default

Dimensiune font:

Restanţele parlamentarilor de Iaşi

| 03-01-2018 04:30

La începutul noului an parlamentarii îşi fac bilanţul şi trec în revistă restanţele cu care au rămas, din 2017. De departe, cea mai mare durere a acestora este Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, omorâtă din faţă de interesele ministrului Felix Stroe, care propune în locul tronsonului A 8 varianta drumului de mare viteză Bacău- Braşov. Pentru anul care a început, politicienii iau în calcul şi varianta adoptării unei Legi a Educaţiei Naţionale moderne, act normativ prin care vor să pună în acord sistemul românesc cu toate conceptele şi cerinţele întâlnite în spaţiul european

 

După un an furtunos, în care huiduielile şi protestele s-au ţinut scai de clasa politică datorită schimbărilor legislative pe care le-au promovat, fie că vorbim despre modificările fiscale, fie că ne referim la legile justiţiei, politicienii şi-au făcut la final de an o analiză a activităţii şi au constata că mai au unele restanţe pentru care se vor lupta în anul ce a început.
Proiectele marilor speranţe
Aşa cum era de aşteptat, cea mai mare parte din parlamentarii ieşeni contactaţi de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au declarat la unison că au rămas cui un gust amar după înfrângerea suferită în faţa Ministrului transporturilor, Felix Stroe, care a declarat că s-a găsit finanţare pentru autostrada Bacău-Braşov, în detrimentul celei care să lege Iaşul de Vestul ţării. „Consider că ar fi trebui ca toată clasa politică să aibă mai multă maturitate şi înţelepciune pentru a face front comun în faţa decidenţilor, astfel încât Iaşiul să poată avea autostradă şi sosea de centură ocolitoare. Din nefericire, în anul 2017 Guvernul PSD-ALDE nu a făcut altceva decât să încerce să-i dezbine pe moldoveni în două, unii care să-şi dorească autostrada Bacău- Braşov, alţii care să-şi dorească tronsonul Iaşi-Târgu Mureş”, este de părere deputatul liberal Costel Alexe, arătând că cea mai mare restanţă a politicienilor este, în continuare, lipsa unul drum de mare viteză care să scoată Moldova din izolare.
Aceeaşi idee o găsim şi la deputatul Petru Movilă. „Este nevoie ca reprezentanţii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE să înţeleagă o dată pentru totdeauna că moldovenii nu sunt oameni care să stea non- stop cu mâna întinsă la ajutoare sociale şi pomeni. Noi chiar avem nevoie de autostrada Est- Vest pentru a putea atrage investitori, pentru a face noi locuri de muncă, pentru a ne dezvolta”, susţine pemepistul ieşean. Deşi cea mai bună parte a cetăţenilor şi-au lau gândul de la Autostrada „Unirii”, odată cu declaraţiile fantasmagorice ale lui Felix Stroe care a face planuri de autostrăzi pe unde-l taie capul, Movilă este de părere că lupta nu este pierdută. „Plecând de la strategia Comisiei Europene de dezvoltare a statelor membre, cred că vom putea obţine sprijin de la Bruxelles pentru acestă autostradă, dat fiind că Moldova este cea mai săracă regiune din zona europeană. Astfel, am în plan să mă întâlnesc cu foştii miniştri ai transporturilor, cu europarlamentari şi cu comisari europeni”, conchide ieşeanul, precizând că cea mai mare restanţă a ultimilor zece ani este autostrada A 8.


