Relatia Isarescu colaborator si ofiter acoperit -CNSAS: O decizie mai veche, demontata acum de Colegiul institutiei. Documente

SRI  2847

Dimensiune font:

| 17-06-2020 15:17

 Colaborarea lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR de 30 de ani, cu Securitatea a fost investigata de CNSAS in 2002, atunci cand institutia i-a dat acestuia un verdict de necolaborare. Arhiva CNSAS se completeaza insa periodic, date si informatii noi sunt primite constant de la detinatorii traditionali de arhive, iar CNSAS nu a avut dreptul de a face o reverificare pana anul trecut, odata cu o modificare a legii dupa care institutia functioneaza.

Ziare.com anunta, luni, in exclusivitate, ca seful BNR din ultimii 30 de ani, guvernatorul Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati. Colegiul institutiei a aprobat saptamana trecuta nota prin care ii este consemnata aceasta calitate, scria Ziare.com luni.

Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a sesizat Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a refuzat la acel moment sa comenteze informatia, precizand ca este o chestiune personala a guvernatorului si nu una institutionala care sa implice Banca Centrala.

A doua zi, marti, Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii lui Isarescu, afirma ca Isarescu a primit inca din 2002 o decizie de necolaborare cu Securitatea, verdict reconfirmat cativa ani mai tarziu.

Ziare.com explica astazi cum a ajuns CNSAS la a-si contrazice vechea decizie.

In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.

Cererea de reverificare a fost depusa dupa ce, cateva luni mai devreme, Parlamentul modificase un detaliu din legea dupa care CNSAS functioneaza. Pana la acel moment, nefiind intr-o pozitie care sa permita verificarea la cerere, lui Isarescu i se aplica legea veche, conform careia, odata verificat, verdictul ramanea acelasi indiferent de datele noi ajunse intre timp in arhiva CNSAS.

O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.

Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr. 187/1999, verificarea la cerere a domnului Constantin Mugurel (fiul lui Constantin si Haritina, nascut la data de 01.08.1949, in Dragasani, jud. Valcea, indeplinind functia de Guvernator Banca Nationala a Romaniei", se arata in documentele CNSAS transmise jurnalistului Ziare.com, in cadrul corespondentei amintite.

Printre aceste aceste acte referitoare la verificarea de la inceputul anilor 2000 facuta pe numele lui Mugur Isarescu sunt si doua adrese ale SRI, din octombrie si noiembrie 2000, "conform carora Isarescu Constantin Mugurel nu figureaza in evidentele lor cu cu dosar de urmarire sau/si de colaborator".

Raspunsul CNSAS

Conform raspunsului CNSAS la solicitarea de verificare a lui Isarescu inaintata, anul trecut, de jurnalistul Ziare.com, "pe numele domnului Constantin Mugurel Isarescu, nascut la 01.08.1949, in Dragasani, judetul Valcea, a fost emisa de Colegiul CNSAS, in conditiile legale in vigoare din acea perioada, decizia nr. 40/21/05.2002, mentinuta si in cursul anului 2008".

Deci Mugur Isarescu a fost verificat in 2002 in arhivele CNSAS si, in baza documentelor existente atunci in aceste arhive, nu existau date care sa indice, conform legii, colaborarea sa cu fosta Securitate.

Asa cum arata CNSAS, decizia din 2002 a fost mentinuta si in 2008, negasindu-se documente suplimentare relevante.

Doar ca, pe langa aceste documente, in raspunsul CNSAS mai apare un detaliu.

isarescu 1

 

Isarescu 2

 

Isarescu 3

 

Isarescu 4

 

Isarescu 5

 

Isarescu 6In primul dintre documentele prezentate mai sus, CNSAS confirma petentului - jurnalistul ziare.com, atunci la Newsweek Romania, Ramona Ursu - ca CNSAS a demarat reverificarea lui Isarescu (paragraful al doilea) si ca (paragraful al treilea) ii va comunica acestuia rezultatul reverificarii imediat ce acest proces va fi incheiat.

Conform procedurii interne de comunicare, institutia ii transmite apoi petentului si rezultatul verificarii anterioare a persoanei de interes, in acest caz Mugur Isarescu, adica verificarea din 2002, mentinuta si in 2008 (restul documentelor de mai sus).

Pe aceste documente se bazeaza consilierul Adrian Vasilescu atunci cand afirma ca Isarescu nu a colaborat cu Securitatea, ba chiar ca are adeverinte de la CNSAS in acest sens.

Contactat de Libertatea, Vasilescu a fost intrebat daca pozitia lui Mugur Isarescu este in continuare aceea ca nu a colaborat cu Securitatea. Consilierul lui Isarescu a raspuns cu un "da" hotarat, apoi a explicat: "aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care se confirma ca nu a colaborat cu Securitatea".

"(Isarescu, n.r.) a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare", a intarit Vasilescu.

"E o adeverinta la dosar, mai are inca una in 2002 si inca una dupa 2002 prin care CNSAS confirma sau admite ca nu a fost colaborator al fostei Securitati", a continuat acesta.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca a existat o cerere adresata catre CNSAS de "un cetatean al tarii, cu drept constitutional de petitie", care a cerut "sa se reanalizeze calitatea de colaborator sau necolaborator al Securitatii a cetateanului Mugur Isarescu".

"Nu are importanta cine este cel care a sesizat, din ce motive a facut-o... Astea sunt chestiuni care raman colaterale", a tinut sa sublinieze Adrian Vasilescu.

Este vorba despre avocatul Piperea, care a fost primul care a anuntat public ca a cerut, anul trecut, reverificarea lui Isarescu din punct de vedere al colaborarii cu Securitatea, imediat dupa ce legea a fost modificata in Parlament pentru a permite fix aceasta reverificare.

Odata cu fiecare verificare facuta, cercetatorii CNSAS au acces la documente nou aparute in arhiva institutiei, acte care ajung treptat de la alte structuri ale statului (SRI, SIE, MAI, MApN etc) care sunt detinatori de arhive ale fostei Securitati.

Doar anul trecut, de exemplu, SRI a trimis un camion cu documente catre CNSAS, acte apartinand fostei Securitati.

Astfel au ajuns cercetatorii CNSAS sa aiba acum argumente pentru a-si contrazice decizia de necolaborare data in urma cu 18 ani in cazul lui Isarescu

O adeverinta eliberata la o anumita data de CNSAS, prin care este atestat faptul ca o persoana nu a colaborat cu Securitatea, poate fi demontata tot de CNSAS, la o noua verificare a aceleiasi persoane, facuta dupa doar o zi, daca in ziua respectiva, de exemplu, in arhiva CNSAS ajung documente noi si relevante pentru acel dosar, care au apartinut fostei Securitati, au explicat, pentru ziare.com, surse din institutie.

In aceste conditii a fost luata, asadar, decizia de saptamana trecuta in cazul colaborarii cu Securitatea a lui Isarescu:"Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", asa cum se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului.

In urma cu trei ani, Romania Libera a scris, sub semnatura lui Petru Zoltan, ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Manole".

Cateva zile mai tarziu, Pressone scria, sub semnatura Emiliei Sercan, ca Isarescu ar fi fost chiar ofiter acoperit al serviciilor secrete romanesti, activand in cadrul Institutului de Economie Mondiala.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:06

Bancul Zilei

06:21

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Adrian, înfrânt la CEDO în dosarul Zambaccian
29/09/2022 15:45

Fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat Romaniei in cazul condamnării sale la 4 ani de inchisoare, alături de Dana Năstase, in dosarul Zambaccian, in care a fost acuzat că a pri ...

Primarii, viceprimari, președinți de consilii județene se umplu de bani!
28/09/2022 08:39

  Cu 168 de voturi pentru, 79 impotrivă si 4 de abtineri proiectul de lege a fost adoptat de deputati. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz. Proie ...

USR solicită demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei
27/09/2022 09:30

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, solicită demisia lui Sorin Cimpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce in presă a apărut o informaţie potrivit căreia acesta ar fi plagiat un curs unive ...

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat proiectul privind organizarea judiciară
27/09/2022 09:15

  Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat, ieri luni, proiectul privind organizarea judiciară, inregistrandu-se 12 voturi „pentru” şi şase „impotrivă&rdquo ...

  Localitățile pe care Guvernul le-a șters de pe harta electorală a României
27/09/2022 08:58

În zeci de localităti din Romania, oamenii nu-si pot alege primarii pentru că Guvernul nu dă drumul procedurii, desi posturile sunt vacante si de doi ani. Desi prevederile legale sunt destul de clare, ...

Elena Udrea rămâne în pușcărie. Degeaba s-a dus cu tocuri la instanță!
26/09/2022 17:45

Elena Udrea s-a prezentat, luni, 26 septembrie, la sediul ÎCCJ din Bucuresti, fiind imbrăcată la costum si purtand tocuri, unde a cerut personal eliberarea in faţa judecătorilor de caz. Totusi, aceas ...

PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor
23/09/2022 09:30

PSD va propune in cadrul coaliţiei de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat, referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor, să nu se aplice parlamentarilor şi altor categorii de ...

BREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților. Primul pas: consorțiile administrative, cerute prin PNRR
21/09/2022 20:37

Guvernul Ciucă a adoptat in sedinta de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorială. E vorba despre infiintarea consortiilor administrative – asocierea voluntară ...

CCR a admis sesizarea USR: Creşterea salariilor demnitarilor declarată neconstituţională - Update
21/09/2022 14:38

Curtea Constituţională a discutat, miercuri, sesizările USR in legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.   Update Curtea Constituţională a admis, miercur ...

 Maricel Popa: „Mihai Chirica nu va reveni niciodată în PSD”
20/09/2022 00:44

Şeful social-democraţilor ieşeni, senatorul Maricel Popa, nu-l vrea sub nicio formă pe edilul Mihai Chirica din nou in partid. Mai mult, Popa spune că Mihai Chirica nu va reveni „niciodată” in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei