VIDEO Proiectul Guvernului privind carantina și izolarea, modificat în Parlament, a fost adoptat de deputați. Parlamentarii de la partidul lui Ponta, singurii care au votat "împotrivă"

parlament  camera-deputatilor

Dimensiune font:

| 09-07-2020 21:55

 Proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea, modificat în Parlament, a fost adoptat joi seară de camera Deputaților, singurii care au votat "împotrivă" fiind deputații de la partidul lui Victor Ponta. Comisia juridică a Camerei a adoptat raport favorabil la proiectul Guvernului, cu amendamentele aduse în special de parlamentarii PSD, dar și ai UDMR. Mai exact, izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță.


Proiectul de lege a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" și 8 abţineri. Un deputat nu a votat.

Senatul este for decizional pe acest proiect.
 

Desfășurarea ședinței:

 
Nicușor Halici (PSD) citește raportul Comisiei juridice, cu amendamentele PSD
  • Prin amendarea proiectului dăm posibilitatea celor care ajung în astfel de situație, de izolare sau carantinare, să aibă dreptul de contesta măsura
  • Unul dintre elementele esențiale este contestarea acestor măsuri
  • O altă prevedere - despăgubirea cetățenilor ale căror bunuri sunt distruse după ce au fost izolate
Ioan Cupșa (PNL)
  • În Comisia juridice, ne-am adus cu toții contribuția la amendamente la acest proiect și este un moment excepțional de solidaritate
  • Adoptăm această lege care va restrânge niște drepturi și libertăți pentru că este nevoie ca să ne protejăm viața
  • Măsurile din ultimele luni au fost eficiente, ținând sub control pandemia
  • Intervenim legislativ ca urmare a deciziei CCR, decizie care arată însă o lipsă de maturitate și înțelepciune a judecătorilor constituționali, dar și a celor care au sesizat Curtea
  • Sperăm ca modul în care a fost adoptată acestă lege să treacă de orice control de constituționalitate
  • Azi e un moment de solidaritate în care toate partidele au sprijinit adoptarea acestui raport
Ionuț Moșteanu (USR):
  • Autoritățile au nevoie de un instrument legal pentru a ne proteja
  • Aș vrea să văd aceeași atitudine și la PSD și PNL care uneori sunt mai îngrijorate de procentele din sondaje
  • Așteptăm de la PSD și de la Pro România să nu mai saboteze inițiativele Guvernului și să nu mai minimalizeze efectele pandemiei
  • Nu uităm că ați condus România în ultimii 30 de ani și ați lăsat sistemul sanitar în paragină
  • Așteptăm și de la guvern mai multă transparență
  • Așteptăm de la dl președinte să își ia în serios rolul de mediator în meciul PNL-PSD
  • USR va vota acest proiect
Victor Ponta (Pro Europa):
  • Nu a citit niciun deputat legea pe care o va vota astăzi
  • Noi suntem consecvenți și vom vota împotrivă
  • Regret că majoritatea din parlament votează aceste legi care apoi se dovedesc că sunt scrise prost
Vas Levente (UDMR):
  • Textul propus oferă garanții în plus pentru respectarea unor drepturi fundamentale
  • Au fost introduse garanții în plus
  • Nu e normal să fie internat un pacient fără simtome 70 de zile. Mult mai bine ar fi să îl faci partener și să îii explici că s-ar putea să aibă probleme, să îi fie afectate organele interne, și că motivul internării cu acordul lui scris este să fie monitorizat
  • Vom vota această lege
Petru Movilă (PMP):
  • Parlamentarii PMP vor vota acest proiect, din responsabilitate
  • Dincolo de solidaritate, vă solicităm tururor să fim responsabili, iar instituțiile să își poată face treaba
Dezbaterile s-au încheiat rapid, fără discuții pe amendamente, iar proiectul de lege a intrat la vot final.

Votul a venit după ce Comisia juridică a adoptat un raport favorabil la proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea, fiind acceptate mai multe amendamente convenite şi în urma discuţiei cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
 
În proiect este prevăzută definirea mai multor termeni, printre care şi carantina şi izolarea.

Ce prevede legea:
  • Carantina persoanelor este definită drept o "măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilită prin decizie motivată a Direcţiei de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege".
  • Izolarea este "măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate".
  • Carantina persoanelor în spaţii special desemnate, la domiciliu sau la o locaţie declarată, se instituie pe baza datelor ştiinţifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu sau au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu o boală infectocontagioasă, prevede textul adoptat.
  • Persoanele care nu au respectat măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, au mai stabilit deputaţii.
  • Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu sau în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează. Măsurile de izolare se aplică pentru persoanele bolnave, cu semne şi simptome sugestive sau purtătoare ale agentului patogen.
  • Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locaţia declarată, cu excepţia situaţiilor în care, pe baza datelor ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unităţile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului. Când măsura izolării a fost luată faţă de o persoană bolnavă în a cărei ocrotire se află un minor, o persoană pusă sub interdicţie, o persoană căreia i s-a instituit tutela sau curatela ori o persoană care, datorită vârstei, bolii sau altei cauze, are nevoie de ajutor, autoritatea competentă este încunoştinţată, de îndată, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire pentru persoana respectivă. Prin excepţie, în situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maximum 24 de ore, mai prevăd alte texte adoptate.
  • În situaţia în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice şi paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informează Direcţia de Sănătate Publică, ce poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege, a mai stabilit Camera Deputaţilor.
  • Carantina zonală se instituie prin ordin al comandantului acţiunii la nivel naţional, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
  • Autorităţile publice centrale sau locale au obligaţia de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum şi livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condiţiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.
  • Ordinele comandantului acţiunii la nivel naţional, emise în temeiul prezentei legi, se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice locale şi centrale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare.
Deputaţii au introdus mai multe texte referitoare la procedura de contestare a măsurilor de carantinare şi izolare.
  • Judecarea acţiunilor introduse împotriva actelor administrative se face de urgenţă şi cu precădere. Soluţionarea cauzei se face cu audierea reclamantului, cu excepţia situaţiei în care starea sănătăţii acestuia nu o permite. Audierea reclamantului se realizează printr-un mijloc de telecomunicare audio-vizuală care permite asigurarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. În caz de imposibilitate tehnică sau materială de a recurge la un asemenea mijloc pentru audierea reclamantului, aceasta se realizează prin orice mijloc de comunicare electronic, inclusiv telefonic. Citaţia va cuprinde menţiunea corespunzătoare în acest sens. Încheierea de şedinţă va consemna şi operaţiunile astfel efectuate. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea hotărârii se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare. Hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel, în termen de două zile de la comunicare, au mai decis deputaţii.
Alte articole adoptate se referă la detaşarea personalului pentru îngrijirea pacienţilor infectaţi.
  • Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conducătorii instituţiilor implicate pot dispune detaşări pe durată limitată, de maximum 30 de zile, a personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat, prin ordin al ministrului Sănătăţii, al comandantului acţiunii sau, după caz, al conducătorului instituţiei. Solicitarea detaşării personalului se face de către Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul în care s-a constatat deficitul de personal. Pe perioada detaşării sunt asigurate cazarea, masa şi transportul detaşatului din bugetul instituţiei care beneficiază de serviciile personalului detaşat, al unităţii administrativ-teritoriale sau al Ministerului Sănătăţii, după caz. Ordinul de detaşare poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Lucian Romașcanu îi dă un mesaj Gabrielei Firea, după decizia Coaliției: Sper că este un jucător de echipă
19/03/2024 00:13

Lucian Romascanu ii dă un mesaj Gabrielei Firea, după decizia Coalitiei: Sper că este un jucător de echipă Decizia coaliţiei de guvernare privind candidatul unic la Primăria Capitalei urmează să fie p ...

Senatorul PSD Daniel Zamfir a răbufnit după declarațiile lui Boloş: Dă iar cu bâta-n baltă! Nu creştem nicio taxă ca să plătim pensiile majorate!
19/03/2024 00:10

Senatorul PSD, Daniel Zamfir a răbufnit după declaratiile lui Boloş: Dă iar cu bata-n baltă! Nu creştem nicio taxă ca să plătim pensiile majorate! Senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat că Marcel Bo ...

Florentin Pandele îl provoacă pe Cristian Popescu Piedone: Îi cere o întâlnire față în față
19/03/2024 00:09

Cristian Popescu Piedone a spus că Florentin Pandele, primarul Voluntariului, a fost „un celebru comandant de navă", care s-a obisnuit cu acea navă, sugerand că abilitătile sale de lider acoperă un teri ...

Rusia amenință dur România după construcția unei baze NATO lângă Marea Neagră: 'Clubul sinucigașilor NATO târăște civili obișnuiți în astfel de aventuri!'
19/03/2024 00:08

Construirea celei mai mari baze NATO din Europa pe teritoriul Romaniei reprezintă o „amenintare pentru Bucuresti”, transmite vicepresedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Consiliului Federatiei Ru ...

Obiectivul unei posibile detașări de trupe NATO în Ucraina
19/03/2024 00:07

Diverse blog-uri rusesti (sau pro-rusesti) de informatii despre situatia operatiunilor din Ucraina sustin, in ultima vreme, că scopul adevărat al posibilei deplasări de trupe NATO (eventual, franceze) in Ucr ...

Senatorul Sorin Lavric: În loc să vânture informații false despre președintele AUR, Marcel Ciolacu mai bine l-ar demite pe ministrul Barbu, un nostalgic al crimelor comunismului
19/03/2024 00:06

Senatorul Sorin Lavric ii cere lui Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul agriculturii, Florin Barbu, care a spus despre Nicolae Ceausescu că este „presedintele nostru”, informează un comunicat de pres ...

Prof. Dan Dungaciu: Candidatura lui Iohannis este sprijinită de Polonia / Toată ideea asta că dacă se încheie o pace, rușii vin peste NATO și peste Europa, este hazardată
19/03/2024 00:04

Candidatura lui Klaus Iohannis pentru functia de Secretar General al NATO este sustinută de Polonia, sustine profesorul universitar Dan Dungaciu. Sociologul afirmă că viitorul Secretar General al NATO va av ...

Klaus Iohannis a informat Parlamentul că 50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România
19/03/2024 00:01

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni. De asemenea, seful statului a transmis conducerii Parlamentul ...

Rareș Bogdan: Nu-l cunosc pe domnul doctor Cîrstoiu. Nici pe domnul Florescu nu îl știu
18/03/2024 17:12

Candidatul comun la primăria Capitalei va fi, potrivit unor surse de la varful PSD si PNL, medicul Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar din Bucuresti. In timp ce Nicolae Ciucă spune că acesta ...

Piedone: M-au sunat să mă retrag, că e mai bine pentru familia mea. Am lunetiștii pe casă!
18/03/2024 16:18

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, sustine că a fost presat să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei si i s-a spus că asa va fi mai bine pentru familia lui. De asemenea, Piedone a sp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei