1siretel1

Dimensiune font:

Răfuielile politice au lăsat persoanele cu nevoi speciale fără indemnizaţie

| 03-08-2019 10:30

 

* în comuna Sireţel, persoanele cu nevoi speciale nu mai primesc, de câteva luni, nici indemnizaţia de însoţitor, nici alocaţia de hrană

Bugetul local reprezintă un document prin care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile unităţilor administrativ-teritoriale (UAT). Bugetele locale sunt organizate în conformitate cu organizarea administrativ-teritorială a ţării în bugete pe judeţe, municipii, oraşe şi comune. Fiecare UAT îşi întocmeşte bugetul propriu în condiţii de autonomie.

Deşi legea privind finanţele publice locale prevede un termen maxim de 45 de zile pentru adoptarea bugetului local (din care 15 zile pentru consultarea publică a bugetului propus, perioadă în care cetăţenii au dreptul să îşi exprime opinia despre modul în care autoritatea publică locală propune cheltuirea banilor publici), acest lucru nu s-a întâmplat în comuna Sireţel, din cauza neînţelegerilor viceprimarului Gelu Şpaiuc cu primarul localităţii, Gheorghe Ancuţa.

În expunerea sa, primarul precizează că deşi bugetul a fost întocmit în urma consultărilor cu toate părţile implicate, întrunirea aleşilor locali s-a transformat într-o atmosferă tensionată, iar Gelu Şpaiuc a părăsit-o fără să aprobe bugetul. „Primarul propune bugetul, dar eu le-am zis consilierilor din PNL că, dacă grupul PSD vine cu amendamente, le aprobăm. S-a refăcut bugetul după cum a vrut viceprimarul, dar nici aşa nu a vrut şi a plecat de la şedinţă. Vom merge la prefect, să convocăm o nouă şedinţă”, a spus primarul Gheorghe Ancuţa.

Suntem prinşi într-o luptă a primarului cu viceprimarul”

În apărarea sa, Şpaiuc a recunoscut că au căzut la o înţelegere asupra formei proiectului de buget, fiind incluşi bani pentru norma de hrană şi pentru asistenţii sociali, dar şi alte proiecte pentru dezvoltarea comunei,  însă atitudinea primarului l-a determinat să părăsească şedinţa. „Ne-am dus să dezbatem bugetul şi să îl aprobăm, dar a început să urle primarul la noi, pur şi simplu nu am putut avea un dialog cu el. Săptămâna viitoare vom stabili ceea ce vom face”, a spus Gelu Şpaiuc.

Reamintim faptul că la începutul acestui an, cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali au fost mutate în sarcina autorităţilor locale.

Prezentă la sediul primăriei, o ieşeancă cu dizabilităţi din Sireţel a declarat că nu a primit banii pentru asistenţă personală din luna mai, iar alocaţia de hrană care care s-a dat de la 1 ianuarie pentru toţi însoţitorii din ţară şi toţi angajaţii care lucrează la stat nu a fost primită. „Suntem prinşi într-o luptă a primarului cu viceprimarul, fără să avem nicio vină. Nu aprobă bugetul, nu au de unde să ne dea salariile. Asta este explicaţia primarului, că viceprimarul nu vrea să semneze. Dar el nu semnează pentru că a găsit multe nereguli şi nu vrea să fie condamnat pe nedrept pentru nişte nereguli pe care le-a făcut primarul de fapt”, a menţionat ieanca.

Un primar condamnat, o comunitate izolată...

Situată în nord-vestul judeţului, comuna Sireţel are 4.000 de locuitori şi, potrivit viceprimarului, de la condamnarea lui Gheorghe Ancuţa pentru fapte de corupţie, în 2017, comunitatea este izolată total.

Din perspectiva viceprimarului comunei, întocmirea bugetului nu este doar o balanţă financiară, ci reprezintă însăşi legătura dintre mobilizarea fondurilor şi atingerea scopurilor şi obiectivelor propuse autorităţii locale. Astfel, Şpaiuc susţine că lucrările de investiţii de interes local sunt mai degrabă interese proprii, şi că primarul doreşte crearea cu orice preţ a condiţiilor necesare pentru realizarea lor, şi nu pe cele necesare comunei. „Eu dau bani aşa, ca să îşi facă primarul intabularea la pădurea pe care şi-a cumpărat-o, pe banii primăriei? A pus în buget intabularea terenului forestier, proprietate particulară. Păi cum sa fac aşa ceva? De asemenea, se dorea alocarea unei sume deloc de neglijat pentru lucrările de pietruire a drumurilor comunale. S-a terminat şi cu pietruirea, cum să aloce bani pentru pietruire, dar trăim în epoca de piatră? Cum să fim de acord cu astfel de buget? Am rămâne în continuare privaţi de drumuri bune”, a spus Şpaiuc.

Gelu Şpaiuc susţine că primarul nu poate fi eliberat din funcţie dacă prefectul nu are un referat scris de către secretarul primăriei respective privind motivele pentru care edilul a fost declarat incompatibil. Ori, primăria din Sireţel funcţionează de ceva timp fără unul dintre pionii principali, secretarul. „Nu am reuşit să aprobăm bugetul, pentru că nici bine nu am ajuns şi primarul a început să ţipe la noi. El i-a adus pe toţi la primărie, intenţionat. Din februarie până acum nu s-a mai convocat în şedinţă Consiliul Local, primarul l-a dat spre dizolvare, ca să poată face el bugetul. Dar este condamnat, nu mai are calitate de primar, este condamnat la 3 ani cu suspendare, dar tot închisoare se numeşte. În lege spune clar că îşi pierde mandatul în momentul când este condamnat. Secretarul nu a vrut să îi facă referatul de încetare a mandatului, respectivul a fost trimis în judecată de ceva timp, iar de atunci nu mai este niciun secretar, tocmai ca sa nu aibă cine să îi facă referatul”, susţine viceprimarul Şpaiuc.

Guvernul va plăti indemnizaţiile!

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat ieri că Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară programată a avea loc săptămâna viitoare, fonduri pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit acestuia, Executivul va repartiza sumele unităţilor administrativ- teritoriale, astfel încât acestea să ajungă în cel mai scurt timp la beneficiari.
„La Ministerul de Finanţe, prin finanţele publice locale, s-a făcut o centralizare a tot ceea ce înseamnă funcţionarea unităţilor administrativ- teritoriale, pe două coloane, inclusiv plata persoanelor cu dizabilităţi. Imediat după rectificarea bugetară, printr-o hotărâre de guvern, sumele vor fi repartizate dintr-un buffer existent în bugetul Ministerului de Finanţe de 1,4 miliarde de lei pentru toată ţara”, a afirmat Budăi.
El admite că sunt primării care au întârzieri mari la plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, însă consideră că aceste întârzieri au apărut din cauza administraţiilor locale.
„Primarul avea posibilitatea să solicite Consiliului Judeţean, iar Consiliul Judeţean avea sumele la dispoziţie. Dacă nu a solicitat, nu i s-a dat. Asta e rea voinţă”, a adăugat ministrul Muncii.

Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Rezultat INCREDIBIL - DIICOT a publicat rezultatul testului ADN al resturilor din pădurea Caracal
17/08/2019 10:32

Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism este imputernicit să aducă la cunostinta opiniei publice următoarele: &Ic ...

Cat a costat elicopterul privat cu care a venit Dancila la Iasi? Premierul zice ca e dreptul PSD, (Video)
16/08/2019 17:08

 Premierul Viorica Dancila a fost intrebata, vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, cat a costat deplasarea sa cu elicopterul in aceasta vizita, moment in care vicepremierul Mihai Fifor, aflat langa e ...

Test de cultură generală pentru accederea în noul PRM
16/08/2019 00:00

  * a apărut primul partid in care poţi fi membru doar dacă treci un test de cultură generală * „Dacă orele de istorie, de cultură civică sau de geografie ţi-au dat mereu bătăi de cap, l ...

Guvernul Dăncilă, „incapabil să respecte legile ţării”
16/08/2019 00:00

  * la Iaşi, construcţia de autostrăzi şi şosea de centură, spital regional de urgenţă şi secţie de chirurgie cardiacă pediatrică, noi sedii pentru Operă şi Filarmonică, ori centru de arşi ...

Lucrările la Podul de la Ungheni, blocate
13/08/2019 00:00

  * potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru ca lucrările Podului de la Ungheni să poată fi demarate, este necesar un Acord intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova Luc ...

„Guvernul nu-şi face treaba decât împins de la spate de tragedii”
13/08/2019 00:00

  * „Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor in timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă”, spune ...

Liberalii ieşeni au ieşit în stradă, pentru Iohannis
11/08/2019 18:46

* PNL Iaşi a demarat, sambătă, campania de strangere de semnături pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie * deşi legislaţia in vigoare admite inscrierea unei candidaturi pentru funcţia de pre ...

Cosette vrea scaunul lui Dan Barna!
09/08/2019 00:00

  * Cosette Chichirău, deputat USR de Iaşi, a anunţat, printr-o scrisoare adresată membrilor USR, că il va contracandida pe Dan Barna la preşedinţia partidului * alegerile vor avea loc la inceputul ...

ALDE moare, dar nu se predă!
09/08/2019 00:00

  * un secretar de stat ieşean face agitaţie pentru ALDE * Ciprian Lucian Roşca, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, va part ...

Costel Alexe anunţă marea migrare a pesediştilor către PNL. PSD contraatacă!
08/08/2019 10:10

  Deputatul Costel Alexe, vicepreşedinte PNL şi lider al liberalilor ieşeni, susţine că cel puţin zece primari PSD din judeţul Iaşi il vor susţine pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, u ...