1primari rectificare1

Dimensiune font:

Rectificarea bugetară - o nouă lovitură dată investiţiilor rurale ieşene

| 08-08-2019 01:00

 

* Ministerul Finanţelor a anunţat, marţi, că a elaborat proiectul rectificării bugetare * se vor aloca bani în plus pentru transferurile din administraţia publică, aproximativ 1,3 miliarde de lei, însă vor fi reduse sumele pentru personal, subvenţii şi asistenţa socială * deşi aparent un colac de salvare, decizia Guvernului nu este pe placul primarilor din judeţul Iaşi, mulţi spunând ca rectificarea va lovi direct în investiţii

Deşi oficial rectificarea bugetară este pozitivă, vor pierde bani ministerele Educaţiei Naţionale, Fondurilor Europene, Cercetării şi Inovării, Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Economiei, Apelor, Pădurilor şi Mediului, Transporturilor, la care se adaugă Secretariatul General al Guvernului.

Principalele două surse de economii la Ministerul Educaţiei sunt la cheltuieli de personal cu 400 de milioane de lei, şi la asistenţă socială, unde se diminuează cheltuielile cu 440 mil. lei, din cauză că Programul „Merg la Şcoală“, bugetat la începutul anului, nu a fost legiferat. Prin acest program, fiecare elev din clasele I-XII ar fi urmat să primească 250 de lei pe an pentru achiziţia de cărţi, rechizite şi echipament sportiv.

Au fost reduse bugetele şi la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei). Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Per ansamblu, Guvernul se bazează pe venituri suplimentare din restructurarea obligaţiilor bugetare restante, pe reducerea evaziunii fiscale, pe taxa pe activele bancare şi pe noua acciză la băuturile răcoritoare cu zahăr, pentru a acoperi nevoile de cheltuieli mai mari, cu salariile şi pensiile din Serviciul Român de Informaţii, cu contribuţia României la bugetul UE, subfinanţată iniţial, şi pentru a acoperi cheltuielile autorităţilor publice, ale primăriilor rămase fără bani pentru că au majorat salariile la funcţionari.

O decizie criticată de primari

Şi trecerea plăţii unor contribuţii şi servicii sociale de la Guvern la administraţiile publice locale, la începutul acestui an, a creat mari dezechilibre bugetare în unităţile administrativ-teritoriale, prin prisma veniturilor scăzute şi a cheltuielilor ridicate cu funcţionarea primăriilor.

Deşi aparent un colac de salvare, decizia Guvernului nu este considerată una bună de primarii din judeţul Iaşi, mulţi spunând ca rectificarea va lovi direct în investiţii, deci vor fi afectaţi cetăţenii care, deşi plătesc taxe şi impozite, vor beneficia de mai puţine facilităţi în comuna lor. „Toate primăriile au nevoie de bani. Cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali au fost mutate în sarcina autorităţilor locale, iar asta a creat mari probleme. Ministerul Muncii, care avea obligaţia să dea, nu a dat niciun leu. Noi am pierdut cred aproximativ 6 miliarde de lei cu aceste cheltuieli către destinaţiile speciale. În loc să folosim banii pentru alte investiţii, i-am dat spre însoţitori. Fenomenul este peste tot, în toată ţara primăriile suportă cu greu aceste cheltuieli pentru însoţitorii cu handicap. De la bun început bugetul nu a fost cel care trebuia, adică bani pentru investiţii sunt foarte puţini. Deocamdată nu avem întârzieri la plata salariilor sau datorii, facem tot posibilul să nu depăşim suma prevăzută în buget, ca să nu ajungem la astfel de situaţii. Este nevoie acum de rectificare bugetară, care ar trebui să ne compenseze cu sumele de bani care au fost luate fără acceptul nostru de Ministerul Muncii, pentru plata însoţitorilor persoanelor cu deficienţe. Ca sa nu mai spunem de investiţii, fondurile fiind mai mici cu minim 40 procente faţă de acum câţiva ani. În comună trebuie să faci investiţii, nu poţi să ai bani doar pentru salarii. Vin alegerile, un primar nu va primi votul pentru funcţionarii plătiţi la timp, ci pentru dezvoltarea adusă comunei”, a spus Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca.

