Scandal politic de la Siret până la Nistru

default

Dimensiune font:

| 16-08-2018 00:00

Zilele trecute, liderul social-democraţilor ieşeni, Maricel Popa, în calitate de membru al Asociaţia Euroregiunea Siret – Prut - Nistru (AESPN), dar şi în calitate de conducător al unei instituţii publice, s-a arătat deranjat de faptul că, la doi ani de la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliul Judeţean Iaşi, se vede nevoit să îşi consume energia „cu indivizi care au încercat să facă dintr-o organizaţie cu activitate publică - Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru - AESPN, un bun personal, care slujea intereselor unor anumite grupuri politice”. A fost scânteia ce a aprins flacăra unui conflict care va scoate la iveală, cu siguranţă, amănunte ineteresante despre modul în care sunt cheltuiţi banii publici ai ieşenilor.

Maricel Popa: „Nu pot fi garantul ingineriilor financiare în detrimentul bugetului judeţului”

Popa susţine că este de datoria noastră a-i angrena în mecanismele europene, în mod corect, respectând legislaţia românească, dar şi cea europeană, pe partenerii din Republica Moldova, susţine Popa, dar se declară nemulţumit de faptul că nu există informaţii minime cu privire la situaţiile financiare în ceea ce priveşte Asociaţia Euroregiunea Siret - Prut - Nistru, şi că acest lucru nu poate fi tolerat. „Aşa cum toate celelalte asociaţii cărora le plătim cotizaţii au înţeles că trebuie să fie respectată legea, şi AESPN trebuie să se conformeze. Legea şi regulile sunt aceleaşi pentru toţi”, a spus Popa. „Asociaţia a sfidat chiar şi consilierii judeţeni, fiind prezentat în plen un raport superficial şi pueril, care conţinea poze din diverse deplasări, în locul unor informaţii clare şi concrete în legătură cu modul în care banii alocaţi de Consiliul Judeţean Iaşi au fost cheltuiţi. Nu putem tolera cheltuirea banului public după bunul plac al unuia sau altuia, indiferent din ce formaţiune politică face parte, şi să stăm cu mâinile încrucişate. Nu mă opun colaborărilor internaţionale, dar nu pot fi nici garantul ingineriilor financiare în detrimentul bugetului judeţului Iaşi”, a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Legea prevede foarte clar faptul că situaţiile financiare ale AESPN trebuie auditate financiar de către un auditor extern, independent şi apoi prezentate tuturor membrilor cotizanţi. Or, la AESPN acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Din acest motiv, nu înţeleg efervescenţa cu care preşedintele PNL Iaşi se erijează în avocatul şi apărătorul fostei conduceri a asociaţiei. Orice ordonator de credite, trebuie îşi ia măsuri ca banii pe care îi dă unei astfel de asociaţii să fie cheltuiţi aşa cum trebuie, conform legii. Mai ales atunci când vorbim de bani publici”, precizează Maricel Popa.

Costel Alexe: „Opriţi acest spectacol!”

Pe de altă parte, deputatul Costel Alexe, preşedintele liberalilor ieşeni Iaşi, declară că toate informaţiile cu privire la situaţiile financiare ale Asociaţiei Euroregiunea Siret – Prut - Nistru, cât şi proiectul de hotărâre - semnat chiar de către Maricel Popa, pot fi găsite pe site-ul Consiliului Judeţean, la ordinea de zi a sedinţei din 25 aprilie a.c. Potrivit acestuia, documentul are 174 de pagini, şi cuprinde atât nota de fundamentare, hotărârile AGA AESPN, raportul de activitate, cât şi balanţele de verificare şi bugetul pe anul 2018 detaliat. „Suplimentar, domnul Maricel Popa ştie că în şedinţa Consiliului Director de la Ungheni a fost prezentat şi Raportul auditoriului independent. Doar că, probabil, a uitat de el”, a spus deputatul Alexe. „Domnule Maricel Popa, vă invităm să spuneţi dumneavoastră numele consilierului judeţean PSD pe care-l pregătiţi să ocupe postul pe care munciţi să-l eliberaţi de doi ani, cel de director executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret – Prut - Nistru. Altfel, o vom face noi. Asociaţia Euroregiunea Siret – Prut - Nistru este instrumentul legal şi eficient, până acum, prin care administraţiile publice din România pot sprijini dezvoltarea relaţiilor cu cele de peste Prut. Nu-l distrugeţi! Opriţi acest spectacol la care partenerii noştri din Republica Moldova sunt obligaţi să asiste!”, a precizat ieri Costel Alexe.

Un „asalt politic orchestrat de Maricel Popa asupra instituţiilor subordonate”

Şi Romeo Vatră, liderul de grup al consilierilor judeţeni ai PNL Iaşi, spune că declaraţiile lui Maricel Popa nu sunt fundamentate, scopul acestuia fiind un asalt politic asupra celor care nu îi sunt supuşi. „Mai mult, asaltul politic orchestrat de Maricel Popa asupra instituţiilor subordonate arată, în mod vădit, disperea acestuia de a controla totul, într-o manieră netransparentă”, susţine acesta.

Totodată, acesta mai declară că „prin diminuarea cotizaţiilor sau neaprobarea bugetelor, Maricel Popa pune piciorul în pragul progresului unor structuri subordonate cum ar fi ADIS sau Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, urmărind, exclusiv decapitări politice. O altă dovadă a incompetenţei lui Maricel Popa stă în întârzierea nejustificat de mare a proiectului SMID, investiţie demarată de administraţia liberală şi, mai apoi, pusă pe butuci de preşedintele CJ Iaşi. Capacitatea administrativă a domnului Popa s-a văzut şi atunci când anunţa preluarea unei suprafeţe la Fortus pentru posibila construcţie a unui parc industrial, proiect care i-a fost luat de sub nas, câteva luni mai târziu, de Primăria Iaşi”, a opinat liderul de grup al liberalilor ieşeni din Consiliul Judeţean.

***

Activităţile şi proiectele Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN) acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, protecţia mediului, turism, agricultură şi dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane şi servicii sociale şi până la educaţie, societate informaţională şi cultură, în concordanţă cu strategiile de dezvoltare ale administraţiilor locale.
Misiunea Asociaţiei ESPN se înscrie în Obiectivul de Convergenţă al Uniunii Europene, cu precizarea că acesta vizează, în contextul de faţă, un nivel transfrontalier (cu 3 administraţii din Uniunea Europeană şi 31 administraţii locale din afara Uniunii Europene).

Florentina SANDU

 

Mai bine de 100.000 euro, aproximativ 1/3 din bugetul pe 2017 al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru era pregătit de fostul director executiv pentru prietenii din sfera politică: 69.000 euro pentru organizarea unor evenimente şi 45.000 euro pentru servicii de asistenţă sau consultanţă juridică” - PSD Iaşi.

 

Rolul dumneavoastră de preşedinte, domnule Maricel Popa, este să intermediaţi participarea partenerilor de peste Prut la evenimente de prestigiu, să stabiliţi noi parteneriate şi să contribuiţi la îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii externi. Aveţi un rol pe care nu l-aţi înţeles. Partenerii din Republica Moldova nu vă sunt subordonaţi, vă sunt colegi şi au nevoie de soluţii reale pentru a dezvolta comunităţilor într-un timp scurt” - Costel Alexe.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei