1siretel1

Dimensiune font:

Răfuielile politice au lăsat persoanele cu nevoi speciale fără indemnizaţie

| 03-08-2019 10:30

 

* în comuna Sireţel, persoanele cu nevoi speciale nu mai primesc, de câteva luni, nici indemnizaţia de însoţitor, nici alocaţia de hrană

Bugetul local reprezintă un document prin care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile unităţilor administrativ-teritoriale (UAT). Bugetele locale sunt organizate în conformitate cu organizarea administrativ-teritorială a ţării în bugete pe judeţe, municipii, oraşe şi comune. Fiecare UAT îşi întocmeşte bugetul propriu în condiţii de autonomie.

Deşi legea privind finanţele publice locale prevede un termen maxim de 45 de zile pentru adoptarea bugetului local (din care 15 zile pentru consultarea publică a bugetului propus, perioadă în care cetăţenii au dreptul să îşi exprime opinia despre modul în care autoritatea publică locală propune cheltuirea banilor publici), acest lucru nu s-a întâmplat în comuna Sireţel, din cauza neînţelegerilor viceprimarului Gelu Şpaiuc cu primarul localităţii, Gheorghe Ancuţa.

În expunerea sa, primarul precizează că deşi bugetul a fost întocmit în urma consultărilor cu toate părţile implicate, întrunirea aleşilor locali s-a transformat într-o atmosferă tensionată, iar Gelu Şpaiuc a părăsit-o fără să aprobe bugetul. „Primarul propune bugetul, dar eu le-am zis consilierilor din PNL că, dacă grupul PSD vine cu amendamente, le aprobăm. S-a refăcut bugetul după cum a vrut viceprimarul, dar nici aşa nu a vrut şi a plecat de la şedinţă. Vom merge la prefect, să convocăm o nouă şedinţă”, a spus primarul Gheorghe Ancuţa.

Suntem prinşi într-o luptă a primarului cu viceprimarul”

În apărarea sa, Şpaiuc a recunoscut că au căzut la o înţelegere asupra formei proiectului de buget, fiind incluşi bani pentru norma de hrană şi pentru asistenţii sociali, dar şi alte proiecte pentru dezvoltarea comunei,  însă atitudinea primarului l-a determinat să părăsească şedinţa. „Ne-am dus să dezbatem bugetul şi să îl aprobăm, dar a început să urle primarul la noi, pur şi simplu nu am putut avea un dialog cu el. Săptămâna viitoare vom stabili ceea ce vom face”, a spus Gelu Şpaiuc.

Reamintim faptul că la începutul acestui an, cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali au fost mutate în sarcina autorităţilor locale.

Prezentă la sediul primăriei, o ieşeancă cu dizabilităţi din Sireţel a declarat că nu a primit banii pentru asistenţă personală din luna mai, iar alocaţia de hrană care care s-a dat de la 1 ianuarie pentru toţi însoţitorii din ţară şi toţi angajaţii care lucrează la stat nu a fost primită. „Suntem prinşi într-o luptă a primarului cu viceprimarul, fără să avem nicio vină. Nu aprobă bugetul, nu au de unde să ne dea salariile. Asta este explicaţia primarului, că viceprimarul nu vrea să semneze. Dar el nu semnează pentru că a găsit multe nereguli şi nu vrea să fie condamnat pe nedrept pentru nişte nereguli pe care le-a făcut primarul de fapt”, a menţionat ieanca.

Un primar condamnat, o comunitate izolată...

Situată în nord-vestul judeţului, comuna Sireţel are 4.000 de locuitori şi, potrivit viceprimarului, de la condamnarea lui Gheorghe Ancuţa pentru fapte de corupţie, în 2017, comunitatea este izolată total.

Din perspectiva viceprimarului comunei, întocmirea bugetului nu este doar o balanţă financiară, ci reprezintă însăşi legătura dintre mobilizarea fondurilor şi atingerea scopurilor şi obiectivelor propuse autorităţii locale. Astfel, Şpaiuc susţine că lucrările de investiţii de interes local sunt mai degrabă interese proprii, şi că primarul doreşte crearea cu orice preţ a condiţiilor necesare pentru realizarea lor, şi nu pe cele necesare comunei. „Eu dau bani aşa, ca să îşi facă primarul intabularea la pădurea pe care şi-a cumpărat-o, pe banii primăriei? A pus în buget intabularea terenului forestier, proprietate particulară. Păi cum sa fac aşa ceva? De asemenea, se dorea alocarea unei sume deloc de neglijat pentru lucrările de pietruire a drumurilor comunale. S-a terminat şi cu pietruirea, cum să aloce bani pentru pietruire, dar trăim în epoca de piatră? Cum să fim de acord cu astfel de buget? Am rămâne în continuare privaţi de drumuri bune”, a spus Şpaiuc.

Gelu Şpaiuc susţine că primarul nu poate fi eliberat din funcţie dacă prefectul nu are un referat scris de către secretarul primăriei respective privind motivele pentru care edilul a fost declarat incompatibil. Ori, primăria din Sireţel funcţionează de ceva timp fără unul dintre pionii principali, secretarul. „Nu am reuşit să aprobăm bugetul, pentru că nici bine nu am ajuns şi primarul a început să ţipe la noi. El i-a adus pe toţi la primărie, intenţionat. Din februarie până acum nu s-a mai convocat în şedinţă Consiliul Local, primarul l-a dat spre dizolvare, ca să poată face el bugetul. Dar este condamnat, nu mai are calitate de primar, este condamnat la 3 ani cu suspendare, dar tot închisoare se numeşte. În lege spune clar că îşi pierde mandatul în momentul când este condamnat. Secretarul nu a vrut să îi facă referatul de încetare a mandatului, respectivul a fost trimis în judecată de ceva timp, iar de atunci nu mai este niciun secretar, tocmai ca sa nu aibă cine să îi facă referatul”, susţine viceprimarul Şpaiuc.

Guvernul va plăti indemnizaţiile!

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat ieri că Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară programată a avea loc săptămâna viitoare, fonduri pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit acestuia, Executivul va repartiza sumele unităţilor administrativ- teritoriale, astfel încât acestea să ajungă în cel mai scurt timp la beneficiari.
„La Ministerul de Finanţe, prin finanţele publice locale, s-a făcut o centralizare a tot ceea ce înseamnă funcţionarea unităţilor administrativ- teritoriale, pe două coloane, inclusiv plata persoanelor cu dizabilităţi. Imediat după rectificarea bugetară, printr-o hotărâre de guvern, sumele vor fi repartizate dintr-un buffer existent în bugetul Ministerului de Finanţe de 1,4 miliarde de lei pentru toată ţara”, a afirmat Budăi.
El admite că sunt primării care au întârzieri mari la plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, însă consideră că aceste întârzieri au apărut din cauza administraţiilor locale.
„Primarul avea posibilitatea să solicite Consiliului Judeţean, iar Consiliul Judeţean avea sumele la dispoziţie. Dacă nu a solicitat, nu i s-a dat. Asta e rea voinţă”, a adăugat ministrul Muncii.

Florentina SANDU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Reacția lui Dan Barna, după incidentul cu Aurelian Bădulescu și Nicușor Dan: E un eveniment fără precedent, prin violența și stupiditatea lui
05/06/2020 11:24

 „Nu o să il opriti pe Nicusor. Nu o să ii opriti pe bucuresteni. Administratia de troli a Bucurestiului a arătat că e o adunătură de huligani care a confiscat acest oras si care trebuie indep ...

O ședință de MILIARDE: Ce Ordonanțe a mai dat Guvernul
05/06/2020 07:39

Proiectele de acte normative adoptate in cadrul sedintei Guvernului Romaniei din 4 iunie 2020 I. PROIECTE DE LEGI 1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului-cadru intre Uniunea Europeană si statele sa ...

SONDAJ CURS - Semnal de ALARMĂ pentru Guvern: Principala temere a românilor în urma pandemiei
05/06/2020 07:36

 Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană si Regională - CURS arată că epidemia de coronavirus nu mai este principala temere a romanilor, ci posibilitatea pierderii locului de mun ...

Varianta avansată de UDMR pentru data alegerilor locale și parlamentare
04/06/2020 20:09

Uniunea Democrată Maghiară din Romania (UDMR) susţine organizarea alegerilor locale in septembrie sau octombrie şi a alegerilor parlamentare la termen, iar o eventuală amanare a acestora pentru anul viitor ...

Budapesta mai dă o LOVITURĂ: Uzina Suzuki va produce, în fabrica sa din Ungaria, numai mașini hibride, pentru UE
04/06/2020 15:01

 Şeful Departamentului de comunicare de la Suzuki Ungaria, Zsuzsanna Bonnar-Csonka, a precizat că producătorul auto s-a pregătit pentru lansarea de noi modele hibride prin investiţii in valoare de mai ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!