Până nu văd, nu cred!
Mergând pe principiul că decidenţii vor înţelege nevoia Moldovei abia în momentul în care vor da nas în naş cu sărăcia, deputatul Varujan Vosganian susţine că şi-a dorit ca-n 2017 să-i vadă pe reprezentanţii Executivului veniţi în capitala Moldovei. „Am vrut să aduc Guvernul la Iaşi, am vorbit cu Sorin Grindeanu, însă în iunie nu mai era nici el, nici Executivul. După aceea mi-am dorit să-l aduc pe Cuc (Răzvan Cuc, fostul primul Ministru al Transporturilor în Guvernul PSD- ALDE -n. r.), însă nici acesta nu mai era! Vreau ca anul care vine să aibă loc o şedinţă de Guvern la Iaşi, aşa cum sta întâmplat în timpul lui Cioloş, pentru ca reprezentanţii Executivului să înţeleagă filozofia de dezvoltare a regiunii şi proiectele pe care noi le prezentăm la Bucureşti”, susţine liderul ALDE Iaşi, deputatul Varujan Vosganian, fiind de părere că este imperios necesar ca decidenţii centrali să cunoască realităţile din teritoriu.
Modificarea Legii Educaţiei Naţionale o va preocupă pe Camelia Gavrilă în anul care tocmai a început, modernizarea actului educaţional fiind o restanţă pe care România o are. „Fiind în an de Centenar, cred că avem obligaţia de a lucra la o nouă lege a educaţiei, care să nu mai aibă nevoie de corecturi şi ordonanţe de Guvern pentru a fi ajustată, şi care să articuleze între ele toate formele de învăţământ. Dea asemenea, cred că trebuie pus accent pe învăţământul dual şi pe cel profesional. Prin munca noastră de parlamentari trebuie să punem în acord învăţământul românesc cu valorile europene”, este de părere deputatul Camelia Gavrilă, şefă a Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport.
Deşi fiecare parlamentar ieşean începe anul cu o serie de proiecte personale, deputaţii şi senatorii vor avea de dezbătut şi votat controversatele legi ale justiţiei, care vor fi pentru mulţi dintre aceştia un test de onoarea şi de verticalitate în faţa electoratului care şi-a dat votul de încredere. Anca BURNICHE

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Iaşul a deschis 34 de secţii de votare noi în ultimii 5 ani!
19/10/2019 00:00

  * faţă de alegerile europarlamentare din mai, in judeţ vor fi deschise două noi secţii de votare, in comunele Scanteia şi Vanători * in total, Iaşul va avea, la alegerile prezidenţiale, 748 de ...

Alegeri locale şi parlamentare în Republica Moldova
18/10/2019 18:05

  * după mai bine de un an, Curtea de Apel Chişinău ii face dreptate lui Andrei Năstase, primarul ales in 2018, validandu-i mandatul * astfel, magistraţii au casat, marţi, hotărarea Judecătoriei C ...

Senatorii PSD și UDMR nu doresc alegeri locale în două tururi de scrutin
17/10/2019 00:00

  * Legea privind organizarea alegerilor locale in două tururi de scrutin, iniţiată de USR, a fost respinsă ieri, la Senat, de PSD si UDMR * proiectul face parte din categoria legilor organice si va m ...

VIDEO Biografia fără perdea a lui Ludovic Orban, premierul desemnat
16/10/2019 08:08

 Jumătate roman, jumătate maghiar, de profesie inginer si meloman innăscut, premierul desemnat să formeze noul guvern, liberalul Ludovic Orban (56 de ani), a avut o carieră politică de 27 de ani intr ...

 

Avem premier!
15/10/2019 22:52

* preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost nominalizat la funcţia de premier al Romaniei, după consultările şefului statului cu partidele politice * Orban are, conform Constituţiei, o perioadă de 10 zile ...

PSD s-a baricadat în „Pactul pentru bunăstare”
15/10/2019 00:00

  * liderii partidelor parlamentare au fost convocaţi, din nou, de preşedintele Klaus Iohannis pentru o nouă rundă de negocieri in vederea desemnării unui prim-ministru care să formeze guvernul şi ...

Iaşul, invadat de prezidenţiabili!
14/10/2019 10:40

  * a inceput campania electorală * trei dintre candidaţii la preşedinţie vin zilele acestea la Iaşi * Theodor Paleologu (PMP) este astăzi prezent in oraş, iar duminică, 20 octombrie, vor ajunge K ...

Partidele politice primesc subvenţii de 20 de ori mai mari decât în 2015!
14/10/2019 00:00

* in această lună, statul a virat in conturile a 5 partide parlamentare 4,4 milioane euro, dintr-un total de peste 53 milioane de euro! * anul trecut, partidele au primit atat de mulţi bani incat au raportat ...

Se pregăteşte formula liberală
12/10/2019 07:58

  * potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, marţi, cel tarziu, va fi nominalizat un prim-ministru * „După consultările de astăzi, ne indreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau ...

Cosette Chichirău va candida la funcţia de primar al Iaşului
12/10/2019 00:00

  Deputatul ieşean Cosette Chichirău a fost desemnată joi, 10 octombrie, drept candidat USR la alegerile locale pentru Primăria Iaşi, din 2020. Votul intern pentru alegerea candidatului a inceput inc ...