Procurorii au fost ȘOCAȚI de ce au găsit în containerele cu deşeuri din Portul Constanţa: 'Doar 70-80 la sută erau gunoaie

containere  28300

Dimensiune font:

| 22-02-2020 01:01

În cele 16 containere încărcate cu deşeuri, descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea se aflau gunoaie într-un procent de 70-80 la sută, dar obiectele care se aflau într-o stare mai bună fuseseră tratate cu substanţe toxice, spune procurorul de caz în acest dosar de la Curtea de Apel Constanţa Teodor Niţă. El a menţionat că acesta ar fi fost al cincilea transport de deşeuri care a ajuns în condiţii similare în ţara noastră.

 

 Teodor Niţă a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că descoperirea containerelor cu deşeuri în Portul Constanţa Sud-Agigea a fost făcută după ce analiza de risc realizată de poliţiştii de frontieră în acest caz a arătat că şansele de a fi găsite deşeuri acolo erau foarte ridicate, potrivit News.ro.



“Am analizat un document care se numeşte analiză de risc efectuat de lucrătorii de poliţie din cadrul Gărzii Coastă. Şi în condiţiile în care Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană acum sunt chestiuni care văd şi înainte nu se vedeau din cauza apartenenţei la blocul comunitar. Şi lucrătorii au făcut raportul respectiv în care procentajul de risc de a se găsi deşeuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea în teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel în condiţii similare. O să verificăm să vedem unde au ajuns acele alte câteva 50 de containere cu deşeuri”, a spus procurorul.

 

El a precizat că în containere erau gunoaie şi mai erau şi obiecte într-o stare mai bună, dar acestea fuseseră tratate cu substanţe chimice.

“Un procentaj de 60-70-80 la sută erau deşeuri curate, gunoaie şi cele care mai erau cât de cât într-o stare bună dintre obiectele de acolo erau tratate timp de 22 de ore cu nişte substanţe, ceva dezinfectant, dezinfecţii, nişte substanţe care sunt toxice. De exemplu, acolo am văzut şi bidoane de lapte pentru copii şi eu zic că e mai greu să îi dai unui copil să bea lapte din bidon tratat cu insecticid”, a spus Teodor Niţă.

El a spus că aceste transporturi au mai trecut prin trei porturi înainte de a ajunge în Constanţa.

“Transporturile nu vin de la expeditor direct către noi, au oprit în trei porturi. Au fost descărcate,reîncărcate, poate să îşi piardă urma, nu ştiu, e doar o presupunere, nu vreau să fac afirmaţii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au încărcat pe această navă care a sosit în Portul Constanţa”, a explicat procurorul.

 

NIţă a precizat că atunci când Marea Britanie era în Uniunea Europeană aceste transporturi erau mai greu de descoperit.

“Când eşti în afara UE sunt operaţiuni de import-export clasice. În interiorul UE nu sunt export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri”, a mai afirmat Teodor Niţă.

El crede că România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri.

“Statul român a fost obligat să ia anumite măsuri pe linia de protecţia mediului. Niciuna dintre aceste măsuri nu s-a implementat. E adevărat, termenul de finalizare a implementării este mai 2020. Să sperăm că în cele trei luni care mai sunt vor fi implementate, dar eu mă îndoiesc pentru că nu văd nimic pregătitor. Asta înseamnă că în curând România va fi invadată de gunoaie dacă nu se iau măsuri”, a mai afirmat Teodor Niţă.

 

Procurorul constănţean a mai spus că o problemă importantă este şi cu deşeurile care sunt arse în fabricile de ciment.

“Sunt extrem de rezervat când este vorba de ce se întâmplă acolo, pe lângă faptul că arderea gunoialelor în fabricile de ciment determină emisia în atmosferă de dioxine şi furan ceea ce înseamnă că creşte incidenţa numărului de cancere extrem de serios. De ce se întâmplă asta? Pentru că fabricile de ciment nu au răcitoare, fumul se recombină în atmosferă şi cade pe noi otravă, filtre nu sunt, iar laboratoarele Agenţiei de Mediu nu sunt acreditate ceea ce înseamnă că cei care fac analizele sunt tot laboratoarele operatorilor economici care ne spun că totul e bine. Nu e bine deloc”, a explicat Teodor Niţă.

O altă problemă pe care a identificat-o este preţul foarte mic pe care România îl percepe pentru depozitarea tonei de deşeuri ceea ce o face atractivă din punct de vedere economic.

“O altă problemă aceea depozitării. Tona de depozitare, preţul tonei de depozitare deşeuri în România e foarte mic, 17-20, o sumă infimă. În Anglia, spre exemplu, este 500 de euro. Şi atunci, presupunând cu toate cheltuielile inerentă că îţi timite marfă la depozitare la 20 de euro, o ajunge cu transport cu tot şi cu ce o mai fi acolo la 50-60 de euro. Ori faţă de 500 cu 50-60 suntem atractivi economic. Comisia de experţi a Consiliului Europei a spus foarte clar, actualizaţi, echivalaţi preţurile de depozitare, ca să nu mai fiţi atractivi economic pentru transporturile de deşeuri. Nu s-a întâmplat absolut nimic şi este normal ca operatorul economic să trimisă acolo unde poate să depoziteze gunoaie, adică la noi”, a mai declarat Teodor Niţă.

În cauză, sunt cercetaţi doi cetăţeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani şi un cetăţean britanic, în vârstă de 34 de ani.

Şaisprezece containere încărcate cu deşeuri au fost descoperite joi, în Portul Constanţa Sud Agigea, acestea sosind din Marea Britanie la bordul unei nave pavilion Olanda. În documentele vamale era trecut că în containere se află obiecte second hand de uz casnic. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

A fost stabilit juriul de 12 persoane în procesul Donald Trump-Stormy Daniels
19/04/2024 11:40

Un juriu complet de 12 persoane a depus jurămantul pentru procesul penal istoric al fostului presedinte american Donald Trump la New York, transmite BBC.   „Avem juriul nostru”, a declarat j ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Israelul, 'nemulțumit' de răspunsul Chinei după atacul Iranului: 'Speram o condamnare mai puternică și o recunoaștere clară a dreptului la autoapărare'
16/04/2024 20:06

Israelul se declară „nemultumit” de răspunsul Chinei in ceea ce priveste atacul Iranului. Declaratia a fost făcută de un diplomat israelian din China. Chinezii nu au condamnat atacul asupra Israelului. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei