1primari rectificare1

Dimensiune font:

Rectificarea bugetară - o nouă lovitură dată investiţiilor rurale ieşene

| 08-08-2019 01:00

 

* Ministerul Finanţelor a anunţat, marţi, că a elaborat proiectul rectificării bugetare * se vor aloca bani în plus pentru transferurile din administraţia publică, aproximativ 1,3 miliarde de lei, însă vor fi reduse sumele pentru personal, subvenţii şi asistenţa socială * deşi aparent un colac de salvare, decizia Guvernului nu este pe placul primarilor din judeţul Iaşi, mulţi spunând ca rectificarea va lovi direct în investiţii

Deşi oficial rectificarea bugetară este pozitivă, vor pierde bani ministerele Educaţiei Naţionale, Fondurilor Europene, Cercetării şi Inovării, Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Economiei, Apelor, Pădurilor şi Mediului, Transporturilor, la care se adaugă Secretariatul General al Guvernului.

Principalele două surse de economii la Ministerul Educaţiei sunt la cheltuieli de personal cu 400 de milioane de lei, şi la asistenţă socială, unde se diminuează cheltuielile cu 440 mil. lei, din cauză că Programul „Merg la Şcoală“, bugetat la începutul anului, nu a fost legiferat. Prin acest program, fiecare elev din clasele I-XII ar fi urmat să primească 250 de lei pe an pentru achiziţia de cărţi, rechizite şi echipament sportiv.

Au fost reduse bugetele şi la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei). Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Per ansamblu, Guvernul se bazează pe venituri suplimentare din restructurarea obligaţiilor bugetare restante, pe reducerea evaziunii fiscale, pe taxa pe activele bancare şi pe noua acciză la băuturile răcoritoare cu zahăr, pentru a acoperi nevoile de cheltuieli mai mari, cu salariile şi pensiile din Serviciul Român de Informaţii, cu contribuţia României la bugetul UE, subfinanţată iniţial, şi pentru a acoperi cheltuielile autorităţilor publice, ale primăriilor rămase fără bani pentru că au majorat salariile la funcţionari.

O decizie criticată de primari

Şi trecerea plăţii unor contribuţii şi servicii sociale de la Guvern la administraţiile publice locale, la începutul acestui an, a creat mari dezechilibre bugetare în unităţile administrativ-teritoriale, prin prisma veniturilor scăzute şi a cheltuielilor ridicate cu funcţionarea primăriilor.

Deşi aparent un colac de salvare, decizia Guvernului nu este considerată una bună de primarii din judeţul Iaşi, mulţi spunând ca rectificarea va lovi direct în investiţii, deci vor fi afectaţi cetăţenii care, deşi plătesc taxe şi impozite, vor beneficia de mai puţine facilităţi în comuna lor. „Toate primăriile au nevoie de bani. Cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali au fost mutate în sarcina autorităţilor locale, iar asta a creat mari probleme. Ministerul Muncii, care avea obligaţia să dea, nu a dat niciun leu. Noi am pierdut cred aproximativ 6 miliarde de lei cu aceste cheltuieli către destinaţiile speciale. În loc să folosim banii pentru alte investiţii, i-am dat spre însoţitori. Fenomenul este peste tot, în toată ţara primăriile suportă cu greu aceste cheltuieli pentru însoţitorii cu handicap. De la bun început bugetul nu a fost cel care trebuia, adică bani pentru investiţii sunt foarte puţini. Deocamdată nu avem întârzieri la plata salariilor sau datorii, facem tot posibilul să nu depăşim suma prevăzută în buget, ca să nu ajungem la astfel de situaţii. Este nevoie acum de rectificare bugetară, care ar trebui să ne compenseze cu sumele de bani care au fost luate fără acceptul nostru de Ministerul Muncii, pentru plata însoţitorilor persoanelor cu deficienţe. Ca sa nu mai spunem de investiţii, fondurile fiind mai mici cu minim 40 procente faţă de acum câţiva ani. În comună trebuie să faci investiţii, nu poţi să ai bani doar pentru salarii. Vin alegerile, un primar nu va primi votul pentru funcţionarii plătiţi la timp, ci pentru dezvoltarea adusă comunei”, a spus Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca.

Probleme mari la primării mici

Primarii sunt nemulţumiţi de faptul că statul roman, prin impunerea ca autorităţile locale să facă plata către însoţitorii persoanelor cu deficienţe, pot acoperi doar cheltuielile curente, nu şi pe cele pentru investiţii. Dumitru Mihăiluc, primarul comunei Valea Lupului, a spus că fără aceste cheltuieli suplimentare ar fi avut bani mai mulţi puşi deoparte pentru investiţiile proprii. Acesta susţine că la primăriile mari nu vor exista probleme cu privire la plata salariilor, şi că doar cele mici vor întâmpla astfel de situaţii. „Până acum ne-am descurcat bine, am gestionat foarte bine fondurile proprii, nu avem datorii ori restanţe. Orice ban pe care l-am economisit, l-am direcţionat către investiţiile din comună. Vedem care sunt banii ce vor veni odată cu rectificarea bugetară, care se vor duce tot spre investiţii. La primăriile mici sunt probleme, fac faţă cu greu cheltuielilor, aici de mult timp trebuia să se facă o organizare administrativ-teritorială”, a spus primarul comunei Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc (PSD).

Deşi reprezentanţii Guvernului susţin că primăriile vor primi bani în plus odată cu rectificarea bugetară, multe dintre ele  acuză că abia mai au bani de salarii. Edilii sunt puşi în situaţia de a nu avea bani de investiţii şi cred că vor obţine sume suplimentare consistente doar cei agreaţi. „Am avut un buget la începutul anului şi am cântărit fiecare ban. Avem plăţile făcute la zi, vom vedea ce va fi, cu investiţiile suntem deocamdată în grafic, însă nu îmi pun mari speranţe în Guvernul actual, ca să sper la mai bine”, a afirmat primarul comunei Brăeşti, Vasile Butnaru (PNL).

Un caz aparte este primăria Dolheşti, unde încă bugetul nu este operaţional, astfel că primarul Gelu Iacob (PNL) a spus că nu poate fi luată în calcul o rectificare bugetară.

Potrivit Ministerului Finanţelor, la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare (cash). Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Iaşul a deschis 34 de secţii de votare noi în ultimii 5 ani!
19/10/2019 00:00

  * faţă de alegerile europarlamentare din mai, in judeţ vor fi deschise două noi secţii de votare, in comunele Scanteia şi Vanători * in total, Iaşul va avea, la alegerile prezidenţiale, 748 de ...

Alegeri locale şi parlamentare în Republica Moldova
18/10/2019 18:05

  * după mai bine de un an, Curtea de Apel Chişinău ii face dreptate lui Andrei Năstase, primarul ales in 2018, validandu-i mandatul * astfel, magistraţii au casat, marţi, hotărarea Judecătoriei C ...

Senatorii PSD și UDMR nu doresc alegeri locale în două tururi de scrutin
17/10/2019 00:00

  * Legea privind organizarea alegerilor locale in două tururi de scrutin, iniţiată de USR, a fost respinsă ieri, la Senat, de PSD si UDMR * proiectul face parte din categoria legilor organice si va m ...

VIDEO Biografia fără perdea a lui Ludovic Orban, premierul desemnat
16/10/2019 08:08

 Jumătate roman, jumătate maghiar, de profesie inginer si meloman innăscut, premierul desemnat să formeze noul guvern, liberalul Ludovic Orban (56 de ani), a avut o carieră politică de 27 de ani intr ...

 

Avem premier!
15/10/2019 22:52

* preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost nominalizat la funcţia de premier al Romaniei, după consultările şefului statului cu partidele politice * Orban are, conform Constituţiei, o perioadă de 10 zile ...

PSD s-a baricadat în „Pactul pentru bunăstare”
15/10/2019 00:00

  * liderii partidelor parlamentare au fost convocaţi, din nou, de preşedintele Klaus Iohannis pentru o nouă rundă de negocieri in vederea desemnării unui prim-ministru care să formeze guvernul şi ...

Iaşul, invadat de prezidenţiabili!
14/10/2019 10:40

  * a inceput campania electorală * trei dintre candidaţii la preşedinţie vin zilele acestea la Iaşi * Theodor Paleologu (PMP) este astăzi prezent in oraş, iar duminică, 20 octombrie, vor ajunge K ...

Partidele politice primesc subvenţii de 20 de ori mai mari decât în 2015!
14/10/2019 00:00

* in această lună, statul a virat in conturile a 5 partide parlamentare 4,4 milioane euro, dintr-un total de peste 53 milioane de euro! * anul trecut, partidele au primit atat de mulţi bani incat au raportat ...

Se pregăteşte formula liberală
12/10/2019 07:58

  * potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, marţi, cel tarziu, va fi nominalizat un prim-ministru * „După consultările de astăzi, ne indreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau ...

Cosette Chichirău va candida la funcţia de primar al Iaşului
12/10/2019 00:00

  Deputatul ieşean Cosette Chichirău a fost desemnată joi, 10 octombrie, drept candidat USR la alegerile locale pentru Primăria Iaşi, din 2020. Votul intern pentru alegerea candidatului a inceput inc ...