Probleme mari la primării mici

Primarii sunt nemulţumiţi de faptul că statul roman, prin impunerea ca autorităţile locale să facă plata către însoţitorii persoanelor cu deficienţe, pot acoperi doar cheltuielile curente, nu şi pe cele pentru investiţii. Dumitru Mihăiluc, primarul comunei Valea Lupului, a spus că fără aceste cheltuieli suplimentare ar fi avut bani mai mulţi puşi deoparte pentru investiţiile proprii. Acesta susţine că la primăriile mari nu vor exista probleme cu privire la plata salariilor, şi că doar cele mici vor întâmpla astfel de situaţii. „Până acum ne-am descurcat bine, am gestionat foarte bine fondurile proprii, nu avem datorii ori restanţe. Orice ban pe care l-am economisit, l-am direcţionat către investiţiile din comună. Vedem care sunt banii ce vor veni odată cu rectificarea bugetară, care se vor duce tot spre investiţii. La primăriile mici sunt probleme, fac faţă cu greu cheltuielilor, aici de mult timp trebuia să se facă o organizare administrativ-teritorială”, a spus primarul comunei Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc (PSD).

Deşi reprezentanţii Guvernului susţin că primăriile vor primi bani în plus odată cu rectificarea bugetară, multe dintre ele  acuză că abia mai au bani de salarii. Edilii sunt puşi în situaţia de a nu avea bani de investiţii şi cred că vor obţine sume suplimentare consistente doar cei agreaţi. „Am avut un buget la începutul anului şi am cântărit fiecare ban. Avem plăţile făcute la zi, vom vedea ce va fi, cu investiţiile suntem deocamdată în grafic, însă nu îmi pun mari speranţe în Guvernul actual, ca să sper la mai bine”, a afirmat primarul comunei Brăeşti, Vasile Butnaru (PNL).

Un caz aparte este primăria Dolheşti, unde încă bugetul nu este operaţional, astfel că primarul Gelu Iacob (PNL) a spus că nu poate fi luată în calcul o rectificare bugetară.

Potrivit Ministerului Finanţelor, la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare (cash). Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
PSD face CEx vineri, cu o zi inaintea congresului de validare a candidatei Dancila
23/08/2019 07:57

 Social-democratii au decis sa convoace, vineri, 23 august, Comitetul Executiv National. "Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat se reuneste vineri, 23 august 2019, de la ora 12: ...

Birchall anunta ce schimbari vrea in Codurile Penale dupa cazul Caracal
22/08/2019 16:10

 Ana Birchall a prezentat, joi, concluziile si propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justitiei, dupa ce premierul Viorica Dancila a declarat ca isi doreste sanctiuni drastice si inas ...

Anunț de ULTIM MOMENT de la DNA - Sorin Blejnar și soția sa, trimiși în judecată. Acuzații de luare de mită
22/08/2019 12:29

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecată a următorilor inculpati:  BLEJNAR SORIN, la data faptei presedinte ...

Subprefectul Valentina Iosub, pe picior de plecare!
22/08/2019 08:30

Surse din cadrul PSD ne-au dezvălui faptul că subprefectul Valentina Iosub isi trăieste ultimele zile in functie. După scandalurile in care a fost implicată in ultima vreme, legate in principal de gestiona ...

„Dacă nu au nevoie de medicamente, înseamnă ca sunt ipocriţi”
19/08/2019 20:17

* Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL, ii atenţionează pe social-democraţii ieşeni să nu de mai „vaicăre”, pentru că nu i-a impiedicat nimeni pană acum să-şi pună ...

Liderul consilierilor judeţeni PSD iese la atac, împotriva liberalilor
18/08/2019 18:55

* „Au o calitate remarcabilă, aceea de agitatori politici”, susţine Cristian Stanciu Potrivit liderului grupului de consilieri judeţeni PSD şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Ia ...

Test de cultură generală pentru accederea în noul PRM
16/08/2019 00:00

  * a apărut primul partid in care poţi fi membru doar dacă treci un test de cultură generală * „Dacă orele de istorie, de cultură civică sau de geografie ţi-au dat mereu bătăi de cap, l ...

Guvernul Dăncilă, „incapabil să respecte legile ţării”
16/08/2019 00:00

  * la Iaşi, construcţia de autostrăzi şi şosea de centură, spital regional de urgenţă şi secţie de chirurgie cardiacă pediatrică, noi sedii pentru Operă şi Filarmonică, ori centru de arşi ...

Lucrările la Podul de la Ungheni, blocate
13/08/2019 00:00

  * potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru ca lucrările Podului de la Ungheni să poată fi demarate, este necesar un Acord intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova Luc ...

„Guvernul nu-şi face treaba decât împins de la spate de tragedii”
13/08/2019 00:00

  * „Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor in timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă”, spune ...