2alegeri

Dimensiune font:

Totul despre alegerile europarlamentare şi referendum

| 21-05-2019 00:23

* duminică, 26 mai, vor avea loc alegeri pentru reprezentanţii României în Parlamentul European, dar şi referendumul naţional pe tema justiţiei, convocat de Klaus Iohannis * faţă de ultimul proces electoral, la nivelul judeţului Iaşi au fost înfiinţate 10 noi secţii de votare - 6 în municipiul Iaşi, 2 în municipiul Paşcani şi 2 în comuna Miroslava, în total urmând a fi deschise 746 secţii de votare * pe listele electorale permanente se află peste 774.000 de ieşeni, fiind necesare în total 2,55 milioane de buletine de vot, respectiv câte trei buletine pentru fiecare alegător plus o marjă de 10%

Ca la orice scrutin, votul la alegerile europene ar trebui să însemne alegerea unui viitor mai bun. O dată la cinci ani, avem şansa de a alege deputaţii Parlamentului European (PE) - unica adunare transnaţională din lume aleasă în mod direct. Parlamentul reprezintă în momentul de faţă, la nivel european, interesele a 510 milioane de cetăţeni europeni.
În cursa pentru Parlamentul European concurează în România 13 partide şi alianţe şi trei candidaţi independenţi. Astfel, în ordinea de pe buletinele de vot, partidele sunt: 1. PSD, 2. Alianţa 2020 USR - Plus, 3. Pro România, 4. UDMR, 5. PNL, 6. ALDE, 7. PRODEMO, 8. PMP, 9. Partidul Socialist România, 10. Partidul Social Democrat Independent, 11. Partidul România Unită, 12. Uniunea Naţională pentru Progresul României, 13. Blocul Unităţii Naţionale - BUN. În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, pe locul 14 pe buletinul de vot se află Gregoriana-Carmen Tudoran, 15- George-Nicolae Simion, iar pe locul 16- Peter Costea.

Puteţi verifica dacă CNP-ul dvs. a votat sau nu

Având în vedere că programele partidelor naţionale pentru alegerile europene pot diferi semnificativ de cele ale grupurilor europene din care fac parte, în cazul candidaţilor de anul acesta, care au mai avut mandate în PE şi în anii trecuţi, este recomandat să le urmărim promisiunile, chiar dacă de regulă le considerăm doar vorbe în vânt. Ele dau posibilitatea în timpul mandatului şi la alegerile următoare să observăm în ce măsură şi-au urmărit poziţia anunţată. Activitatea din PE are un grad de transparenţă care permite o monitorizare şi o analiză sistematică. Avem acces, astfel, la detalii despre domeniile de interes, dar şi la poziţiile luate pe principalele teme europene, cum au votat şi în ce măsură au respectat linia partidului.
La alegerile europene alegi de fapt persoanele care doreşti să te reprezinte în PE şi să-ţi apere interesele în Uniune. Deputaţii europeni nu doar elaborează şi decid asupra actelor legislative, ci şi votează noi acorduri comerciale, supraveghează instituţiile UE şi modul în care sunt cheltuiţi banii tăi de contribuabil şi lansează investigaţii pe anumite teme.
De menţionat că Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) a anunţat românii că, a doua zi după alegerile europarlamentare şi referendum, pot afla prin completarea unui formular dacă CNP-ul lor a votat sau nu.
Mai exact, APDOR-CH va oferi, a doua zi după vot, formularul prin care românii pot întreba la AEP dacă codul lor numeric personal a fost sau nu folosit la votul din 26 mai privind alegerile europarlamentare şi referendumul pe justiţie, iar dacă da, la care dintre ele.
Prin urmare, indiferent dacă veţi merge doar pentru unul sau pentru ambele motive la vot în ziua de 26 mai, veţi avea după aceea posibilitatea de a afla dacă şi CNP-ul vostru a făcut acelaşi lucru.
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019 a început pe 27 aprilie, la ora 0:00, şi se va încheia pe 25 mai, la ora 7.
În ceea ce priveşte referendumul, deşi Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevede clar că CNA este autorizat să emită „normele şi regulile de reflectare a desfăşurării campaniilor electorale şi a celor pentru referendum”, Consiliul nu şi-a respectat această obligaţie legală, deşi aceasta este ultima săptămână de campanie pentru referendum, a anunţat sâmbătă Administraţia Prezidenţială. Drept urmare, a fost solicitată adoptarea de către CNA, cu celeritate, a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială, în regim de anunţ de interes public, către televiziunile naţionale şi locale. Acest spot are în vedere informarea şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei referendumului.
Zece noi secţii de votare în judeţul Iaşi

Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi a dispus structurilor Ministerului Afacerilor Interne luarea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestor scrutine electorale. Faţă de ultimul proces electoral, la nivelul judeţului Iaşi au fost înfiinţate 10 noi secţii de votare, 6 în municipiul Iaşi, 2 în municipiul Paşcani şi 2 în comuna Miroslava, în total urmând a fi deschise 746 secţii de votare la nivelul judeţului. Pe listele electorale permanente se află peste 774.000 de ieşeni, fiind necesare în total 2,55 milioane de buletine de vot, respectiv câte trei buletine pentru fiecare alegător plus o marjă de 10%. Acestea vor fi distribuite sâmbătă, 25 mai, reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţ, alături de celelalte materiale necesare desfăşurării scrutinului. Tot în cursul zilei de sâmbătă vor fi efectuate inspecţii ale secţiilor de vot, pentru a ne asigura că acestea sunt pregătite pentru scrutinele de duminică. „Asigurăm cetăţenii judeţului Iaşi că au fost dispuse toate măsurile necesare pentru ca procesele electorale să se desfăşoare într-un climat de maximă corectitudine, legalitate şi transparenţă”, a spus prefectul Marian Şerbescu. Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Scurtul drum de la „divide et impera” la „igienizare” - Varujan Vosganian, contestat în propriul partid de către... un ieşean!
16/09/2019 00:00

  * in opinia fostului secretar de stat Ciprian Roşca, igienizarea partidului ar trebui să inceapă cu plecarea deputatului Varujan Vosganian din funcţia de preşedinte (interimar) al filialei ALDE Ia ...

Oameni noi, metode vechi - Cosette Chichirău, pedepsită după ce a candidat împotriva liderului USR!
16/09/2019 00:00

  * in cadrul congresului USR de sambătă, Dan Barna a fost validat pentru un nou mandat de preşedinte al partidului * in cadrul aceluiaşi eveniment au fost aleşi noii membri ai Biroului Naţional şi ...

Sondaj EXPLOZIV pentru prezidențiale! Cozmin Gușă: 'O să vedeţi cât de ciudată este lupta electorală'. Cine nu prinde turul doi
15/09/2019 21:48

Cozmin Guşă a prezentat, la emisiunea "Romania 2019", de sambătă seară, un sondaj devastator in cursa pentru Cotroceni: sondajul Alsacia. Realitatea TV a intrat in posesia rezultatelor, care arat ...

„Toate proiectele Iaşului intră în carnavalul mincinoşilor şi povestitorilor”
14/09/2019 00:00

  Necesitatea urgentării finalizării lucrărilor la varianta de ocolire a Iaşului il constituie depăşirea frecventă in zona staţiei tip trafic IS-1-Podu de Piatră din municipiul Iaşi a indicatoru ...

Camelia Gavrilă, refuzată de Iohannis!
13/09/2019 00:00

  * propunerile premierului, inclusiv deputata Camelia Gavrilă la Ministerul Educaţiei, au fost respinse de preşedintele Klaus Iohannis Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat miniştrii propuşi de pr ...

Şoseaua de centură – frontul unei bătălii politice din care pierd doar ieşenii
13/09/2019 00:00

  * municipalitatea reclamă „tertipurile birocratice” care blochează şoseaua de centură * „Vreau doar ca responsabilii din Ministerul Transporturilor să se hotărască şi să anun ...

Moldova are doar 7 paturi pentru arşi, la peste 5 milioane de locuitori!
12/09/2019 10:22

  * la Clinica „Marelui Ars” de la Iaşi, care a costat 40 de milioane de lei, abia au ajuns o parte dintre echipamente, astfel că pacienţii şi medicii se ingrămădesc incă pe holurile Se ...

Ciprian Roşca: „Nici dacă mi-aş dori nu aş putea lucra cu preşedintele CJ Iaşi”
12/09/2019 00:00

  * fost de secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ieşeanul Ciprian Roşca neagă faptul că ar fi fost cooptat in echipa de consilieri a preşe ...

Cu voia preşedintelui Iohannis, Iaşul va avea un nou ministru
11/09/2019 18:00

  * deputata PSD de Iaşi, Camelia Gavrilă, propusă de premierul Viorica Dăncilă ministru al Educaţiei Reamintim faptul că zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, ...

Parlamentar ieşean, la un seminar internaţional privind libertatea presei
10/09/2019 00:00

  * unul dintre reprezentanţii Iaşului in Parlamentul Romaniei, liberalul Dumitru Oprea, prezent la seminarul parlamentar internaţional privind libertatea mass-media şi protecţia jurnaliştilor, care ...