Prețurile cerealelor au stagnat, după un maxim record

M2Q5MDY3OWUyMDU4NzA2NTA1MzkzMzNhZDNiMjg5Zg==.thumb

Dimensiune font:

| 06-07-2022 13:00

Războiul din Ucraina – țară cunoscută ca grânar al Europei – se va solda cu un deficit de cereale pentru restul lumii. Aceste îngrijorări au declanșat o rafală de speculații pe piețele de mărfuri agricole, ridicând prețurile cerealelor la niveluri fără precedent ​​și ridicând temeri că securitatea alimentară globală este în pericol, scrie Laurence Girar în Le Monde.

La patru luni și jumătate de la începutul conflictului, febra rămâne ridicată, dar s-a domolit puțin. Vineri, 1 iulie, o tonă de grâu care urma să fie livrată în septembrie se tranzacționa la 334 de euro pe piața europeană Euronext. De comparat cu recordul istoric atins la mijlocul lunii mai, de 438 de euro pe tonă. De la acest vârf, scăderea este, prin urmare, de aproape 20%.

De cealaltă parte a Atlanticului, declinul este și mai accentuat. La Bursa de Valori din Chicago, prețul unui bushel de grâu comun a scăzut la 8,40 de dolari (8 euro) la începutul lunii iulie, față de 13,60 de dolari la apogeul creșterii pieței. Un preț care corespunde nivelului de dinaintea invaziei Ucrainei de către trupele rusești.

Liniștirea piețelor nu se limitează la grâul comun. Prețurile la porumb, dar și semințele oleaginoase precum rapița sau soia urmează traiectorii asemănătoare celei ale emblematicei cereale. Rapița, care se tranzacționa la 881 de euro în aprilie, a pierdut aproape 200 de euro pe tonă: pentru Arthur Portier, de la firma Agritel, „această scădere marcată nu se explică atât printr-o cerere care s-ar fi schimbat cu adevărat, ci mai degrabă prin semne de panică pe piețele financiare”.

„Deconectarea de la realitate”
Creșterea bruscă a inflației și creșterea ratelor dobânzilor reprezintă un risc de recesiune sau, cel puțin, ridică multe întrebări cu privire la sănătatea economică globală. Analize recente determină investitorii să-și reconsidere poziția. Scăderea prețului petrolului, dar și corecția prețurilor metalelor prețioase sau a valorilor bursiere ilustrează acest lucru. Materiile prime agricole nu fac excepție de la această mișcare de nervozitate. Când trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean pe 24 februarie, ducând la înfruntarea a doi giganți ai cerealelor, incertitudinea asociată cu această situație a făcut ca prețurile cerealelor să explodeze vertiginos.

„Situația a fost fără precedent. Nu existau repere. Și plecam de la o situație în care prețurile crescuseră deja foarte mult în urma achizițiilor masive din China în timpul campaniei 2020-2021, explică François Luguenot, unul dintre autorii raportului anual Cyclope privind materiile prime. ”De la criza Covid-19, statele au turnat miliarde în economie. Acești bani trebuie să meargă undeva. Această inflație monetară a fost unul dintre factorii care au menținut prețurile la niveluri care nu au legătură cu valoarea. Speculațiile financiare au accentuat variațiile de preț”.

„Când grâul ajunge la un preț astronomic de 400 de euro pe tonă, există o deconectare de realitate. Trebuie să existe țări care pot cumpăra la aceste niveluri. Sper ca toate acestea să se stabilizeze, să-și recapete consistența”, a reacționat Benoît Piétrement, președintele consiliului specializat în culturi de câmp la FranceAgriMer, la momentul focarului.

„Piețele sunt tensionate, dar există grâu în lume”, amintește Portier. În raportul său publicat la sfârșitul lunii iunie, Consiliul Internațional pentru Cereale (ICC) și-a evaluat previziunile privind producția mondială de cereale pentru campania 2022-2023, care tocmai a început.

A adăugat 4 milioane de tone – cu o suprafață de porumb mai mare decât se aștepta în Ucraina, iar acum estimează totalul la 2.255 de milioane de tone. Este o scădere ușoară față de cele 2.290 de milioane de tone, nivel record, ale campaniei care s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie 2022. Pentru grâu, CIC se așteaptă la o producție mondială de 769 de milioane de tone, față de 781 de milioane de tone cu un an mai devreme.

În Europa, nu mai este timp pentru prognoze, ci pentru recolte pentru această cereală. „Recolta europeană ar trebui să fie normală și, pentru Franța, ar urma să fie între 33 de milioane și 34 de milioane de tone”, asigură Portier.

„Disponibilitate mare de cereale”
Asociația cerealieră Intercéreales a cântărit randamentul grâului comun din Franța, chiar înainte de recoltare, și și-a dat verdictul vineri, 1 iulie. În ciuda valului de căldură recent, recolta ar trebui să ajungă la 69,5 chintale la hectar, în scădere cu 2% față de sezonul precedent. Chiar dacă subliniază diferențele mari de la o regiune la alta și uneori în cadrul aceleiași ferme, ca urmare a capriciilor meteorologice ale primăverii, nu există motive de îngrijorare. Mai ales că conținutul de proteine ​​al cerealelor, un parametru cheie pentru export, este estimat la 11,6%, în media ultimilor zece ani.

Din fericire, prognozele alarmiste ale doamnei Christiane Lambert, președintele sindicatului FNSEA, care a anunțat, la jumătatea lunii mai, în timpul puternicului val de căldură care a invadat Franța, scăderi ale recoltelor de cereale de la 20% la 30%, nu s-au concretizat. „Ne aflăm la sfârșitul campaniei cu un stoc de cereale mai mare decât era de așteptat. În urma gripei aviare, unele dintre cereale nu au fost consumate. Deci, chiar dacă producția franceză este puțin mai mică, se va compensa în acest fel”, subliniază Piétrement.

„În Rusia se anunță o producție record de grâu, de peste 86 de milioane de tone. Cu stocurile existente, asta înseamnă disponibilități uriașe”, adaugă Portier. Cu toate acestea, cifrele Moscovei trebuie luate cu prudență. Și rămâne marele semn de întrebare legat de problemele logistice ale exportului de cereale din Rusia și mai ales din Ucraina. „Încă avem îngrijorări cu privire la aceste două țări. Nu știm ce se poate întâmpla. Nu este posibil ca Ucraina să-și vândă stocurile în câteva luni și nu știm dacă va putea stoca recoltele destul de bune aflate încă pe câmp”, explică Piétrement. Ceea ce face să se mențină în continuare tensiunea pe prețuri, chiar dacă spectrul lipsei cerealelor pare să se fi estompat.

Chiar dacă prețurile cerealelor au suferit o corecție, acestea rămân foarte ridicate comparativ cu anii trecuți. Grâul se tranzacționa la 230 de euro pe tonă în vara lui 2021 și la 180 de euro pe tonă în vara lui 2020. Țările cumpărătoare, nu prea înclinate să plătească prețul astronomic al piețelor, par totuși să profite de acest reflux al prețurilor. De exemplu Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, care tocmai a comandat 350.000 de tone de grâu din Franța. Rămâne de văzut dacă această scădere a prețurilor va dura și dacă va frâna inflația alimentară. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Idei de investiții care nu necesită cunoștințe financiare complexe
29/03/2024 15:01

Idei de investitii care nu necesită cunostinte financiare complexe    Ideea de a investi poate fi intimidantă atunci cand nu ai cunostinte financiare complexe, care să te ajute să iei cele ma ...

M2: “INVESTITII IN CREAREA SI DEZVOLTAREA DE INTREPRINDERI NON-AGRICOLE IN MICROREGIUNEA „ASOCIATIA LEADER COLINELE MOLDOVEI”
29/03/2024 13:16

 M2: “INVESTITII IN CREAREA SI DEZVOLTAREA DE INTREPRINDERI NON-AGRICOLE IN MICROREGIUNEA „ASOCIATIA LEADER COLINELE MOLDOVEI”

PNRR: anunt de incepere proiect – Infiintarea unui centru de colectare prin aport voluntar in comuna CORBASCA, JUDETUL BACAU
29/03/2024 12:20

 Comunicat de presă “PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!” - ANUNT DE INCEPERE PROIECT - „INFIINTAREA UNUI CENTRU DE COLECTARE PRIN APORT VOLUNTAR IN COMUNA CORBASCA, JU ...

Inovații financiare: schimbările ce redefinesc lumea afacerilor
29/03/2024 10:09

Inovatii financiare: schimbările ce redefinesc lumea afacerilor Paradigma de business se schimbă spectaculos, pe măsură ce tehnologiile digitale rescriu modul in care afacerile isi gestionează resursele f ...

Guvernul oferă 500 de milioane de euro pentru susţinerea investiţiilor mediului de afaceri
29/03/2024 09:47

Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de euro, de ...

LOTO 6/49 din 28 martie 2024. Numerele extrase la Loto 6 din 49, Joker, 5/40, Noroc
28/03/2024 20:27

  Rezultatele la tragerea Loto 6/49 din 28 martie 2024 Loto 6 din 49: 15 33 17 44 1 46  Loto 5 din 40: 38 31 20 26 40 10 Joker: 34 16 9 10 36 + 7 Noroc Plus: 4 2 8 8 3 7 0  Noroc: 882 ...

Guvernul a prelungit cu trei luni plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA
28/03/2024 14:50

Executivul a aprobat in şedinţa de joi actul normativ privind prelungirea cu trei luni, pană la 30 iunie 2024, a plafonării tarifelor pentru poliţele de asigurare auto obligatorie (RCA), informează MF pri ...

Ministrul Agriculturii vine în apărarea fermierilor, în scandalul puiilor vopsiți în galben
28/03/2024 14:36

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu crede că fermierii romani "vopsesc" puii, subiect care a fost intens discutat in ultimele zile, el arătand că Romania exportă carne de pui inclus ...

Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică
28/03/2024 10:20

  * centrala fotovoltaică la sol de 2,5 MV va asigura 26,4% din necesarul de energie electrică a companiei    * noua facilitate va produce in medie 3.500 MWh/an, contribuind la r ...

PNNR: Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică
28/03/2024 09:49

 Comunicat de presă „PNNR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Antibiotice Iasi a pus in functiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finantată prin PNRR, ce va asigura peste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei