„România are o datorie morală faţă de Basarabia”

default

Dimensiune font:

| 27-03-2018 10:45

 * dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu Ştefan Buruiană, profesor de Istorie Contemporanăa României la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi


- Domnule profesor, aş dori să începem prin a stabili care este semnificaţia zilei de 27 martie 1918 pentru istoria României?

- La ora actuală, semnificaţia e legată de unirea dintre Basarabia şi România, un eveniment în sine autonom în cadrul procesului de unificare statală din 1918, care a dus la unirea tuturor teritoriilor. El a fost în ton cu ceea ce s-a întâmplat pe frontul de est în timpul războiului, nefiind ceva premeditat de către clasa politică românească a vremii. A fost un proces de recuperare a identităţii româneşti de către conducătorii de la Chişinău şi disponibilitatea de a colabora cu cei de la Iaşi.

- Cum au văzut unirea contemporanii?

- A fost un moment uriaş pentru că a venit după o perioadă de depresie a întregii societăţi româneşti, după înfrângerile suferite în război, pierderea capitalei, anarhizarea trupelor ruse. România se afla într-o situaţie limită inclusiv economică, întrucât prin tratatul de pace care se prefigura era evident că vom fi înrobiţi economic de Puterile Centrale. Faptul că la un moment dat Constantin Stere a reuşit să convingă Sfatul Ţării din Chişinău să voteze unirea a fost privit ca o importantă victorie a cauzei românismului. Conducătorii de la Chişinău au ajuns la concluzia că trebuie să se unească. Nu mai aveau motive să refuze unirea, noul stat independent nu era viabil din punct de vedere economic, nu avea o tradiţie statală, nu avea alternativa integrării într-o Rusie democratică şi se mai confrunta şi cu distrugerile provocate de trupele ruse aflate în plină retragere. Redeşteptare naţională din Basarabia a fost neaşteptată pentru toţi oamenii politici. România intrase în război pentru unirea cu Transilvania şi Bucovina şi puţini erau cei care întrevedeau că s-ar putea realiza unirea cu Basarabia. Preoţii au jucat un rol foarte important în acest proces de redeşteptare a identităţii naţionale româneşti.

- După venirea regimului comunist la putere cum a început să fie abordată problemă unirii României cu Basarabia şi cât departe puteau merge atunci istoricii?

- Pentru a putea face o comparaţie, nici în perioada interbelică unirea nu era tratată cu prea mult festivism. După 1944, însă, situaţia s-a schimbat radical. În condiţiile în care Moscova a recuperat agresiv Basarabia, interpretarea istoricilor se făcea în termenii specifici comunismului de atunci, în termeni internaţionalişti. Primul război mondial a devenit un război imperialist, iar armata română a ocupat cu forţa, în viziunea comunistă, Basarabia, fără ca populaţia de acolo să fi fost de acord. Problema nu a fost tratată într-o manieră istorică obiectivă, iar cu timpul a ieşit din atenţia istoricilor. Nu puteai vorbi despre Basarabia, documentele erau la un fond secret aflat la Biblioteca Centrală şi foarte puţini aveau acces la ele.

- O situaţie dificilă...

- În anumite momente, istoricii au fost încurajaţi să redeschidă problema Basarabiei, dar acest lucru se petrecea într-o manieră lipsită de obiectivitate atunci când relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova erau tensionate. Situaţia Basarabiei era abordată politizat şi nu academic. Au existat unele speranţe venite mai ales dinspre Chişinău ca problema să fie ridicată, mai ales în perioada de glorie a lui Nicolae Ceauşescu, dar abordările au fost strict ideologice şi nu a avut loc un demers coerent în această problemă.

- Mai suscită unirea cu Basarabiei interesul în cadrul preocupărilor istoriografice actuale?

- Da şi nu. Din păcate, există interes legat de unire, dar mai mult marginal. Există un interes manifestat de istoricii din Chişinău, iar unii dintre ei sunt extrem de profesionişti precum Svetlana Suveică sau Octavian Ţîcu. În mare măsură, însă, abordările lor neutre, bazate pe cercetări serioase, stârnesc nu de puţine ori suspiciuni de la unii istorici din România, tributari formării profesionale înainte de 1989. Avem din fericire istorici care studiază problema unirii României cu Basarabia din perspectiva studierii periferiilor imperiale, precum Alberto Basciani..

- Ar trebui organizate manifestări cu privire la unirea Basarabiei cu România? Sunt justificate, sunt suficiente aceste activităţi?

- Evident că ar trebui organizate. Momentul a fost foarte important atât pentru noi, cât şi pentru cei din Basarabia. Momentul unirii Basarabiei cu România ar trebui pus însă în adevărata lui valoare, ca pe un element de construcţie a identităţii naţionale. Nu ca un demers imitativ. De multe ori autorităţile, atunci când pun problema aniversării unirii, au în primul rând în vedere acea imagine a podului de flori de peste Prut. Celebrările sunt necesare, dar ele trebuie urmate de o analiză atentă a ceea ce putem face efectiv pentru cei din Basarabia, pentru direcţia lor de viitor.

- Care ar trebui să fie obiectivele de viitor ale României în legătură cu Republica Moldova?

- Istoricul poate oferi predicţii pentru viitor. România are, însă, o datorie morală faţă de Basarabia ţinând cont de faptul că în 1940 statul român efectiv i-a abandonat pe pe cei de acolo mâna lui Stalin. Trebuie să identificăm foarte clar ce îşi doresc basarabenii – fie integrarea cu România în statul român, fie integrarea în Uniunea Europeană. Statul român are o datorie morală faţă de ei să îi susţină.

- În ce măsură clasa politică românească abordează coerent aceste relaţii?

- Uneori, politicienii par să accepte că au de făcut ceva, dar niciodată nu urmăresc proiectele de anvergură până la capăt. Gândiţi-vă la cât de mult s-ar schimba lucrurile pentru basarabeni dacă statul român ar construi acea autostradă care să unească Iaşi de Târgu Mureş şi să se construiască o autostradă de la Iaşi la Chişinău! Cât de repede ar putea să circule, să ajungă în România şi cât de mult i-ar ajuta să se dezvolte!

- Există proiecte de cercetare comune cu istorici din Republica Moldova care să vizeze evenimente precum unirea din 1918?

- Nu există, din păcate. Cercetarea este subfinanţată şi de către Bucureşti şi de către Chişinău. Există contacte la nivel privat cu istorici de la Chişinău, unii dintre ei foarte competenţi, dar în absenţa finanţărilor nu pot fi realizate programe de anvergură. Din păcate, programul centenarului este, din punctul acesta de vedere, un mare eşec. În loc să finanţăm proiecte de cercetare ştiinţifică de amploare, am alocat bani doar pentru simple manifestări, nu foarte relevante.

- Ce învăţăminte de viitor ar trebui să tragem din ce s-a întâmplat la 27 martie 1918?

- Nu putem da învăţăminte de viitor. E poate momentul în care să ne gândim în mod serios la un proiect comun. Fie că este vorba despre un stat comun, de o comuniune în cadrul Uniunii Europene. Depinde doar de noi, de capacitatea noastră de a ne mobiliza împreună la un proiect comun.

A consemnat Daniel-Valeriu BOBOC

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei