Vosganian_senat

Dimensiune font:

Varujan şi-a amintit de Iaşi

| 02-08-2019 00:00

 

* prezent ieri la Iaşi, liderul organizaţiei judeţene ALDE, Varujan Vosganian, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care se desfăşoară jocul politic la Iaşi * „Riscă să devină un joc politic mărunt, în care mai importante sunt disputele în jurul proiectelor, decât realizarea acestora”, a precizat Vosganian

Referitor la dinamica conferinţei de presă, acesta a adus în atenţie proiectul care vizează construirea unui nou sediu pentru Opera din Iaşi şi proiectul Autostrăzii Unirii, dar şi rectificarea bugetară şi amnistia fiscală.

Astfel, potrivit deputatului ALDE, deşi au fost purtate discuţii încă de anul trecut privind construcţia unui imobil pentru Opera Română Iaşi, fiind introdus în Programul de Guvernare, nicio autoritate locală nu s-a mai arătat interesată de proiect de atunci. „Am cerut Ministerului Culturii să trimită la Iaşi o scrisoare prin care reafirmă voinţa Guvernului de a finanţa acest proiect, cu condiţia ca Primăria să pună la dispoziţie un teren. A trecut aproape un an de atunci, iar Primăria nu a trimis niciun răspuns clar. Terenul nu a fost dat nici până astăzi. Chestiunea Operei văd că nu interesează pe nimeni în Iaşi, vă mărturisesc că de un an şi ceva nimeni din Iaşi nu m-a întrebat nimic de Operă. Fac apel la Consiliul Local să decidă un teren care să aibă o întindere de până la 10.000 de metri pătraţi, pe care să fie construit sediul viitoarei Opere. Faptul că un oraş cum este Iaşul nu are Operă Naţională este un lucru trist”, a punctat Vosganian.

Reamintim faptul că încă de la înfiinţare, din 1956, Opera Naţională Română din Iaşi împarte clădirea cu Teatrul Naţional. Somptuosul edificiu arhitectonic, monument istoric, o clădire emblematică a oraşului şi unul dintre cele mai frumoase teatre din ţară, are o vechime de peste 120 de ani.

Proiectul Autostrăzii Unirii, „un piedestal pentru tot felul de candidaturi”

În ceea ce priveşte subiectul Autostrăzii Unirii, deputatul consideră că tema a devenit un „piedestal” pentru tot felul de candidaturi, de la alegeri europarlamentare şi parlamentare, până la formarea unor partide politice „mai mult sau mai puţin provinciale”. Acesta a asigurat ieşenii că proiectul are parte de toată susţinerea sa, reamintind şi de premierul Viorica Dăncilă, care a propus ca proiectele de investiţii pentru autostrăzile Unirii şi Târgu Neamţ - Iaşi să fie declarate obiective strategice de interes naţional. „Aş vrea să existe un sentiment comun de susţinere. Nu ştiu câţi oameni politici ieşeni au ţinut atât de mult la proiectul acesta precum ţin eu. Proiectul are 4 componente, una care este în procedură, respectiv Studiul de Fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş - Târgu Neamţ, la care timp de cel puţin un an şi ceva nu mai avem ce vorbi, deoarece astea sunt procedurile. Apoi sunt celelalte două tronsoane, Iaşi - Ungheni şi podul de Ungheni, unde este nevoie de un aviz de la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, însă au fost suspendate evaluările până în luna august, sperăm ca foarte rapid să îl dea şi să intre şi aceste două componente în actualizarea studiului de fezabilitate, ele fiind pe factură bugetară. În ceea ce priveşte tronsonul Iaşi - Târgu Neamţ, care înţeleg că este subiect de dispută, acesta fost lansat la licitaţie, prin parteneriat public-privat, şi sperăm ca până la sfârşitul lunii august să avem un partener privat, dacă nu, va trebui să o introducem pe factură bugetară. Dacă se va realiza prin PPP, intră direct în execuţie, fără să mai treacă prin etapa studiilor şi a proiectului tehnic”, a precizat Varujan Vosganian.

Deputatul a adăugat că simte nevoia unei mai bune colaborări cu autorităţile locale. „Ar trebui să ieşim din jocurile mărunte şi provinciale, care nu ne aduc niciun folos, şi să încercăm să intrăm cât mai adânc în cercurile puterii, indiferent care ar fi acestea. Din moment ce alegătorii ne trimit acolo să îi reprezentăm, nu avem voie nici să avem resentimente, nici să ne supărăm unii pe alţii”, a ţinut să precizeze Vosganian.

Este o rectificare exclusiv PSD”

Acesta a declarat că a purtat discuţii cu reprezentanţii Guvernului despre situaţia bugetului, atât în ceea ce priveşte echilibrele macro-economice, cât şi raportul dintre venituri şi cheltuieli în perspectiva menţinerii deficitului bugetar la 2,72 din PIB, şi care sunt măsurile ce trebuie luate în continuare.„ Am făcut obiecţia că modul în care se face rectificarea bugetară nu prezintă o viziune de susţinere a politicilor publice, mai ales reducerile de la Ministerul Culturii, Sănătăţii, Educaţiei şi al Transportului. Eu am ridicat chestiunea Ministerului Culturii şi a situaţiei financiare dificile în care se găsesc Teatrul Naţional şi Opera din Iaşi mai ales în ceea ce priveşte bunurile şi serviciile. Am evidenţiat şi faptul că va fi foarte greu să susţii în faţa opiniei publice un buget care taie fonduri de la cultură şi sănătate, şi adaugă jumătate de miliard la serviciile de informaţii”, a menţionat Vosganian.

Reamintim faptul că marţi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat propunerile de rectificare bugetară pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în anul 2019.
Nu se cunosc încă cifrele pe care CSAT şi-a dat acordul,
deoarece proiectul de rectificare bugetară nu a fost deocamdată publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Conform deputatului de Iaşi, este o rectificare exclusiv PSD, accentuând faptul că ALDE nu îşi asumă nicio responsabilitate politică, pentru că ea nu s-a făcut şi prin consultarea lor în toate treptele decizionale. „Poate că până luni, colegii noştri de la PSD îşi vor aminti că sunt într-o coaliţie şi vor discuta şi cu noi. Înţeleg că există dificultăţi de natură financiară în acoperirea deficitului bugetar, dar nu cred că soluţia este amputarea politicilor publice fundamentale şi a programului de investiţii”, a adăugat Vosganian.

Tot în cadrul conferinţei de presă, acesta a menţionat că ALDE începe campania electorală în ceea ce priveşte strângerea de semnături şi reţeaua pe care o vor face pentru promovarea candidatului lor la prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu. „În turul doi de scrutin Klaus Iohannis trebuie să aibă un contracandidat, nu un partener. Din partea coaliţiei, pe toate sondajele, dintre cei doi (Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu - n. r.), singurul contracandidat este Călin Popescu Tăriceanu (...) Noi încercăm să salvăm coaliţia, dar nu cu orice preţ”, a spus Varujan Vosganian la Iaşi. Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Rezultat INCREDIBIL - DIICOT a publicat rezultatul testului ADN al resturilor din pădurea Caracal
17/08/2019 10:32

Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism este imputernicit să aducă la cunostinta opiniei publice următoarele: &Ic ...

Cat a costat elicopterul privat cu care a venit Dancila la Iasi? Premierul zice ca e dreptul PSD, (Video)
16/08/2019 17:08

 Premierul Viorica Dancila a fost intrebata, vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, cat a costat deplasarea sa cu elicopterul in aceasta vizita, moment in care vicepremierul Mihai Fifor, aflat langa e ...

Test de cultură generală pentru accederea în noul PRM
16/08/2019 00:00

  * a apărut primul partid in care poţi fi membru doar dacă treci un test de cultură generală * „Dacă orele de istorie, de cultură civică sau de geografie ţi-au dat mereu bătăi de cap, l ...

Guvernul Dăncilă, „incapabil să respecte legile ţării”
16/08/2019 00:00

  * la Iaşi, construcţia de autostrăzi şi şosea de centură, spital regional de urgenţă şi secţie de chirurgie cardiacă pediatrică, noi sedii pentru Operă şi Filarmonică, ori centru de arşi ...

Lucrările la Podul de la Ungheni, blocate
13/08/2019 00:00

  * potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru ca lucrările Podului de la Ungheni să poată fi demarate, este necesar un Acord intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova Luc ...

„Guvernul nu-şi face treaba decât împins de la spate de tragedii”
13/08/2019 00:00

  * „Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor in timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă”, spune ...

Liberalii ieşeni au ieşit în stradă, pentru Iohannis
11/08/2019 18:46

* PNL Iaşi a demarat, sambătă, campania de strangere de semnături pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie * deşi legislaţia in vigoare admite inscrierea unei candidaturi pentru funcţia de pre ...

Cosette vrea scaunul lui Dan Barna!
09/08/2019 00:00

  * Cosette Chichirău, deputat USR de Iaşi, a anunţat, printr-o scrisoare adresată membrilor USR, că il va contracandida pe Dan Barna la preşedinţia partidului * alegerile vor avea loc la inceputul ...

ALDE moare, dar nu se predă!
09/08/2019 00:00

  * un secretar de stat ieşean face agitaţie pentru ALDE * Ciprian Lucian Roşca, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, va part ...

Costel Alexe anunţă marea migrare a pesediştilor către PNL. PSD contraatacă!
08/08/2019 10:10

  Deputatul Costel Alexe, vicepreşedinte PNL şi lider al liberalilor ieşeni, susţine că cel puţin zece primari PSD din judeţul Iaşi il vor susţine pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, u ...