Procesul vrăjitoarelor din Salem s-a terminat după 329 de ani

featured image - wikipedia

Dimensiune font:

| 10-11-2022 16:22

Începând cu august 2022, Elizabeth Johnson Jr. nu mai este oficial vrăjitoare, deși în timpul cunoscutului proces al vrăjitoarelor din Salem semnase o mărturisire în acest sens. Fără descendenți, Elizabeth Johnson rămăsese singura condamnată al cărei nume nu fusese reabilitat. Curios este că mama sa, care avea același nume, a fost exonerată cu mult timp înainte.
Ce este procesul vrăjitoarelor din Salem?
În epoca medievală, multe religii, printre care și creștinismul, acreditau ideea că în schimbul loialității față de diavol, unele persoane primeau puterea de a face rău altora. Acestea au fost numiți vrăjitori, iar împotriva lor a fost declanșată o vânătoare care în Europa a durat mai bine de 3 secole.
Când nebunia se termina în Europa, spre finalul secolului XVII, o comunitate puritană din satul Salem din Massachusetts, a început o abominabilă vânătoare de vrăjitoare, după ce două copile de 11 și 9 ani au început să aibă „crize”. Timp de un an și jumătate, peste 200 de oameni au fost acuzați de vrăjitorie, 19 au fost executați, alți 55 au fost condamnați la moarte, dar executarea a fost suspendată, iar mulți alții au murit în închisoare așteptând judecata.
Cum a început „nebunia vrăjitoarelor” din Salem?
Comunitatea din Salem era sub presiunea oamenilor strămutați în urma Războiului Regelui Williams. Certurile în comunitate deveniseră frecvente, iar locuitoriii, puritani, credeau că asta este opera diavolului. În ianuarie 1692, fiica reverendului Parris, Betty, în vârstă de 9 ani, și nepoata acestuia, Abigail Williams, de 12 ani, au început să aibă „crize”. Doctorul local a concluzionat că natura acestora este supranaturală.
În curând, o altă fată, Ann Putnam, de 12 ani, a acuzat episoade similare. Cele 3 fete au nominalizat 3 persoane că le-ar fi provocat aceste crize: Tituba, roaba familiei Parris, Sarah Good, o femeie fără adăpost și Sarah Osborn, o bătrână săracă. După primele audieri care au început pe 1 Martie, paranoia a cuprins întreaga regiune, numeroase persoane fiind acuzate de vrăjitorie. La finalul lui mai, guvernatorul ordonă înfiintarea unor tribunale speciale, iar pe 10 iunie, Bridget Bishop, o bătrână bârfitoare este condamnată și executată prin spânzurătoare pe Gallows Hill.
Nebunia a continuat, iar în iulie au fost executate 5 persoane, în august 5 și în septembrie 8. Un bătrân în vârstă de 71 de ani a fost ucis cu pietre și cel puțin 5 persoane au murit în închisoare, cel mai probabil ca urmare a torturii. Chiar și doi câini au fost uciși pentru că ar fi avut legătură cu diavolul.
Comunitatea a început să denunțe dovezile aduse de acuzatori. După ce propria soție a fost acuzată de vrăjitorie, guvernatorul Phips a reconsiderat vocea comunității, a interzis mai multe arestări și a eliberat mai mulți acuzați. Pe 29 octombrie el a dizolvat tribunalele speciale și le-a înlocuit cu o Curte Superioară de Justiție. Până în mai 1693, toate persoanele acuzate fuseseră grațiate.
Reabilitarea persoanelor condamnate a fost anevoioasă
În anii care au urmat, judecători și acuzatori și-au recunoscut greșelile și vinovăția. În 1702 procesele au fost declarate ilegale, iar în 1711 comunitatea a adoptat un proiect de lege prin care erau restaurate drepturile și renumele multora dintre acuzați și se acorda moștenitorilor o despăgubire de 600 de lire. Printr-o rezoluție din 1957, statul Massachusetts își cerea scuze și exonera toate persoanele acuzate.
În mod curios, Elisabeth Johnson Jr. a fost omisă la redactarea rezoluției. Numele ei a fost reabilitat în august 2022, după un proces inițiat de o profesoară de educație civică și elevii ei de clasa a VIII-a.
Procesele vrăjitoarelor din Salem au suscitat interes pentru oamenii de știință, dar și artiști. Cauzele acestei vânători rămân discutabile. Unii oameni de știință au atribuit „crizele” care au declanșat această nebunie consumului de alimente contaminate cu ciuperca ergot. Ergotismul avea ca simptome spasme musculare, vărsături, iluzii și halucinații. Alții au invocat vidul de autoritate politică și combinația de politică bisericească, dispute familiale și copii isterici.
Prin opera The Crucible din 1953, dramaturgul Arthur Miller a readus în discuție aceste procese, folosindu-le ca alegorie pentru curentul anticomunist inițiat de politicianul McCarthy. Problemele au apărut când aplecarea spre misticism s-a combinat cu politica bisericii, rigiditatea comunităților, dar mai ales unele interese. Așa a apărut Inchiziția în Europa, dar și nebunia de la Salem.
Oamenii sunt atrași de ocultism și paranormal
Oamenii au din fire o aplecare spre ocultism și puteri supranaturale. De aceea literatura abundă de romane în care este abordată vrăjitoria: seria Harry Potter de J.K Rolling, Vrăjitoare la ananghie de Brittany Geragotelis, Ora Vrăjitoarelor de Anne Rice, Merlin de T.A. Baron, etc. Unele dintre ele, cum ar fi seria Harry Potter sau Merlin, au fost ecranizate și s-au bucurat de un succes incredibil de-a lungul timpului.
Evident, și industria jocurilor video a găsit acest domeniu cât se poate de atractiv. Numeroși producători de jocuri au explorat această lume a puterii discreționare, iar majoritatea dintre produse au fost de mare succes. De notorietate sunt titluri precum The Legend of Zelda, Bloodborne, Wild Blood sau Morgana - jocuri video cu milioane de fani în întreaga lume.
La fel stau lucrurile și în industria jocurilor video pentru casino, unde pe langa spinurile gratis, producatorii folosesc si tematica dedicata. Madam Destiny Megaways, Jade Magician, Street Magic, Merlin and the Ice Queen Morgana sau Magician’s Secrets sunt doar câteva din cele mai cunoscute jocuri de pacanele online ce au ca tematică fascinantul univers al magiei. Ele permit integrarea de grafică și animații laborioase, caracteristici speciale inovative și diverse tipuri de bonusuri care mai care mai atractive și inedite.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
28 martie, fenomen astronomic rar. Cinci planete mari se vor alinia
28/03/2023 09:20

Un eveniment astronomic rar este programat să aibă loc pe 28 martie. Este vorba de alinierea planetelor, cunoscută si sub numele de conjunctie, şi va fi vizibilă cu ochiul liber din majoritatea colturi ...

HOROSCOPUL ZILEI
28/03/2023 04:42

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/03/2023 05:08

 BERBEC Din dorinta de a vă administra mai bine banii, veti concedia persoanele care v-au dat sfaturi proaste. Căutati o a doua slujbă, mai putin stresantă, dar mult mai bănoasă! TAUR Munca dv. es ...

De ce se ține post miercurea și vinerea
26/03/2023 20:10

Miercurea si vinerea, tot anul, crestin ortodocsii tin post. Iată de ce, in aceste zile, se renuntă la alimente "de dulce". "Postul din zilele de miercuri şi vineri este impămantenit in vi ...

Calendar ortodox, 26 martie. oborul Sfântului Arhanghel Gavriil
26/03/2023 12:50

În fiecare duminică, potrivit calendarului ortodox, este o sărbătoare.  Duminică, 26 martie 2023, după Buna Vestire, Biserica cinsteste Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil.     &nbs ...

Horoscopul Zilei
26/03/2023 04:34

 Ne dorim cu totii să stim ce ne rezervă astrele pentru anul 2023. Neti Sandu a realizat un horoscop pentru fiecare zodie in parte pe anul 2023.   Horoscop Berbec in 2023 Berbecul trebuie să ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/03/2023 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Calendar ortodox, 23 martie 2023. Sfântul Mucenic Nicon
23/03/2023 09:10

 În fiecare an, pe data de 23 martie, Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfantul Mucenic Nicon. Sfantul Nicon s-a născut la Neapole, intr-o familie unde tatăl era păgan si mama era crestină. A t ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/03/2023 05:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...

HOROSCOPUL ZILEI
22/03/2023 04:55

  BERBEC Tensiunea de la serviciu este din ce in ce mai accentuată si simtiti nevoia unei libertăti mai mari. Faceti planuri pentru schimbări majore, dar fară să vă sfătuiti cu nimeni si veti fi r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei