru care să formeze guvernul şi ...

Iaşul, invadat de prezidenţiabili!
14/10/2019 10:40

  * a inceput campania electorală * trei dintre candidaţii la preşedinţie vin zilele acestea la Iaşi * Theodor Paleologu (PMP) este astăzi prezent in oraş, iar duminică, 20 octombrie, vor ajunge K ...

Partidele politice primesc subvenţii de 20 de ori mai mari decât în 2015!
14/10/2019 00:00

* in această lună, statul a virat in conturile a 5 partide parlamentare 4,4 milioane euro, dintr-un total de peste 53 milioane de euro! * anul trecut, partidele au primit atat de mulţi bani incat au raportat ...

Se pregăteşte formula liberală
12/10/2019 07:58

  * potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, marţi, cel tarziu, va fi nominalizat un prim-ministru * „După consultările de astăzi, ne indreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau ...

Cosette Chichirău va candida la funcţia de primar al Iaşului
12/10/2019 00:00

  Deputatul ieşean Cosette Chichirău a fost desemnată joi, 10 octombrie, drept candidat USR la alegerile locale pentru Primăria Iaşi, din 2020. Votul intern pentru alegerea candidatului a inceput inc ...